Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- Het eerste leven ontstond in hydrothermale bronnen
- De fazant en de hond
- Pseudowetenschap en kwakzalverij
- Albino en andere planten
- De rijping van de hersenen
- Over de evolutie van de genetische code
- Meer dan neuronen alleen
- Het protonengradient
- Het denken dat zichzelf (niet) kent
- Vlugge blik op de lablek-hypothesen over SARS CoV-2
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Wat ik er van begrijp, is dat herbicides voor mensen niet veel gevaarlijker zijn dan water. Bij “gif” stel je je iets anders voor. Ik las ook dat de natuur ook aan genetische manipulatie doet, wat ook wel logisch is. Er bestaan al “onkruiden” die een douchebeurt met Roundup overleven. Als die uitgroeien tot een plaag, kan Monsanto weer iets nieuws gaan ontwikkelen.
@knutselsmurf, in eerste instantie dacht ik dit bericht de titel “wapenwedloop” te geven. Want de verschillende resitenties, of van het onkruid, of van de genetische organismen maken deel uit van een wapenwedloop. Men zal voortdurend nieuwe organismen en nieuwe herbiciden moeten ontwikkelen.
Wat betreft de giftigheid van herbiciden heb je gelijk. Die is bijzonder laag voor Roundup of zelfs afwezig. Waarschijnlijk ergens van het net opgepikt. Goed dat je dat rechtzet. Ik zal het in het bericht aanpassen.
Ben tegen GGO’s, in de natuur gaat het toch anders toe. Geen grote velden met maar maar een soort. Bovendien is dit voedsel nog wel gezond, of geeft het alleen buikvulling.
Antoinette, behalve het gen dat resistentie verschaft is dit voedsel hetzelfde als de oorspronkelijke rassen, dus de voedingswaarde (behalve het zetmeel, vitamenen en mineralen, vezels enz.) zou niet moeten veranderen. Dat zou natuurlijk in de toekomst nog kunnen veranderen.
Bijna al het genetisch gemanipuleerde mais wordt gebruikt als veevoer. Net als de soia. Vaak krijgen wij het niet eens te eten, alleen indirect dus.
Ik heb gewoon even gezocht wat de werkzame stof is, en daardoor kwam ik er achter dat iedereen die niet groen is weinig te duchten heeft van het middel. Ik denk dat je ook beter niet kan proberen mensen bang te maken. Ik ben zelf tegen zulke middelen, om de eenvoudige reden dat ik het onterecht vind dat 100% van het aardoppervlak gebruikt wordt om voedsel voor mensen te produceren. We zijn niet het enige dier op aarde.
marleen,
die president van de italiaanse CIA heeft groot gelijk. Kijk maar naar de cijfers van de FAO. Er is genoeg voedsel. Als we de gigantische verspilling dan ook nog even opheffen, is er zelfs meer dan genoeg. Klein bericht hier – uit Nederland- van dit weekend: maar liefst 10% van dierlijke eiwitten zit onder de huid. Die worden nu gewoon verspild, weggegooid, verdwijnen in leerlooierijen bijvoorbeeld. Een Nederlands bedrijf gaat dat veranderen: 10% extra eiwitproductie. Dat kan niet alleen hier natuurlijk.
Dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, geldt overigens ook overal.
Het feit dat je DNA kunt patenteren zegt volgens mij alles. Bij patent gaat het namelijk niet zozeer om de bescherming van geestelijk eigendom, als wel om die van eigendom. Van centen dus.
En dat is heel iets anders dan wetenschap.
Mooi Harry, ik vond dat ook een duidelijke en juiste positie van die president van de Italiaanse CIA. Altijd mooi om het eens te zijn.
Het patentenverhaal is verschrikkelijk. Nu schijnt Monsanto niet alleen patenten op de transgene genen te hebben (de sequenties), maar ook op de hele plant.
http://www.eenvandaag.nl/economie/45973/protest_biochemisch_bedrijf_monsanto?autoplay=1
Laatst ook weer veronrustend en vreemd nieuws over het feit dat Ab Osterhaus en Ron Fouchier ooit patent hebben aangevraagd op het SARS virus en dat nu weer gedaan hebben op het nieuwe coronavirus (MERS).
ja, marleen, nou je het zegt, het is mogelijk hele planten te patenteren. Belachelijk. ‘Marktwerking’ noemen ze zoiets tegenwoordig toch?.
Die Fouchier leek me trouwens wel een integere figuur. Misschien wil hij gewoon zijn onderzoek(sgelden) veiligstellen- net als Osterhaus, al vindt die kennelijk dat dat het beste lukt als je aandelen hebt. Zou Fouchier ze ook al hebben?
” Maar daar lijken de multinationals helemaal niet in geïnteresseerd te zijn. Vaak verplichten zij de arme boeren tot het ieder jaar opnieuw aanschaffen van zaden. Kortom dat argument lijkt absoluut niet op te gaan.”
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Verplicht een multinational een boer tot het gebruiken van hybriden? Het kenmerk van hybriden is dat ze beter produceren dan de vader of moederplant.
Wat dus gezien kan worden als verplichting, is juist een ontwikkeling om de boer een hogere productie te geven.
GGO of niet, veredeling van planten is en blijft het genetisch manipuleren van planten. GGO zijn gewoon planten die met een doelgerichte techniek zijn verbeterd. Naar mijn inziens niks mis mee. Wetenschappelijk gezien zijn er nog niet veel bezwaren tegen GGOs te vinden.
Trouwens, in tegenstelling tot wat knutselsmurf zegt, zou ik het niet gaan proberen om een glaasje round-up te slikken. Het is hartstikke giftig, maar dan in overdunde vorm. Geen worm heeft er last van als het verdund op het land wordt gebracht.
@Johan Willemsen, de zaden van Monsanto zijn gepatenteerd wat betekent dat de boeren het restzaad niet opnieuw kunnen gebruiken zonder patentgeld aan Monsanto te betalen. Ik heb geen idee wat dat kost, maar dat zal niet weinig zijn. Bovendien bestaat er het probleem van contaminatie waarbij de boeren die gewoon zaad plantten toch patentgeld moesten betalen of juridisch vervolgd werden.
Veredeling is een mooie term, te mooi voor een GGO, die plotseling giftig is geworden voor een flink aantal insecten waarvan de levenscyclus afhankelijk is van deze plant. Het is nog helemaal niet duidelijk wat de impact van deze planten zal zijn op de ecologie. Het gaat vaak om uitgebalanceerde verhoudingen tussen de plant en parasiet of commensaal die nu totaal verstoord worden.
“Although transgenic crops expressing Bacillus thuringiensis (Bt) toxins have been used successfully for management of lepidopteran and coleopteran pest species, the sap-sucking insects (Hemiptera) are not particularly susceptible to Bt toxins. To overcome this limitation, we demonstrate that addition of a short peptide sequence selected for binding to the gut of the targeted pest species serves to increase toxicity against said pest. Insertion of a 12-aa pea aphid gut-binding peptide by adding to or replacing amino acids in one of three loops of the Bt cytolytic toxin, Cyt2Aa, resulted in enhanced binding and toxicity against both the pea aphid, Acyrthosiphon pisum, and the green peach aphid, Myzus persicae. This strategy may allow for transgenic plant-mediated suppression of other hemipteran pests, which include some of the most important pests of global agriculture.”
http://www.pnas.org/content/110/21/8465.short
Dat zijn de positieve zijden van de GMOs: zeker vanuit dit perspectief bekeken zijn ze belangrijk.
@Johan Willemsen,
Dank voor de link. De strategie was al bekend, dus dit artikel brengt niet erg veel nieuws. Dat er een ‘versterkte’ vorm van Bt gevonden is is mooi voor de techniek van de GGO’s. Deze zijn vast en zeker onschadelijk voor de gezondheid, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat om de verstoring van natuurlijke evenwichten. Men weet pas sinds kort hoe die ongeveer in elkaar zitten en elke dag worden er nieuwe artikelen gepubliceerd over parasieten en symbiose in de natuur. De wetenschap staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen. Het is ook zeer waarschijnlijk dat deze parasieten resistent zullen worden tegen de door de transgene plant geproduceerde toxines. Dat is dan een wapenwedloop zonder eind tussen de natuur en de industrie.
Het belangrijkste probleem is dat Monsanto patent heeft op deze genen en nu ook op de planten. Contaminatie is een reeel probleem. Het wordt daardoor op den duur onmogelijk ‘gewone’ gewassen te kweken en andere laboratoria kunnen dit systeem niet ontwikkelen want het is gepatenteerd.
Pingback:La marcia contro Monsanto 2013 « Phacelia
Ik ben ook het meest tegen patenten op planten en dieren, daarnaast denk ik dat we de effecten op de lange termijn niet kunnen beoordelen.
@ramireziblog, dat lijkt mij ook het grootste probleem. Er wordt bijna uitsluitend gesproken over de gezondheid van consumenten. Maar de ‘gezondheid’ van de ecologie, die alleen op lange termijn geregistreerd kan worden, kan behoorlijk in het geding komen.
Nu dacht ik ook aan dat Roundup. Dat is giftig voor alle planten behalve voor de gepatenteerde transgene mais- of soyaplanten. Weet jij wat dat goedje eigenlijk doet tegen de planten ? En wat de verdediging van de transgene planten in dit geval inhoudt ?
Ik zie het zojuist in Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Glyphosate
Glyphosate’s mode of action is to inhibit an enzyme involved in the synthesis of the aromatic amino acids tyrosine, tryptophan and phenylalanine. It is absorbed through foliage and translocated to growing points. Because of this mode of action, it is only effective on actively growing plants; it is not effective as a pre-emergence herbicide.