Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Mooi blog weer van je zo in het nieuwe jaar. Ingewikkeld in al zijn (relatieve) eenvoud.
Mooie term: wobble. Heeft wel iets weg van “wokkel”. 😉
@Aad, dank je. Het is wel wat ingewikkeld, maar gelukkig zijn er de figuren die heel veel duidelijk maken.
De ‘wokkel’-positie, nee dat klinkt niet best.
Graag bied ik mijn beste wensen aan iedereen die dit blog bezoekt , becommentarieerd ….. en uiteraard ook in het bijzonder aan Marleen die nog steeds verder onverdroten verder werkt aan haar blog(s) …. Iets wat bij mij voorlopig op een zeer laag pitje staat , samen met comments op verschillende fora ….Ik hoop dat deze afwezigheid (metaalmoeheid ? ) niet van blijvende aard zal blijken te zijn , maar momenteel ontbreekt me het animo ( en mijn gezondheidstoestand die me noopt om met mijn verder energie economisch en vooral gedoseerd om te springen ) ….
Uiteraard blijf ik het allemaal zoveel als mogelijk met veel belangstelling verder meelezen
Met vriendelijke groeten
Tsjok
@tsjok45, fijn om weer van je te horen. Zelf ben ik ook niet meer zo actief met het bloggen. De sfeer zoals die bij de Volkskrant was ontbreekt enigszins.
Het zou inderdaad heel jammer zijn als je afwezigheid metaalmoeheid was. Ik hoop van harte dat het tijdelijk van aard is en dat je misschien zelfs weer een blogbericht schrijft.
Het is zeker prettig te weten dat je meeleest.
Sterkte en vriendelijke groet,
marleen even een vraag van een geinteresseerde buitenstaander
dank voor je uitleg, maar ik heb toch nog een vraag
als er wobble posities zijn, dus gedegenereerde code, waarom hebben die 64 codons daar dan geen last van, c.q. waarom zijn het er nog steeds 64 dus 4^3, en geen 16 of pak weg 30 of zo?
irrelevant is irrelevant,gedegeneerd gedegeneerd, lijkt mij, maar misschien is dat in jullie vak anders!
Beste leek, ik hoop dat ik je goed begrijp. De degeneratie manifesteert zich niet op niveau van mogelijke combinaties van de triplet code (4^3), maar op niveau van de mogelijke corresponderende aminozuren. Dit zouden er theoretisch 64 kunnen zijn, maar het zijn er slechts 20. Meerdere (triplet) codes coderen dus voor hetzelfde aminozuur. Dit is de degeneratie. Het blijkt nu dat de derde positie in de triplet code de positie is die er vaak niet toe doet (zie tabel); de wobble positie.
De 64 codes zijn een wiskundig gevolg van het feit dat er 4 mogelijke basen in één triplet gaan. De volgorde van basen kan niet degenereren en de hoeveelheid ook niet. De 64 codes zijn er gewoon, daar is niets aan te doen. Daar is geen degeneratie in mogelijk.
marleen, ik snap het idee van permutaties en die 64 combinaties en ik wist dat er maar 20 aminozuren zijn, maar dat leek me juist zo interessant (in verband met Gert’s (eeuwige!) probleem).
@geinteresseerde leek. Apoorva Patel (zie link onderaan het artikel) heeft een theorie die stelt dat de eerste codons uit twee nucleotiden bestond. Hij stelt ook dat er in eerste instantie twee codes waren, elk voor tien aminozuren, en dat deze twee codes zich daarna samengevoegd hebben. De derde positie, ofwel de wobble positie had absoluut geen rol totdat de codes zich samenvoegden. Dit alles zou op te maken zijn uit het feit dat er twee klassen tRNA’s zijn die elk 10 aminozuren voor hun rekening nemen. Het is een lang artikel en ik kan er helaas niet zomaar een samenvatting van maken.
@ dank je marleen
ik geloof dat ik een verkeerd vak gekozen heb, vroeger
en had jij geen lerares moeten worden eigenlijk? 😉
we zitten trouwens ook al samen op facebook
@geinteresseerde leek, ik was bijna lerares geworden, maar heb het toch maar bij onderzoek gehouden…
Ik neem aan dat je het dus enigszins begrepen hebt. Dat zou fijn zijn want ik vind het zelf behoorlijk ingewikkeld.
ja, kun je wel zeggen, ingewikkeld! Ik bedoelde daarom ook vooral dat je niet moe wordt het zo goed mogelijk uit te leggen, maar of ik het dan ook echt begrijp is dus een tweede,
En er zijn ook rare dingen in jullie vak. Neem nou dat verhaal over die 8 aminozuren (zie mijn antwoord blog gert).
Als mijn vragen te veel nergens op slaan, moet je het gewoon zeggen hoor. Klok en Klepel, weet je.
@geinteresseerde leek, de mogelijke aminozuren voor de primitieve code van twee basen was 4^2 dus 16 (géén 8) mogelijke aminozuren. Omdat er oorspronkelijk wellicht twee verschillende DNA codes waren waarbij de codons uit twee basen bestonden zijn er 2*16 = 32 mogelijke aminozuren. Waarom de code uiteindelijk geevolueerd is naar een codon van 3 basen met 64 verschillende codons is me eigenlijk een raadsel aangezien 32 mogelijkheden meer dan genoeg is voor de 20 aminozuren die we kennen.
@ ja interessant. Er is dus sprake van een grote redundantie, zou ik zeggen.
– zoals bijvoorbeeld bij natuurlijke taal. In een tekst kun je ook aardig wat letters en of woorden schrappen, of zelfs tot wel systematisch 50% van alle fonemen: het was vroeger kennelijk nogal lawaaierig op die savanne, een hoop kabaal, ruis, dus had je om het signaal een beetje redelijk over te kunnen brengen flink wat overkill nodig. Zo niet dan was deze reactie nu, echt stukken korter geweest!
Pingback:Energie en vouwende proteinen | Op zoek naar de klepel
Pingback:ABIOGENESIS UPDATES | Tsjok's blog