Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Het eerste leven ontstond in hydrothermale bronnen

Het ziet er naar uit dat de al 80-jaar oude theorie van het ontstaan van leven uit de prebiotische oersoep op de schop gaat. Een nieuwe studie lanceert de hypothese dat het eerste leven waarschijnlijk ontstaan is in de onderzeese hydrothermale bronnen. Hier bevinden zich reeds geochemische gradienten, die het transport van protonen bewerkstelligen, de eerste bron van energie voor leven. Alle huidige organismen halen hun energie uit intracellulaire chemiosmose.

De oude theorie van de oersoep baseert zich o.a. op het beroemde experiment van Miller-Urey, dat ervan uitging dat deze oersoep, met methaan en ammonia, in contact stond met de atmosfeer en waarin de bron van energie gevormd werd door electrische ontladingen, die de bliksem nabootsten. De glazen bol waarin dit experiment zich voltrok, bracht (uiteindelijk) bijna al de ons bekende aminozuren voort. Aminozuren vormen de bestanddelen van eiwitten, de bouwstenen van iedere cel en organisme.

De nieuwe studie lanceert een geheel andere hypothese, die al enigszins in de lucht hing

hydrothermal vents
Van internet: Hydrothermale diepzeebronnen

(zie ook onderstaand filmpje). Ze stellen allereerst voor dat het leven uit gassen ontstond (H2, CO2, N2, H2S) en dat de energie voor het eerste leven verzameld werd uit geochemische gradienten die zich bevinden in kleine onderling verbonden poriën van speciale hydrothermale bronnen. Een dergelijk soort honingraat van microscopische gaatjes kan gezien worden als een geheel aan katalytische kleine cellen, waar zich vervolgens lipiden, proteinen en nucleotiden gevormd kunnen hebben.

Deze nieuwe ideeën baseren zich op die van Michael J. Russell over alkaline diepzeebronnen die chemische gradienten produceren. Deze komen sterk overeen met de protonengradienten in de membranen van levende organismen. De eerste organismen maakten waarschijnlijk gebruik van deze protonengradienten om het universele energiemolecuul ATP (of een eenvoudiger alternatief) aan te maken. Mettertijd evolueerden de organismen naar een eigen intern protonengradient. De onderzoekers stellen dat de eerste electronendonor H2 en de eerste acceptor CO2 was. (Er bestond nog geen O2 in de atmosfeer en het water.) Ze veronderstellen dus dat het eerste leven aanvankelijk energie haalde uit de geochemische gradienten, waarna ze deze inbouwden en eigenmaakten om onafhankelijk te worden van de diepzeebronnen.

Een dergelijke hypothese, ook al is die minder biochemisch van aard, werd gesuggereerd in dit filmpje (met dank aan ing. St Hawk) over een lezing van David Gallo met prachtige bewegende beelden van hydrothermale bronnen en de omringende fauna. Hier leven bacteriën die resistent zijn tegen hoge temperaturen (180°C) en H2S ‘ademen’. De wetenschappers uit het filmpje beweren dat deze levensvormen wel eens de oudste organismen op Aarde kunnen zijn.


Bron: ScienceDaily
Update 13-02-2010: artikel in NewScientist

44 Reacties op “Het eerste leven ontstond in hydrothermale bronnen

 1. Maria-Dolores februari 5, 2010 om 14:57

  En zo blijven de wetenschappers bezig…
  ’t Lijkt wel psychologie, daar gelden ook zo ongeveer elke 20 jaar ineens weer een heel andere ‘waarheid’ + wereldbeeld.
  p.s.
  ik vergeet elke keer te zeggen dat ik je nieuwe avatar prachtig vind.

 2. Smokey februari 5, 2010 om 14:59

  Dit spreekt me door zekere herkenning aan en doet mij in de eerste instantie denken aan de thermaalbaden. Lang geleden gingen we af en toe naar het thermaalbad in Arcen, dat door de specifieke samentstelling en hoge concentraties van de mineralen in het water heilzaam zou zijn en zelfs over een bepaalde mate van geneeskracht bleek te beschikken. Er is een dubbelonderzoek naar gedaan maar het is bij het meten van de resultaten gebleven.
  Mensen uit Duitsland bleken bij navraag hun badbezoeken in Nederland nota bene door de Krankenkasse vergoed te krijgen. In navolging daarvan kregen m.n. reumaptiënten in Nederland ook hun bezoeken aan het bad voor korte duur vergoed. Ondanks dat de mensen er baat bij hadden werd de therapie helaas niet meer vergoed…
  Al hadden wij geen last van aandoeningen, we kwamen er telkens "herboren" en energiek vandaan. Mede daarom kan ik in de theorie van je blog wel meegaan Pierra.
  Hm.. ik krijg zo weer zin om naar het thermaalbad te gaan:))

 3. Alexandra-Manning februari 5, 2010 om 15:06

  Heel interessant artikel Pierra, thnx.
  Smokey: dezelfde ervaring had ik in thermaalbaden in de Franse Pyreneeen, waar ik toevallig op doorreis terechtkwam. De energie die daaruit voortkwam duurde vele maanden.

 4. -martin- februari 5, 2010 om 15:45

  Nu weer de vraag waarom die bacterien uitgestorven zijn. Inmiddels is 122 C de hoogste temperatuur waarbij leven voorkomt constateerden we in een eerder blog. Vreemd, dat is dus degradatie van de levenskracht of niet?

 5. antoinette duijsters februari 5, 2010 om 16:11

  Mooi, dat ze dit nu in beeld kunnen brengen, weer een goed blog Pierra.

 6. ing. St Hawk februari 5, 2010 om 16:57

  Alweer zo’n klasse-artikel ! En wat een moed om er zo’n titel boven te zetten.(shift 1 = !)
  Wat ik me dan afvraag is of wij, inmiddels hoog en droog gezeten, nog sporen in ons dragen van deze oerchemie.

 7. René februari 5, 2010 om 18:48

  Mooi artikel Pierra!

 8. knutselsmurf februari 5, 2010 om 18:55

  Ik vind presentaties meestal nogal boring, maar naar deze heb ik toch met ingehouden adem gekeken.
  Laatst schreef een ander ook al dat hemoglobine waarschijnlijk ooit onstaan is in bacteriën die onder zuurstofloze omstandigheden leefden. Onvoorstelbaar, dat al die zuurstof die er nu is er ooit niet was, maar wel logisch eigenlijk.

 9. Pierra februari 5, 2010 om 19:15

  @Maria-Dolores, het artikel trof me omdat in het filmpje dat ik al eerder zag, hetzelfde idee geopperd wordt. Niet met zoveel woorden, maar toch…Als het waar is geeft dat een heel andere kijk op de zaak, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat de oudere theorien nog steeds een kern van waarheid bezitten.
  Een gekleurde avatar inderdaad. Dank je!
  @Smokey, het is heerlijk die thermale wateren. Hier vlakbij zijn de vulkanische Colli Euganie. Je moest eens weten hoeveel Duitsers er komen, er zijn veel winkels waar alles in het Duits geschreven staat. Veel Italianen krijgen het kuren vergoed als ze reumatismen hebben. Fijn dat je er zoveel baat bij had. Ik weet eerlijk gezegd niet waar dat van komt: de mineralen of de temperatuur? Want het kan wel behoorlijk stinken.
  @Alexandra, dankjewel!
  @Martin, ja ik herinner me dat je een link meestuurde. Daarna herinnerde St Hawk ons aan het feit dat de bacterien in dit filmpje wel bij 180 ‘centigrades’ gedijen. De bacterien zijn dus niet uitgestorven. Ze vormen zelfs een van de sterkste ecosystemen die er op de oceaanbodem zijn.
  @Antoinette, dank je!

 10. Pierra februari 5, 2010 om 19:34

  @ing St Hawk, de titel van het oorspronkelijke artikel is allesverklarend: How did LUCA (Last Universal Common Ancestor) make a living….
  De sporen die wij dragen van deze alternatieve oersoep zijn de protonengradienten (het hele transmembranale electronentransport in de mitochondrien, misschien is er iets meer te vinden hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotinamide_adenine_dinucleotide#Physical_and_chemical_properties tweede alinea.) Het is een schitterende hypothese en ik denk dat het een belangrijk artikel wordt. De titel is een stelling op basis van het artikel, dus een ‘!’ wordt misschien teveel 🙂
  (Nogmaals dank voor het filmpje, een eye-opener in alle zinnen).
  Langzaam verdiepen we ons in de oceaan.
  @René, dank je. (Mooie avatar!)
  @Knutselsmurf, kun je dat nog terugvinden over die bacterien. Dat interesseert me mateloos.
  Ik schreef zelf een artikel over hemoglobine bij de reusachtige kokerworm. Mocht het je interesseren: http://www.vkblog.nl/bericht/297093/De_reusachtige_kokerworm
  Zonder zuurstof, en dat voor de helft van de leeftijd van onze Aarde (ongeveer 2 miljard jaar zonder zuurstof)
  Leuk dat het filmpje je boeide.

 11. Terrence februari 5, 2010 om 20:19

  Mooi stukje Pierra, deze hypothese staat ook al in mijn schoolboek (Biology – zo heet dat boek, een toepasselijke naam). Ik vraag me toch af hoe Abiogenese er voor staat in 20 of 30 jaar. De doorbraken gaan nu al erg snel met dit soort onderzoeken. Szostaks lab (http://genetics.mgh.harvard.edu/szostakweb/) bijvoorbeeld waar ze al erg dichtbij het ‘laten’ ontstaan van een simpele levensvorm zijn.

 12. Pierra februari 5, 2010 om 21:43

  @Terrence, dat had ik nooit gedacht, dat dit al in de boeken stond. (Ik heb wat oudere boeken gehad! Hellup). Maar het stelt me ook wel gerust. Dank je voor je link. (Misschien vind je het in dit verband interessant ook een wat ouder blog van me te bekijken: http://www.vkblog.nl/bericht/261169/De_spontane_vorming_van_nucleotiden).
  Wat ik zelf niet begrijp, aangezien ik het artikel niet heb kunnen bekijken behalve het abstract, hoe ze de eventuele metingen op die diepten hebben kunnen doen. Ik bedoel, is het puur speculatief of is het op harde feiten gebaseerd?

 13. Terrence februari 5, 2010 om 22:02

  Hehe die vraag stel ik me soms ook wel, het is jammer dat ik niet op een universiteit zit zodat ik gratis toegang heb tot alle bladen. Ik zal als ik een maat van me van de TU delft weer spreek eens vragen of hij dit artikel kan ophalen.

 14. Pierra februari 5, 2010 om 22:27

  @Terrence, onze ‘bijbel’ hier was ‘Molecular biology of the cell’ van Alberts e.a waaronder Watson. Een goed maar oud boek.
  Dat zou mooi zijn als je vriend dat kan vinden.
  Ik volgde een paar maand geleden nog een seminar over de ontwikkelingen van het eerste leven en moleculaire ingredienten. Er werd totaal niet over deze bronnen gepraat. Vreemd, lopen jullie dan toch voor? 🙂

 15. Terrence februari 5, 2010 om 22:54

  We hebben het een tijdje terug gehad bij microbiologie (een gedeelte daarvan ging over de geschiedenis van de Aarde waar abiogenese bij hoorde). Dit staat er in m’n boek:
  "Still, it is likely that small "pockets" of the early atmosphere – perhaps near volcanic openings – were reducing. Perhaps instead of forming in the atmosphere, the first organic compounds formed near submerged volcanoes and deep-sea vents, where hot water and minerals gush into the ocean from Earth’s interior. These regions are also rich in inorganic sulfur and iron compounds, which are important in ATP-synthesis by present day organisms."
  Er staat een plaatje bij over zo’n Hydrothermale diepzeebron met wat meetapparatuur:
  "An instrument on the research submarine Alvin samples the water around a hypothermal vent in the sea of Cortés. More than 1.5 km below the surface, the vent releases hydrogen sulfide and iron sulfide, which react and produce pyrite (fool’s gold) and hydrogen gas. prokaryotes that live near the vent use the hydrogen as an energy source. Such enviroments are among the most extreme in which life exists today, and some researchers favor the hypothesis that life may have begun in similar regions of early Earth."
  Zit al wel erg in de buurt. We gingen er echter wel snel doorheen en erg oppervlakkig (helaas) en dat is ook alles erover wat in het boek staat. Het is wel al de 8ste editie uit 2008, misschien dat de voorgaande het stukje ook niet hadden. Mijn molecular Biology of the Cell 4de editie (die ik had voor de opleiding biotechnologie) heeft het ook nog niet, deze is wel pas uit 2002.

 16. Pierra februari 5, 2010 om 23:37

  @Terrence, geweldig dat je dit hebt teruggevonden. Dank je voor de uitgebreide weergave. Het is inderdaad niet veel informatie voor zoiets belangrijks en dat in 2008. 1,5 km is trouwens wel erg diep. Ik begin erg benieuwd te worden naar het artikel.
  @ing. St Hawk, deze uitleg van wikipedia is misschien beter: http://en.wikipedia.org/wiki/Mitochondrion#NADH_and_FADH2:_the_electron_transport_chain

 17. Gus februari 6, 2010 om 05:54

  Hmmm, word ik midden in de nacht wakker, op naar jouw blog en blij verrast.
  Ik heb het artikel gelezen (wiki/org/Mitochon…) tis me FF teveel, maar bij de plaatjes en enigerlei uitleg, goed te volgen.
  Het filmpje, poeh! Beautyful.
  Dat van de oersoeptheorie, had er zelf mijn twijfels, maar meer op gevoel gebaseerd dan op rede.
  Nu dan eindelijk een andere hypothese, waar ik vreemd genoeg juist zo’n 3 dagen geleden over zat te denken! Go down met een goed ingepakte camera (in een stalen bol, 20/30 cm dikke wand) goeie lamp en ga filmen in de diepste oceaan!
  Ga filmen zoals maankarretjes op Mars doen.
  Maar ja, de druk is er op een geg. moment zo zwaar dat een apparaat vermoedelijk gaat "zweven".
  Enfin…het laatste woord is er nog niet over gezegd.
  De VK viel op de mat. Hm, geruzie rond het IPCC.
  Ik ga de ‘link’ van Terrence lezen.

 18. Pierra februari 6, 2010 om 07:04

  @Gus, ze zijn inderdaad met een speciale camera (onbemand) naar beneden gegaan als een ‘pioneer’, waarmee ze deze films hebben kunnen maken. Het blijft de vraag hoe ze de gegevens zoals in het artikel worden besproken hebben kunnen meten. Ze zijn momenteel bezig speciale diepzeeduikboten te maken voor dit soort onderzoek.

 19. Aad Verbaast februari 6, 2010 om 09:53

  Erg interessant weer. Al meerdere films gezien over deze rokenende pijpen diep in de oceaan en inderdaad ongelooflijk dat het daar kan krioelen van het leven onder volstrekt onmogelijk gedachte omstandigheden.
  Ik heb ook wel eens beelden gezien waarbij bleek dat die ‘schoostenen’ een eindig leven hebben. En dan natuurlijk ook weer het leven er om heen.
  Waar ik in die documentaires dan nooit een verklaring over heb gekregen is dat als er dan een nieuwe schoorsteen komt, waarom er dan weer zo snel leven kan zijn..

 20. Pierra februari 6, 2010 om 10:39

  @Aad, dat wordt in het filmpje inderdaad gezegd, dat de oceaanbodem steeds opnieuw gevormd wordt door uitbarstingen. Vaak gaan de oude bronnen kapot er komen er elders nieuwe. Dat zit dan zo weer vol met dezelfde dieren, maar hoe dat kan weet ik niet. De bacterien en larven die daar leven, kunnen zich misschien makkelijk laten meevoeren door de stromingen, alhoewel ze dan wel blootgesteld worden aan zuurstof. Het blijft een (goeie) vraag.

 21. coby februari 6, 2010 om 11:34

  Prachtig filmpje, vind het altijd zo bijzonder, dat onderwaterleven.
  En dan ook nog op die diepte.
  En dat in de natuur dan zulke dieren kunnen leven en de aarde die zelf voortbrengt.
  Genoten!
  Hartelijke groet, Coby

 22. Roland Danckaert februari 6, 2010 om 11:41

  Interessant stuk. Niets voor niets het best aanbevolen.
  De wereld en wij bestaan niet voor niets grotendeels uit water, denk ik dan. Of is dat te simpel gedacht?
  En ik denk ook: waar kwamen dan weer die gassen vandaan waaruit alles zou zijn ontsproten?
  Ik moet je stuk echt woordje voor woordje lezen, het gaat er bij mij niet gemakkelijk in, het schurkt niet tegen dat deel van mijn intelligentie aan. Erg wetenschappelijk en daarom moeilijk te doorgronden, althans voor mij en dan heb je het nog wel helder en beknopt beschreven. Daarom ligt het moeilijk kunnen doorgronden dus aan mij. De theorie vind ik nogmaals erg boeiend.

 23. Pierra februari 6, 2010 om 12:01

  @Coby, de Aarde die zelf voortbrengt, het is wonderlijk. Ik vond zelf de (gesimuleerde) onderwaterlandschappen ook mooi met valleien en bergen die hoger zijn dan de Alpen.
  @Roland, dat is volgens mij goed gedacht, dat onze planeet grotendeels uit water bestaat. Ook logisch dat het leven daar dan ontstaat.
  Om het toch kort te houden is de tekst misschien wat te beknopt.
  Ik denk dat veel mensen struikelen over de protonengradienten. Deze bestaan in al het huidige leven nog steeds in onze mitochondrien. Het gaat om waterstofatomen waar de elektronen van ‘afgepakt’ zijn. Deze laatsten hebben een belangrijke functie in de redox-reacties. De overgebleven protonen vormen een gradient ten opzichte van een membraan waardoor zij door eiwitpoorten kunnen passeren en daarmee energie opwekken (ATP). Het is een complex systeem, maar alomtegenwoordig.

 24. Roland Danckaert februari 6, 2010 om 12:21

  Pierra, bedankt voor de aanvulling. Maar al die termen waar ik niet vertrouwd mee ben, die ik nu voor het eerst lees, het is een mitrailleurgevecht aan begrippen die ik nimmer eerder heb gelezen en dan raak ik het spoor bijster, haha (ligt ook weer aan mij, ik heb me er nooit eerder in verdiept, ik ben erg gefixeerd op psychologische en filosofische vraagstukken).
  Bedankt voor dit artikel. Een verrijking voor mijn en ieders kennis, denk ik.

 25. ing. St Hawk februari 6, 2010 om 12:23

  Pierra,
  Als je in je antwoord aan Roland schrijft dat onze planeet grotendeels uit water bestaat doel je natuurlijk op het buitenste schilletje. En dat nou net uit het diepere deel van dat schilletje ‘het leven’ naar boven borrelt roept dan de vraag op of de term ‘onderwereld’ niet aan revisie toe is.
  Het lijkt niet zozeer de plek te zijn waar je na je dood naartoe gaat alswel de plek waar je voor je geboorte vandaan kwam.

 26. Pierra februari 6, 2010 om 12:40

  @ing. St Hawk, ja, ik dacht aan de buitenkant, maar het moet natuurlijk gezegd worden dat wat er uit de Aarde opborrelt samen met water leven schept. Nee, zonder de ‘onderwereld’ kunnen we zeker niet 😉
  (Had je de tweede link die ik hierboven aanraadde nog gezien? Was iets duidelijker.)

 27. elise van schouwenburg februari 6, 2010 om 12:49

  Interessant, Pierra. Voor mij wel iets te moeilijk dus ik moet het nog een paar keer lezen. Aanbevolen.

 28. Albert Marinus februari 6, 2010 om 17:29

  … sorry voorbeelden.
  Algemene relativiteit: uni = lengte, versum = machine, x = acceleratie, y = hydro; bij CERN.
  Speciale relativiteit; uni = internationaal, versum = plant (English meaning), x = protectie, y = conventie: bij ICCP.
  Relativiteit = uni bij Vaticaan, versum bij kerk, x bij O.T, y bij N.T.
  Bijbels illusie geluid was zonde vacuum dag één, vacuum was zonde fantasie dag twee, fantasie was zonde schaduw dag drie, schaduw was zonde fascinatie dag vier, fascinatie was zonde hallucinatie dag vijf, hallucinatie was zonde donker imaginatie dag zes, imaginatie was zonde dag zeven realiteit vermiste dode zeerollen druk.http://genastropsychica.blogspot.com/ zelfs de Paus leest ’t liefde …

 29. Pierra februari 6, 2010 om 18:00

  @Elisa, dank voor je aanbeveling…en voor de moeite 🙂 (ik geef het toe, een beetje teveel lastige termen. Sommige mensen slaan daar zelfs van op hol, zoals je hierboven kunt zien.)
  Groet,

 30. Albert Marinus februari 6, 2010 om 18:11

  …. oké Pierra. Zo beter,
  … sorry voorbeelden.
  Algemene relativiteit: uni = lengte, versum = machine, x = acceleratie, y = hydro; bij CERN.
  Speciale relativiteit; uni = internationaal, versum = plant (English meaning), x = protectie, y = conventie: bij ICCP.
  Relativiteit = uni bij Vaticaan, versum bij kerk, x bij O.T, y bij N.T.
  Uniek bijbels illusie geluid was zonde vacuum dag één, vacuum was zonde fantasie dag twee, fantasie was zonde schaduw dag drie, schaduw was zonde fascinatie dag vier, fascinatie was zonde hallucinatie dag vijf, hallucinatie was zonde donker imaginatie dag zes, imaginatie was zonde dag zeven realiteit vermiste dode zeerollen druk orginele.http://genastropsychica.blogspot.com/ zelfs de Paus leest ’t liefde jouw …

 31. Albert Marinus februari 6, 2010 om 19:17

  [excusen voor m’n te snelle gebruik van muisklikker combinatie trackball samenwerkend virtueel toetsenbord en mijn te moe zijn]
  … sorry voorbeelden.
  Algemene relativiteit; uni = intergovernmental, versum = panel, x = climate, y = chance: bij IPCC.
  Speciale relativiteit; uni = collider, versum = european, x = research, y = nuclair: bij CERN.
  Relativiteit = uni bij Vaticaan, versum bij kerk, x bij O.T, y bij N.T. @ bijbel.
  Uniek illusie geluid was zonde vacuum dag één, vacuum was zonde fantasie dag twee, fantasie was zonde schaduw dag drie, schaduw was zonde fascinatie dag vier, fascinatie was zonde hallucinatie dag vijf, hallucinatie was zonde donker imaginatie dag zes, imaginatie was zonde dag zeven realiteit vermiste dode zeerollen druk orginele melkweg.http://genastropsychica.blogspot.com/ zelfs de Paus leest ’t liefde jouw …

 32. ing. St Hawk februari 6, 2010 om 19:35

  Pierra,
  Ik denk dat het kunst is.

 33. Pierra februari 6, 2010 om 21:00

  @Ing. St Hawk, ik denk het ook. Een zekere graad van abstractie en uiteindelijk poezie. Best mooi! Ook de herhaling heeft iets.

 34. De Stripman februari 7, 2010 om 12:45

  Interessant verhaal ! En een mooi filmpje waar je naar verwijst. Als ik het goed begrijp was God dus een vulkanische bron op de bodem van de oceaan…;o)

 35. Pierra februari 7, 2010 om 12:56

  @De Stripman, dat heb je mooi samengevat 🙂 Het filmpje is prachtig inderdaad.

 36. De Stripman februari 7, 2010 om 13:31

  @ Pierra: Het kan soms zo simpel zijn…;o)

 37. ron februari 7, 2010 om 22:07

  Heel interessant. Ik verwonder me altijd dat sommige mensen de dingen zo eenvoudig en vermakelijk uit kunnen leggen, zoals die meneer David Gallo.

 38. Pierra februari 7, 2010 om 23:55

  @ron, het is waarschijnlijk zijn passie en zijn leven, dit onderzoek. Inderdaad knap.

 39. Gus februari 8, 2010 om 02:02

  Ik denk, dat met een dosis humor ende vermaeck je mensen ook sneller bereikt en het beter beklijft dan een gortdroge opsomming.
  Carl Sagan, was ook heel luchtig over de meest ingewikkelde onderwerpen.
  Als de Dalai Lama af en toe eens een mop tapte tussen de leringen/lessen door waren er misschien heel wat meer mensen nu Buddhistisch 🙂
  Maar please laten we religie en aanverwante…buiten beschouwing houden.
  Oh en die thermale bronnen? Daar heb ik indertijd (Bad Höningen) een waanzinnige oorontsteking opgelopen. (Smokey) Gezond? Enfin, we zullen het maar scharen onder het kopje dat er nieuw leven ontstond.
  Wat denk jij Pierra, stel dat ze die bacteriën kunnen isoleren, hoe onderzoek je zoiets, want er mag geen zuurstof bij, maar vacuüm kan ook weer niet. Zo wie zo moet dergelijke opslag volkomen steriel zijn.
  Ik denk, de enige plek waar ze dat kunnen onderzoeken is…in de ruimte? Op de Maan?
  Een laboratorium bouwen, of één diep in zee. In de eigen omgeving?
  Wat betreft serieus onderzoek, dunkt me kosten nog moeite gespaard.
  Maanstof, de droogste stof die er is, gathered door astronauten, rook na in aanraking met zuurstof naar muf-achtig gunpowder, las ik. Het spul veranderde toen misschien van samenstelling?
  Je artikelen blijven altijd vragen oproepen 🙂

 40. Pierra februari 8, 2010 om 10:15

  @Gus, het leven ontstond in onderzeese hydrothermale bronnen, dus niet in bovenegrondse bronnen.
  Geen idee hoe ze de bacterien verzamelen, inderdaad in vacuum of in een medium dat verzadigd is met H2S?
  Het is zeker dat veel dieren die op die diepten leven niet voor onderzoek naar boven gehaald kunnen worden, ze ploffen uit elkaar.
  Mijn verhaal is gortdroog omdat voor mij de feiten tellen, als je die eenmaal weet kun je er leuke verhalen over vertellen. Kende je de zingende Sagan al? http://www.youtube.com/watch?v=XGK84Poeynk
  of : http://www.youtube.com/watch?v=vioZf4TjoUI&feature=player_embedded#

 41. Gus februari 9, 2010 om 04:54

  Jahaa, dat weet ik wel, ondergrondse!!! Maar kijk gewoon een beetje uit, dat je je oren goed afdroogt en op tijd weer douched en zo. Tis warm water en stikt van de bacteriën als het niet continu ververst wordt.
  Ik bedoel jou ook niet met gortdroog, in tegendeel. Je schrijft leuk.
  Maar dat wordt nog een hele klus.
  Volkomen steriele dé-compressie tank (?) dat moet een hele grote zijn, want er moet ook environment mee terug . Kunstmatige toevoeging van H2S…
  Op die diepte een lab.neer laten?
  Haast een onmogelijke job.
  Kortom, we hebben zee-meermannen/minnen nodig. 🙂
  Goed om Carl Sagan te zien.
  Vreemd trouwens, waar Mars een veel te weinig aan CO2 heeft is Venus bijna alleen maar CO2.
  En wat ook vreemd is, dat waar wij tegen moeilijkheden aan lopen, heeft de wetenschap over 100/200 jaar allerlei oplossingen gevonden, lachen ons niet uit, maar geven een aai over de bol.
  Zien ze ons ge-communiceer als dat we nog op de tam tam sloegen.

 42. Pierra februari 9, 2010 om 08:40

  Ze schijnen al begonnen te zijn met het bouwen van onderzeeschepen, net als in de ruimtevaart, waarvanuit ze allerlei onderzoek kunnen doen. Ben benieuwd.
  …en die aai over de bol, mensen als Galileo e.a. die ontdekten dat de Aarde om de zon draaide worden nog steeds hoog geeerd!
  Geen aai over de bol maar standbeelden zullen er komen, al zie ik zo gauw geen hedendaags wetenschapper die daar straks voor in aanmerking komt. Weet jij er een?

 43. Pingback:Een geothermale of hydrothermale oorsprong van leven « Op zoek naar de klepel

 44. Pingback:Black smokers Zwarte Spuiters « Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: