Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- Het eerste leven ontstond in hydrothermale bronnen
- De fazant en de hond
- Pseudowetenschap en kwakzalverij
- Het protonengradient
- Albino en andere planten
- De rijping van de hersenen
- Over de evolutie van de genetische code
- Meer dan neuronen alleen
- Het denken dat zichzelf (niet) kent
- Vlugge blik op de lablek-hypothesen over SARS CoV-2
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Tja, ik weet niet of ik nu nog wel een smakelijke vijg wil…..
Ik dacht laatst al toen ik een gedroogde vijg at: wat knappert er toch zo tussen mijn tanden ;-)))
Interessant blog, dat wel. Bijzonder hoe plant en dier van elkaar afhankelijk zijn. En wat griezelig! Er hoeft maar iets te gebeuren en de keten is verbroken.
(filmpje gekeken): Wat een gekrioel in dat kleine bolletje. En wat zielig voor die mannetjes……..
@Ivy, ;-)), die arme mannetjes, maar de vrouwtjes worden wel aan het werk gezet 😉
Het lijkt erop dat de vijgen in onze tuin niet bevrucht worden, toch groeien er vijgen, die overigens droog en onsmakelijk zijn. De vijgenvrucht groeit blijkbaar wel, Ik las dat in Amerika de wesp uitgezet moest worden. Misschien moet dat hier ook eens gebeuren?
Interessant, Pierra. Boeiend. Onsmakelijk ook wel. Als ik een vijg eet, als, hoop ik er toch van te kunnne genieten.
@Elisa, misschien zijn vijgen daarom wel zo voedzaam? Ook nog wat proteinen erbij.
Die mannen hebben wel een erg kleine rol in het
geheel. "Mates with the female while she is still in
the female flower." En dan gaat hij dood.
Zouden die vruchten die als kraamkamer dienst
deden en ook van een deel van hun suiker zijn
beroofd er makkelijk uit te halen zijn? Gebeurd dat?
@Martin, de mannetjes moeten ook een gaatje knagen in de vruchtwand om de vrouwtjes eruit te laten. Ze hebben dus nog wel een klusje te doen.
De vijg zoals wij die kopen kan in principe vol met wespjes zitten, tenzij er alternatieve kweekmetodes zijn waar ik niets van weet. In principe moet elke vijg zo bevrucht worden en zit dus vol met dode wespenmannetjes. Ik heb ze nog nooit gezien, maar misschien wel gegeten.
Het filmpje geeft me the creeps.
Weet je dat Lisbeth Salander, een van de hoofdersonen uit de Millenniumtrilogie ‘Wasp’ als naam heeft op de digitale snelweg?
Gisteren zag ik een documentaire waarin het mannetje van de Clownsvis de laan uit wordt gestuurd als hij niet goed voor de bevruchte eitjes van het vrouwtje zorgt.
De clownsvis is van een lichtendrode kleur en heeft drie brede sneeuwwite banen rondom zijn lijf. Prachtrig om te zien.
@sLIMME JUF & B, helaas ken ik de Milenniumtrilogie niet, maar heb er zonet wat over gelezen. Boeiend.
Het filmpje legt wel heel duidelijk uit hoe het zit. Misschien komt het ook wel door de ‘stroperige’ geluiden 😉
hm… die bevruchting vindt toch plaats als de bloem (de vijg) nog héél klein is, die pas enkele maanden later rijp is en wordt gegeten?
Planten insecten, het blijft boeiend deze wisselwerking, onder de orchideeën zijn zoveel manieren ontwikkeld dat, we ze lang niet allemaal weten.
Helaas vijgen mag ik niet veel hebben, maar ik vind ze lekker
@M.D. Ja, dat klopt. Het is het syconium dat bevrucht wordt, een klein bolletje (zie ook de foto’s onder de link ‘hier’). Daarna groeit dit syconium uit tot een vijg vol met knapperige zaden en wespen. (Heb jij ze ooit gezien de wespen?)
@Antoinette, daar valt vast nog veel te ontdekken. De verse zijn lekker, maar ook de gedroogde zijn niet te versmaden. Ze zijn ook wel goed voor de gezondheid.
Heel boeiende en fijne bijdrage, ook het filmpje met interesse gekeken: de vermaarde Attenborough maakt niet alleen goede documentaires maar is ook een rasverteller.
Graag gelezen, Pierra
groet,
d
@Pierra,
ik zal er dit jaar op letten.
ik ben meer een oppervlakkige kijker. vind het altijd verbazend dat zo’n vijg al maanden lang bijna ‘klaar’ lijkt te zijn, alleen wat kleiner en nog onrijp.
had nog even over de ‘settembrini’ zitten denken, maar durfde het niet te vragen omdat het misschien in een van de links stond :-). de settembrini zitten er toch gelijk aan het begin ook al aan, maar zijn nog veel kleiner dan de andere. die worden dan waarschijnlijk later pas bevrucht??
@Dianne, leuk dat je ervan kon genieten. Attenborough is geweldig.
@M.D. eerlijk gezegd weet ik niet hoe het zit in mijn tuin en dus ook bij jou. Ik zie ook altijd eerst kleine en dan grote vijgen, die hier heel droog zijn. Ik denk soms dat ze niet bevrucht zijn. Of het gaat om zo een andere soort dat de bevruchting anders loopt. (??)
Grappig de term ‘settembrini’, die wordt hier gebruikt voor de kleine roze, rode en paarse herfstastertjes. Maar ik weet wel wat je bedoelt, want het kwam al eerder ter sprake op jouw blog.
Ik zal dit jaar ook eens beter opletten.
Ik heb trouwens nu ook vijgen aan de boom, ze zijn keihard, maar nog steeds mooi groen. Heel vreemd.
@Pierra,
dat er in de winter onvolgroeide vijgjes blijven zitten, dat had ik ook al eens gezien.
de settembrini ken is trouwens uit de Toverberg van Thomas Mann. daar komt iemand in voor die zo heet en toen ben ik het woord op gaan zoeken. hier noemen we ze meestal ‘tweede oogst’ o.i.d. Als die mislukt, komt soms ook doordat er aan het einde van de zomer te weinig water in de grond zit, zelfs voor een vijgenboom.
Het introduceren van exotische insecten (vissen en dieren)heeft tot nu toe alleen maar misere opgeleverd..
Waarom in europa vijgen kweken? En als dan toch, kunnen de rassen aangepast worden
Hier gaat het inderdaad over een innige samenwerking.
De natuur blijft boeien 🙂
Mooi verhaal.
Ik smul van dit soort kennis en onstaanswijzen, maar ik weet niet of ik nog van vijg zal smullen… Sommige dingen kun je beter niet weten….
Het hele verhaal erachter is weer fantastisch, wat zit de natuur toch mooi in elkaar.
Hartelijke groet, Coby
Mooi ! En insecten zijn heel voedzaam, hoor…;o)
@PHM, de vijg wordt al eeuwen in het Middelands zeegebied gekweekt.
@Terrencje, het nieuws was eigenlijk de afstand die ze blijkbaar kunnen afleggen. Het verhaal van dit mutualisme is al veel herhaald. Maar het filmpje is wel erg mooi. 🙂
@coby, sommigen krijgen de creeps 🙂 (Zie brilmansje). Maar zulke kleine wespjes opeten is toch geen probleem. Je moest eens weten wat hier allemaal gegeten wordt. Bijvoorbeeld piepkleine visjes met alles erop en eraan (het kopje met de oogjes en de staart) gefrituurd of in als papje in de oven. Heerlijk!
@Stripman, precies! Extra proteinen, een komplete maaltijd, eigenlijk nog vegetarisch ook.
Pierra,
Prachtig verhaal. Zonder het filmpje van Attenborough zou ik hebben gedacht dat je het uit je duim gezogen had. Fascinerend.
Gelukkig kunnen we, als het filmpje afgelopen is, op een andere ingekorte versie van het filmpje klikken (vierde van links) en ontdekken hoe dit fenomeen is ontstaan.
Zonder de stem van Sir David helaas maar met een deskundige commentator die tot in de puntjes uitlegt hoe het zit.
Wederom Fascinerend !
Pierra,
Ah…?
Auw…!
@ing. St Hawk,
Dank je. Het is een tamelijk bekend verhaal, maar dat ze zo ver kunnen vliegen is wel heel bijzonder en goed nieuws voor de overleving van de plant.
Ik zal eens kijken naar de vierde van links, had ik nog niet gezien.
Jawel toch! Ah…
Er ging iets mis.
Ah…van flauwvallen. Ik had het al gezien. Misschien krijgen we nog hoog bezoek dan.
Hoog bezoek ?
Verwacht je dat Hij hier langskomt in HoogstEigen Persoon ?
Nee, dat zou teveel eer zijn. Ik bedoel eigenlijk hoog bezoek uit Belgie. Heb ik al eens eerder gehad 🙂
De wind heeft een voorkeur voor een bepaalde hoek, denk bijvoorbeeld aan de passaat. Ik kan me voorstellen dat de wespen zich op de winde verplaatsen van A naar B, naar C, naar D, etc., maar hoe wordt de boom bij A dan bevrucht?
@100 een van de bijtjes gaat vreemd….
Maar als ze(vijgen) hier al eeuwen worden gekweekt, wat is het nut dan van het importeren van de bijtjes? Kennelijk kan het zonder hun ook. Kruisbestuiving?
Het blijft altijd gevaarlijk vreemde insecten te introduceren.Zie de afrikaanse bij en de chileense mier in europa
Mooi verhaal weer van je.
Altijd een natuurlijke reserve gehad tegen het eten van vijgen. Die is nu wel extra gevoed 😉
@100W, de wind kan misschien ook af en toe wat draaien. De boom in A kan door zelfbestuiving bevrucht worden. Stel A is van 0 tot 14 km, dan vallen deze zaden buiten de boot van het onderzoek (hun DNA is hetzelfde als dat van de boom waar ze op groeien.). Dat zou goed overeenkomen met de resultaten. Toch worden ze dan denk ik wel bevrucht. (Zelfbestuiving).
@PHM, de vijgen hier lijken niet bevrucht. Uit de winkel zijn ze veel smakelijker. Misschien is de soort in Italie heel anders dan die uit het onderzoek, dus kan het niet 1:1 vertaald worden naar de situatie hier. Maar het zou kunnen dat de wespjes in mijn omgeving ontbreken.
@Aad, dank je! Een voorgevoel? Toch zijn ze extra voedzaam op deze manier. Gewoon weer eens proberen, natuurlijk in de zomer als ze uit Italie worden geimporteerd 😉
@Pierra: Weer een mooi en leerzaam overzichtsblog. Ik dacht in eerste instantie dat het over grote wespen ging die vijgen mee zouden kunnen nemen of zo. Maar het zijn juist piepkleine wespjes… 😉
@100_Woorden:Ik kan me voorstellen dat de wespen zich op de winde verplaatsen van A naar B, naar C, naar D, etc., maar hoe wordt de boom bij A dan bevrucht?
De Aarde is rond 100W, voor de boom bij A duurt het alleen iets langer voor deze bevrucht wordt…
@Kokopelli, dank je. Maar in 48 uur rond de Aarde?? :-0
@Pierra:Maar in 48 uur rond de Aarde??
Het was ook maar een geintje om 100W een beetje op de kast te jagen; hij is de laatste tijd namelijk zo rustig en bedeesd… 😉
@Kokopelli, dacht ik al wel. Toch is het wel de echte 100W, onvoorspelbaar doch herkenbaar!
@Pierra: Hm, zullen we hem even gaan analyseren? (*vette grijns*)
Het zal wel komen omdat 100W de laatste tijd geen blogs over determinisme en maakbaarheid heeft geschreven. Over zijn andere onderwerpen en mening daarover ben ik het erg vaak met hem eens maar dat vredige schept op den duur wrevel natuurlijk… 😉
Nou ik vind het maar wat; pedofiele knapen die mannetjes. Verdienen niet beter dan dat ze daar claustrofobisch opgesloten blijven zitten. Dat de dames daarna fluks de vleugels spreiden kan ik me heel goed voorstellen, al is het maar voor 48 uur. Moven! Wegwezen!
Toch ben ik best wel gek op vijgen, geknars tussen de tanden voor lief genomen, extra proteinen?
Heel lekker (door midden gesneden) als broodbeleg, Of een compote van bereiden met wat bessesap en citroenschilletje, pocheren.
Of als voorgerecht; schoonwassen, in kleine stukjes snijden, besprenkelen met sherry of cognac en heel koud opdienen.
@Gus, Je hebt het weer mooi samengevat.
Het voorgerecht: lijkt me heerlijk. Ik ga toch maar een file aanleggen met je recepten.
Ze worden hier ook wel als voorgerecht gegeten, net als meloen, met plakjes parmaham, ook lekker en natuurlijk koud in de zomer.
(Hoe die avatar bij jou blijft staan ik weet het niet, heeft iest te maken met ‘caches’ heb ik me laten vertellen.(?))
Hmmm, ja dat zoutige van de ham.
Wespen; Zodra ze een vijgeboom ruiken’ dat is al weer zo "amazing".
Na zus en zoveel kilometer afstand gereisd hebbend.
Die ene geur herkennen, tussen al die andere geuren.
Ik bedoel, vlinders gaan naar een vlinderstruik omdat die een bepaalde schittering afgeeft, herkenbaar voor de vlinder.
op http://www.tuinadvies.nl kun je zien dat de sluipwespjes de vijg van binnen bestuiven omdat de ene kant vrouwelijk is en de kant waar de vrouwtjes uit gaan mannelijk. Zo bestuiven ze dus direct de vijg waar ze uitkomen. Dus niet door het stuifmeel van boompje A. Als ze dan in een andere boom hun eitjes leggen begint de cyclus weer opnieuw. Groetjes van Henkie
hmmm niet zo’n smakelijk verhaal
doet me denken aan die keer dat ik vol hongerig enthousiasme
in een verse vijg beet en een mond vol ongewenste bezoekers kreeg
maar dat waren volgens mij geen wespenbabies
Ik hoop maar dat je geen wormen bedoelt, niet zo’n fris idee maar wel een extra portie proteinen zeg maar…
ik laat je graag in de waan dat het geen
brrrrr…was