Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
De vogel is dood gegaan door een schok, veder had hij met een gebroken poot weinig kans op overleven.
Maar ik zou de hond toch maar eens beter opvoeden.
@Antoinette, ja dat zei mijn buurman ook. De vogel kwam overigens met veel geschreeuw de tuin binnenvliegen, dus ik kan mijn hond het niet kwalijk nemen. Hij is trouwens opgegroeid op een geasfalteerd industrieterrein en alles wat beweegt en normaal deel uitmaakt van de natuur neemt hij in zijn bek, zelfs sprinkhanen.
Beste Pierra,
Ieieieieuw ! Gadver ! Wat vies ! Dat doe je toch niet, een fazant uit je eigen tuin opeten. Hij kan toch ook een ziekte hebben ?
groetjes, Isabel. (11 jaar)
hihi, makkelijker kunnen we het niet maken:
fazanten die zomaar je tuin binnen komen vliegen.
je hoeft ze alleen nog maar te braden.
Hm ….. een jonge haan …eind augustus
"Dat doe je toch niet, een fazant uit je eigen tuin opeten.
Hij kan toch ook een ziekte hebben ?"
Ja zou wel eens kunnen :
maar eentje uit poolse kwekerijen(die vlak voor het jachtseizoen worden aangekocht en losgelaten ) zit vol met antibiotica , groeimiddelen
en
in de rekken liggen ze eind october ook wel goedkoop te wezen( met vervaldatum en keurmerk en al )maar wel ;
volgesproeid met bewaarmiddelen
Ikzelf ben al blij als ik hier soms eens een merel zie in mijn stadstuintje … niet dat ik die kan opeten …
Ik heb geen hond in huis , alleen maar twee katten en die vangen van alles ; motten en zo die afkomen op de teunisbloemen
Merels die ze kunnen vangen vreten ze zelf op … ziek of niet …
@ing. St Hawk / Isabel, het was allemaal niet zo makkelijk, ook de beslissing om hem dan maar te eten. Ik heb hem goed geinspecteerd en hij zag er behalve de gebroken poot gezond uit.
Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan en zal er ook niet een gewoonte van maken, beloofd!
Groetjes,
@marijke, we hadden al eerder fazanten in de tuin, maar die konden gelukkig ontsnappen aan deze ‘gevaarlijke’ hond, want ik zie ze toch liever in de natuur dan in de oven. De hond ligt doorgaans te slapen en te suffen.
@Tsjok45, de fazanten zijn hier ‘beschermd’ totdat het jachtseizoen begint in September. Tegen die tijd zou hij waarschijnlijk groter en mooier geweest zijn.
We zien de fazanten erg weinig, meestal hoor je ze roepen in de maisvelden. Ook zijn er reigers, uilen en nachtegalen, maar ook die hoor je alleen maar.
Soms lijkt het hier s’nachts wel Jurassic Park.
Stadsvogels als merels en mussen zijn hier juist weer erg weinig, maar zelfs die zit mijn hond af en toe achterna.
Het zou leuk zijn ook katten te hebben, maar dat is helaas onmogelijk met deze hond.
Als je al vlees eet is wild natuurlijk het beste dat je wensen kunt. Aan de reactie van mijn dochter kun je echter zien dat ik niet op applaus hoef te rekenen als ik voorstel om die ree, (kijk daar…..links van die bomen lopen er drie), ’s avonds op te gaan peuzelen.
We (westerlingen) zijn de bron van ons voedsel behoorlijk uit het oog verloren en als het dan zomaar ons blikveld weer binnenwandelt of -vliegt deinzen we toch een beetje terug.
Het schijnt zo te zijn dat onze evolutionaire afstand tot soorten medebepalend is voor de bereidheid om die soort als voedsel te zien (nogmaals, voor culturele westerlingen). Vis gaat makkelijker dan konijn en van het plukken van wilde frambozen heeft waarschijnlijk nog nooit iemand een schuldcomplex opgelopen.
@ing. St Hawk, misschien heeft het ook te maken met de vele Disney-films over de dierenwereld, waarin de dieren zo schattig zijn en zo menslijk dat je je niet kan voorstellen die ooit te eten. De laatste Disney-films gaan ook over vissen, het wordt er dus alleen maar moeilijker op om vis te eten.
In Italie wordt nog steeds herten- en paardenvlees gegeten.
De eerste bloem die ik at was overigens erg moeilijk, een anjer, ook al staat die erg ver van ons af. De anjer wordt in Toscane gefrituurd en als ‘groente’ gegeten.
Het laten besterven van deze Fazant (dus met de ingewanden er nog in) is
een oude manier om het vlees malser en smakelijker te maken.
Het risico is wel dat je een voedselvergiftiging kan oplopen.
Dit werd vroeger ook gedaan met Hazen.
Tja …. de gebraden hanen komen zo je tuin binnen vliegen ;-))
@JanPlezier, het is inderdaad een oud gebruik, ook om de sterke wildsmaak te verzachten. Alle recepten met fazant op (Italiaans) internet raadden aan de fazant vier dagen te laten besterven. Ik heb ervoor gekozen om de vogel in de koelkast te leggen. De ingewanden waren intact dus was ik niet zo bang voor voedselvergiftiging en het is uiteindelijk goed gegaan.
@kuifje simon
:-)) Ik moest hem trouwens nog wel helemaal kaal plukken.
Was de hond niet jaloers ? Of lust die alleen hondenbrokken…;o)
@De Stripman, hij kreeg een hondekoekje nadat hij de fazant gevangen én aan het baasje had gegeven, want dat laatste is toch wel heel knap.
Toen ik klein was hadden we thuis kippen, eerst een koppel, toen een bevolking. Soms kwam er iemand langs die de zaak wat uitdunde, en dan zaten we allemaal na schooltijd verwoed te plukken. Ik hield er niet van, dat plukken, en ook niet van het teckelen van rennende kippen zonder kop.
Die fazant is toch goed terecht gekomen, zonde om hem naamloos te begraven toch?
Ooit had ik een niet-zo-snelle hond, die kon een poging tot opstijgende fazant wel wat staartveren uittrekken, maar dat was het dan. Arme fazant…
"Belangrijk is het, de fazant te laten besterven op ongeveer 6º C en te controleren op vliegeneitjes die maden kunnen worden. Laat de fazant hangen of liggen, zodat de lucht erbij kan. Tijdens dit besterven wordt de smaak gevormd en wordt het vlees malser. Na ongeveer twee weken is het zover en kan het verenkleed worden geplukt."
Bron:http://www.wggroep.nl/nl/menu/Culinair/Colums
@Barbara, dat plukken, ik had het nog nooit gedaan en vond het best leuk om te doen. De fazant werd drie keer ondergedompeld in kokend water zodat de veren makkelijker wegkwamen, de veren van de staart heb ik trouwens bewaard.
Dat teckelen :-)) .
Nee, zonder kop is niet echt leuk om te zien.
Arme fazant, gelukkig had hij geen naam…
@PHM, je zou eigenlijk beter moeten weten dus. Zie bovenstaand citaat uit de echte Nederlandse seizoenskeuken.
@ing. St Hawk, we hadden beter wat langer kunnen wachten, maar ik vreesde al voor ongedierte. De fazant lag in een open kartonnen doos in een geventileerde koelkast.
Mooie site.
Mevrouw Pierra,
Gaarne hadden wij Uw adres om geheel belangeloos dat begrijpt U, even het vlees te komen proeven.
Een en ander moet namelijk en natuurlijk wel gekeurd worden door de B.C.v.S.P. (BloggersClubvanSmulPapen) . Ik zie als enig lid/voorzitter/penningmeester gaarne zo spoedig als mogenlijk Uw uitnodiging tegemoet, daar het de hond in de pot vinden waarlijk geen genoegen is, maar deze heeft U uiteraard beloond met een kluifbot.
In stille hoopvolle afwachting teken ik.
Hoogachtend,
Gus Bolden
Geachte Gus Bolden,
De B.C.v.S.P. is van harte welkom om geheel belangeloos deze vogel te komen proeven en keuren. Tot mijn spijt moet ik U mededelen dat deze overheerlijke wilde vogel reeds is verorberd. Ik kan U verzekeren dat de smaak uniek is. Persoonlijk hoop ik dat de fazanten uit mijn tuin wegblijven. Of zich een tweede gelegenheid voordoet is zeer de vraag.
Hartelijk dank voor uw belangeloze interesse voor dit gerecht en uw zorgen ten aanzien van de kwaliteit.
Hoogachtend,
Pierra
@PHM, een tamme fazant, dat is een leuk idee. Dat zie je eigenlijk nooit. Misschien kunnen ze ook wel gefokt worden, al heb ik daar nog nooit van gehoord.
De Nederlandse fazanten zijn toch door de romeinen naar
ons kikkerlandje gebracht. Even zoeken. En ja tjep: http://www.dierenbescherming.nl/fazant
Klopt.
Ooit hingen er twee in onze schuur. We woonden toen nog
niet zo lang op het dorp waar ik mijn tienerjaren doorbracht.
Ik weet nog dat ik de hagel niks vond. Daar had jij geen last
van.
Het beest doet me ook denken aan een verhaal van Roald Dahl,
Daantje de wereldkampioen. Wie het nog niet kent: lezen!
@martin, dat is een informatieve site. Ze kunnen blijkbaar uitgezet dus ook gefokt worden.
De vogels zijn behoorlijk slechte vliegers, het is dan ook erg onsportief om op ze te jagen.
Hagel hadden we vroeger in de wilde haas.
Dat verhaal van Roald Dahl ken ik nog niet. Je maakt me erg nieuwsgierig. Op wiki staat een korte samenvatting (lang leve Google: http://nl.wikipedia.org/wiki/Daantje_de_wereldkampioen)
r zijn meer beesten vergeten in NL.
Als je buiten woont, en je wilt een "waakhond" moet je een pauw nemen.
’s nachts gaat hij op het hoogste punt zitten; dak, of in een boom; hij maakt een ****herrue als er iemand kimt en ziet alles.
Simpel: 6 week in een ren zitten en op zelfde tijd voeren.Daarna ren open.
Zo hou je ook ganzen.
een gent met minimaal 3 genders.
Zes week vast zetten–dus in een ren.
Water is heel belangrijk voor ze.
Fazant:
de jonkies handvoeren en in een ren houden.
Na een kleine 2 maand zijn ze handtam
Hoe tam je ze krijgt, hangt af van de tijd die je aan ze besteed.
Nou toch over gevederden: als je kippen wilt: neem krielkippen.
Als kippen loslopen breek je je nek over de stront.Maar krielkippen schijten zo weinig, dat je het nagenoeg niet terug vind.
Hun eitjes zijn 40% kleiner, maar ze eten 60% minder.
eerst 5 week vastzetten.Ideale nest: Sinasappelkist op de zijkant met wat hooi of stro erin.
Enkel nest buiten.: zwarte bouwemmer, liggend, vastzetten aan het hengesel, wat stro of hooi erin.
Leggen 5 eitjes per week.Beginnen vanzelf als ze 5 maand zijn.
GEEN haan erbij; want dan zijn je eitjes bevrucht.
Heel makke kippen (zitten op je hand) Orlofs
Zitten er veel grote katten: zwarte leghoorns (kunnen 500 meter vliegen.
kopadres voor alle gevederten: in assen b.v. is een dierntuin voor gevederden; die hebben bevruchte eitjes, en/of jonkies.
Kosten weinig
P.s.: bijna alle dieren zijn tam te krijgen; belangrijk: je moet ze krijgen als baby.
Eenden ook trouwens
Het is zoals Ina zegt; het is de schok en de doodschrik. Vogels die tegen draad vliegen en hun poot breken, genezen min of meer gaan niet dood; worden ze door een hond of kat gebeten dan is het over en uit
@PHM, bedankt voor de info
@cor3306, dat is goed om te weten. Ik vond het zelf eigenlijk erg wreed om te vogel zo te laten sterven met deze doodschrik in zijn lijf. Ik hoop niet dat het zich herhaalt, maar nu weet ik wat te doen als de hond opnieuw een fazant bijt.
ik kwam via Barbara naar de zon
ging terug in de tijd
en zag mijn opa weer plukken
is al de tweede keer vanochtend dat hij door mijn asscociaties met voorbij kwam
mooi
Weledel geboren vrouw Pierra,
Dank voor Uw antwoord.
U begrijpt dat wij enigszins verslagen dit tot ons hebben genomen. Schreiend vielen de voorzitter en de penningmeester elkaar in de armen, ik zelve hield het ook niet droog. Wij spoedden ons na Uw bericht ras richting restaurant alwaar wij ons te goed deden aan een Faisan à l’angoumoise.
Tot in de vroege uurtjes en onder het genot van enige spiritualiën, hebben wij gedebatteerd over Uw fazant.
Edoch er gloort wellicht hoop?
1 fazantje maakt zoals wij kenners weten nog geen zomer en de zomer is nog lang niet ten ende.
Daarbij; beter 1 fazantje in de mond dan 10 in de struikjes. 🙂
In afwachting van betere tijden, verblijven wij.
Hoogachtend,
Gus Bolden
Namens de BCvSP
@svara, ik ging ook even terug in de tijd toen ik daar zat te plukken met een oude schort op de knieen en moest even denken aan een oom van me die zelf kippen plukte.
@Geachte Gus Bolden / BCvSP,
Niet getreurd. De faisan à l’angoumoise klinkt voortreffelijk en heeft U zeker getroost. Graag had ik de faisan met U in een restaurant geproefd, maar de tijden zijn zoals ze zijn, wij houden het bij deze virtuele faisan.
Ik kan U verzekeren dat ik niet uitkijk naar een herhaling van dit voorval, al was het alles bij elkaar een groot avontuur.
Hoogachtend,
Pierra
Het risico op vergiftigde fazant komt /kwam vooral voor wanneer het een geschoten dier betreft met heel veel lood- schroot in zijn bast (uiteraard zijn dat prooien en schietschijven van rijke bendes amateur en gelegenheids-jagers die er vrolijk op los knallen)
Het is trouwens ook niet erg lekker toch zulk doorzeefd en geruineerd stuk vlees te gaan opeten…
zelfs een in het verkeer verongelukte vogel is waarschijnlijk beter ……bah
Maar
*Een in de ardennen zopas door jou dood of aangereden gereden fazant in je autokoffer stoppen is stroperij …
* In Engeland moet er een gast leven( of hebben geleefd ) die zich uitsluitend voedt(of voede ) met dierlijke verkeers-slachtoffers , katten en honden inbegrepen
Bwaaark
Tsjok45,
In Nederland wordt na een aanrijding de dode ree of het dode zwijn opgehaald door een slager. De bestuurder krijgt de waarde van het wild uitbetaald.
Dat kan zomaar oplopen tot een bedrag van 600,-.
Wat is het toch mooi om in een beschaafd land te wonen.
@Tsjok45, Waar zo’n onschuldig blogje al geen aanleiding toe kan geven: (illegale) jacht, voedselvergiftiging, stroperij!
Maar ik voelde me wel verplicht om aan de buurt naar waarheid te vertellen dat de fazant mijn tuin binnen kwam vliegen, precies om niet van stroperij beticht te worden.
@ing. St Hawk, het is te hopen dat dit bedrag genoeg is om de auto te repareren.
In Nederland wordt na een aanrijding de dode ree of het dode zwijn opgehaald door een slager
In Belgie wordt het vilbeluik gesommeerd en kan je ook gedeeltelijk ( als je goed verzekerd bent uiteraard ) opdraaien voor de gemaakte kosten bij het kadaver-bergen
De zwarte piet wordt doorgeschoven naar het levende wilde zwijn ….( moest je opgelet hebben
je had rekening gehouden met het verkeersbord dat je verwittigde , lummel )
Af en toe wordt er eens een verloren gelopen koe aangereden door een trein
Wordt die ook opgehaald door een slager bij jullie ?
( kan je nog tartaar van maken allicht )
en wie betaalt wie ?
Bij ons krijgt de boer ook een rekening toegeschoven omdat hij als eigenaar van de koe ook verantwoordelijk is voor de schade die de koe veroorzaakte
Help
Heb ik dan toch iets verkeerd opgeëten vandaag ?
Tjok moet naar de dokter
In nederland gaat het kadaver de kadaverbak in staan bij ieder dorp.
Het gaat nooit naar een slager; dan de waarde van een ree of wildzwijn komt noot boven de 100 euro uit
toch wel akelig, om de plaatjes zo onder elkaar te zien.
maar je weet hoe je hem moet bereiden, dat-ie eerst moet besterven wist ik niet.