Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Vlugge blik op de lablek-hypothesen over SARS CoV-2

Het is alweer meer dan een week aan de gang – de lablek-hypothese ten aanzien van SARS CoV-2 ofwel het virus dat Covid veroorzaakt. Deze hypothese werd vorige week door de FBI als “zeer waarschijnlijk” bestempeld en dit zou enorme gevolgen kunnen hebben. De verhoudingen tussen Amerika en China zouden nog meer op scherp gesteld kunnen worden en virologen zouden wel eens beschuldigd of vervolgd kunnen worden. 

In plaats van de hypothese (1) waarbij het virus op de markt van Wuhan oversprong van dier naar mens, de zogenaamde ‘spillover’, lijkt nu de hypothese (2) waarbij het virus uit het laboratorium ‘ontsnapt’ zou zijn het meest waarschijnlijk volgens de FBI.

Deze laatste hypothese kan nog ontleed worden in:

2a. een scenario waarbij een mens door een dier in het laboratorium besmet raakte (ook een spillover dus) of 2b. een scenario waarbij een mens door een virus, dat met de techniek van gain-of-function gemanipuleerd was, besmet raakte. 

Analyse van het virus laat zien dat er, in tegenstelling tot andere natuurlijke virussen, een Furin Cleavage Site in zit die er uitsluitend in het lab aan toegevoegd zou kunnen zijn. Dit is voor velen een argument om aan te nemen dat SARS2 een virus is dat in het laboratorium tot stand kwam.

Compilatie van SARS-CoV-2-spikemutaties die voorkomen bij mensen en dieren. Rode bollen: Verenigd Koninkrijk (VK) variant, Blauwe bollen: Zuid-Afrikaanse (ZA) variant, Magenta: zowel UK/ZA varianten, Gele bollen: dieren zoals aangegeven in de inzet. NTD: Amino-terminaal domein. RBD: Receptor Bindend domein. Zichtbaar is ook de Furin Cleavage Site.
Uit: R.F. Garry,  Mutations arising in SARS-CoV-2 spike on sustained human-to-human transmission and human-to-animal passage Januari 2021. Virological.org

Gain-of-function is een manier om bestaande virussen nieuwe mutaties te laten ondergaan. Deze gemuteerde virussen zouden de mens ziek kunnen maken. Dit kan zowel dienen voor het bestuderen en voorspellen van het mutatie-gedrag van een virus als voor het vervaardigen van vaccins. Voor virologen is dit een tamelijk gebruikelijke manier om virussen te manipuleren en het is niet moeilijk in te zien dat als hier iets fout gaat dat er pandemieën uit kunnen voortkomen. De veiligheidsmaatregelen moeten daarom heel streng gerespecteerd worden en dat worden ze over het algemeen waarschijnlijk ook wel, hoewel er ook in Nederland wel eens ongelukken gebeuren.

Er kan ontzettend veel gezegd worden over de waarschijnlijkheid van de ene of de andere hypothese, of over de drie verschillende manieren (1, 2a, 2b) waarop de evenementen tot de besmetting geleid hebben. Het is zeker dat er in Wuhan besmette mensen rondgelopen hebben die of direct, besmet en wel, uit het laboratorium gestapt zijn, of zoals de gangbare hypothese wilde, op de markt van Wuhan besmet zijn geraakt.

Laten we als voorbeeld een onderzoeker volgen van het WCDC (Wuhan Center for Disease Control and Prevention). Jun-Hua Tian deed in 2013 en daarvoor onderzoek op een Hantavirus dat ook bij vleermuizen voorkomt en waar bij besmetting zich heftige symptomen voordoen bij de mens. Dit is geen coronavirus, maar hij ging er waarschijnlijk wel grotten voor in, ook al lijkt het erop dat voor deze studie de vleermuizen gevangen zijn in verschillende steden. Een film op YouTube, een documentaire over zijn veldonderzoek, waarbij verschillende wilde dieren als vleermuizen en teken in grotten gevangen worden, laat zien onder wat voor bijzondere, maar gevaarlijke omstandigheden hij werkte en we horen hem vertellen hoe bang hij soms was besmet te raken.

In Februari 2020, net na het begin van de pandemie, vinden we hem weer als een van de auteurs van een publicatie over het coronavirus SARS2.

Nu weten we niet of deze onderzoeker de techniek van ‘gain-of-function’ toepaste. Waarschijnlijk niet, want dat zou uitsluitend in het WIV (Wuhan Institute of Virology) gedaan zijn. Dit neemt echter niet weg dat het onderzoek van Jun-Hua Tian, ook al gaat het ‘slechts’ om het vangen en ontleden van vleermuizen, extreem riskant is en heus niet alleen voor hemzelf, maar ook voor zijn omgeving.

Zowel Amerika als Europa betaalden mee aan het ‘gain-of-function’ onderzoek aan het WIV in Wuhan. Er kunnen dus eigenlijk geen beschuldigingen over en weer plaatsvinden. Het onderzoek naar de oorsprong van het virus mag echter niet belemmerd worden.

15 Reacties op “Vlugge blik op de lablek-hypothesen over SARS CoV-2

 1. Gert Korthof maart 3, 2023 om 11:09

  Marleen, heb je zelf een voorkeur voor een bepaalde hypothese?
  Denk je dat Jun-Hua Tian in 2013 besmet raakte met SARS-CoV-2?
  (even een paar korte vragen om er weer in te komen)

  • Marleen maart 3, 2023 om 13:16

   Gert, leuk je hier weer te treffen, na zoveel tijd.
   Ik heb dit blog geschreven om een schets te geven van waar volgens mij de knelpunten zitten.

   Ik heb geen voorkeur voor een hypothese, maar ik denk wel dat de lableak hypothese de waarschijnlijkste is vergeleken met de markt-hypothese.
   Het zou toch wel bijzonder toevallig zijn dat er in Wuhan een contaminatie plaatsheeft op de markt terwijl er een internationaal virologie lab vlak naast zit, waar naar het schijnt ook nog eens gain-of-function onderzoek gedaan wordt/werd op coronavirussen. De meest simpele en directe hypothese is die van een lableak, omdat een kleine vergissing in de veiligheidsprotocollen zich makkelijk kan voordoen. Waarom de lableak-hypothese wegwuiven als je voor de markt-hypothese helemaal geen aanwijzingen hebt of bewijs hebt.

   De virologen zeggen nu dat de FBI met het bewijs, dat ze beweren te hebben, over de brug moet komen. Voor zover ik weet is er voor de markt-hypothese ook geen bewijs. Het is daarom niet netjes om over complottheorieën te spreken in het eerste geval. Er is namelijk niet noodzakelijkerwijs sprake van een complot. Een kleine menselijke vergissing is genoeg om een pandemie te veroorzaken.

   Ik denk niet dat Jun-Hua Tian besmet raakte, maar hij is wel een mogelijke kandidaat geweest. Aangezien hij op het WCDC werkte en niet op het WIV heeft hij waarschijnlijk niet meegedaan aan gain-of-function onderzoek. De video idealiseert hem en zijn werk, terwijl het heel riskant is en niet allen voor hemzelf, waar hij wel bang voor is.

 2. Gert Korthof maart 4, 2023 om 09:48

  “Het is daarom niet netjes om over complottheorieën te spreken”
  mee eens. Alleen de feiten tellen.

  “Voor zover ik weet is er voor de markt-hypothese ook geen bewijs”:
  daar is veel over gepubliceerd: Spillover, Zoonosis, natural origin of SARS-CoV-2.

  De uitspraak van het FBI is waardeloos omdat ze niet met bewijs komen.

  • Marleen maart 7, 2023 om 16:58

   Je vroeg naar mijn voorkeur en naar wat ik dacht.
   Ik weet dat de voorkeur van virologen uitgaat naar spillover/zoonose, dat weten we al langer. Alleen de andere hypothese van lableak, die net zo oud is, werpt een ander licht op de zaak. Als het inderdaad om een lableak zou gaan, d.w.z. als ze dat konden aantonen, dan zou dat betekenen ten eerste dat men op het foute spoor gezeten heeft, met opzet of niet, ten tweede dat gain-of-function onderzoek niet meer uitgevoerd mag worden en wellicht dat het hele onderzoek afgeremd wordt omdat het voor een onderzoeker te gevaarlijk is om zich onder de wilde dieren te begeven. Daar kan namelijk makkelijk besmetting van verschillende virussen plaatsvinden, waarvan mogelijke ‘hybriden’ of ‘chimaera’s’ voor gevaarlijke verrassingen kunnen zorgen. Het werk in de grotten met vleermuizen waar cironavirussen endemisch zijn, zou verboden moeten worden.

   In het geval van een spillover is er, behalve een betere hygiene, weinig tot niets dat we kunnen doen om dat tegen te gaan.

   Ik heb geen idee waar het bewijs van de FBI uit bestaat.

 3. Peer maart 7, 2023 om 08:19

  Iedereen met verstand van genetic engeneering was de manipulaties al opgevallen. Je kunt zelfs zien welke technologie er werd gebruikt.

 4. Gert Korthof maart 7, 2023 om 17:23

  Marleen schreef: “In het geval van een spillover is er, behalve een betere hygiene, weinig tot niets dat we kunnen doen om dat tegen te gaan.”

  Niet mee eens. We MOETEN meer doen om de volgende pandemie te voorkomen.
  Ik geef een aantal NOS nieuwsberichten die voor zich spreken:

  Nertsen in Spaanse fokkerij hebben vogelgriep, mogelijk onderlinge besmetting

  Vogelgriep in Duiven, 60.000 leghennen afgemaakt

  Zorgen over menselijke besmetting met vogelgriep: ‘Risico op epidemie’

  Recordaantal vogels met vogelgriep besmet, hoe moet het verder met dit virus?

  Vogelgriep treft ook zoogdieren: ‘Risico voor de mens’

  etc.

  Je kunt de details vinden als je in nos.nl ‘vogelgriep’ in de zoekbalk invult.

  • Marleen maart 8, 2023 om 16:59

   Je zegt: we MOETEN meer doen. Dat geloof ik graag, maar wat moeten we dan doen? Dan maar gain-of-function onderzoek? Waarbij virussen expres zo gemaakt worden dat ze de mens optimaal kunnen besmetten, want dat is wat er gebeurt Gert, ik neem aan dat je dat weet. Ze kijken in het lab op gehumaniseerde muizen en in menselijke celkweken hoe het virus muteert in de hoop het voor te zijn en/of er een vaccin tegen te kunnen maken.

   Ja, iedere dag is er wel nieuws over griep, vogelgriep en varkensgriep.

 5. Gert Korthof maart 8, 2023 om 10:09

  Marleen, alles wat je kunt concluderen uit de video en de info die je verstrekt is dat
  (1) er zijn virologen in China die veldonderzoek doen naar virus vectors waaronder vleermuizen en 300 insecten,
  (2) een viroloog die veldonderzoek doet in grotten heeft ook meegewerkt aan de eerste publicatie over SARS-CoV-2
  (3) volgens die publicatie “Epidemiological investigations have suggested that the outbreak was associated with a seafood market in Wuhan.”
  (4) Jun-Hua Tian was zelf niet de eerste patiënt
  (5) uit jouw “het vangen en ontleden van vleermuizen, extreem riskant is” concludeer ik dat het gevaarlijk kan zijn als de mens besmet raakt door een virus van een vleermuis of teek: dat is per definitie een zoönose. Dan is het dus niet nodig om GoF onderzoek te doen om het gevaarlijk te maken. Je ziet ook in de video dat ze beschermende kleding en mondkapjes dragen (maar niet op ieder moment). Ze zijn zich dus terdege bewust van het besmettingsgevaar, maar dat bewijst de realiteit van zoönose.

  • Marleen maart 8, 2023 om 17:14

   Ik probeer in mijn blogpost niets aan te tonen. Het is meer een samenvatting van wat er deze dagen naar buiten kwam aan nieuws.

   De onderzoeker Jan-Hua Tian zag ik in de video en dacht aan hoeveel risico’s deze onderzoekers lopen. Ze lopen in de grotten waar ontiegelijk veel vleermuizen zitten, waar veel vleermuizenpoep ligt en komen vervolgens direct of indirect in aanraking met bloed en weefsels van de vleermuizen. Ik heb geen idee of zij überhaupt direct betrokken waren bij gain-of-function onderzoek. Zoals je kunt lezen dacht ik van niet, omdat hij aan het WCDC werkte en niet aan het WIV.

   De zoönose kan heel goed plaatsgevonden hebben in het lab waarna, zonder dat een medewerker het wist, hij/zij via de Wuhan markt, waar hij/zij nog gauw even wat eten kocht, naar huis ging. Dat is een zoönose waarbij geen gain-of-function onderzoek plaatsvond.
   Hetzelfde is mogelijk in het geval van gain-of-function onderzoek met dat verschil dat het virus perfect aangepast is aan de mens in tegenstelling tot wat er doorgaans bij een zoönose gebeurt.
   In beide gevallen gaat het om een zogenaamde lableak.

 6. Gert Korthof maart 9, 2023 om 11:19

  Marleen,
  ik denk dat we verschillende, soms diepgaande meningsverschillen hebben, ook wat betreft wereldbeschouwing en politiek, maar we kunnen het over 1 ding eens zijn:
  Dit is een zoönose waarbij geen gain-of-function onderzoek plaatsvond:

  Vogelgriep nu ook geconstateerd bij vos in buurt van Parijs

  https://nos.nl/artikel/2466612-vogelgriep-nu-ook-geconstateerd-bij-vos-in-buurt-van-parijs

  het ging om H5N1-virus .
  Ik vind dit hoogst opmerkelijk: een vogel virus dat op zoogdieren overspringt.
  Dat is een zoönose waarbij geen gain-of-function onderzoek plaatsvond.
  “In meerdere landen zijn gevallen gemeld van zoogdieren die met de ziekte besmet raken. In december raakte bijvoorbeeld een kat in Frankrijk besmet, in Spanje werd de variant gevonden bij nertsen en in de VS kregen drie grizzlyberen vogelgriep. In Engeland werd de ziekte de afgelopen maanden vastgesteld bij vossen, otters en zeehonden. Ook in Nederland raakten zoogdieren besmet.”

  Dit lijkt op een epidemie of pandemie in de maak.
  Dit is niet echt leuk! Niemand zit hier op te wachten!
  Toch?

 7. Gert Korthof maart 9, 2023 om 11:49

  Dit zie ik vandaag op Nature website:
  How to stop the bird flu outbreak becoming a pandemic
  https://www.nature.com/articles/d41586-023-00591-3

  The death of the girl in Cambodia — and the fact that her father also tested positive for avian influenza — has renewed concerns about whether bird flu could spark widespread infection in people, or even a pandemic.

  Ik wist niet dat er al een meisje gestorven was door bird flu / avian influenza ………….
  😦

 8. Gert Korthof maart 10, 2023 om 11:12

  Marleen, dit zal je interesseren:
  Science takes back seat to politics in first House hearing on origin of COVID-19 pandemic
  Science
  https://www.science.org/content/article/science-takes-back-seat-politics-first-house-hearing-origin-covid-19-pandemic

  Het is triest om te zien dat twee concurrerende hypotheses over de oorsprong van een pandemie zo voorspelbaar verdeeld zijn door de scheidslijn Republikeinen en Democraten.
  Maar hier zul je het mee eens zijn:
  “it was positive to hear both parties agree a lab origin is a distinct possibility and that we need a comprehensive investigation into all relevant origin hypotheses.”

  • Marleen maart 10, 2023 om 16:42

   Sorry voor mijn late antwoord.

   Inderdaad, we hebben vaak een andere kijk op eenzelfde zaak.

   Dank voor je linkjes.

   Ik zou je willen verzoeken alle links te volgen in mijn blog, vooral de eerste, geschreven door Nicholas Wade die ook in jouw link genoemd wordt. Daarin worden de hypothesen goed afgewogen en in het licht van EVOLUTIE n.b. Ik ben benieuwd wat je daar van denkt.

   Het feit dat virussen van dieren naar mensen overspringen is beangstigend, maar de technieken om deze zoönoses vast te stellen worden steeds beter en verfijnder en kunnen ons het idee geven dat dit fenomeen toeneemt, terwijl het in werkelijkheid alleen maar vaker vastgesteld wordt door een betere beheersing van de techniek. Dit is volgens mij een belangrijk punt.

   Ik ben verbaasd over het volgende: De virologen, waaronder Fauci, ontkennen dat er een lablek geweest is. Ze hebben zogenaamd bewezen dat er sporen op kooien zaten op de markt in Wuhan en bij gebrek aan bewijs dat het een lablek was (of de onwil om een lablek als oorzaak te duiden, wat enorme consequenties voor het onderzoek zou hebben) hebben ze de sporen op de kooi als bewijs aangenomen. Iedereen kan bedenken dat die sporen daar ook door mensenhanden achtergelaten zijn.

   Fauci zegt in een interview dat gain-of-function een standaard procedure is om vaccins te creëren en dat zegt hij zomaar terwijl deze techniek altijd wat verborgen is gehouden. Hij zegt dat de antigriep-vaccins met deze techniek gecreëerd worden. Gelukkig geeft hij toe dat dat goed gereguleerd en bewaakt dient te worden (alsof dat nog niet zo zou zijn!)

 9. Marleen maart 10, 2023 om 17:51

  Het is me niet bekend of deze Professor van de Merwe ‘links’ of ‘rechts’ is. Dit is wat hij zegt in de Financial Times:

  Ik zeg niet dat dit ook mijn visie is, maar het is natuurlijk mogelijk

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: