Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Het paleoklimaat tegenover de toekomst

Op dit blog zijn al een tijdje geen posts meer verschenen. Dat heeft veel te maken met een verandering in persoonlijke interesses. De lange pauze heeft er voor gezorgd dat het klimaatdebat mij steeds meer is gaan interesseren. Ik was, zoals de meeste mensen, overtuigd van het klimaatprobleem en dat we daar met zijn allen iets aan zouden moeten doen. Na “Spiegelzee” van Salomon Kroonenberg te hebben gelezen, en na de uitzending van Lubach over duurzame energie te hebben gezien, is mijn mening verschoven. Ik heb het debat een beetje gevolgd en wel van beide kanten.

Omdat er nu een recente review op Nature Geosciences is verschenen met een intrigerende grafiek en interessante resultaten wil ik een figuur daaruit belichten. Deze geeft aan de hand van proxies het verloop weer van CO2 en temperatuur gedurende het paleoklimaat en gedurende recentere perioden tot de huidige industriële fase.

In het kort de strekking van het artikel. De auteurs zeggen dat de klimaatmodellen de gevolgen van opwarming op relatief korte termijn onderschatten. Veel modellen bevatten geen “slow feedback”-processen zoals die aanwezig zijn in de “real world” en die relevant zijn voor de opwarming van de Aarde, zoals langetermijnveranderingen in ijskappen, in zeeniveau, in vegetatie of biochemische feedbacks die de hoeveelheid andere broeikasgassen dan CO2 in de atmosfeer kunnen doen toenemen of doen afnemen.

Daarbij komt nog dat het begrip van atmosferische processen onder warmere randvoorwaarden, zoals die gepaard gaan met wolkenfysica en aerosols, gelimiteerd is. Het kan daarom niet verwacht worden dat de klimaatmodellen realistische lange termijn feedbacks bevatten en dat leidt dan tot een toegenomen onzekerheid voor wat betreft de klimaatgevoeligheid.

Nu is de conclusie dat klimaatmodellen de opwarming en haar gevolgen onderschatten. Dat zou betekenen dat de temperatuur veel hoger uit zou vallen dan voorzien, maar vooral dat de gevolgen ervan groter zouden zijn dan verwacht. Dit zou heel goed ook een ander punt belichten, namelijk dat ons gevecht tegen de CO2-uitstoot weinig zin heeft. Dat wordt door de auteurs onderstreept met de zin: “Even if future emissions are reduced, warming will continue beyond 2100 for centuries or even millennia because of the longtermfeedbacks related to ice loss and the carbon cycle.”

Ook zou je kunnen concluderen dat de modellen nog niet goed genoeg zijn om voorspellingen te doen. Je kunt met dit artikel vele kanten op.

Paleoclimate constraint 2°C

legenda paleoclimate 2°C

Maar dan nu de figuur. Het gaat om figuur 1. Eronder staat de legende die ik onvertaald overgenomen heb. In alle grafieken staat op de linker y-as het temperatuurverschil ten opzichte van de aangegeven periode (△T) en op de rechter y-as het CO2 beide afgeleid van proxies. Let op dat in grafiek d en e het om temperatuuranomalieen gaat. Uit grafiek a die een lage resolutie heeft zou je kunnen afleiden dat zowel temperatuur als CO2 sterk schommelen en dat tot op de dag van vandaag doen. Je zou over deze 4 miljoen jaar zelfs een gemiddelde temperatuurverlaging kunnen zien (de tijd gaat van rechts naar links). De laatste 800.000 jaar zijn uitvergroot in grafiek b waar er een gelijklopende schommeling is in CO2 en temperatuur enz. In b is te zien dat de temperatuuranomalie daalt terwijl het CO2 toeneemt gedurende het Holoceen Thermal Maximum. Tot slot in grafiek e de bekende slotfase van 400 ppm CO2 met ongeveer 1°C stijging van de temperatuur. Het is een erg mooie figuur die laat zien dat de temperatuur altijd al erg geschommeld heeft (en dan zijn dit nog maar de laatste 4 miljoen jaar). Het kleine en korte piekje van de laatste eeuw kan gelezen worden als een onrustbarende snelle temperatuurstijging, maar ook als het resultaat van verfijnde en gevoelige meetapparatuur.

Helaas weet ik te weinig van klimaatonderzoek af, de conclusie blijft dus open. 

Uit: H. Fischer et al. Palaeoclimate constraints on the impact of 2 °C anthropogenic warming and beyond Nature Geoscience volume 11, pages474–485 (2018)

 

12 Reacties op “Het paleoklimaat tegenover de toekomst

 1. Hans Erren juli 11, 2018 om 23:22

  Dag Marleen, eindelijk wat meer ruimte om je wat beter te kunnen antwoorden zonder dat mijn antwoord totaal verzwolgen wordt in de overvloed van commentaren op climategate. Mijn kritiek op de grafiek gaat over de bovenste twee temperatuurreconstructies: dat zijn klassieke hockeysticks die geen recht doen aan de warme periodes na de laatste ijstijd. Als we de vondsten onder gletsjers mogen geloven waren die periodes warmer dan nu, want anders vind je niks terug onder het terugtredend ijs nietwaar?

 2. Marleen juli 11, 2018 om 23:42

  Hans, dat lijkt me zeker waar. Ik vraag me alleen af over welke warme periode na de laatste ijstijd je het hebt. Ik verdwaal in alle pieken en dalen. De laatste ijstijd was grofweg van 100.000 tot 10.000 jaar geleden. Bedoel je de Middeleeuwen? De Romeinen? Welke vondsten doel je op? Ik heb daar iets over gelezen, maar weet niet meer waar.

  • Hans Erren juli 12, 2018 om 10:03

   Even de datering. De laatste ijstijd eindigde 12000 jaar geleden, 8000 vC was bet het warmst en sindsdien is het met stoten naar beneden gegaan, met de minoische , romeinse, middeeuwse en huidige warme oerioden als opleving. De kleine ijstijd was de koudste oeriode sinds het einde van de ijstijd.
   Overblijfselen: We hebben natuurlijk Ötzi de steentijdman die uit een gletsjer tevoorschijn kwam in de Alpen, verder zijn en boomstompjes van 8000 jaar oud die uit terugtredende gletjes in Canada tevoorschijn komen. En is er de boomgrens (“timberline”) in de Alpen die in het verleden nog hoger lag dan nu getuige de fossiele boomstronkjes op de alpenweiden.

 3. antoinetteduijsters juli 12, 2018 om 07:51

  Zolang we niets aan de overbevolking van de aarde doen en doorgaan moet onze huidige economie, hebben die paar pogingen om de CO2 te beperken geen enkele invloed.

 4. Marleen juli 12, 2018 om 08:20

  Helemaal mee eens Antoinette. Van de andere kant lijkt het er echter op dat de economie draait dankzij de pogingen tot het beperken van CO2. Daar wordt enorm veel geld in geïnvesteerd.

 5. Marleen juli 12, 2018 om 13:14

  Hans,

  Dankjewel voor de figuur. Zou je de boomgrens en de vondsten van spullen en Ötzi kunnen gebruiken als proxy voor de temperatuur? Misschien is dat niet mogelijk omdat de boomgrens wellicht ook bepaald wordt door de hoeveelheid neerslag, die trouwens ook bepaalt of er veel of weinig sneeuw en ijs op de bergen ligt waardoor mensen en dieren toen makkelijker de passen konden oversteken. Misschien !?

  In grafiek d is te zien dat de temperatuur rond 8.000 jaar geleden hoog lag en misschien hoger dan nu, daar is hij niet duidelijk genoeg voor. Dat ziet iedereen en dus zou daar eigenlijk geen discussie over moeten zijn.

  Overigens, ik zou zeggen dat alleen grafiek a Mann’s hockeystick laat zien. Dat geeft inderdaad een vertekend beeld.

 6. peter juli 13, 2018 om 08:15

  De correlaties zijn te mooi om waar te zijn. Dit onderzoek moet eerst maar eens door een onafhankelijke groep worden gereproduceerd. Reproduceerbaarheid van gegevens is namelijk ver te zoeken binnen de hedendaagse wetenschap, dwz 70% van de publicaties kan niet worden gereproduceerd. Dus, er is werk voor klimatologen: reproduceerd deze data.

 7. Marleen juli 13, 2018 om 08:59

  Dag peter,

  Dit is een review-artikel van reeds bestaande publicaties. Er komt geen onderzoek aan te pas behalve het verzamelen van gegevens uit andere publicaties en het interpreteren daarvan. Dus de reproduceerbaarheid heeft er niets mee te maken, tenzij je alle studies bedoelt waarnaar verwezen wordt. Bovendien zijn de correlaties niet helemaal perfect, zie grafiek d.
  Wat wel verbazend is, is dat er van het Eemien (+/- 120.000 jaar geleden) gezegd wordt dat er geen verhoging van CO2 was, terwijl de grafiek in c deze wel laat zien.

 8. peter juli 15, 2018 om 16:37

  Het is vrij simpel, Marleen. Warm water kan minder gassen oplossen dan koud water. Als T stijgt zal er dus CO2 (en andere gassen) vrijkomen uit de oceanen. CO2 is dus een gevolg, niet de oorzaak van de opwarming. De Romeinen verbouwden druiven in Engeland. De Vikingen bedreven veeteelt en landbouw op Groenland. Toen kwam de kleine ijstijd en sinds de 19e eeuw wordt het warmer. CO2 heeft met dit alles niks te maken. Het CO2 verhaal is evolutionistische filosofie uit de18e eeuw om het einde van de ijstijden te verklaren door vulkanisme. Dat er nu een miljarden euro wegende “wetenschap” op is gebouwd is pathetisch.

  • Marleen juli 16, 2018 om 17:57

   Waarom denk je dat de temperatuur is gaan stijgen?

  • peter juli 20, 2018 om 11:55

   Waarom de temperatuur een conjunctuur volgt weten we niet. Wat we wel weten is dat de zon en waterdamp de temperatuur op aarde bepalen. CO2 heeft er niks mee te maken. Let wel, CO2 is een zeer zwak broekasgas. Vergeleken met waterdamp valt het totaal in het niet. Dat alles aan CO2 wordt vastgeplakt toont slechst de ignorantie op dit gebied. Vroeger maakten we grappen over belasting heffen op de lucht die we inademen. Het trieste is dat men dat nu werkelijk gaat doen op de lucht die we uitademen. Het geheel is gebaseerd op fake science uit de 19e eeuw.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: