Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Blogverjaardag

Vandaag is mijn blog jarig. Het is één jaar oud. Ik heb in die tijd 55 blogs geschreven en wie weet hoeveel gelezen. Vlak nadat ik begon was er het VKblogthema: ‘Waarom blog ik?’ Iedereen gaf op die dag zijn redenen op voor het bloggen. Het ging er trouwens ook om het 250.000ste blog te plaatsen. Dat werd een wilde race. Mijn blog had toen nummer 250.009. Bijna gelukt dus.
De redenen die ik toen opgaf gelden nog steeds. Inmiddels weet ik dat de onderwerpen waar ik over schrijf vaak afhangen van eerdere reacties en reageerders. Sommige onderwerpen vinden veel mensen leuk en daar houd je misschien ongewild toch rekening mee. Ik betrap me er ook op soms voor bepaalde mensen te schrijven.
Het jaar is me erg goed bevallen vooral dankzij de vele leuke reacties. Daarom ook dank aan alle medebloggers voor jullie fijne reacties en voor de moeite die het soms misschien kostte om mijn blogs door te worstelen.

Vandaag zet ik een bloemetje op mijn blog, ook voor jullie. Het is een orchidee die ik onlangs kado kreeg en ik hoorde van Antoinette dat het een Phalenopsis is. Het zijn vier takken, dus een prachtplant om te verwennen. Vanaf morgen weer gewoon verder.

phalenopsis

 Nog even…laatst vond ik dit mooie filmpje. Je maakt er een snelle vlucht mee door en buiten het ons bekende universum. Leuk toch dat bloggen: hieronder even overstappen via jouw computer en mijn huiskamer met Orchidee naar de Himalaya om de reis te beginnen. De objecten zijn op schaal weergegeven!

Filmpje van het American Museum of Natural History

83 Reacties op “Blogverjaardag

 1. Elise van Schouwenburg januari 22, 2010 om 00:09

  Gefeliciteerd Pierra

 2. Pierra januari 22, 2010 om 00:13

  @Elise, dank je en wens jou dat jij ook een leuk blogjaar zult hebben.

 3. Smokey januari 22, 2010 om 00:19

  Pierra van harte proficiat met je eerste blogverjaardag. Dat je nog maar veel mooie blogs zult maken.
  Leuk die nieuwe avatar! Ik houd van steile blonde haren 😉
  En ja, nu we er een momentje stil bij staan. Het is toch een wonder dat we landsgrenzen trotserend bij elkaar op bezoek kunnen komen met allerlei weetjes en leuke informatie.
  Na dit blogjaar zeg ik tegen jou: Het was en is nice to meet you!

 4. Kokopelli januari 22, 2010 om 00:27

  @Pierra: Al weer een jaar bezig. Een mooie mijlpaal om even bij stil te staan. Gefeliciteerd.Ik betrap me er ook op soms voor bepaalde mensen te schrijven.
  En waarom niet?
  Je trekt nou eenmaal een bepaalde groep niet-doorsnee lezers die interesse hebben in jouw onderwerpen. Dus blijf je maar regelmatig betrappen op die gedachte… 😉
  PS. Het gezicht op jouw nieuwe avatar komt me zo ontiegelijk bekend voor.

 5. Pierra januari 22, 2010 om 00:28

  @Smokey, dankjewel. Ja het is met het internet echt een wonderlijke wereld geworden. Natuurlijk is ook mijn ontmoeting met jou ook ‘un grande piacere’. Je hebt trouwens nog een reactie tegoed op mijn vorige bericht. Had vandaag bijna geen tijd…

 6. Pierra januari 22, 2010 om 00:33

  @Kokopelli, ja dat jaar ging snel, maar ja wat wil je, in goed gezelschap 🙂
  …dank je.
  Voor vandaag is de avatar even mijn gezicht. Het is trouwens een ‘Nijmeegs’ gezicht! al ben ik daar al lang niet meer geweest.

 7. Kokopelli januari 22, 2010 om 00:38

  @Pierra:Het is trouwens een ‘Nijmeegs’ gezicht!
  Dan vraag ik me af hoe lang dat ongeveer geleden is… 😉

 8. draakhond januari 22, 2010 om 00:40

  Hartelijk gefeliciteerd!

 9. Pierra januari 22, 2010 om 00:50

  @Kokopelli, wel zo’n 35 jaar als je de sporadische bezoekjes niet meetelt.
  Wat ben jij nieuwsgierig zeg 🙂
  @Draakhond, dank je wel! Zo ‘vroeg’ al zoveel bezoek! Leuk.

 10. Kokopelli januari 22, 2010 om 00:56

  @Pierra: Eens een onderzoeker, altijd een onderzoeker… (*grijns*)
  Maar het biedt helaas geen verklaring waarom ik je gezicht dan meen te kennen, ik kwam 32 jaar geleden naar Nijmegen om er Natuurkunde te studeren.
  Weet je dat ook weer 😉

 11. Pierra januari 22, 2010 om 01:06

  @Kokopelli, onverklaarbaar, maar soms hoor ik het wel eens dat iemand mij al eerder gezien denkt te hebben terwijl dat echt niet kan.
  Voor mij ook een ‘piacere’ je ontmoet te hebben dit jaar.

 12. ing. St Hawk januari 22, 2010 om 01:10

  Pierra, als je één iemand blij hebt gemaakt met je geblog ben ik het wel. Dus ga er alsjeblieft nog maar een flink tijdje mee door. Bravissima !

 13. Pierra januari 22, 2010 om 01:19

  @ing. St Hawk, dank voor je aanmoediging. Dat ga ik zeker doen dan. Ik dank jou vandaag speciaal voor je interessante bijdragen aan mijn blog met de prachtigste links (de laatste ben ik nu aan het bekijken) en aanraders. Grazie mille!

 14. 100_woorden januari 22, 2010 om 04:01

  Is er al gezongen voor je blog?
  ♫ Lang zal hij/zij/het leven, lang zal hij/zij/het leven ♫
  Het leuke aan je blog vind ik dat je een thema hebt en niet de zoveelste ditjes en datjes blogger bent (niet dat daar iets mis mee is, maar daar zijn er zoveel van).
  Veel plezier met het volgende jaar.

 15. antoinette duijsters januari 22, 2010 om 08:39

  Pierra, gefeliciteerd met je blog.
  En ga door, jou blog zijn altijd heel goed en ook het feit dat je altijd een goed antwoord geeft,vind ik heel positief. Leuk je eens te zien, al is het maar een kleine foto;-)

 16. Theo januari 22, 2010 om 08:44

  Je bent een aanwinst.
  En gefeliciteerd!

 17. Aad Verbaast januari 22, 2010 om 09:48

  Gefeliciteerd!
  Ik lees je altijd en altijd een interessant onderwerp. 55 keer dus al 😉
  Voor vandaag de vleesetende plant verwisseld zag ik.
  Voor mij altijd even wennen, omdat ik (merk ik) afga op de avatars, ik had er bijna overheen gelezen.
  Mooi filmpje. Wat me even verbaasde was de afstand van 13,7 mljard jaar. Klopt dat wel? zou een beeld van de oerknal moeten zijn, maar die was toch niet dubbel konisch?
  Dan had het heelal er toch wel heel anders uitgezien..
  Maar ja, ik ben geen sterrenkundige.
  Vel blogplezier in het komende jaar!

 18. Arnold Kemp januari 22, 2010 om 09:50

  Pierra, van harte gefeliciteerd! Ik wil verder gaan dan Theo en ook een reden geven waarom je tot mijn favorieten ("aanwinst") hoort.
  Je maakt in je blogs door je onderwerpkeuze (o.a. evolutie, kosmos, microkosmos), toonzetting en foto’s meestal het mysterie wakker dat leven m.i. nu eenmaal is en dat bij de mens voortdurend door zijn "vervlakkende en veroppervlakkende" (cognitieve, zintuigelijke) abstracte en generaliserende functies zo op de achtergrond kan worden gedrongen. Zoals de boer daarom "zijn mest" niet meer ruikt, zo ervaren wij de mysterie en schoonheid over het algemeen niet meer. Tenzij bijzondere dingen gebeuren waaronder ook een blog, al of niet met foto. Dan word je "geraakt".
  Niet zo lang geleden heb ik bij mij thuis dezelfde witte orchidee foto gemaakt met als achtergrond een kale muur. Dan wordt de beleving nog indrukwekkender. "Gewoon", omdat een orchidee in zijn koele onaantastbaarheid en gedistingeerheid als geen ander plant bij mij schoonheid en mysterie weet op te roepen. En dat zijn toch wel mijn favoriete emoties, dan kom ik echt "thuis". Bij jou vind ik ze meestal ook terug.

 19. thera januari 22, 2010 om 10:00

  Pierra, gefeliciteerd! En ja, ik vind je ook een aanwinst, al ben ik afgelopen jaar beduidend minder gaan bloggen.
  Ik schrijf altijd alles, dus ook de blogs, met iemand in gedachten voor wie ik het schrijf. Hij of zij hoeft niet eens direct betrokken te zijn bij het onderwerp. Het blijft dan ook altijd een verrassing of deze mijn blog (artikel etc.) ook echt zal lezen.

 20. johanna_nouri januari 22, 2010 om 10:06

  Een jaar met mooie bijdrages Pierra. Proficiat!
  En ook deze keer weer een prachtig filmpje.

 21. Bianca Meijer januari 22, 2010 om 10:14

  Gefeliciteerd met 1e verjaarblogdag dan! 😉

 22. Pierra januari 22, 2010 om 11:15

  @100W, bedankt voor je begeleidende muziek en complimenten. Het thema komt eigenlijk voort uit het feit dat het afgelopen jaar Darwinjaar was, maar ik ga er zeker op door, want ik had wel wat in te halen wat de laatste vorderingen in de (evolutie)biologie betreft.
  Ik kijk ook eigenlijk altijd even bij jou, maar vind niet altijd een zinnig commentaar.
  @Antoinette, dat is dan wederzijds, ik kom altijd graag bij je langs.
  @Theo, dank je. Ik kom je vaak tegen en ga je vaker lezen!
  @Aad, ik ben ook geen sterrenkundige en als er iemand langs komt die het kan uitleggen, graag. Het is wel zo dat zodra je bij 13,7 miljard aankomt, je je al op de grens van het door ons waarneembare heelal bevindt (in het filmpje en een paar seconden later bevindt je je erbuiten). Wat ik boeiend vind is dat het erop lijkt of wij ons in het middelpunt bevinden, dat is natuurlijk ook waar als je het hebt over het door ons waarneembare universum; toch geocentrisch dus.
  Dank voor je felicitaties.
  @Arnold, mooi, de boer die zijn eigen mest niet meer ruikt: het is erg leuk om erover te schrijven, soms is het wat vervreemdend, als je zo terug in de tijd kijkt.
  Ik heb alleen witte muren en de orchidee was al zo wit, vandaar.
  @Thera, fijn om te horen. En het kan inderdaad helpen iemand te hebben waar je het allemaal voor doet, ook al is het schrijven en gelezen worden op zich wel een bijzondere ervaring, met of zonder geadresseerde.
  @Johanna, dank je. Leuk dat je het bekeken hebt. Heerlijk toch zo door de ruimte te zwieren.
  @Bianca, heel veel dank. Wat een prachtige foto’s en blog heb je. Dat ga ik later wat beter bekijken.

 23. Smokey januari 22, 2010 om 11:40

  @Pierra, filmpje nu ook gezien. Indrukwekkend, overweldigend en mooi in beeld gebracht. Benadrukt weer dat we nog kleiner zijn dan de kleinste stofjes in het immense heelal. "Atoompjes" bijna..
  Je orchidee is prachtig en komt harmonieus tot haar/zijn recht voor de achtergrond van een echt Italiaans schilderij.
  Fijne blogdag !

 24. Pierra januari 22, 2010 om 11:51

  @Smokey, ja ik vond het ook een indrukwekkend filmpje. Leuk dat je gekeken hebt. Gelukkig werd de Aarde weer teruggevonden op de terugreis.
  Helaas ben ik vanmiddag weg, dus heb niet al teveel tijd…

 25. Annelies januari 22, 2010 om 11:52

  Van harte Pierra, een jaar is zo om! Je bent een interessante blogger, altijd leerzaam, zoals het prachtige filmpje weer! Ik wens je veel creativiteit en plezier voor het volgende jaar *-*!

 26. Bart januari 22, 2010 om 12:18

  Hartelijk gefeliciteerd!
  Je bent een leuke blogger, en altijd fijn om te lezen.
  Ik herinner me nog goed je bijdrage ‘Der Mensch als Industriepalast’… 🙂
  Hartelijke groet, Bart

 27. Pierra januari 22, 2010 om 12:21

  @Annelies, het jaar vloog om! Dank je voor je felicitaties en wensen.
  @Bart, dankjewel. Industriepalast was inderdaad een ‘hit’. Heb het filmpje ervan dan ook in een widget geplaatst.
  Groetjes,

 28. eva januari 22, 2010 om 12:29

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag!
  1 Blogje per week.
  Dat is een goed dieet!
  Hoe heb je die mooie bloem gefotografeerd? met eens schilderij op
  de achtergrond?
  gr eva

 29. Pierra januari 22, 2010 om 12:35

  @Eva, heel juist een dieet. Zowel voor onze medebloggers als voor mijzelf.
  De bloemen stonden voor dit schilderij van een Toscaans landschap. Leek me wel mooi zo, de bloem zelf lijkt wel geschilderd, misschien door iets te weinig licht.
  Dankjewel voor je felicitaties.
  Groetjes

 30. Ivy (Heyta) januari 22, 2010 om 12:39

  Gefeliciteerd met je blogverjaardag!
  Ik lees je vaak graag, lang niet altijd. Jij bezoekt mij trouwer dan ik jou…..
  Leuk je gezicht te zien. Je hebt een Boticelli-hoofd ;-)))

 31. R. Kruzdlo januari 22, 2010 om 12:49

  Ja wat moet ik nog bijvoegen dan dat ik jouw gezicht niet herken.
  Groet Robert
  Nog vele bloggerskontenjaren…. (Belgs)

 32. Pierra januari 22, 2010 om 13:01

  @Ivy, Botticelli 🙂 een Italiaans tintje kon ik niet vermijden.
  Ik lees je altijd erg graag, je bent een echte schrijfster.
  Dank je voor je felicitaties!
  @Robert, jou herken ik inmiddels wel, een soort ‘liftboy’. 😉
  Dank je!
  Groet,

 33. coby januari 22, 2010 om 13:40

  Gefeliciteerd Pierra met je blogverjaardag. Leuk dat je speciaal vandaag even je gezicht ook laat zien… letterlijk en figuurlijk. Je bijdragen heb ik volgens mij vanaf het begin een jaar geleden gelezen, en altijd bijzonder door onderwerp en de manier waarop je het ons toch wilt laten weten. Het lukt je ook nog om ingewikkelde materie enigszins begrijpelijk voor me te maken. Ik heb ook het filmpje bekeken, niet alleen gaat dat inhoudelijk over grenzen heen en is het altijd fascinerend die wereld. Ook vind ik het leuk van het bloggen dat je over andere grenzen heen gaat, ik had nooit jou "ontmoet" als je niet was gaan bloggen. Althans de kans was minimaal geweest. Dat vind ik eigenlijk het mooiste kado dat je al een jaar lang geeft…
  Hartelijke groet, Coby

 34. fravapa januari 22, 2010 om 13:43

  Mijn felicitaties Pierra,
  wetenschap naar blogniveau vertalen, knap en interessant!
  En blijven zoeken naar die klepel!!
  grfrvp

 35. Pierra januari 22, 2010 om 13:57

  @Coby, dankjewel voor je hartelijke woorden. Het is ook bijzonder dat ik jou ontmoet heb en je schrijf- en schilderkunst heb leren kennen. Ook op het persoonlijke vlak ben je altijd openhartig. Ik zou je ook graag ontmoet hebben bij je boekpresentatie. Vaak blijf ik kijken naar de tekeningen uit ‘Ademtocht’ in je widget.
  Weet je nog dat ik mijn blog (voorafgaand aan de verandering van het VKblog) bij ‘studie’ had ingedeeld: je moest eens weten wat ik allemaal geleerd heb in dit jaar, ook dankzij de reacties. Een heel speciale dag vandaag…
  Groetjes,

 36. Pierra januari 22, 2010 om 14:20

  @Fravapa, ‘we zullen doorgaan…’. Ik volg je raad! en dankjewel.

 37. Gus januari 22, 2010 om 15:46

  ♪ Pierra, we love you.http://www.youtube.com/watch?v=MjF1bG5LUcs
  Keihard draaien!
  En doe me a.k. jaar weer versteld staan van je bijdrages.
  Als jij toevallig nog iets weet over het Y chromosoom, schijnbaar niet geheel onbelangrijk bij der Mensch.
  🙂
  Maar, please in jouw taal/woordgebruik, kan ik tenminste weer eens met het woordenboek in de slag.
  Met de nadruk op ‘in’.
  Ik heb je wel eens…grdvrdegrrrd. Wel eens uitgescholden, hier aan tafel. :-)))
  Vind het fijn om je te hebben leren kennen.
  Hartelijke Groet en Santé op jou!
  Gus

 38. -martin- januari 22, 2010 om 16:02

  Zo kort nog maar. Het lijkt veel langer.
  (O ja daarmee bedoel ik niet dat ik je
  grijsgedraaid vind. Dat laat je waarschijnlijk
  niet gebeuren.)
  Je avatar is mooier dan de voorgaande naar
  mijn smaak.

 39. zilver januari 22, 2010 om 16:04

  Hartelijk gefeliciteerd! Pierra nog heel veel blogjaren!

 40. cor3306 januari 22, 2010 om 16:19

  Ja natuurlijk ook van de duiven en mij van harte proficiat met het eerste blogjaar

 41. cor3306 januari 22, 2010 om 16:20

  zoik zal mijn snavel ook even laten zien

 42. ing. St Hawk januari 22, 2010 om 16:48

  En dan sta je in één keer zomaar bovenaan de ‘Meest Aanbevolen"- lijst.
  Heb je wel genoeg taart gebakken ?

 43. M.D. januari 22, 2010 om 17:40

  Hallo Pierra,
  van harte gefeliciteerd!
  had je bijna gemist!

 44. galadriel januari 22, 2010 om 19:18

  van harte Pierra, ik ben blij met je ;))
  wat een fantastisch filmpje!!!…onvoorstelbare eenheden…ik me ondanks de zwaartekracht mee laten voeren ;))
  dank!

 45. P.H.M. van de Kletersteeg januari 22, 2010 om 21:12

  goegedaan meissie!

 46. Pierra januari 22, 2010 om 22:04

  @Gus, het schalt hier door de kamer!! Fantastische song en wat een goeie sfeer. Proost Gus, op onze kennismaking van afgelopen jaar. En dat je nog maar vaak mag grvrdgrommen.
  (Over het Y-chromosoom loopt er op het moment een blog bij peter borger: http://www.vkblog.nl/bericht/296971/Chimp_en_Mens%3A_bijna_50%25_verschil_op_Y-DNA_nivo! met bijna 400 reacties. Ik laat het voor wat het is…..)
  @Martin, waarschuw me alsjeblieft als ik me grijsdraai. Dank voor je compliment, het is maar voor een dag.
  @Zilver, dankjewel, leuk dat je langskwam!
  @Cor3306, ik moet je vaker lezen. Leuk dat je er was met je mooie snavel.
  @ing St Hawk, wat sta je er in pracht en praal op. Heel feestelijk!
  Meest aanbevolen, ongelooflijk, dat is me nog nooit gebeurd. De VK-bloggers zijn blijkbaar echte feestbeesten. De gebakjes komen van hier om de hoek. Een grappa is er trouwens voor iedereen wel.
  @M.D. Eerlijk gezegd miste ik je al…kom straks bij je kijken, en bedankt!
  Ciao
  @Gala, dus jij hebt ook even gezweefd daar. De cijfers laten je tollen. Dank je voor je leuke reactie.
  @PHM, ja, dank je, maar wanneer start jij nu eens met een blog. Ik ben nl. écht benieuwd wat je zou schrijven. Je hebt genoeg interesses lijkt me.

 47. Me.myself.and.i januari 22, 2010 om 22:23

  Gefeliciteerdhttp://www.youtube.com/watch?v=dePMU8R131s

 48. Pierra januari 22, 2010 om 22:34

  @Me.myself.and.i, ha, ha, heel leuk deze astronautjes en nog mooi gezongen ook. Veel dank!

 49. Kokopelli januari 22, 2010 om 22:47

  @Pierra: Nog 1 uur en 13 minuten en dan ben je niet meer "jarig"…Tja, er moet toch iemand op het feestje zijn die soms een beetje loopt te klieren.
  😉

 50. Pierra januari 22, 2010 om 23:00

  @Kokopelli, ik ben me er van bewust. Jammer, wat een heerlijke dag was het. Hadden we maar meer van dit soort feestjes.
  Na twaalven weer een geheimzinnige avatar. Dat wintergebleekte gezicht heb ik wel weer genoeg gezien. Mocht ik ooit een blogborrel bijwonen dan trakteer ik jullie op een ‘rondje’.

 51. Kokopelli januari 22, 2010 om 23:11

  @Pierra: Een "geheimzinnige" avatar: wat klinkt dat lekker geheimzinnig.
  Verras ons allen maar na het spookuur, ik kom geheid even kijken…

 52. Pierra januari 22, 2010 om 23:27

  @Kokopelli, misschien wordt het een wat voor de hand liggende avatar, dat krijg je als je je als bioloog met astrophysica gaat bezighouden.
  (Ik wil je niet aan het werk zetten, maar Aad had een vraag over die 13,7 miljard jaar, dat we dan de Big Bang zouden moeten zien. Weet jij dat misschien? Of moeten we dat aan Marcel-Jan vragen).

 53. Pierra januari 22, 2010 om 23:58

  @Allen, hartelijk dank allemaal voor de felicitaties. Het was voor mij een echte feestdag en wederom een ontdekking van hoe bijzonder dit VKblog is.
  Buona notte….

 54. Kokopelli januari 22, 2010 om 23:59

  @Pierra: Naast mijn nieuwsgierigheid als onderzoeker bezit ik ook een zekere mate van luiheid en pragmatisme als het gaat om vragen doorspelen naar anderen die ongetwijfeld een correct en goed onderbouwd antwoord hebben 😉
  Dus Marcel-Jan en Ate lijken me de meest geschikte kandidaten omdat zij midden in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de astrofysica zitten…
  Nog één minuutje en dan is het spookuur… 😉

 55. Kokopelli januari 23, 2010 om 00:02

  @Pierra: Bijzondere avatar, maar het is wel even wennen.
  Knap dat je die op alle plaatsen op het VKblog in één minuut veranderd hebt (*grijns*)

 56. Pierra januari 23, 2010 om 00:04

  @Kokopelli, Het is zover! Ik denk dat binnenkort veel bloggers met deze avatar bloggen.
  (Ik durf eigenlijk geen vragen te stellen over dingen die ik niet helemaal begrijp dus laat maar….wel handig om te weten bij wie ik moet zijn)
  Je bent wel verdomd snel zeg!
  (Het is een avatar van de film Avatar van een foto uit het NRC, mag dat eigenlijk wel i.v.m. copyright? Wat denk je)

 57. Kokopelli januari 23, 2010 om 00:14

  @Pierra:Je bent wel verdomd snel zeg!
  Nou nee, ik plaatste mijn reactie van 23:59 en na de pagina reload stond jouw nieuwe avatar er al. Je zat kennelijk in een heel snel stukje cache
  Maar ik trommel Ate wel even op. Ik zag hem net nog ergens rondspoken op het VKblog. Momentje…

 58. Pierra januari 23, 2010 om 00:42

  @Kokopelli, heb me bedacht i.v.m. copyright. De avatar is nu een Botticelli (ideetje van Ivy!)

 59. Kokopelli januari 23, 2010 om 00:44

  @Pierra: Ik dacht al, dat gezicht ken ik ook al 😉
  Ate komt er als het goed is aan…

 60. Ate januari 23, 2010 om 00:44

  Gefeliciteerd !!
  Als de vraag over dat dubbel-conische gaat….
  Dat is een 3d-kaart van de sterrenstelsels die in kaart gebracht zijn, waarvan de verste zo’n dikke 13 miljard lichtjaar ver zijn.
  Dat dat die dubbele conus heeft komt omdat nog lang niet alles in kaart gebracht is. Het wordt op den duur een hele bol. (als het goed gaat)
  Maar het waarnemen gaat het beste dwars op het vlak van ons melkwegstelsel, omdat je dan door zo min mogelijk plaatselijke rommel heen hoeft te kijken. Het stof en licht van ons stelsel bemoeilijkt de toch al moeilijke waarnemingen ernstig.

 61. Pierra januari 23, 2010 om 00:59

  @Ate, dat is heel duidelijk. Ik ga het nog maar eens bekijken, want het gaat allemaal erg snel.
  Dank voor je felicitaties! en je pronte reactie. (Hoe trommelt Kokopelli jou op? een echte Indiaan!)

 62. Ate januari 23, 2010 om 00:59

  En de oerknal krijgen we helaas niet te zien.
  Pas toen het heelal ongeveer een maand oud was, werden de processen trager dan de uitzetting van het heelal. En dat is het plaatje van de achtergrondstraling.
  Voor een korte samenvatting van het universum :http://members.bellatlantic.net/%7Evze3fs8i/hist/hist.html

 63. ing. St Hawk januari 23, 2010 om 01:32

  Pierra,
  Bij Ate moet je alles met een korrel zout nemen.
  Bij die eerste link heeft hij bijvoorbeeld stiekum Mutation en Oxidation omgedraaid.

 64. Pierra januari 23, 2010 om 01:45

  @ing. St Hawk, je bent wel heel wakker zeg! ik dacht ook nog aan die 13,7 miljard (licht)jaar (?!). Is dat niet een beetje veel licht.
  Nou ja het is laat….
  Goedenacht en hopelijk hou je deze kleurige vederdracht nog een poosje.

 65. Gus januari 23, 2010 om 15:09

  ♫ Hmmm!
  Het wordt dit jaar het "Jaar van de Biodiversiteit".
  Kolfje naar jouw hand, denk ik.
  🙂

 66. Pierra januari 23, 2010 om 15:32

  @Gus, goed nieuws! Daar is veel over te verhalen. Mooi om te weten. Dank je!

 67. Annet januari 23, 2010 om 21:06

  Pierra wat leuk: je blog is een Waterman:)
  Beeldschone orchidee…..
  Gr van Annet

 68. Pierra januari 23, 2010 om 21:15

  @Annet, op de valreep. Er zijn vele groten die Waterman zijn, allereerst Darwin, en Mozart ook dacht ik. 🙂
  De orchidee staat er nog steeds goed bij.
  Groetjes,

 69. ron januari 25, 2010 om 13:23

  Je onderwerpen zijn dikwijls een beetje moeilijk voor me, maar desalniettemin heel interessant. Wat ik bijna nooit doe, maar bij jou vaak wel, is een bijdrage nog eens lezen om het te kunnen vatten. Ik ben daardoor het afgelopen jaar een stuk wijzer geworden.
  Bedankt, en gefeliciteerd.

 70. Eelco januari 25, 2010 om 13:34

  Ook gefeliciteerd, Pierra (oeps, beetje laat …) !
  Nog even over dat ‘dubbel konische’ waar Aad Verbaast naar vroeg, en Ate al op antwoorde:
  het is eigenlijk meer een dubbele taartpunt, daar dit soort kaarten van de verdeling van sterrenstelsels meestal binnen een strook aan de hemel worden gemeten. Zoals Ate al zei wil je de rommel in onze eigen melkweg vermijden, maar de reden voor een strook is dat er maar een paar telscopen op aarde dit soort metingen doen, en die wil je het liefst een beetje recht omhoog laten kijken (zo weinig mogelijk atmosfeer tussen telescoop en de sterrenstelsels). De aarde draait wel rond, dus in ‘rechte klimming’ kun je door gewoon over verschillende maanden te meten een heel stuk hemel doen, maar in ‘declinatie’ dus niet omdat je telescoop vast staat: daarom meet je binnen een strook aan de hemel (smal in de declinatie richting), en zie je die taartpunten in het filmpje.
  Ruimtetelescopen hebben dit probleem niet, en kunnen de hele hemel meten: de net gelanceerde WISE telescoop gaat dat bijvoorbeeld doen.
  Er worden wel steeds meer taartpunten vol sterrenstelsel posities (de stipjes in het filmpje) toegevoegd aan de 3D kaart van het heelal: zelf heb ik zo’n 5000 stipjes gemeten tot nu toe (nog niet in dit filmpje: misschien in de volgende versie ?). In mei hoop ik er nog een paar duizend te doen.

 71. Pierra januari 25, 2010 om 13:35

  @ron, als het niet helemaal duidelijk is, ligt dat ook een beetje aan mij. Het is ook vaak een probleem met alle wetenschappelijke termen, er is dan geen ruimte om die allemaal te verklaren. Wel leuk dat je er iets van opgestoken hebt, dat geldt trouwens ook voor mijzelf.
  Leuk dat je nog even komt feliciteren, bedankt.

 72. Pierra januari 25, 2010 om 14:05

  @Eelco, jij ook bedankt. Ook voor je duidelijke uitleg. Ik heb me pas sinds kort beziggehouden met het onstaan van het Universum, zoals je misschien wel weet (Atom van Krauss).
  Kun je stellen dat het universum 13,7 miljard jaar oud is en dus 13,7 miljard x 2 lichtjaar in diameter is? (ook al waren er niet meteen fotonen in het spel?? (Ik moet het allemaal nog een keer lezen).
  Denk je dat in het filmpje het ons bekende universum inderdaad de Aarde als centrum heeft?
  Geweldig, je onderzoek, wel monnikenwerk. Waar voer je dat onderzoek uit?
  Groet,

 73. Eelco januari 25, 2010 om 16:13

  Waarschijnlijk is het heelal oneindig, en heeft dus geen centrum, maar het voor ons zichtbare deel van het heelal vormt (per definitie) een bolvormig volume met ons, als waarnemers, in het midden. In het filmpje staan we dan ook in het midden, daar we alle kanten op even ver kunnen kijken en (vanwege de eindigheid van de lichtsnelheid) alle kanten op even ver in het verleden kunnen kijken. Als je aanneemt dat het heelal een begin heeft (dat hoeft helemaal niet), dan is de leeftijd zo rond de 13,7 jaar, inderdaad, volgens de laatste metingen.
  Het voor ons zichtbare heelal is niet 13,7 x 2 miljard lichtjaar in diameter, omdat het expandeert! Het is daarom ongeveer 93 miljard lichtjaar in diameter (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Size_of_the_universe )
  De waarnemingen doe ik in dit geval met de Anglo-Australian Telescope (AAT), ergens in Australie tussen de kangeroos (letterlijk … oppassen geblazen als je ’s nachts naar buiten loopt!).

 74. Pierra januari 25, 2010 om 19:04

  Heel hartelijk dank @Eelco, duidelijk, ik durfde het bijna niet te vragen….
  Ik ga maar eens op wiki neuzen.
  Waarschijnlijk in een gebied zonder lichtvervuiling? Avontuurlijk.

 75. Gus januari 26, 2010 om 02:17

  Hé, nieuwe avatar, nou maar hopen dat ie ook bij mij in het lijstje komt.

 76. Aad Verbaast januari 26, 2010 om 16:33

  @Ate en @Koko en @Pierra
  "3D"??
  Het was en is toch echt een bol hoor. Anders zou het heelal ook geen redelijk evenredig verdeelde bolvorm hebben. In alle richtingen is immmers de dichtheid van sterren en sterrenselsel even groot, en niet konisch verdeeld.
  Ik vond overigens wel een aardig filmpje van de oerknal.
  Niet wetenschappelijk, maar wel een aardig beeld.http://www.geekologie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=55:filmpje-over-de-oerknal&catid=37:opmerkelijk
  Wat ik met name zo aardig vind hier is dat ze even aangeven dat het best kan zijn dat er ook (oneindig?) meerdere heelallen kunnen zijn, die we niet kunnen zijn. Dat heb ik ook altijd gedacht. Waarom zou ons heelal immers het enige heelal zijn. Daar hoor je niet vaak iemand over vertellen. In dit filmpje wel.
  Daarover doordenkend is het theoretisch heel wel mogelijk dat elk moment vanaf nu een ander heelal in de onze schuift, zelfs dat dat al tijden bezig is maar omdat het niet bij ons in de buurt is nog, hebben we het nog niet in de gaten.
  Op elk moment zouden we dat dan wel in de gaten kunnen krijgen..
  Waaaauw, dat zal een spektakel worden!!!

 77. Pierra januari 27, 2010 om 01:17

  @Aad, het is ook een bol. Maar de door ons waarneembare sterrenstelsels (en zo) vormen een konische structuur omdat wij alleen vanuit bepaalde hoeken kijken (zie reactie Eelco en Ate).
  Bedankt voor je filmpje. Helaas kreeg ik het na vele pogingen niet aan de praat. Misschien morgen…

 78. Eelco januari 27, 2010 om 08:26

  Aad, over de ‘multiverse’ staat in de laatste Scientific American een heel duidelijk verhaal.
  Over die konische verdeling van sterrenstelsels: zie een paar reacties terug. Natuurlijk zijn de sterrenstelsels redelijk homogeen over het heelal verdeeld, maar alleen de waargenomen stelsels bevinden zich in taartpunt volumes omdat alleen die volumes zijn waargenomen. Da’s alles.

 79. Ingrid van den Bergh januari 28, 2010 om 11:56

  Heerlijk wandelblog, Pierra. Deze bloem siert je.
  Mooi hoe aan het begin van het filmpje de horizon steeds boller komt te staan.
  Prachtig, schilders zouden dit filmpje moeten zien als inspiratiebron voor hun abstracte kunst.
  Het schilderij achter de orchidee zou ik wel eens in zijn geheel willen zien. Kan je er iets over vertellen? wie het gemaakt heeft misschien?

 80. Ingrid van den Bergh januari 28, 2010 om 11:58

  Ach, ik zie dat meer mensen het schilderij is opgevallen, een Toscaans landschap dus. Maar als het kan zou ik het wel helemaal willen zien;-))

 81. Pierra januari 28, 2010 om 12:14

  @Ingrid,Leuk dat je ook het filmpje hebt bekeken. Ik vond het ook erg mooi gedaan.
  Ik zal het schilderij eens fotograferen en bij mijn foto’s zetten (widget; als de auteur ‘Pierro’, mio marito, het tenminste goed vindt). Tegen die tijd geef ik je wel een signaal.

 82. Ingrid van den Bergh januari 28, 2010 om 12:16

  Fijn, Pierra, dankjewel. wij kwam graag in Toscane, al weer een tijd geleden.
  Mooie Gedichtendagdag. Ingrid.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: