Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

De zesde massa-extinctie

Gisteren werd er bericht dat dit mooie fuutje uit Madagascar (Tachybaptus

Van internet: Tachybaptus rufolavatus

rufolavatus) uitgestorven is. Het werd al sinds 1999 niet meer waargenomen. In verband met het tegenwoordige uitsterven van vele dieren wordt gesproken over de zesde massa-extinctie. Een massa-extinctie heeft plaats wanneer er meer soorten verdwijnen dan dat erbij komen en wordt gekenmerkt door het verdwijnen van macroscopische levensvormen, zowel planten als dieren. De biodiversiteit daalt, ook wanneer de biomassa grotendeels gevormd wordt door micro-organismen.

In het kader van dit jaar van de biodiversiteit schreef ik eerder een serie berichten over koralen (Deel 1, 2, 3 en epiloog).  Gedurende de vijf massa-extincties uit de prehistorie zijn de koralen meerdere keren verdwenen, en pas na miljoenen jaren weer aangegroeid. De perioden zonder koralen worden ook wel rifgaten genoemd en hingen toen samen met een plotselinge stijging van CO2. Ook nu zien we een bedreiging voor de koraalriffen die slecht gedijen bij de hogere temperaturen en het snel gestegen CO2. De symbiose van de koralen met algen wordt verstoord; de koralen verbleken en sterven. Ook in dit verband wordt er gesproken van de zesde massa-extincitie.

mass extinctions of coral reefs
Van internet: de vijf benoemde verticale lijnen geven massa-extincties aan. De zwarte vierkantjes geven globale rifgaten aan en de baksteentjes staan voor uitbundige groei van koraalriffen.

Deze zesde massa-extinctie zou veroorzaakt worden door de mens; door de vernietiging van het natuurlijke habitat, de jacht, de verspreiding van exotische predatoren en ziekten en door klimaatverandering. In 2004 lag de uitsterving rond de 100 tot 1000 soorten per miljoen soorten per jaar. Een situatie die in de buurt komt van elk van de vijf voorgaande massa-extincties. In alle voorgaande extincties is in totaal zo’n 98% van de soorten uitgestorven. Uitsterving hoort blijkbaar bij evolutie.

biodiversiteit
Uit wikipedia

Er worden elk jaar veel nieuwe soorten ontdekt, (zie ook National Geographic van gisteren) maar er wordt gewaarschuwd dat dit geen nieuw geëvolueerde soorten zijn. Ze worden nu pas ontdekt door de mens en vormen dus geen tegenbalans voor de waargenomen uitgestorven diersoorten.
De International Union for Conservation of Nature (IUCN) bepaalt nu of het voor een soort die met uitsterven bedreigd is de moeite loont om die te beschermen. Het is een dilemma, want gaat het om een soort die al lang niet meer is waargenomen dan loopt men het risico geld te verkwisten dat anders besteed kan worden aan een andere bedreigde soort. Het is ook moeilijk om zeker te zijn dat een soort uitgestorven is. Het is voorgekomen dat soorten waarvan men al jaren dacht dat ze uitgestorven waren toch weer waargenomen werden, de zogenaamde Lazarus-soorten. Er wordt dan een afweging gemaakt tussen de kosten voor bescherming en de kosten van een exploratie van het habitat om de soort als uitgestorven te kunnen verklaren. Experts waarschuwen dat we de strijd om de bescherming van soorten aan het verliezen zijn.

Uit: CommonDreams.org, Guardian en Nature
Zie ook links onderaan deze pagina: Mass extinction underway.
TEDtalk: Brian Skerry reveals ocean’s glory and horror.

35 Reacties op “De zesde massa-extinctie

 1. antoinette duijsters mei 27, 2010 om 15:36

  Pas als de mens er niet meer is kan de aarde zich weer herstellen. Ik weet dat dit somber klink, maar ik geloof niet meer dat we het nog gaan redden. Daarvoor zijn er veel teveel mensen met ieder hun eigen belangen.

 2. Pierra mei 27, 2010 om 15:45

  @Antoinette, het is een somber bericht, maar de laatste figuur laat zien dat de biodiversiteit nog nooit zo groot geweest is. Het zou mooi zijn een meer gedetailleerde figuur van de laatste periode te kunnen zien.

 3. Smokey mei 27, 2010 om 17:43

  Echt een prima blog voor de algemene bewustwording. In de reactie van antoinette ligt voor een deel besloten wat ik wilde vragen. Bij toenemende verstedelijking zullen er ook dieren uit hun biotoop worden verjaagd en verdwijnen. Al kwamen er bijvoorbeeld aanvankelijk telkens meer reigers ook in de steden, omdat de mensen massaal en later tot hun ergernis gingeren voederen. Waar geen voeding voor hen is verdwijnen de dieren.
  Mijn vraag over jouw verhaal Pierra: wat gebeurt er met de natuurlijke kringloop als er massaal dieren uitsterven? Hierbij denk ik aan de bijensterfte.
  We kunnen niet zonder bijen maar bijvoorbeeld wel zonder fuutje uit Madagaskar en ( in bepaalde contreien) de reigers?
  En, wie weet, inhakend op antoinettes visie, als de mens zo egoïstisch doorgaat, dat hij zichzelf laat uitsterven…

 4. Pierra mei 27, 2010 om 18:16

  @Smokey, er wordt al een tijdje over deze zesde massa-extinctie gesproken. Voor mij is het eigenlijk best nieuw, want dat er dieren uitsterven weten we, maar een massa-extinctie? Daar zet ik dus wel een vraagteken bij.
  De bijensterfte is een goed voorbeeld, want veel planten zijn afhankelijk van bijen voor hun bestuiving. Die zullen geen vruchten en zaden kunnen maken en hun cyclus wordt onderbroken. Maar ook het probleem van de regenwouden en de oceanen geven aan dat het wel de slechte kant op gaat. De koralen creeeren een habitat voor heel veel dieren, die niet meer kunnen overleven als de koralen sterven. Ook zonder de achteruitgang van de koralen, gaat het erg slecht met de visstand bijvoorbeeld. Er zijn dus sombere signalen. Wat de mens betreft heb ik geen idee, maar ik denk niet dat die zich zal laten uitsterven. Er zullen altijd oplossingen gevonden worden. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzame landbouw bijvoorbeeld.

 5. Martin Broek mei 27, 2010 om 18:38

  De fuut stond op het geboorte kaartje van mijn jongste zoon. Deze is anders, maar net zo mooi. Helaas.

 6. Eelco mei 27, 2010 om 20:30

  Ik ben net ‘Last chance to see …’ van Douglas Adams aan het lezen, waar hij bijna-uitgestorven soorten nog snel een laatste keer probeert te zien, te beschrijven, en te fotograferen. Ik ben bij het hoofdstuk over Mauritius aangeland, waar de dodo door een Nederlandse kolonist hoogstpersoonlijk tot de groep uitgestorven diersoorten is geknuppeld …
  Op zich is uitsterven niets bijzonders in de natuur, maar als deze zesde massale uitsterving inderdaad door mensen veroorzaakt is dan is dat toch wel iets om je achter de oren te krabben.

 7. Smokey mei 27, 2010 om 22:07

  Pierra, dank. Ik kan je volgen en corrigeer even mijzelf:
  Veel (jonge) mensen leven ongezond en gooien er met de pet naar. De nieuwe generatie waarvan een groot deel aan de drugs en alcohol is. Dit schijnt zeer aanstekelijk te werken, de goeden niet te na gesproken. Die worden dus nooitmeer echt gezond want zij hebben in hun groei al (te) veel verwoest. Zou de wetenschap hen nog op de been helpen DNA- veraderingen bijvoorbeeld, dan is de mentaliteit van: we leven er lekker onverantwoordelijk op los want de wetenschap maakt ons wel beter. De mentaliteit lijkt me nog het moeilijkste om te corrigeren. En om een nieuw ras van onverantwoorde, chemisch op de been geholpen mutanten te creëren lijkt me een brug tever. Maar ik sluit niet uit dat ik met deze uitspraak evengoed een brug te ver ga…
  Even iets over koralen, in dit geval bloedkoralen. Vroeger werden deze als sieraad gedragen. Mijn oma had ze ook en vertelde dat als zij ze een tijdje niet had gedragen dat deze hun kleur verloren en bleekroze werden. Ik heb dat ook gezien. Als zij de bloedkoralen weer dagelijks om haar hals en op de huid droeg, leefden die koralen helemaal op en werden weer rood en glanzend. Dat schoot me daarnet te binnen.Zou koraal, ondanks dat het niet meer leefde, toch stoffen, met name uit de levende huid, stoffen( o.a. vetten) kunnen absorberen?

 8. Pierra mei 27, 2010 om 22:36

  @Martin, ook de Europese is een mooie vogel. Die uit Madagascar stierf uit door de introductie van een vleesetende vis, die daar eigenlijk helemaal niet thuishoorde.
  @Eelco, op internet vond ik maar één foto van deze fuut. http://skserigeliga.wordpress.com/2008/09/13/critically-endangeredalaotra-grebe/. Anderen beweren dat dit de enige foto is: http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/47916000/jpg/_47916400_alaotragrebepaulthompson.jpg De meeste artikelen kwamen met de tekening zoals die hier in het bericht staat. Er bestaan blijkbaar nauwelijks beelden van.
  Wie weet wat Carl Zimmer (Evolution) over uitsterving schrijft (zover ben ik nog niet in zijn boek).

 9. Pierra mei 27, 2010 om 22:43

  @Smokey, de mentaliteit veranderen is zeker moeilijk en al helemaal een verantwoordelijkheidsgevoel.
  Het kan heel goed zijn dat de koralen van kleur veranderen door de vetten van de huid, ook al zou ik het niet weten. Het is dood materiaal dus zoiets moet het wel zijn. Net als met stenen.

 10. Blutch mei 27, 2010 om 22:57

  Ik vraag me wel af waar het eigenlijk over gaat. Uit het grafiekje blijkt dat de biodiversiteit nog nooit zo groot geweest is. Als dit de 6e massa-extinctie is, hebben de vorige 5 plaatsgevonden zonder dat de mens hier de hand in had. Natuurlijke oorzaken blijkbaar. Ik zie de opkomst van de mens ook als een natuurlijke oorzaak. In andere klimatologische omstandigheden had de mens niet zo kunnen uitdijen. En als de omstandigheden weer veranderen zal de mens ook weer een beetje uitsterven.
  Als ik zie wat een aswolkje al niet kan veroorzaken, heb ik niet veel vertrouwen in de oplossingen van de mens.

 11. Smokey mei 27, 2010 om 22:58

  @Pierra, Merci, dat klinkt plausibel. Het blijft een fenomeen dat koralen door huidvetten weer rood worden. In elk geval wilde ik die eigenschap van koraal aangeven.

 12. P.H.M.van de Kletersteeg mei 27, 2010 om 23:04

  Er zijn 6.7 milliard mensen.
  Maar extinctie is een verkeerde term
  Als een soort verdwijnt, past de natuur zich aan.
  Is het prooidier, heeft het effect op de jagende dieren die dan een andere prooi moeten zoeken.
  Hpe dan ook; de natuur zal altjd overleben en aanpassen; zij is het leven.
  Daarom zijn menselijke ingrepen altijd twijfelachtig en een soort dat verdwijnt is altijd jammer,nooit desastreus.

 13. iris kijkt mei 27, 2010 om 23:36

  Het griezelige lijkt te zijn dat het dit keer komt door menselijke activiteit, of is dat te makkelijk gesteld ?

 14. ing.St Hawk mei 27, 2010 om 23:39

  Pierra,
  Prachtig bericht over een, slik, droevig onderwerp……
  @Smokey,
  "De nieuwe generatie waarvan een groot deel aan de drugs en alcohol is…." koopt geen tropisch hardhout, rijdt niet in dieselslurpende auto’s, koopt zich niet suf aan overbodige consumententroep die en masse in China gemaakt wordt, gaat niet 2 keer per jaar met het vliegtuig naar o zo exotische oorden om vakantie te vieren, woont niet in zeer riante van alle energieverslindende gemakken voorziene paleizen, enz. enz.
  Inderdaad. Op het gebied van de algemene bewustwording is er nog flink wat werk aan de winkel.
  De wal zal het schip op een gegeven moment wel keren maar niet voordat duizenden soorten het veld hebben geruimd.

 15. Blutch mei 27, 2010 om 23:57

  Smokey, het lijkt me onwaarschijnlijk dat het koraal weer rood wordt door huidvetten. Die zouden er ook in blijven zitten als je ze niet meer draagt. Het enige dat ik kan verzinnen is de warmte van de huid. Dat verdwijnt wel uit het koraal.

 16. Pierra mei 28, 2010 om 00:05

  @Blutch, het gaat erom dat er in de pers gesproken wordt over een zesde massa-uitsterving die door de mens veroorzaakt zou zijn. Ik heb er zelf ook moeite mee om het te geloven en heb daarom de grafiek uit Wikipedia erbij gezet. Daar zie je inderdaad dat de biodiversiteit nog nooit zo groot geweest is. Daarom zou het interessant zijn meer details te zien van de laatste periode.
  Hier staat er nog meer over: http://www.well.com/user/davidu/sixthextinction.html
  @PHM, het is altijd jammer ja, maar wanneer stopt het?
  @Iris, het verbaast mij een beetje dat de mens hier verantwoordelijk voor is. Maar het schijnt zo te zijn: zie ook link bij Blutch.

 17. Pierra mei 28, 2010 om 00:10

  @ing. St Hawk, we zullen moeten toezien dat de soorten verdwijnen en dat is wel heel erg. Hopelijk keert het schip snel.

 18. Blutch mei 28, 2010 om 00:30

  Ik vrees dat alleen de wal het schip zal keren. Er zijn gewoon teveel mensen. Ongetwijfeld zal dat eens veranderen. Over de oorzaken zal ik maar niet speculeren.

 19. antoinette duijsters mei 28, 2010 om 10:42

  Pierra, er zijn nog nooit zoveel soorten geweest als nu, hoe weten ze dat? Alleen uit fossielen kan men dat nooit vaststellen, er worden lang niet alle soorten als fossiel gevonden. Dus ik zet bij die grafiek een groot vraagteken. Ik geloof het gewoon niet, gewoon omdat men het niet met zekerheid kan bewijzen. het is natuurlijk weer een berekende grafiek.

 20. Glaswerk mei 28, 2010 om 10:48

  @Pierra:Er worden elk jaar veel nieuwe soorten ontdekt, (zie ook National Geographic van gisteren) maar er wordt gewaarschuwd dat dit geen nieuw geëvolueerde soorten zijn. Ze worden nu pas ontdekt door de mens en vormen dus geen tegenbalans voor de waargenomen uitgestorven diersoorten.
  Dit begrijp ik niet: de mens zal toch eerst een soort moeten ontdekken wil er überhaupt volgens diezelfde mens sprake zijn van – al dan niet geëvolueerde – soorten. Zoals het er nu staat klinkt het mij in de oren als een wel héél kunstmatige diversificatie om de statistiek een (gewenst) "smoelwerk" te geven.
  Maar je hebt er weer een prima bijdrage van gemaakt.

 21. Pierra mei 28, 2010 om 11:35

  @Antoinette, er wordt bij de grafiek verwezen naar het ‘Sepkoski Compendium (2002)’ waarin de eerste en laatste verschijning van alle 36380 geslachten opgenomen zijn. Deze eerste en laatste ‘verschijningen’ zijn dan waarschijnlijk gebaseerd op fossiele vondsten?? Het blijkt trouwens uitsluitend om de mariene biodiversiteit te gaan.
  Mijn idee is dat sommige van deze fossielen nog steeds leven, en dat andere zijn uitgestorven. Het is dus geen pure berekening of extrapolatie van gegevens, het is gebaseerd op het aantal fossiele vondsten van uitgestorven en nog levende soorten. Tenminste dat moet haast wel.
  Over de stijgende trend bestaat veel discussie. Sommigen beweren dat er een betere conservatie is van de recentere lagen en dat er daarom meer biodiversiteit in de laatste perioden is. Anderen beweren dat deze stijgende lijn nu juist bij dit biologisch proces hoort (evolutie?) Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Phanerozoic_Biodiversity.png#Beschrijving.

 22. Pierra mei 28, 2010 om 11:45

  @Glaswerk, nu pik je er iets uit waar ik eigenlijk ook moeite mee heb. Evolutie kan nl. nooit geobserveerd worden (behalve bij micro-organismen). Het ontstaan van twee soorten uit één is zeldzaam en je ziet het binnen een mensengeneratie niet. Dat zou betekenen dat je alleen maar uitsterving zou observeren. Dat klopt dus niet. Er zou juist wel rekening gehouden moeten worden met alle nieuw ontdekte soorten. Dat zou ook een positieve balans geven.
  Het stond in the Guardian: Many more species are "discovered" every year around the world, than are recorded extinct, but these "new" plants and animals are existing species found by humans for the first time, not newly evolved species.

 23. Glaswerk mei 28, 2010 om 12:53

  @Pierra: Gelukkig ben ik dus niet de enige die met dat tekstfragment problemen heeft.
  Pfew, ik ben weer helemaal gerustgesteld… 😉

 24. Kees Smit mei 29, 2010 om 09:47

  De situatie is echt alarmerend. De milieuramp in de Golf van Mexico is de zoveelste in enkele decennia, en alweer door onverantwoorde olieboringen of rampen met tankers. En dat omdat iedereen persé een auto wil, en denkt dat hij er niet buiten kan.

 25. Pierra mei 29, 2010 om 11:16

  @Kees, gisteren was het lek gedicht, maar hoor nu dat dat niet helemaal gelukt is. Er zijn trouwens alternatieven voor olie. In Amerika schijnt er veel gas in de bodem te zitten.
  Over de lek en de biodiversiteit was er ook een interessant opiniestuk in de VK: http://bit.ly/bJ5Ea0

 26. tsjok45 mei 31, 2010 om 22:15

  We zitten volop in de vorming van de " smeerlapperij formatie "http://evodisku.multiply.com/journal/item/872/De_smeerlapperij_formatie_
  Wat naar de kloten gaat is de "beschaafde " leefwereld van de mens zelf … door zelfvergiftiging
  er zullen ongetwijfeld erg veel slachtoffers vallen in de biosfeer
  en er zijn ongetwijfeld soorten wiens afstammelingen de mens zullen overleven
  Nog over uitstervingen ;http://evodisku.multiply.com/journal/item/659/uitstervingen

 27. tsjok45 mei 31, 2010 om 22:41

  De "biologische" leefwereld van "de mens " = lees —> De huidige moderne mens
  We zijn verworden tot top- predatoren van de komplete voedselpyramide ; die de wereld leegvreten en in onze energie en grondstoffen honger de planeet omploegen , volgooien en eigenlijk volsch- – – –
  Jawel , met de nog steeds uitdeinende reeds over de 6.7 miljard potentieele pot- verteerders ….
  We zijn gegaan en hebben ons succesvol voortgeplant ,conform onze heilige opdracht ….
  Wat nu ?
  Zeker ….. op is op …. simpel
  en
  er komt steeds meer lekkende troep in de plaats om alles te verstikken wat nog rondploetert ….
  Ongelukje of niet ; het resultaat blijft hetzelfde
  Wie of wat past zich tijdig aan ?
  In de Antwerpse zoo hing lange tijd een opvallende spiegel =
  De tekst erbij luide :
  " ….hier ziet U een vertegenwoordiger van de grootste rover en opvreter die deze planeet aarde ooit heeft gekend "
  prettige avond

 28. Pierra mei 31, 2010 om 22:44

  @tsjok45, wederom bedankt voor je links. Binnenkort ga ik in Venetie naar Crutzen luisteren over het antropoceen (-zoicum). Ik ben erg benieuwd. Ik hoop daar een blogje over te kunnen maken.
  De zesde massauitsterving is een somber bericht maar je vraagt je inderdaad af hoe de soorten bepaalt worden. Tel je ook al de nieuw-ontdekte soorten mee dan valt het misschien toch nog positief uit.

 29. GusBolden juni 2, 2010 om 03:24

  It seems I ‘ m in the game again. Ziekenhuisgedoe, het was niet best deze keer, maar ik mail je.
  Dat wil nu niet op de ziekenhuiscomp.
  Trouwens ik geloof niks van massa uitstervingen, onlangs is er een enorme explosie geweesd van rupsen.
  Een over_explosie.
  Al dat gedoemdenk? Krijg er een kunstkop van.

 30. Pierra juni 2, 2010 om 08:47

  Ha Gus, leuk om je weer te ‘zien’ met je eigen ‘kunst’kop nog wel. Dubbel goed nieuws.
  Zelf heb ik ook moeite om te geloven dat we in een zesde massauitsterving zitten, maar binnenkort hoor ik er misschien meer over.
  Een hele opluchting dat je weer van je laat horen…

 31. GusBolden juni 2, 2010 om 10:38

  Ja, alleen jammer dat ik niet gewoon kan mailen.
  Maar met die uitstervingen…tis maar net waar de sentimenten liggen.
  Ik meen dat er een hondje van hitler dood ging, tranen met tuiten. Hm.

 32. Siegfried Bok juni 7, 2010 om 10:17

  Dank Pierra voor dit bijzondere artikel.
  Laat mij me eerst even voorstellen.
  Ik was medisch wetenschapper en op zoek naar de oorzaak van ons steeds zieker worden.
  Ik zal hier niet veel dieper ingaan daar dit uitgebreid op http://www.wetenschap-eindtijd.com beschreven is.
  Het startpunt van mijn onderzoek was een zoektocht in onder andere de biologie naar een prikkel tot celdeling en celspecialisatie en wat hierover van evolutie bekend was, omdat daar ook sprake is van een groei naar steeds meer specialisatie in de soorten.
  Naar mijn bescheiden mening staan wij inderdaad – zoals U beschrijft- aan de vooravond van de 6-de mass extinction of zoals het in de oude geschriften en de Bijbel beschreven staat als het einde van de 6-de [kosmische] dag.
  De CO2-stijging in onze dampkring is de voorbode hiervan .
  Het is een cyclisch proces in kosmische energieen van zo’n 60 miljoen jaar.
  Tot mijn verbazing wemelt het van oude sprookjes, sagen en legendes dat de mens ”als kroon op Gods Creatie” uiteindelijk het sluitstuk zou gaan worden van de evolutie.
  Tot mijn verbazing ook bleek de kennis van die cyclische processen in de oudheid exact beschreven in een doctrine die wij nu nog kennen als ”de 5-elementenleer” in de acupunctuur.
  Die doctrine luidt ”Alle cycli zijn elkaars gelijke en alles gebeurt tezelfdertijd”.
  Mijn vraag was -ziende hoe wij als mensenplaag de aarde aan het leegeten zijn – wat de zin kon zijn geweest van dit evolutieproces, waarin opvalt dat soorten steeds meer warmte zijn gaan produceren tot uiteindelijk ”de heethoofd mens” of Lucifer of ”de vuurmaker”.
  Behalve dat ik al ruim 5 jaar op de volkskrantblog ”EindtijdOpenbaringen” hier over schrijf [ http://www.vkblog.nl/archief/1591 ] benaderde ik kortgeleden een van de wetenschappers [ Prof Rockstrom uit Zweden ] die meevoer met de Beagle waarin ik probeerde een en ander zo kort mogelijk neer te leggen en zal dit schrijven hier ter discussie neerleggen.Dear Prof Rockstrom,
  I saw you at the Dutch television in the Beagle-programm and ask your attention for a complet other vision of evolution.
  My name is Siegfried Bok.
  I once was a Dutch medical specialist [surgeon] and became cancer- and illness-researcher.
  I will try to explain my 40 year’s study as short as possible.
  I started this research because I was amazed that the illness-incidence raised with the amount of doctors. It leaded to my simple conclusion that we did something wrong.
  My curriculum vitae you can find at http://www.wetenschap-eindtijd.com/schade_en_schande/curriculum/curriculum.html
  First of all I studied biology and evolution in order to try to find the origin of cellspecialisation and the increase of mitosis.
  This was found to be respectivily starvation and increase of energy.
  In other words: Evolution is characterised by specialisation and an increase of metabolism [ from cold-blooded via warm-blooded and finally the "Lucifer"-mankind ]
  Isn’t this stange?
  What is the meaning of this process?
  Beside that I studied the process of woundhealing [increased mitosis] and pregnancy as being increased mitosis and cellspecialisation.
  Isn’t this a copy of the evolutinary process?
  Even more strange it was that the trigger of birth was found to be the moment that the unborn child started his own metabolism owing to which a foreign body reaction originated.
  Isn’t that equal to mankind that makes his own fire?
  Finally I studied cancer and found that – in contrast to our vision – cancer was a natural reactive mechanism in order to try to save life. In here recycling of intern wast playes an essential role. This research was never published, because the editor of Medical Hyptheses [David Horrobin] was fearing that it should lead to worldwide consternation.
  I became afraid because I saw all aspects of this revolutionary process in our world-economy.
  I organized a worldcongress in 1980 [From woundhealing to cancer] and after a lecture on an other worldcongress in 1981 entitled "Cancer, it’s like economy” I became a threat of the Dutch government.
  Then finally I found an old doctrine in which was said "All cycles of the Universe are equal ones and everything happens at the same moment in their cycle".
  Thereafter I searched in all known cycles and found this cycle-waves back in everything.
  I found it back in cultures, which started recycling – the turning aroud the evolutionary cycle – in cultures, in illness-occurence, in mankind-population and even in cosmic cycles as being star-periods. I even found the occurrence of a heartbeat during evolution back in an electron at the end of its cycle-wave around its neutron.
  Strange enough it all was mentioned in the Bible as well in all ancient religions and farytales.
  In my humble vision we stay now at the moment of "Revelation".
  Like the Bible predicted us a growth to equality of Yin and Yang – also women lived about 8 % longer than man – also the ancient Maya-culture predicted a growth from 12 to 13 baktuns.
  In other words: Every culture ended with a process equal to cancer in order to try to survive and now the turn-around of the earth has 13 moon-cycles in a year as it onces was 12.
  Finally it brings me to the essence of evolution.
  In my humble vision it’s a pure energetic story to keep earth in a circle-wave around our sun.
  That’s the reason that mankind now make such a lot of enegry as well as grew out to a human plage, that finally leads to an atomic war.
  This implies that all planets have had such an evolutionary process.
  This I cannot prove.
  This should imply that – speaking with Stephan Hawking – the Big Bang and the Big Crunch fall togehter.
  Strange enough the ancient KnowHow let us that only the biggest [the entire Universe] and the smallest [the atom] found the way to eternal life and everything in between is temporary.
  May I ask your attention about this other view of evolution?
  Sincerely yours,
  Siegfried Bok

  Mag ik hiermee de discussie hierover openen?

 33. Siegfried Bok juni 18, 2010 om 09:54

  Wat is het dat de discussie omtrent de mass extinction nu als zijnde een kosmische wetmatigheid aan ieder einde van een kosmische dag is dood gevallen?
  Wat is het dat ik zelfs geen reactie ontving van Pierra na een persoonlijke mail?
  Dat velen mijn ontrafelingen van de zin van evolutie voor kosmisch welzijn als zijnde ”waanzienigheid” in de prullebak gooien zonder er ook maar een woord aan vuil te maken?
  Of is het louter angst to face reality?
  Siegfried Bok

 34. Pierra juni 18, 2010 om 10:46

  @Siegfried Bok,
  neemt u mij niet kwalijk maar onze visies lopen helemaal uiteen. Ik geloof niet in het einde der tijden en ook niet dat wij steeds zieker worden, integendeel. We leven simpelweg langer waardoor veel ziekten de kans krijgen om zich te manifesteren.
  De zesde massa-extinctie wordt hier en daar genoemd en ik ben nog niet eens zo zeker dat deze wel echt bestaat. Bovendien kan daar wat mij betreft ook een zevende op volgen.
  Zoals u merkt heb ik geen affiniteit met de bijbel en zeker niet met haar voorspellingen. De zesde massaextinctie zou door de mens veroorzaakt zijn en kan zeker niet als een ‘kosmisch gebeuren’ beschouwd worden, wat dat ook moge zijn.
  Sorry voor dit late antwoord.

 35. Siegfried Bok juni 29, 2010 om 13:12

  @ Pierra
  Misschien dat U gefundeerde kritiek kunt uiten op een artikel dat ik naar aanleiding van uw visie -die m.i. fout is – recent op dit blog schreef .http://www.vkblog.nl/bericht/322463/De_zin_van_evolutie_voor_kosmisch_welzijn#c3111721
  Siegfried Bok.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: