Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

De fazant en de hond

Het is alweer een weekje geleden dat mijn hond een fazant ving die log de tuin in kwam fladderen. De vogel had door de flinke beet een poot gebroken, was behoorlijk geschrokken, maar leek verder in orde. Toch is hij na een half uurtje doodgegaan.

Ik heb hem vier dagen laten besterven, daarna geplukt, met spek gevuld en bekleed en met salie in de oven gezet. Het was nog maar een jonge fazant en hij was wat magertjes maar wel heerlijk!

 

Zo zat hij in de tuin, nadat ik hem in het gras teruggezet had. Ik hoopte nog dat hij zou bijkomen en zou wegvliegen.

 

bijkomende fazant

 

Na vier dagen klaar voor de oven…

 

fazant na 4 dagen besterven

 

 

 

Augustus 2010

34 Reacties op “De fazant en de hond

  1. antoinette duijsters augustus 25, 2010 om 12:45

    De vogel is dood gegaan door een schok, veder had hij met een gebroken poot weinig kans op overleven.
    Maar ik zou de hond toch maar eens beter opvoeden.

  2. pierra augustus 25, 2010 om 12:52

    @Antoinette, ja dat zei mijn buurman ook. De vogel kwam overigens met veel geschreeuw de tuin binnenvliegen, dus ik kan mijn hond het niet kwalijk nemen. Hij is trouwens opgegroeid op een geasfalteerd industrieterrein en alles wat beweegt en normaal deel uitmaakt van de natuur neemt hij in zijn bek, zelfs sprinkhanen.

  3. ing. St Hawk augustus 25, 2010 om 13:40

    Beste Pierra,
    Ieieieieuw ! Gadver ! Wat vies ! Dat doe je toch niet, een fazant uit je eigen tuin opeten. Hij kan toch ook een ziekte hebben ?
    groetjes, Isabel. (11 jaar)

  4. marijke augustus 25, 2010 om 13:45

    hihi, makkelijker kunnen we het niet maken:
    fazanten die zomaar je tuin binnen komen vliegen.
    je hoeft ze alleen nog maar te braden.

  5. tsjok45 augustus 25, 2010 om 14:24

    Hm ….. een jonge haan …eind augustus
    "Dat doe je toch niet, een fazant uit je eigen tuin opeten.
    Hij kan toch ook een ziekte hebben ?"
    Ja zou wel eens kunnen :
    maar eentje uit poolse kwekerijen(die vlak voor het jachtseizoen worden aangekocht en losgelaten ) zit vol met antibiotica , groeimiddelen
    en
    in de rekken liggen ze eind october ook wel goedkoop te wezen( met vervaldatum en keurmerk en al )maar wel ;
    volgesproeid met bewaarmiddelen
    Ikzelf ben al blij als ik hier soms eens een merel zie in mijn stadstuintje … niet dat ik die kan opeten …
    Ik heb geen hond in huis , alleen maar twee katten en die vangen van alles ; motten en zo die afkomen op de teunisbloemen
    Merels die ze kunnen vangen vreten ze zelf op … ziek of niet …

  6. pierra augustus 25, 2010 om 14:26

    @ing. St Hawk / Isabel, het was allemaal niet zo makkelijk, ook de beslissing om hem dan maar te eten. Ik heb hem goed geinspecteerd en hij zag er behalve de gebroken poot gezond uit.
    Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan en zal er ook niet een gewoonte van maken, beloofd!
    Groetjes,
    @marijke, we hadden al eerder fazanten in de tuin, maar die konden gelukkig ontsnappen aan deze ‘gevaarlijke’ hond, want ik zie ze toch liever in de natuur dan in de oven. De hond ligt doorgaans te slapen en te suffen.

  7. pierra augustus 25, 2010 om 14:47

    @Tsjok45, de fazanten zijn hier ‘beschermd’ totdat het jachtseizoen begint in September. Tegen die tijd zou hij waarschijnlijk groter en mooier geweest zijn.
    We zien de fazanten erg weinig, meestal hoor je ze roepen in de maisvelden. Ook zijn er reigers, uilen en nachtegalen, maar ook die hoor je alleen maar.
    Soms lijkt het hier s’nachts wel Jurassic Park.
    Stadsvogels als merels en mussen zijn hier juist weer erg weinig, maar zelfs die zit mijn hond af en toe achterna.
    Het zou leuk zijn ook katten te hebben, maar dat is helaas onmogelijk met deze hond.

  8. ing. St Hawk augustus 25, 2010 om 15:08

    Als je al vlees eet is wild natuurlijk het beste dat je wensen kunt. Aan de reactie van mijn dochter kun je echter zien dat ik niet op applaus hoef te rekenen als ik voorstel om die ree, (kijk daar…..links van die bomen lopen er drie), ’s avonds op te gaan peuzelen.
    We (westerlingen) zijn de bron van ons voedsel behoorlijk uit het oog verloren en als het dan zomaar ons blikveld weer binnenwandelt of -vliegt deinzen we toch een beetje terug.
    Het schijnt zo te zijn dat onze evolutionaire afstand tot soorten medebepalend is voor de bereidheid om die soort als voedsel te zien (nogmaals, voor culturele westerlingen). Vis gaat makkelijker dan konijn en van het plukken van wilde frambozen heeft waarschijnlijk nog nooit iemand een schuldcomplex opgelopen.

  9. pierra augustus 25, 2010 om 16:18

    @ing. St Hawk, misschien heeft het ook te maken met de vele Disney-films over de dierenwereld, waarin de dieren zo schattig zijn en zo menslijk dat je je niet kan voorstellen die ooit te eten. De laatste Disney-films gaan ook over vissen, het wordt er dus alleen maar moeilijker op om vis te eten.
    In Italie wordt nog steeds herten- en paardenvlees gegeten.
    De eerste bloem die ik at was overigens erg moeilijk, een anjer, ook al staat die erg ver van ons af. De anjer wordt in Toscane gefrituurd en als ‘groente’ gegeten.

  10. JanPlezier augustus 25, 2010 om 16:33

    Het laten besterven van deze Fazant (dus met de ingewanden er nog in) is
    een oude manier om het vlees malser en smakelijker te maken.
    Het risico is wel dat je een voedselvergiftiging kan oplopen.
    Dit werd vroeger ook gedaan met Hazen.

  11. kuifje simon augustus 25, 2010 om 16:37

    Tja …. de gebraden hanen komen zo je tuin binnen vliegen ;-))

  12. pierra augustus 25, 2010 om 16:48

    @JanPlezier, het is inderdaad een oud gebruik, ook om de sterke wildsmaak te verzachten. Alle recepten met fazant op (Italiaans) internet raadden aan de fazant vier dagen te laten besterven. Ik heb ervoor gekozen om de vogel in de koelkast te leggen. De ingewanden waren intact dus was ik niet zo bang voor voedselvergiftiging en het is uiteindelijk goed gegaan.
    @kuifje simon
    :-)) Ik moest hem trouwens nog wel helemaal kaal plukken.

  13. De Stripman augustus 25, 2010 om 17:21

    Was de hond niet jaloers ? Of lust die alleen hondenbrokken…;o)

  14. pierra augustus 25, 2010 om 17:25

    @De Stripman, hij kreeg een hondekoekje nadat hij de fazant gevangen én aan het baasje had gegeven, want dat laatste is toch wel heel knap.

  15. BarbaraJansma augustus 25, 2010 om 17:32

    Toen ik klein was hadden we thuis kippen, eerst een koppel, toen een bevolking. Soms kwam er iemand langs die de zaak wat uitdunde, en dan zaten we allemaal na schooltijd verwoed te plukken. Ik hield er niet van, dat plukken, en ook niet van het teckelen van rennende kippen zonder kop.
    Die fazant is toch goed terecht gekomen, zonde om hem naamloos te begraven toch?
    Ooit had ik een niet-zo-snelle hond, die kon een poging tot opstijgende fazant wel wat staartveren uittrekken, maar dat was het dan. Arme fazant…

  16. ing. St Hawk augustus 25, 2010 om 21:28

    "Belangrijk is het, de fazant te laten besterven op ongeveer 6º C en te controleren op vliegeneitjes die maden kunnen worden. Laat de fazant hangen of liggen, zodat de lucht erbij kan. Tijdens dit besterven wordt de smaak gevormd en wordt het vlees malser. Na ongeveer twee weken is het zover en kan het verenkleed worden geplukt."
    Bron:http://www.wggroep.nl/nl/menu/Culinair/Colums

  17. pierra augustus 25, 2010 om 21:53

    @Barbara, dat plukken, ik had het nog nooit gedaan en vond het best leuk om te doen. De fazant werd drie keer ondergedompeld in kokend water zodat de veren makkelijker wegkwamen, de veren van de staart heb ik trouwens bewaard.
    Dat teckelen :-)) .
    Nee, zonder kop is niet echt leuk om te zien.
    Arme fazant, gelukkig had hij geen naam…
    @PHM, je zou eigenlijk beter moeten weten dus. Zie bovenstaand citaat uit de echte Nederlandse seizoenskeuken.
    @ing. St Hawk, we hadden beter wat langer kunnen wachten, maar ik vreesde al voor ongedierte. De fazant lag in een open kartonnen doos in een geventileerde koelkast.
    Mooie site.

  18. Gus augustus 25, 2010 om 22:24

    Mevrouw Pierra,
    Gaarne hadden wij Uw adres om geheel belangeloos dat begrijpt U, even het vlees te komen proeven.
    Een en ander moet namelijk en natuurlijk wel gekeurd worden door de B.C.v.S.P. (BloggersClubvanSmulPapen) . Ik zie als enig lid/voorzitter/penningmeester gaarne zo spoedig als mogenlijk Uw uitnodiging tegemoet, daar het de hond in de pot vinden waarlijk geen genoegen is, maar deze heeft U uiteraard beloond met een kluifbot.
    In stille hoopvolle afwachting teken ik.
    Hoogachtend,
    Gus Bolden

  19. pierra augustus 25, 2010 om 23:02

    Geachte Gus Bolden,
    De B.C.v.S.P. is van harte welkom om geheel belangeloos deze vogel te komen proeven en keuren. Tot mijn spijt moet ik U mededelen dat deze overheerlijke wilde vogel reeds is verorberd. Ik kan U verzekeren dat de smaak uniek is. Persoonlijk hoop ik dat de fazanten uit mijn tuin wegblijven. Of zich een tweede gelegenheid voordoet is zeer de vraag.
    Hartelijk dank voor uw belangeloze interesse voor dit gerecht en uw zorgen ten aanzien van de kwaliteit.
    Hoogachtend,
    Pierra

  20. pierra augustus 25, 2010 om 23:06

    @PHM, een tamme fazant, dat is een leuk idee. Dat zie je eigenlijk nooit. Misschien kunnen ze ook wel gefokt worden, al heb ik daar nog nooit van gehoord.

  21. martin augustus 25, 2010 om 23:38

    De Nederlandse fazanten zijn toch door de romeinen naar
    ons kikkerlandje gebracht. Even zoeken. En ja tjep: http://www.dierenbescherming.nl/fazant
    Klopt.
    Ooit hingen er twee in onze schuur. We woonden toen nog
    niet zo lang op het dorp waar ik mijn tienerjaren doorbracht.
    Ik weet nog dat ik de hagel niks vond. Daar had jij geen last
    van.
    Het beest doet me ook denken aan een verhaal van Roald Dahl,
    Daantje de wereldkampioen. Wie het nog niet kent: lezen!

  22. pierra augustus 25, 2010 om 23:51

    @martin, dat is een informatieve site. Ze kunnen blijkbaar uitgezet dus ook gefokt worden.
    De vogels zijn behoorlijk slechte vliegers, het is dan ook erg onsportief om op ze te jagen.
    Hagel hadden we vroeger in de wilde haas.
    Dat verhaal van Roald Dahl ken ik nog niet. Je maakt me erg nieuwsgierig. Op wiki staat een korte samenvatting (lang leve Google: http://nl.wikipedia.org/wiki/Daantje_de_wereldkampioen)

  23. P.H.M. van de Kletersteeg augustus 26, 2010 om 09:26

    r zijn meer beesten vergeten in NL.
    Als je buiten woont, en je wilt een "waakhond" moet je een pauw nemen.
    ’s nachts gaat hij op het hoogste punt zitten; dak, of in een boom; hij maakt een ****herrue als er iemand kimt en ziet alles.
    Simpel: 6 week in een ren zitten en op zelfde tijd voeren.Daarna ren open.
    Zo hou je ook ganzen.
    een gent met minimaal 3 genders.
    Zes week vast zetten–dus in een ren.
    Water is heel belangrijk voor ze.
    Fazant:
    de jonkies handvoeren en in een ren houden.
    Na een kleine 2 maand zijn ze handtam
    Hoe tam je ze krijgt, hangt af van de tijd die je aan ze besteed.
    Nou toch over gevederden: als je kippen wilt: neem krielkippen.
    Als kippen loslopen breek je je nek over de stront.Maar krielkippen schijten zo weinig, dat je het nagenoeg niet terug vind.
    Hun eitjes zijn 40% kleiner, maar ze eten 60% minder.
    eerst 5 week vastzetten.Ideale nest: Sinasappelkist op de zijkant met wat hooi of stro erin.
    Enkel nest buiten.: zwarte bouwemmer, liggend, vastzetten aan het hengesel, wat stro of hooi erin.
    Leggen 5 eitjes per week.Beginnen vanzelf als ze 5 maand zijn.
    GEEN haan erbij; want dan zijn je eitjes bevrucht.
    Heel makke kippen (zitten op je hand) Orlofs
    Zitten er veel grote katten: zwarte leghoorns (kunnen 500 meter vliegen.
    kopadres voor alle gevederten: in assen b.v. is een dierntuin voor gevederden; die hebben bevruchte eitjes, en/of jonkies.
    Kosten weinig
    P.s.: bijna alle dieren zijn tam te krijgen; belangrijk: je moet ze krijgen als baby.
    Eenden ook trouwens

  24. cor3306 augustus 26, 2010 om 10:05

    Het is zoals Ina zegt; het is de schok en de doodschrik. Vogels die tegen draad vliegen en hun poot breken, genezen min of meer gaan niet dood; worden ze door een hond of kat gebeten dan is het over en uit

  25. pierra augustus 26, 2010 om 10:19

    @PHM, bedankt voor de info
    @cor3306, dat is goed om te weten. Ik vond het zelf eigenlijk erg wreed om te vogel zo te laten sterven met deze doodschrik in zijn lijf. Ik hoop niet dat het zich herhaalt, maar nu weet ik wat te doen als de hond opnieuw een fazant bijt.

  26. svara augustus 26, 2010 om 13:03

    ik kwam via Barbara naar de zon
    ging terug in de tijd
    en zag mijn opa weer plukken
    is al de tweede keer vanochtend dat hij door mijn asscociaties met voorbij kwam
    mooi

  27. Gus augustus 26, 2010 om 14:00

    Weledel geboren vrouw Pierra,
    Dank voor Uw antwoord.
    U begrijpt dat wij enigszins verslagen dit tot ons hebben genomen. Schreiend vielen de voorzitter en de penningmeester elkaar in de armen, ik zelve hield het ook niet droog. Wij spoedden ons na Uw bericht ras richting restaurant alwaar wij ons te goed deden aan een Faisan à l’angoumoise.
    Tot in de vroege uurtjes en onder het genot van enige spiritualiën, hebben wij gedebatteerd over Uw fazant.
    Edoch er gloort wellicht hoop?
    1 fazantje maakt zoals wij kenners weten nog geen zomer en de zomer is nog lang niet ten ende.
    Daarbij; beter 1 fazantje in de mond dan 10 in de struikjes.🙂
    In afwachting van betere tijden, verblijven wij.
    Hoogachtend,
    Gus Bolden
    Namens de BCvSP

  28. pierra augustus 26, 2010 om 17:55

    @svara, ik ging ook even terug in de tijd toen ik daar zat te plukken met een oude schort op de knieen en moest even denken aan een oom van me die zelf kippen plukte.
    @Geachte Gus Bolden / BCvSP,
    Niet getreurd. De faisan à l’angoumoise klinkt voortreffelijk en heeft U zeker getroost. Graag had ik de faisan met U in een restaurant geproefd, maar de tijden zijn zoals ze zijn, wij houden het bij deze virtuele faisan.
    Ik kan U verzekeren dat ik niet uitkijk naar een herhaling van dit voorval, al was het alles bij elkaar een groot avontuur.
    Hoogachtend,
    Pierra

  29. tsjok45 augustus 26, 2010 om 21:03

    Het risico op vergiftigde fazant komt /kwam vooral voor wanneer het een geschoten dier betreft met heel veel lood- schroot in zijn bast (uiteraard zijn dat prooien en schietschijven van rijke bendes amateur en gelegenheids-jagers die er vrolijk op los knallen)
    Het is trouwens ook niet erg lekker toch zulk doorzeefd en geruineerd stuk vlees te gaan opeten…
    zelfs een in het verkeer verongelukte vogel is waarschijnlijk beter ……bah
    Maar
    *Een in de ardennen zopas door jou dood of aangereden gereden fazant in je autokoffer stoppen is stroperij …
    * In Engeland moet er een gast leven( of hebben geleefd ) die zich uitsluitend voedt(of voede ) met dierlijke verkeers-slachtoffers , katten en honden inbegrepen
    Bwaaark

  30. ing. St Hawk augustus 26, 2010 om 23:08

    Tsjok45,
    In Nederland wordt na een aanrijding de dode ree of het dode zwijn opgehaald door een slager. De bestuurder krijgt de waarde van het wild uitbetaald.
    Dat kan zomaar oplopen tot een bedrag van €600,-.
    Wat is het toch mooi om in een beschaafd land te wonen.

  31. pierra augustus 26, 2010 om 23:27

    @Tsjok45, Waar zo’n onschuldig blogje al geen aanleiding toe kan geven: (illegale) jacht, voedselvergiftiging, stroperij!
    Maar ik voelde me wel verplicht om aan de buurt naar waarheid te vertellen dat de fazant mijn tuin binnen kwam vliegen, precies om niet van stroperij beticht te worden.
    @ing. St Hawk, het is te hopen dat dit bedrag genoeg is om de auto te repareren.

  32. tsjok45 augustus 29, 2010 om 14:23

    In Nederland wordt na een aanrijding de dode ree of het dode zwijn opgehaald door een slager
    In Belgie wordt het vilbeluik gesommeerd en kan je ook gedeeltelijk ( als je goed verzekerd bent uiteraard ) opdraaien voor de gemaakte kosten bij het kadaver-bergen
    De zwarte piet wordt doorgeschoven naar het levende wilde zwijn ….( moest je opgelet hebben
    je had rekening gehouden met het verkeersbord dat je verwittigde , lummel )
    Af en toe wordt er eens een verloren gelopen koe aangereden door een trein
    Wordt die ook opgehaald door een slager bij jullie ?
    ( kan je nog tartaar van maken allicht )
    en wie betaalt wie ?
    Bij ons krijgt de boer ook een rekening toegeschoven omdat hij als eigenaar van de koe ook verantwoordelijk is voor de schade die de koe veroorzaakte
    Help
    Heb ik dan toch iets verkeerd opgeëten vandaag ?

  33. P.H.M. van de Kletersteeg augustus 30, 2010 om 11:24

    Tjok moet naar de dokter
    In nederland gaat het kadaver de kadaverbak in staan bij ieder dorp.
    Het gaat nooit naar een slager; dan de waarde van een ree of wildzwijn komt noot boven de 100 euro uit

  34. Ingrid van den Bergh augustus 30, 2010 om 14:12

    toch wel akelig, om de plaatjes zo onder elkaar te zien.
    maar je weet hoe je hem moet bereiden, dat-ie eerst moet besterven wist ik niet.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

Jonas Bruyneel

Literatuur/Journalistiek/Muziek

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più

Microplastics

INTERREG MICRO PROJECT

Scientia Salon

Philosophy, Science, and all interesting things in between

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Vita da simbionte

perché collaborare è talvolta meglio che combattere

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Evolutie blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

The Public House for Science...

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

the aphid room

All about aphids... not simply bugs|

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

%d bloggers op de volgende wijze: