Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- Het eerste leven ontstond in hydrothermale bronnen
- De fazant en de hond
- Pseudowetenschap en kwakzalverij
- Albino en andere planten
- De rijping van de hersenen
- Over de evolutie van de genetische code
- Meer dan neuronen alleen
- Het protonengradient
- Het denken dat zichzelf (niet) kent
- Vlugge blik op de lablek-hypothesen over SARS CoV-2
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Interessant !
Stilstaande wateren hebben wel de neiging om op een gegeven moment ‘doods’ te zijn. Er zit maar 1 ding op en dat is de poriën van de Blacksmokers onderzoeken. Wat er “toen” gebeurde, gebeurt misschien en hopelijk nog steeds. Zelf hel ik over naar de ouwe theorie van hydrothermale oorsprong; het dynamische er van. Maar (heb ik ook al eerder gezegd) dat is meer ‘theewater’ gevoel en op gevoel moet je niet afgaan. Is er een mogelijkheid om op die diepte een dergelijk onderzoek te doen. Ik vind het trouwens wel heerlijk dat een min of meer aanvaardde theorie misschien nu weer onderuit wordt gehaalt. Het houdt the little grey cells working, maar…bewijs!!! Dat is waar het om gaat. Marleen, het wordt tijd dat we ons gaan beoefenen in snorkelen en diepzeeduiken.
Stripman, dat is het zeker.
Gus, dat zou mooi zijn om te weten wat er toen gebeurde, want het is lastig te bepalen of de ‘cellen’ in de microporien inderdaad in staat zijn RNA of DNA of de losse nucleotiden ervan te herbergen. Het oceaanwater is nu vergeven van deze moleculen.
Maar er is wel geprobeerd om de schoorstenen van wat dichterbij te bestuderen want zo diep snorkelen is erg leuk, maar dat breng je er niet levend vanaf, de druk is te groot. Ze hebben een schoorsteen op het droge gehaald en in het lab bestudeerd.
https://ascendenza.wordpress.com/2010/11/04/de-vonk-voor-leven/
Ze konden aantonen dat er electrische stroom kan ontstaan door de wand heen.
Ik ga overigens zelf ook nog steeds voor de oude theorie en denk dat Nick Lane gelijk heeft als hij zegt dat het kenmerk van leven precies dat gebrek aan evenwicht is.
Interessant onderzoek. Ik kan de details niet beoordelen, er wordt teveel chemische en celbiologische kennis verondersteld. Maar het is belangrijk omdat nu eens niet naar erfelijk materiaal maar naar het chemische milieu van de cel wordt gekeken. En het wonderlijke, vernuftige van Koonin is dat hij zo’n onderwerp toch weer weet aan te pakken via de tools van genomics and systems biology!
Gert, het is inderdaad een originele aanpak. Maar het argument van Nick Lane overtuigt mij wel wat meer.
Ik begin erg nieuwsgierig te worden naar Koonin en denk dat ik het ook maar ga lezen.
Marleen, je doet net alsof er maar twee opinies binnen wetenschappers bestaan. Er zijn ook enorm veel wetenschappers, die abiogenese niet hoger achten dan datgene waar de middeleeuwse alchemisten zich mee bezighielden. Ik ben daar één van.
Elders heb ik reeds beargumenteerd dat dit abiogenese voortkomt uit de evo-circelredenering en zeer onwetenschappelijk is. Men dient eerst uit de moleculaire bouwstenen een organisme te bouwen (nabouwen zal dat wel worden). Ze mogen van mij alles biomoleculen gewoon van de chemische industrie betrekken en / of isoleren uit microorganismen.
Abiogenetici dienen eerst een proof of principle aan te bieden. Doen ze dat niet, dan hebben we te maken met louter storytelling in de trend van “Er was eens heel lang geleden…” Sprookjes, dus.
Groet,
PB
Biologie is gefundeerd op Informatie. Naturalisme kan er niks mee aanvangen, want binnen deze 19e eeuwse filosofie bestaat er alleen maar materie (en energie). En daarom is de naturlaistische wetenschap vastgelopen. Dat heb ik elders ook al gemeld. Het echte probleem is dus materialisme.
Peter, Een mening als de jouwe wordt niet in deze discussie betrokken, aangezien die abiogenese gewoon ontkent. De wetenschappers gaan dus gewoon verder en nemen echt geen notie van dit soort ontkenningen die je geen stap verder brengen. Waarom zouden ze rekening houden met zo’n mening. Alsof die hun onderzoek zou kunnen tegenhouden.
Marleen, is het chemisch milieu van de cel van belang voor de stabiliteit en goed functioneren van dna als molecuul? bv kan dna ook functioneren bij andere pH, heeft het Kalium, Natrium, etc nodig voor haar stabiliteit?
Gert, dat is een goeie vraag lijkt me. Ik weet niet of Koonin en co-auteurs daar over nagedacht hebben. Ik kan het PNAS-artikel niet openen. Het enige dat ik weet is dat Kalium normaal gesproken aan de eiwitten in de cel gebonden is. Of het op die manier invloed heeft op het pH weet ik niet. Maar of dat ook zo was in de primordiale cellen is natuurlijke de vraag.
Het is me ook niet duidelijk onder welke vorm Kalium circuleert. Als KOH ? en Natrium als NaCl.
Ik denk dat het pH meer afhankelijk is van H+ dus van de protonenpompen, die in deze context niet aan bod komen.
Marleen, als je bedenkt dat DNA = nucleïne zuur (acid), dan moet dat toch iets betekenen voor het chemisch milieu waarin dna zit? neutraal of basisch?
Gert, het pH van hedendaagse cellen ligt net iets boven de 7. Deze waarde wordt blijkbaar (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0092867485902375) niet beinvloed door een variatie in de blootstelling van DNA aan het cytoplasma. (Het DNA is normaal ingepakt in nucleosomen die er de zuurtegraad wellicht van neutraliseren, maar of de primordiale cellen een manier hadden om DNA in te pakken weten we natuurlijk niet). Hoe dan ook het schijnt niet uit te maken of DNA blootgesteld wordt aan het cytoplasme, ook al kan het natuurlijk zijn dat de nucleus een ander pH heeft dan het cytoplasme.
Ik lees hier en daar dat Zink en Nikkel DNA kan omvormen tot M-DNA. http://library.usask.ca/theses/available/etd-05312005-095957/
Of dit van enig belang is weet ik niet. Ook omdat de eerste nucleinezuren waarschijnlijk RNA’s waren.
Marleen, als de nucleus een andere pH heeft, of een ander chemisch milieu dan moeten er ook natrium/kalium pomp eiwitten etc etc in de nucleus membraan zitten, toch?
Verder, beschermende werking van histonen etc kan best waar zijn, maar bij replicatie en transcriptie komt dna toch bloot te liggen. etc.
Er blijkt best wel veel te vinden te zijn over dna stability in een chemisch milieu als je gaat googelen…
Gert, deze pompen in het membraan van de nucleus blijken inderdaad te bestaan, maar wat het pH van de nucleus is weet ik niet.
http://www.mendeley.com/research/regulation-cytosolnucleus-ph-gradients-kh-exchange-mechanism-nuclear-envelope-neonatal-rat-astrocytes-1/
Voor de context van dit blog is het onwaarschijnlijk dat er een nucleus was met DNA. Waarschijnlijk ging het eerder om een eenvoudig (met bovendien lekkend membraan volgens Koonin) cel met RNA.
DNA komt inderdaad bloot te liggen gedurende replicatie en transcriptie. Maar het pH verandert gedurende die periode niet. Daarom gaf ik die link erbij in mijn vorige reactie. Als het intracellulaire pH rond de 7 blijft dan wordt het gerepliceerde DNA blootgesteld aan een pH van circa 7. Het lijkt me dat dat geen bedreiging vormt voor de stabiliteit van het DNA.
Pingback:De proto-RNA wereld | Op zoek naar de klepel