Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Opnieuw heel interessant. :–)
Ga je ervan uit dat alles wat is zin moet hebben? Dat evolutie alleen maar logisch is?
@Jacopone, dank ook namens Lucas Brouwers.
Je zou verwachten dat eigenschappen zoals de enzymen voor het aanmaken van saxitoxine, die zoveel specialisme en energie kosten, wel een nut moeten hebben, zeker toen ze zich 2 miljard jaar geleden ontwikkelden, anders zou deze eigenschap verloren gegaan zijn ofwel weggeselecteerd zijn.
maarre… wie wordt er behoorlijk ziek? alleen bepaalde mensen die extreem gevoelig voor die toxine zijn, of kan het iedereen overkomen?
Ja hoor allerlei virussen en bacteriën zijn voortdurend aan het bedenken, hoe kunnen we die mensen eens goed ziek maken:-)))
Goed uitgelegd.
@maria-dolores, het moet niet verward worden met mosselen-allergie. Daar kun je ook behoorlijk ziek van worden, maar is meestal niet fataal. Het kan in principe iedereen overkomen, maar er wordt door de controlediensten altijd erg goed opgelet als er ergens weer blauwalgen aan het ‘bloeien’ zijn.
@antoinette, :-)),
toch heeft het ziekmaken vaak verband met besmetting, terwijl dat hier geenszins het geval is.
Het uitleggen is meer ‘vertalen’ van het uitstekende blog van Lucas Brouwers.
En welke conclusie kunnen wij dan nu trekken als wij de volgende keer mosselen eten? Kenmerkend voor mensen met een voedselallergie is dat die allemaal niet tegen schaal- en schelpdieren kunnen.
Maar ook dat het de ene keer geen problemen geeft en een andere juist weer wel. Hebben veel mensen een enzym wat in werking treedt bij het eten van mosselen, welke een bescherming biedt? Zo ken ik ook mensen die bij de eerste keer mosselen eten er behoorlijk last van hebben en later bij de consumptie er van niet meer.
Het Maag/Darm systeem is een autonoom systeem, waar men maar relatief weinig vanaf weet, is mij duidelijk geworden. En al helemaal op de wijze waarop de ongeveer 15 bacterieënstammen hun werk doen.
Verder dank voor uw inbreng.
@Hans van Driel, dank voor uw reactie. Saxitoxine heeft voor zover mij bekend niets te maken met allergieen, dus dat is enigszins off-topic.
Ik lees hier (http://allergieplatform.nl/informatie-voedselallergie/77-weekdieren) dat:De belangrijkste allergenen in weekdieren zijn tropomyosines. Deze allergenen zitten ook in schaaldieren zoals krab, garnaal en kreeft. Daarom is de kans groot dat iemand met een weekdieren-allergie, ook een allergie voor schaaldieren krijgt.
Tropomyosine is hittestabiel, waardoor u ook na koken of bakken van het product nog last van uw allergie zult hebben.
Een allergeen activeert het immuunsysteem dus het lijkt mij vreemd dat er mensen zijn die eerst wel en daarna niet allergsich zijn.
Ook bedorven mosselen kunnen iemand ziek maken en een volgende keer dat diegene verse mosselen eet is er niets aan de hand.
Erg interessante weetjes,
en smakelijk schilderij.
Ik ga morgen weer mosselen eten, ben er dol op.
En op een dag moet ik toch dood 😉
@Jacopone Pierra heeft gelijk als ze zegt dat saxitoxine-productie voor deze cyanobacteriën waarschijnlijk functioneel is. Anders zouden ze niet de moeite doen om het 2,1 miljard jaar te behouden! Bacteriën zijn namelijk bijzonder kritisch als het op hun genetische huishouding aankomt, genen die hun functie verliezen worden snel het genoom uitgewerkt. Dit in tegenstelling tot de meeste diersoorten, waar non-functionele genen nog lang rond kunnen blijven slingeren. Dat betekent niet dat saxitxoine essentieel is voor cyanobacteriën: er zijn genoeg stammen die geen saxitoxine kunnen produceren.
@maria, hans Zoals Pierra al aangeeft is hier geen sprake van een mosselallergie. Saxitoxine is een giftige stof die zich op kan bouwen in mosselen, wanneer ze zich voeden met saxitoxine-producerende cyanobacteriën of algen. Voedsel en warenautoriteiten houden het voorkomen van algenbloei goed in de gaten, en kunnen de visserij voor weken stilleggen als het risico op besmetting met saxitoxine of andere gifstoffen te groot is. Gelukkig komt saxitoxine besmetting in de Lage Landen zelden voor.
Pierra en Lucas, hartelijk dank voor de additionele informatie.
Holy smoke!
Ik heb vaak mosselen gegeten en lust ze nog steeds, maar dit zet me even op het andere been.
Bij jou en Lucas z’n commentaar las ik, dat het redelijk safe is als de mosselomgeving goed in de gaten wordt gehouden, zoals bij gekweekte mosselen.
Bedankt voor deze geruststellende aai over m’n bol 🙂
Toch blijft het oppassen, nieuws bijhouden enz.
Blijft het een vreemd gegeven, dat een paar miljard jaar geleden de saxitonine al bestond en dat wij niet zijn meegeëvolueerd.
Ik ben er ooit twee keer achter elkaar erg ziek van geweest, binnen een week, sindsdien bezie ik mosselen met liefde en van veilige afstand.
@Lucas, hartelijk dank voor de uitgebreide en duidelijke informatie. Het feit dat de saxitoxinen niet essentieel zijn maakt het onderzoek naar hun functie nog boeiender.
@Selma, je kunt ze normaal gesproken goed eten. Dit soort vergiftigingen komt met de controles die er zijn weinig voor. Smakelijk!
@Gus, inderdaad vreemd dat we daar geen afweer tegen hebben ontwikkeld.
@Barbara, je kunt ze altijd nog mooi schilderen…
Nou heel fijn. Ik wilde dit eigenlijk niet weten, geloof ik. Ik ga morgen mosselen en oesters eten. Zal er nu toch iets onrustiger naar kijken. 😦
ook hier een mosselliefhebber
maar ik begrijp dat het voornamelijk tijdens de warme maanden een risico
vormt
dus de r in de maand was er niet voor niets
@Apiedapie, gewoon lekker gaan eten. Deze vergiftiging doet zich bijna nooit voor
@assyke, het is een piepklein risico. Je hoort er bijna nooit van dat iemand vergiftigd wordt.
Het bericht ging eigenlijk niet zozeer over de mosselen maar over de vraag waarom de cyanobacterien saxitoxine aanmaken.
Het kan allemaal gebeuren…, mij is het nog nooit gelukt ziek te worden van mosselen. Informatief goed blog. Ab groet Rob
Ha ik denk hier niet meer aan. Wel al altijd zorgvuldig met zeefruit dis en gebruikt kookgerei. Maar ik blijf genieten van een pan gekookte mosselen.
@Rob Kruzdlo, mij ook niet gelukkig. Ik vind ze heerlijk.
Over het blog: het is eigenlijk een ‘kopie’ van dat van Lucas Brouwers.
Groet,
@martin, goed zo, niet aan denken, het gaat eigenlijk ook niet echt om de mosselen in dit verhaal. Ik geniet ook hoor nog steeds van spaghetti ai frutti di mare!
Als chemisch defensief middel het hoofddoel was van de productie van saxitoxine, waarom zouden de bacteriën deze toxine evolueren wanneer de organismen die gevoelig zijn voor de toxine pas miljoenen jaren later evolueerden? – regeren is dus toch vooruit zien – 😉
Even serieus: heel interessant en heel duidelijk uitgelegd, Pierra.
@ron, daar wordt in het originele blog ook nog wat zinnen aan gewijd, dat het lijkt alsof de bacterien vooruit konden zien. Dat ze hier de regie hebben is wel duidelijk.
De goede uitleg is geheel merito van Lucas Brouwers.