Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Metablog van levensbelang

Gisteren stond er al eenvoudigweg een link geplaatst op het VKblog. Toch vind ik dat het onderwerp meer aandacht verdient en haal daarom enkele blogs aan die hierover gaan.

Het gaat om een probleem dat, na Amerika, ook Europa sinds enkele jaren zwaar treft. Nee, het gaat niet om de financiele crisis, maar om de bijensterfte. Albert Einstein beweerde al: „Als de bij uitsterft, dan heeft de mens nog slechts vier jaar te leven. Zonder bijen geen bestuiving. Geen bestuiving, geen dieren. Geen dieren, geen mensen.”

Vindt u het niet nodig om verder te lezen, teken dan direct de petitie voor maatregelen tegen de bijensterfte op: http://www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte/

Over de bijensterfte zijn tenminste drie blogs geschreven die op verschillende manieren de bijensterfte aankaarten: een blog van Anne d’ore, van Pas-Ivy en van mijzelf. Om enig idee te krijgen van dit probleem raad ik u aan om deze blogs te lezen.

Citaat en foto uit Anne d’ore’s blog ‘de bijen sterven’: … Een week later is er buiten nochdode bij binnen een bij te bekennen. de zweefvliegen die gelijk met de bijen aankwamen zijn er nog wel, maar het zijn er niet meer zoveel. nee dit ligt niet aan het weer, want bovengenoemde waarnemingen speelden zich in een week tijds af en toen was het alle dagen goed weer. dat ik geen gif gebruik in de tuin is evident en mijn verbazing geldt de grote hoeveelheid bijen die zomaar in een weekje tijd verdween. is hier een imker na de winter een heel volk kwijtgeraakt of waren dit solitaire bijen? inmiddels is het juni met andere bloemen en andere bijen. weer het zelfde verhaal. ik ben geen onbewogen waarnemer. hier raak ik van slag van…

Citaat uit het fabelachtige blog van Pas-Ivy, ‘de laatste imme’: … De laatste pot honing had de oude imker al jaren geleden verkocht voor vele honderden euro’s. Sindsdien hadden de bijen niet meer kunnen brengen dan ze zelf nodig hadden voor hun eerste levensbehoefte. En zelfs dat niet meer. Het ene na het andere volk was gestorven. Niet alleen bij hem. Over de hele wereld had de bijensterfte toegeslagen. Honing was zeldzamer dan het edelste goud. De telers van appels en aardbeien, van paprika’s en tomaten stonden in rijen voor zijn deur om tegen hoge beloning zijn volken te huren. Maar hij had glimlachend zijn hoofd geschud en zijn bijen in zijn eigen tuin gehouden. Nog hadden zij elk jaar kunnen eten van hun rijke oogst terwijl de omliggende moestuinen en boomgaarden vruchteloos de zomer doorstonden. Maar nu was ook voor hem het einde in zicht…

Citaat uit het nieuwsblog van mijzelf, ‘Bijensterfte. De oorzaak?’: … Het blijkt nu dat bijtjeplantenzaden (vooral van maïs) die met pesticiden als neonicotinoids behandeld zijn, planten voortbrengen die zeer schadelijk zijn voor de bijen. dit niet alleen vanwege het feit dat het nectar en stuifmeel van deze planten gebruikt wordt (zoals tot nu toe gedacht werd), maar omdat de bijen de guttatie en dauw van deze planten drinken. ze krijgen daardoor veel hogere doses neonicotinoids binnen dan gedacht werd en sterven binnen 2-10 minuten als ze deze vloeistof drinken, of na 20-40 minuten als ze de vloeistof alleen maar ‘proeven’…

Ga nu naar: http://www.petities.nl/petitie/stop_de_bijensterfte/ om de petitie tegen bijenstefte te tekenen. De petitie is opgesteld door Jaap Molenaar (natuurbeheerder), Peter Slootweg (imker) en Jeroen van der Sluijs (hoogleraar natuurwetenschap en samenleving). Ga naar de site om meer te lezen over de mogelijke maatregelen tegen de bijensterfte.

Wilt u ook zo’n mooie widget voor de petitie tegen bijensterfte (rechts bovenaan, ontworpen door Kokopelli), ga dan naar deze webpagina, kopieer de HTML-tekst en plaats deze in HTML-modus in een nieuw widget. Wel zelf de kop invullen!

Op deze pagina van Wageningen UR, vind je allerlei informatie over de bijensterfte.

38 Reacties op “Metablog van levensbelang

 1. Antoinette Duijsters juni 17, 2009 om 15:22

  Wij zijn ons zelf de das aan het omdoen, met al die chemischse stoffen, om van dat genetiscg gemanipuleer maar niet te spreken.

 2. pierra juni 17, 2009 om 15:49

  @Antoinette, ja, en die das gaat steeds strakker zitten. Als je het nog niet gedaan hebt, lees het hele blog van Ivy, het loopt (niet veel) vooruit op onze tijd.
  Groet,

 3. paco juni 17, 2009 om 15:53

  Ja, die das gaat zeker strak zitten

 4. Roland Danckaert juni 17, 2009 om 16:38

  Gisteren, tijdens een wandeling, zag ik op de stoep allemaal dode bijen liggen.
  Vergaat de wereld dan toch in 2012?

 5. Smokey Robbinson juni 17, 2009 om 16:54

  Pierra, zeer alarmerend!!! Ontzettend goed dat je er ook aandacht aan besteed !.
  Het zou onder de aandacht moeten blijven. Ogenschijnlijk "kleine"dingen hebben grote gevolgen. Het zou verboden moeten zijn dat zulke chemische rommel als neonicotinoids uitgevonden, laat staan gebruikt mogen worden.
  Had `t blog van Ivy en Anne ook gelezen.
  groet!

 6. Maria-Dolores juni 17, 2009 om 17:18

  had de twee andere blogs niet gelezen, maar besef door jouw titel ineens dat het ernstig is.
  rare wereld waarin we leven, waar we zelf alles kapot maken om meer ‘opbrengst’ te hebben.
  ik zeg ‘we’, want ik doe er weliswaar niet aan mee, maar kan die ontwikkelingen ook nauwelijks stoppen.

 7. pierra juni 17, 2009 om 17:24

  @Paco, het geeft een verstikkend gevoel.
  @Roland, laten we niet al te pessimistisch zijn, maar Ivy’s blog schets heel goed waar het heen zou kunnen gaan.
  @Smokey, heb het idee dat ze erg voor de site aan het lobbyen zijn op dit moment, dus die aandacht komt er hopelijk wel. Ik zag je gisteren al bij het blog met de link naar de petitie. Deze petitie verzoekt de regering om het gebruik van bepaalde pesticiden te vervangen door pesticiden die minder schadelijk zijn voor bijen, en wordt 1 oktober ingediend. Ik hoop dat er meer blogs komen over dit probleem, ook persoonlijke, die melden wat ze in hun straat of achtertuin zien. Zie ook reactie van Roland.
  Vooreenevenwichterwereldgroeten,

 8. pierra juni 17, 2009 om 17:31

  @Maria-Dolores, we doen er eigenlijk allemaal op een vrij passieve manier aan mee door bespoten groente en fruit te kopen. Hoe moeilijk het is om fruit te groeien zonder pesticiden weet ik wel. De paar perzikboompjes uit onze tuin krijgen bijna elk jaar een ziekte die hier ‘bolla’ genoemd wordt. Het is een soort schimmel en de bladeren krullen om. Er komen trouwens wel perziken aan, maar ik denk dat alle fruittelers met giffen werken tegen de ‘bolla’ en wie weet wat voor andere ziekten, en dat preventief.
  Ik hoop dat je getekend hebt. Het is heel makkelijk, en je kunt ook kiezen of je als ondertekenaar op de site zichtbaar wilt zijn of niet.
  Ciao,

 9. helena juni 17, 2009 om 18:29

  Ik ga die petitie ondertekenen!
  Hoe zit het eigenlijk met hommels? Zijn die nog wel gezond? ik zie op de planten van mijn balkon wel een aantal hommels, maar kleine, vorig jaar zag ik wel grotere ook. En werken hommels ook mee aan de bestuiving?
  Ik heb het idee dat de wereld er wat milieuvervuiling, vergiftiging etc er nog slechter aan toe is dan men naar buiten brengt…
  en de invloed van al dat gif op de mens, dat is naar mijn mening ook groter dan men denkt (gezondheid).

 10. pierra juni 17, 2009 om 18:39

  @Helena, ik weet het niet, maar ik zie tegenwoordig meer hommels dan bijen, al zou je denken dat ze er net zo gevoelig voor zijn. Volgens mij werken ze wel mee, maar het schijnt dat sommige bloemen specifieke bijen nodig hebben en andersom. Misschien weet Antoinette dat die een expert is van orchideeen, die ook specifieke bijen nodig hebben. Hommels niet, die bezoeken allerlei bloemen.
  Het relatief zwakke en negatieve effect van het gif op mensen is eigenlijk te verwaarlozen vergeleken met het effect op bijen.
  Groet,

 11. René Louman juni 17, 2009 om 21:10

  In mijn tuin valt het me niet op dat er minder zijn, maar ik hoor hier al een tijdje over. En vier jaar, 2012?
  Toch heb ik het idee dat het zo langzamerhand echt doorsiepelt dat we het roer om moeten gooien, en er gebeurt al veel in de goede richting. Of het genoeg is? De toekomst zal het leren. Het point of no return schijnt al lang gepasseerd te zijn, maar de heftigheid van de reactie van de aarde schijnt door ons mensen nog wel beïnvloed te kunnen worden.

 12. coby juni 17, 2009 om 22:48

  Getekend.
  Hartelijke groet, Coby

 13. pierra juni 18, 2009 om 00:05

  @René, waarschijnlijk zijn die vier jaat wat overdreven, maar het probleem wordt wel onderschat. Hopelijk kunnen we het tij nog keren.
  @Fijn Coby,
  Groetjes,

 14. iris kijkt juni 18, 2009 om 01:35

  @ pierra – interessante kwestie , maar ook lastig, opeens moet ik me zorgen maken om het uitsterven der bijen , heb de neiging om het niet te geloven , maar dat is omdat het zich eigenlijk buiten mijn gezichtsveld afspeelt.

 15. jbourbon juni 18, 2009 om 02:50

  Ondanks de mij sympathieke aktie (tekenen petitie zeer aan te raden! Al was het maar vanwege de druk op de overheid meer onderzoek te laten doen), toch ook nog het volgende:
  De nieuwste aanwijzingen in Nederland en Duitsland (juni 2009) geven aan dat het in Duitsland nu weer heel goed gaat met de bijenvolken (omschrijving: "super") en in Nederland een negatieve (!) bijensterfte plaatsvindt van -19%, dus ook weer goed of althans veel beter.
  Het probleem is dat de oorzaken van die aanvankelijke grote sterfte toch nog lang niet helemaal duidelijk zijn. De meeste pleidooien om in aktie te komen gaan uit van het "feit" dat een en ander vrijwel alleen door het gebruik van bestrijdingsmiddelen komt.
  Wetenschappers zijn daar in het geheel niet zeker van en het is in ieder geval ook duidelijk dat er meerdere mogelijke oorzaken zijn.
  Wat we nu dan aanmoeten met die heel recente geweldig goede ontwikkeling van de bijenvolken in NL en Duitsland is mij ook een raadsel.
  (De genoemde cijfers komen van de website waarnaar wordt verwezen in de petitie-website)

 16. Vroems juni 18, 2009 om 06:24

  Done. Vanuit de gedachte dat het zeker geen kwaad kan.
  Er was kort geleden iets over op tv. De hommels schijnen het beter te doen en een deel te kunnen overnemen. Zoiets. Dus hopelijk wordt de soep niet zo heet gegeten.

 17. Kokopelli juni 18, 2009 om 14:05

  @Pierra: Goede bijdrage. Ik heb meteen maar de vrijheid genomen er een (tijdelijk?) informatie widget voor aan te maken. Zie de rechterkolom van mijn weblog http://www.vkblog.nl/blog/10250.
  En natuurlijk al de petitie getekend.
  Groet,
  Kokopelli

 18. pierra juni 18, 2009 om 18:30

  @Iris, jbourbon, Vroems, dank voor jullie steun.
  @Kokopelli, prachtige widget!! Zoals je ziet heb ik hem overgenomen (rechts bovenaan). Ik nodig iedereen uit hetzelfde te doen: kopieer de ‘source’ bij mij of Kokopelli en zet hem (in HTML) in een nieuw widget.
  Zoemende groeten,

 19. Doranne juni 18, 2009 om 19:33

  vanuit Tjechie, ook hier weinig bijen, ik schreef vorig jaar ofzo ook al een blog over de bijensterfte, in China is dit ook een probleem, daar wordt ergens in een dal waar fruitbomen staan iedere boom met de hand bestoven bij gebrek aan bijen.
  kan even niet inloggen maar dt is Doranne/ Anne-D- Ore

 20. Kokopelli juni 18, 2009 om 22:57

  @Pierra: Goh, dat doet maar tegenwoordig, zelfs mijn widgets zijn al niet veilig meer ten blogge… ;-)))
  Je kunt het terrakleurige achtergrondje simpel weghalen door de hele HTML regel met driedterralight.jpg weg te halen. Heb je weer de witte achtergrond terug die veel beter bij de rest van jouw weblog past. Verder loopt bij jou rechts de tekst buiten het randje van de achtergrond. En daar ben ik soms heel pietepeuterig in, tot op het prefectionistische af; wat dat dan ook moge betekenen, daar moet je namelijk bij TelMiep voor wezen… ;-)))
  Groet,
  Kokopelli

 21. pierra juni 18, 2009 om 23:40

  @Anne, (eindelijk hebben we contact. Op tags voor bijensterfte vond ik alleen dit artikel van je, maar ik geloof dat alle oude tags verdwenen zijn), zelfs in Tsjechie, met zoveel ongerepte natuur….
  @Kokopellli, t’is voor mekaar. Dank voor de mooie widget.
  Groet,

 22. ron juni 19, 2009 om 13:50

  Getekend. Dit verdient aandacht, niet alleen in Nederland. In de media lees je er wel eens iets over, maar lang niet genoeg.

 23. pierra juni 19, 2009 om 14:37

  @Ron, ook in Italie is er een petitie, waar o.a. Beppe Grillo, I Verdi, Slow Food, Legambiente enz. aan meedoen. Je vindt de petitie onderaan de volgende webpagina: http://www.apitalia.net/it/liberidaiveleni.php#modulo_appello
  Ook hier kun je kiezen of je naam zichtbaar is of niet. Doen dus!
  Ciao,

 24. galadriel juni 19, 2009 om 21:11

  ja, heel goed dat je er opnieuw aandacht aan besteedt, heb al eerder getekend en er ook een blog aan gewijd

 25. pierra juni 19, 2009 om 22:05

  @Galadriel, ik zou je blog daarover graag lezen. Kun je me (ons) aangeven waar het staat? (Ik zocht op tags: bijensterfte, maar vond je blog niet).
  Bedankt,

 26. Gus juni 19, 2009 om 23:57

  Pierra en Ladies & Gentlemen.
  Wist niet dat het zo heavy was, er wel over gelezen, maar het leek als zo’n onbenullig berichtje in de krant.
  Dezelfde domheid als ontbossing dus.
  Ik teken!

 27. Martin Broek juni 20, 2009 om 00:03

  Heb ook al getekend.

 28. Jim Hasenaar juni 20, 2009 om 15:50

  Een goed initiatief.
  Zijn we nog op tijd en is het in de hele wereld hetzelfde verhaal?
  Ik hoor er vandaag voor het eerst iets van.

 29. pierra juni 20, 2009 om 17:27

  @Gus en Martin. Mooi!!
  @Jim, het is in Amerika begonnen en speelt zich nu sinds zo’n twee jaar ook in Europa af. Er zijn ook mensen die over de situatie in China berichten, dus zo’n beetje de hele wereld. Of het echt zo slecht gesteld is, ik weet het niet. Het schijnt dat de bijenstand sinds kort weer op z’n retour is. Het leek in ieder geval een goed idee om de petitie onder de aandacht te brengen.
  Groet,

 30. Gus juni 20, 2009 om 20:33

  Hm, maar ik denk dat een petitie niet genoeg is.
  Een petitie is smeken om.
  Er moet in de media veel meer aandacht besteedt worden.
  En niet als tussendoortje nitwit info in de krant.

 31. Annet juni 21, 2009 om 18:31

  Ik blogde ook over de bijen…..
  Zie op Google Annet Lemaire & bijen….
  Gister was ik nog bij Smokey over dit onderwerp
  En ja het treft ons allemaal……
  Honingiefhebster pur sang……

 32. Annet juni 21, 2009 om 18:35

  Annet Lemaire en gekke bijenziekte in 2008 al……

 33. pierra juni 21, 2009 om 18:51

  @Annet, heb je prachtige bijdrage gevonden en zet hem hier erbij: http://www.vkblog.nl/bericht/185183/*_*_*_Gekke_Bijenziekte_*_*_*
  Groet,

 34. galadriel juni 22, 2009 om 14:12

  ha pierra, deze http://www.vkblog.nl/bericht/261289… gaat over de bij…wanneer je zin hebt, kun je ook d reacties lezen,
  groet, gala

 35. pierra juni 22, 2009 om 14:57

  @Gala heb je blog gelezen + reacties. Heel mooi en fijn om het er hier bij te hebben. Zo kan ik evt. een linklijst annmaken voor blogs over bijen en de bijensterfte. Hoe meer hoe beter.
  Groet,

 36. Ivy (Heyta) juni 26, 2009 om 14:30

  Pierra, ik heb weer een aanvulling op je metablog geschreven: http://www.vkblog.nl/bericht/266574#c2590381

 37. Pingback:COLONY COLLAPS DISORDER | Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: