Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Tijd voor komkommersoep

Een recept voor een heerlijke komkommersoep. Je hoeft niet eens te koken, alleen maar de ingredienten schoon te maken en te mengen. Heel geschikt voor de warme zomeravonden, want je eet hem koud.

ingredienten

  • 3 komkommers
  • 3 tomaten
  • 1 groene paprika
  • 2 sjalotten
  • 2 dl droge sherry
  • 1 dl olijfolie
  • 1 oude witte boterham
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • peper

Schil de komkommers en snij ze in de lengte door. Verwijder de zaadjes. Snij de tomaten en paprika doormidden en haal de zaden eruit. Snij de sjalotten grof en doe alles in de keukenmachine. Pureer het tot een egale massa. Verwijder de korstjes van de boterham en laat hem weken in wat koud water.  Schil de knoflook. Voeg sherry, olijfolie, geweekte boterham, knoflook (persen), zout en peper toe. Opnieuw pureren en proeven. Je kunt de soep eventueel verdunnen met een beetje water. Zet de soep minimaal 3 uur in de koelkast. (Langer mag ook) Serveer ‘m ijskoud met eventueel stukjes stokbrood,  stukjes hardgekookte ei, blokjes ham, stukjes gele paprika of gamba’s aan een spiesje.

uitlepelen uitgelepeld

komkommersoep

De soep ziet er nog niet erg smakelijk uit, maar er moeten nog twee glazen sherry of witte wijn bij die hem wat vloeibaarder zullen maken. Het is beter om dat op het laatste moment te doen, anders verdampt de alcohol en dat is zonde.

Ik vond het recept twee jaar geleden op internet en sindsdien verras ik er mijn Italiaanse vrienden en kennissen mee. Wel moet ik er speciaal voor naar de LIDL, zo’n 15 kilometer verderop, want de heerlijke hollandse komkommer is alleen daar verkrijgbaar.

Een frisse en smakelijke maaltijd gewenst!

25 Reacties op “Tijd voor komkommersoep

  1. Bas juli 23, 2010 om 14:11

    Het ziet er inderdaad niet smakelijk uit. Maar de ingredienten lijken me heerlijk. Wat als je geen keukenmachine hebt?

  2. aletta juli 23, 2010 om 14:12

    Lijkt me heerlijk Pierra. We hebben gisteren trouwens ook overheerlijk bij je gegeten. Het was weer, zoals altijd heel gezellig. Kun je het recept van de risotto een keer voor me opschrijven?
    Grazie!

  3. Pierra juli 23, 2010 om 14:25

    @Bas, je kunt ook een hoge kom of beker gebruiken met een pimer, zie: http://www.dukandar.com/multiquichmr4050ca.html
    Het is erg lekker, kost weinig moeite dus gewoon proberen.
    @aletta, fijn om te horen. Recept komt eraan!
    (Nu maar wachten op het onweer…)

  4. antoinette duijsters juli 23, 2010 om 15:25

    Moet er perse zoveel alcohol in of kan het ook zonder. En inplaats van groene paprika rode, lijkt me ook lekkerder.

  5. Pierra juli 23, 2010 om 15:58

    @Antoinette, nou één glaasje dan. Dat maakt het echt lekker en vergeet de (witte) peper niet. Rode paprika kan volgens mij ook, maar de bedoeling is dat de soep groen van kleur is, vandaar.
    Geweldig hoe jullie ‘erdoor’ komen met de reacties. Het blog is ontzettend traag en eigenlijk buiten werking.
    Ik kom gauw weer eens bij je langs als het blog weer beter werkt.
    Groetjes,

  6. P.H.M. van de Kletersteeg juli 23, 2010 om 17:51

    snij een geschildekomkommer en wat geschilde augurken in blokjes
    Doe er zout op
    4 uur koelkast
    dan mierikswortel, gesbipperde uitjes en knoflook er door;zout, wat suiker en yogurt erover
    Grote pot bier erbij
    aanvallen!!!!!!
    Ps rode paprikas zwaren een paar dagen ervoor groen; smaak is hetzelfde.

  7. P.H.M. van de Kletersteeg juli 23, 2010 om 17:51

    snij een geschildekomkommer en wat geschilde augurken in blokjes
    Doe er zout op
    4 uur koelkast
    dan mierikswortel, gesbipperde uitjes en knoflook er door;zout, wat suiker en yogurt erover
    Grote pot bier erbij
    aanvallen!!!!!!
    Ps rode paprikas zwaren een paar dagen ervoor groen; smaak is hetzelfde.

  8. maria-dolores juli 23, 2010 om 19:04

    ik lust komkommer alleen als die gevuld is met tonijn (of zalm) met mayonaise.
    jouw recept lijkt me lekker voor mensen die van koude soepen houden. gazpacho heb ik ook nooit willen proeven…

  9. Pierra juli 23, 2010 om 19:26

    @PHM, een alternatief recept. Lijkt me wel wat.
    Rode paprika’s zijn iets zoeter, net als de gele.
    @maria-dolores, dit is de enige koude soep die ik ken, behalve koude minestrone (ook heerlijk)
    Komkommer is ook lekker gewoon met kaas op brood. Mmmm….

  10. ingStHawk juli 23, 2010 om 19:36

    Wow Pierra, dat klinkt overheerlijk ! Briljant recept !
    Ik vroeg me wel af of deze bijzondere zomersoep eventueel ook kan met drie glazen sherry i.p.v. twee maar dan zonder paprika en knoflook, komkommer en tomaat, sjalotten, olie en zout&peper ?
    Waarschijnlijk wel hè, al wordt het dan misschien wat onduidelijk wat je met die oude boterham moet.

  11. ingStHawk juli 23, 2010 om 19:37

    En volgens mij kan het dan ook heel goed met Port i.p.v. Sherry !

  12. ingStHawk juli 23, 2010 om 19:39

    In geval van Port is vier glazen wel het minimum lijkt me zo.
    Heb je nog meer van die lekkere receptjes ?
    Zo komen we de zomer wel door !

  13. ingStHawk juli 23, 2010 om 19:40

    Wat drink je er trouwens bij ?

  14. Pierra juli 23, 2010 om 21:29

    @ingStHawk, haha. Ik dacht even dat het vkblog weer vastgelopen was.
    De schaal met soep is inmiddels leeg.
    Die oude boterham wordt weer heerlijk in de broodrooster en daar kan dan weer kaas en komkommer op. Maar je kunt er ook een bruschetta van maken, daar komt dan wel weer knoflook aan te pas: met een knoflookteentje over het liefst warme geroosterde brood wrijven en dan een met een vers opengesneden tomaat erover heen wrijven, zout en een draadje olie. Heerlijk pittig. Daar kun je naar hartelust port bij drinken, maar bij de soep toch liever een glas witte wijn.
    Zeker geen bier!!
    …en bij jouw versie van de soep, daar past alleen nog maar een ijskoude vodka bij. Proost!!

  15. Gus juli 23, 2010 om 23:24

    @Hawk, je bent fanfabeltastisch :-))) Cheers to you!!!
    Pierra, lijkt me erg lekker.
    Vooral met een witte wijn er door. Stokbrood.
    En Gamba’s! Hmmmm.
    Hartstikke gezond.
    Nu weet ik wat ik morgen ga eten met een Retsina wijntje.
    Ciao

  16. Pierra juli 24, 2010 om 00:03

    @Gus, bijna jammer voor jou dat hier niets te koken valt. Maar zoals je ziet zijn er al heel wat varianten geopperd hierboven. Een kwestie van kiezen.
    Alvast smakelijk eten.
    Ciao,

  17. P.H.M. van de Kletersteeg juli 24, 2010 om 12:21

    Heeeel vroeger dronken de grieken wijn uit houten bekers; dat haout bevatte hars en gaf een bijsmaak aan de wijn.
    Nu bestaan houten bekers niet meer, dus er wordt hars concemntraat aan een derekeus wijn toegevoegd.
    ResultaatL retsina; goedkoper dan bier, goedkoper dan cola.
    Flessen zijn gesloten met kroonkurk

  18. groet van de juf juli 24, 2010 om 16:46

    Dit klinkt cool. Ik heb je recept uitgeprint en ga het een keertje maken.
    Dankjewel, Pierra.

  19. Pierra juli 24, 2010 om 23:01

    @PHM, bedankt voor de extra info.
    Hier heeft de Retsina een echte kurk en kost 5 € én is heerlijk
    @juf, leuk! Denk eraan de soep goed af te dekken met plasticfolie tegen oxydatie.

  20. zilver met een man op haar fiets juli 27, 2010 om 09:47

    Via Gus kom ik hier, wat een leuke soep.

  21. Pierra juli 27, 2010 om 12:35

    @zilver met een man op haar fiets
    leuke soep ja, maar het is inmiddels zo afgekoeld hier dat een bord snert eigenlijk lekkerder zou zijn.

  22. Zilver juli 27, 2010 om 12:42

    Ja, dat is weer wennen he, ik werd vanmorgen wakker en het was 22 graden in mijn huis en ik had het gewoon koud, deed een dik vest aan. :^)

  23. Pierra juli 27, 2010 om 12:52

    @Zilver, het is hier maar even fris, dit weekend wordt het weer warm met volop zon gelukkig. Dan maak ik deze soep nog een keer.

  24. Gus juli 27, 2010 om 17:54

    Nou weet je, tis nu meer weer voor een lekkere gehaktbal. Met paneermeel of beschuit/ei, zout.
    Even aanbraden in roomboter en daarna lekker laten sudderen in een vleesjus.
    Een lik mosterd, Borrel er bij.

  25. Pierra juli 27, 2010 om 18:24

    @Gus, ha, weer een goeie tip.
    Ik heb een heerlijk recept met gehaktballetjes en paprika’s:
    Gehakt mengen met ei, zout en geraspte parmiggiano.
    Balletjes van draaien ter grootte van een golfbal.
    5 paprika’s (geel en rood) schoonmaken en in reepjes snijden.
    De balletjes lichtjes aanbraden, daarna wat verse knoflook erbij en daarna de paprika’s mee laten sudderen.
    Veel rozemarijn erbij.
    Serveren met stokbrood en rode wijn.
    Niet te versmaden.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

Jonas Bruyneel

Literatuur/Journalistiek/Muziek

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più

Microplastics

INTERREG MICRO PROJECT

Scientia Salon

Philosophy, Science, and all interesting things in between

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Vita da simbionte

perché collaborare è talvolta meglio che combattere

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Evolutie blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

The Public House for Science...

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

the aphid room

All about aphids... not simply bugs|

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

%d bloggers op de volgende wijze: