Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
leonardo
even twee klein bier
1. pointer reading
als je het al niet gedaan hebt, denk ik dat je eens moest grasduinen onder deze zoekterm
Die heeft alles met programmeren te maken, maar ook alles met filosofie. De term is van Eddington. Schrödinger heeft er in zijn essay The Mystery of Sensual Qualities ook beachtenswaardige dingen over gezegd (zonder dat hij naar Edington verwijst). Wat observeren we in de wetenschap, uiteindelijk? Wijzertjes. Plaatjes. Met onze ogen die maar een fractie van het totale spectrum kunnen waarnemen- wat we dan kunnen zien in het bekende plaatje! Om Schrödinger – die er ook niet uit komt- te citeren. ‘ a strange state of affairs’. Zeg dat wel. Want hetzelfde geldt voor al onze andere zintuigen.
2. wat je je deed afvragen
“Laatst maakte iemand een opmerking, en noemde daarbij kosmologen en theologen in één adem.”
Heb ik ook vaak gedaan. Het verschil is dat de eersten praten over toeval, dwz een kosmologisch casino, waar tegenwoordig zelfs een dobbelsteen van multiverse proporties rolt, zodat alles wat mogelijk is (= niet verboden is door natuurwetten) noodzakelijk moet gebeuren. Kijk maar naar ons hier. QED
De theologen weten het natuurlijk ook niet, want ze noemen het god. Toeval of god, als je het mij vraagt, twee woorden voor hetzelfde: onze onwetendheid.(Laplace, Poincaré, o.a.)
Overigens, Darwin had het met die ‘chance’ mutaties, – herinner je je nog!?- ook goed gezien. 😉
Proost.
leonardo
ok we nemen er nog één
m^3 of liters. Maakt niet uit. Stel we nemen zoveel ruimte dat die exact net zoveel materie omvat als we hier op aarde hebben, inclusief de aarde zelf. Dus we hebben in allebei de ruimtes een gelijk aantal fermionen en bosonen en zo. Geen verschil dus. Of toch wel? Wat is het verschil?
Harry,
Het eerste biertje smaakt me uitstekend, al ben ik blij dat ik mijn biertje niet pointerreadingsgewijs moet benaderen, maar gewoon het glas van de barman in ontvangst mag nemen en beginnen met het proeven van het schuim, zodat ik zeker mag weten: dit is bier.
Maar, mijn beurt om te zeggen: spijker op de kop.
Kleuren worden gecorrigeerd voor roodverschuiving, maar wie ijkt de apparatuur op die afstand. Dat blijkt maar weer uit het laatste bericht.
Anderzijds: de ideeënleer van Plato helpt ons ook niet echt verder om de werkelijkheid aan onze kleinkinderen uit te leggen – al hoop ik wel dat ze accepteren dat ik een beetje filosofie in hun rugzak stop.
Proost dus.
Het tweede biertje is een beetje obligaat, zo van: op één been kun je niet lopen. We bevestigen elkaar een beetje.
By the way, het was inderdaad een opmerking van jou, die theologen en kosmologen in één adem noemde, die mij op deze gedachte bracht.
Evengoed proost.
Het derde biertje zou wel eens een Westmalle dubbel kunnen worden. En dat is voor mij geen klein bier, da’s één van de grootste.
Maar ik geloof dat ik je niet helemaal kan volgen.
Een vat van 1 m^3 kan ik niet volstoppen met materie, het is per definitie vol. Materie is toch niet meer dan een (niet opgeheven of niet ophefbaar) potentiaalverschil? Kan ik ruimte aanwijzen die exact zoveel materie bevat als een andere aanwijsbare ruimte.
Bedoel je: in elke begrensde ruimte geldt n(b)=n(f).
Of bedoel je: n[b(r1)]=n[b(r2)] en n[f(r1)]=n[f(r2)].
Dus, nogmaals proost Harry, maar please, doe mij die Westmalle dubbel proeven.
Leonardo,
Er staat een deel in je bericht over God. Dat is eigenlijk een onderwerp dat op dit blog nooit ter sprake komt. Het interesseert me niet zoveel. Ik beschouw God als iets dat zeer persoonlijk is, bijna privé. Iedereen heeft een eigen idee over wat God is. Jij ziet het blijkbaar als iets dat overal en nergens is, onmeetbaar, onpeilbaar. Dit betekent dat elke poging er iets zinnigs over te kunnen zeggen nutteloos is. Als we allemaal in een dergelijke God zouden geloven, zouden we een doelloos leven hebben, geen nieuwsgierigheid, geen onderzoek.
De kosmologen vergelijken met de theologen is teveel eer voor de theologen. De theologen spreken vaak van God, alsof iedereen het er mee eens is over wie of wat dat zou zijn. Er wordt geen enkele poging ondernomen te definiëren wie of wat God is. De vraag is vaak of hij wel of niet bestaat. Jan Auke Riemersma heeft vaak genoeg schamper gedaan over wetenschappers als Lawrence Krauss en is ook van mening dat onze kennis nooit ‘de werkelijkheid’ zal kunnen doorgronden, beschrijven. Dit zou volgens hem betekenen dat God dus bestaat.
Wetenschap daarentegen is opgebouwd uit documenten van voor Christus tot op heden met internationale samenwerking. Hypothesen en bewijzen stapelen zich op en vormen een bouwwerk dat veel verklaart over de realiteit om ons heen. Dat er voor het eind van ons leven niet precies uitgestippeld zal zijn hoe de wereld in elkaar zit neemt niet weg dat de wetenschap doorgaat, ook na onze dood.
Ik hoop niet dat mijn reactie uitmondt in een discussie over het wel of niet bestaan van God. Ook al snap ik wat je met die zinnen bedoelt, voel ik de behoefte om aan te geven dat ik het gelijkstellen van kosmologen en theologen eigenlijk beschamend vind voor de kosmologen. Wat je doet is het zoeken naar een speld in een hooiberg gelijkstellen met de zoektocht naar God. De zoektocht van de kosmologen is wetenschappelijke zoektocht die resultaten voortbrengt waar we allemaal over mee kunnen lezen. De zoektocht naar God is een persoonlijke aangelegenheid. Dat is ook de reden dat het me niet interesseert daarover te discussiëren.
leonardo
ok, ik weet niet of jij het vroeger ook gekend hebt, maar hier (in Nijmegen) namen ze vroeger niet alleen vaak een kleintje pils, ze name dat juist samen met een borrel, ouwe klare. En ze noemden dat dan kopstoot.
Enfin, Ik moet wel zorgen dat ik uit het juiste vaatje blijf tappen, merk ik. Dus ik moet vrees ik nog even terugkomen op dat pointer reading. Dat heeft niet alleen alles te maken met waarneming, maar ook alles met kunst en wetenschap – en met de kijk die we hebben op onze plek in dit ondermaanse. Verder denk ik denk dat je dat dat tweede biertje te veel onderschat. Dat is koppiger dan je denkt. Of ruikt het jou teveel naar Plato soms? 😉
Wat betreft die Westmalle. Ik vergat natuurlijk die zwarte materie en zwarte energie! Kom ik ook op terug, misschien kun je intussen een hint geven over die formules, want die zeggen me niks en ik denk dat het ook helemaal zonder formules kan! Hoewel….
Pingback:De eerste puzzelstukjes in een onderwaterwereld | Op zoek naar de klepel
Marleen,
Voor alle duidelijkheid.
Kosmologie is een serieuze wetenschap, met een degelijke, exacte basis.
Theologie blijft wat mij betreft in het geleuter hangen, zolang ze niet een fatsoenlijk onderzoeksprogramma naar hun kenobject uitvoeren. En je vraagt je af: hoe is het in godsnaam mogelijk dat er op de onderliggende premissen dissertaties worden geproduceerd die tot het voeren van een doctorstitel leiden. Met goedkeurend stempel van de filosofische gemeenschap. (Wel veel lawaai over Joris van Rossum, maar daarover niet.)
Dat neem niet weg dat de academic cosmologist community wel verantwoordelijk is voor de blunders die je met enige regelmaat tegenkomt. Dat zo’n plaatje, dat mijn blog hier illustreert een “foto” genoemd wordt van zwaartekrachtgolven uit de eerste seconde na de big bang mag wel een gotspe genoemd worden. Dat ze daarbij zeker weten dat hun modellen niet goed zijn, en daarover ook publiceren, maar vervolgens vertrouwen op de resultaten die het oplevert – vermoedelijk indachtig het Schaduwaanse adagium dat een verkeerd spoor op enig moment het goede spoor kruist – is niet echt prettig meegenomen.
Hetgeen mij met jou doet verzuchten: al dat geld dat de NASA krijgt … en, voeg ik daar aan toe, Europese en binnenlandse onderzoeksgelden die daaraan besteed worden. Helaas voor jou, je weet, ik heb daarvoor een betere aanwending dan jij in je hoofd hebt, en dat is niet het evolutionaire onderzoek.
PS Hier hoeven we inderdaad niet over te discussiëren, maar wees niet bang, die God van mij bestaat niet hoor. De vraag of mijn leven daarmee zin krijgt, of juist doelloos wordt laat zich dan ook niet in die termen beantwoorden.
Harry,
Ja, de kopstoot ken ik, en niet van horen zeggen.
Ik zei dat ik je niet helemaal kon volgen. Daar reageer je niet op.
Ik kan ook zeggen dat ik door al die kopstoten te afgestompt ben geraakt om jouw vraag te kunnen begrijpen – hetgeen gedemonstreerd wordt door inzichtverstorende formules – die, maar dat geheel terzijde, blijk geven van een vermoeden dat je mogelijk vraagt naar de overeenkomst van aantallen (n) tussen bosonen (b) en fermionen (f) in een ruimte (r).
Misschien dat ik je met deze formulering kan verleiden tot enige verduidelijking jouwerzijds (derde punt), die mijnerzijds als zeer wenselijk wordt ervaren …
… opdat we aan die Westmalle dubbel geraken.
NB Puur, geen ouwe klare. Zonde van de Westmalle.
Leonardo,
Er wordt zo af en toe geblunderd ook door biologen. Bijvoorbeeld met het arsenicum bacterie dat door Felisa Wolfe Simon gepubliceerd werd in Science. Of het onderzoek over de stamcellen.
Niet altijd worden de experimenten door andere laboratoria getest, dus er zullen vast nog wel meer fouten zitten in andere publicaties. Maar als het om zulke uitzonderlijke claims gaat, worden die snel overgedaan en eventueel ongeldig verklaard.
Ik ben niet van mening dat er meer geld naar evolutieonderzoek zou moeten gaan. Ook het onderzoek naar de oceanen zou veel meer aandacht verdienen. Al was het alleen maar om met zekerheid vast te kunnen stellen dat de biodiversiteit in de oceanen groter is dan op het land. Over het te verdelen budget zou er zeker ook meer aandacht moeten zijn voor cultuur. Ik weet niet wat de NASA, ESA of ESO aan overheidsgeld ontvangen, maar het is vast erg veel. Dus een betere balans zou wenselijk zijn.
Leonard
klopt dat ik verder niet inging op je vraag. Op mijn manier meldde ik dat. Had het idee in mijn achterhoofd dat een kopstoot misschien zou werken: de zaak beetje pittiger formuleren, met andere woorden.
Komt deze dagen weinig van, weinig tijd
moet er ook even over nadenken, over een betere formulering. Kopstoot bedoel ik. Je discussie met Marleen over kosmologie-theologie maakt duidelijk dat ik het inderdaad beter moet formuleren.
Alledrie mijn punten hebben met elkaar te maken, misschien komen ze wel op hetzelfde neer
Ok, dit even snel tussen de overige activiteiten en verplichtingen door
bbasp
herstel
bbasap -oud internet jargon voor i’ll be be as soon as possible
Leonardo: ” … verschilt het universum nu wezenlijk van God?”
Nogal. Het eerste is een waargenomen entiteit, het tweede een door mensen verzonnen entiteit (en dan nog eens vele verschillende).
Leonardo: “De versnelde uitdijing van het heelal zou een illusie kunnen zijn.”
Die versnelde uitdijing is natuurlijk niet alleen op supernova metingen gebaseerd, dat zou wat gammel zijn.
Verder geloof ik dat je niet begrijpt wat er met een ‘plat’ heelal bedoelt wordt (niet in drie dimensies blijven hangen !), of hoe bijvoorbeeld de meeting van BICEP2 gedaan werd. Nee, er wordt geen ‘plaatje’ gemaakt: de kosmologen zelf (ik ken er een aantal van, dus weet wat ze doen), niet door een programmeur.
Blunders worden er natuurlijk af en toe gemaakt, maar zeker niet met enige regelmaat. En de resultaten van BICEP2 waren géén blunder: het werd (door de onderzoekers zelf) wel degelijk heel voorzichtig gebracht, met voorbehoud en al. Er valt veel over dit verhaal te vertellen (hoe het Planck consortium stelselmatig weigerde data te leveren, bijvoorbeeld), maar dat gaat veel plaats kosten, maar een blunder was dit niet. Ze hebben gepubliceerd wat ze dachten gevonden te hebben, meer niet. En ze kunnen nog steeds gelijk hebben: maar er is meer bewijs nodig (en dat gaat er komen met een nieuw instrument) om duidelijkheid te scheppen.
Dan zou ik op nog heel veel dingen in kunnen gaan, maar ik weet niet of iemand daar iets mee opschiet …
Eén vraagje voor Harry: wat is zwarte materie en zwarte energie ? Ik ben maar een simpele kosmoloog, dus misschien heb ik iets gemist ?
Eelco,
Dank voor je bijdrage, die, wellicht ten overvloede maar voor alle zekerheid, ik zeer serieus neem.
Zoals ik graag herhaal: volgens mij is kosmologie een zeer serieuze wetenschap met een gedegen basis.
Dus helemaal mee eens dat er veel verschil is tussen het Universum (wat mij betreft met een hoofdletter) en god.
Om het universum een waargenomen entiteit te noemen gaat mij echter iets te ver. Los van of je iets oneindigs als entiteit aan kunt duiden, als entiteit is het zeker niet waargenomen.
Ik neem graag van je aan dat de versnelde uitdijing niet alleen op het gedrag van supernova’s is gebaseerd. Maar dan hoor ik graag van je: waarom neemt het bericht vooral de theorie van het versnelde uitdijen kritisch onder de loep, als dat geen wezenlijke factor is.
Ik weiger inderdaad in meer dan 4 dimensies (inclusief tijd) te denken. Een mijzelf opgelegde geestelijke handicap. Dus als daarmee verklaard wordt dat het universum plat is, dan geloof ik dat graag.
Voor mij, die als eenvoudig mens waarneemt met de visuele capaciteiten die mij gegeven zijn, blijft het Universum dan toch een vormloos geheel – geen kubus, geen bol, maar alle kanten uit oneindig.
Dat plaatje van die zwaartekrachtgolven ziet er niet echt uit als een foto. Lijkt me toch echt door de computer gemaakt. Halen we de programmeur er tussen uit, prima. Dan blijft toch dat dit een weergave is van een concept – een concept dat zich dan noodgedwongen in het hoofd van de kosmoloog bevindt, en via computermanipulatie zichtbaar is gemaakt.
Correct me if I’m wrong.
Ik excuseer me voor het woord blunder.
In mijn post heb ik dat soort kwalificaties juist vermeden als de pest. In een comment is het er ongelukkigerwijs ingeslopen.
Laat ik, nu het niet meer terug te draaien valt, van publicitaire blunder spreken. Zo heb ik het ook altijd gezien.
Ik kan niet voor Harry antwoorden, maar ik heb wel een vraag.
Dark matter is a hypothetical kind of matter that […] accounts for most of the matter in the universe. […] It has not been detected directly, making it one of the greatest mysteries in modern astrophysics.
Vervolgens wordt er een heleboel mee verklaard!
James Bullock, member of the cosmologist community, hangt er zelfs het einde der tijden aan op.
Misschien kun jij er iets over zeggen, want op deze manier riekt het in ieder geval naar zwarte kunst.
Ik had graag gezien dat je ingegaan was op mijn eigenlijke punt: the unobservability of the observable universe.
Wat vindt jij: hoeveel is waargenomen van die 10^80 kubieke meter ruimte, en hoe observable is dat?
Is er onderscheid tussen verkennen en kennen?
Leonardo en Eelco
Om te beginnen, die vergelijking tussen theologen en kosmologen was natuurlijk vooral provocatie en bedoeld om de gedachten over observeerbaarheid etc- vooral na het lezen van het essay van Schroedinger (zie boven)- op scherp te zetten.
Natuurlijk observéren theologen niks, ze bewéren alleen. In hun eigen termen: ze praten ‘als ziende de onzienlijke’. Mijn punt was: wat is het verschil tussen onwetendheid (een ander woord voor toeval volgens o.a. Poincaré) en onwetendheid (waar theologen de naam God voor hebben bedacht)? Ze kunnen er allebei alles mee verklaren.
En ja, je hoeft mij niet te vertellen dat er een hoop dingen zijn die we niet zien en dat we een hoop dingen zien die er niet zijn.
Vandaar de connectie naar dat essay. Goed, over die waarneming. Even een vraag aan eelco. Voor de goede orde: Het gaat hier toch om observaties die buiten ons ‘gezichtsveld’, liggen, buiten de golflengtes van ultraviolet en infrarood, ook al hebben die kosmologen het plaatje zelf gemaakt?
Ook even meteen antwoord op je vraag: over die zwarte materie en zo. Geintje. Omdat Leonardo aankwam met formules. Die ik dus niet begreep. En die er ook niet veel toe doen.
Tenminste dat denk ik. Het ging om een soort geldachtenexperiment dat volgens mij Leoanardo’s punt een beetje verder op kan helpen schudden. Het punt van observeerbaarheid en zo, het onzienlijke zien, Ik moet het wat duidelijker formuleren. Kost wat meer tijd. Ach, allemaal voetnoten bij Plato. Filosofen zijn nog niet veel opgeschoten. Misschien dat kosmologen daar eindelijk eens wat aan kunnen doen!
Als jullie het niet erg vinden, volg ik jullie discussie voorlopig even en beperk ik me tot wat korte vragen en eventuele opmerking, zoals nu.
Leonardo, je het gelijk dat ‘het’ heelal niet een waargenomen entiteit is, maar slechts ‘ons’ heelal, wat gedefinieerd is als het gedeelte van het heelal wat we kúnnen waarnemen (dus alles binnen de waarneemhorizon, die wel elke dag een stukje groter wordt 🙂 ). Dat is nog steeds groot, en we hebben zeker nog niet elke liter bekeken, maar dat lijkt me zinloos: je gaat ook niet elke mier op aarde bekijken om iets over mieren te kunnen zeggen …
Mijn antwoord op je laatste vraag is dus dat je moet aantonen een ‘fair sample’ (statistisch gezien dan) van ons heelal waargenomen te hebben om de rest ook te kunnen kennen. Ik denk dat we redelijk in de buurt daarvan komen, maar wellicht ben ik te optimistisch. We leven wel in een “cosmological golden age” met alle instrumenten die we tot onze beschikking hebben.
Leonardo, je het ongelijk dat ‘het’ heelal niet een waargenomen entiteit is. Ons heelal is namelijk gedefinieerd als het gedeelte van het heelal wat we kúnnen waarnemen (en waarvan de kenmerken overeenstemmen met wat de Bijbel ons er over leert). Dat is heel erg groot, en we hebben zeker nog niet elke liter bekeken, maar dat lijkt me zinloos: wat er over bekend is is meer dan voldoende om Zijn grootheid bevestigd te zien…
Mijn antwoord op je laatste vraag is dus dat je moet aantonen een ‘fair sample’ (statistisch gezien dan) van ons heelal waargenomen te hebben om God ook te kunnen kennen. Ik denk dat we zouden moeten inzien dat verder onderzoek dus niets zal kunnen toevoegen aan wat we al weten. We leven dan wel in een “cosmological golden age”, met alle instrumenten die we tot onze beschikking hebben, maar tot nieuwe inzichten zal dat niet kunnen leiden.
Maar wel mooie nieuwe plaatjes, en sommige uitverkorenen mogen aan de knopjes zitten. Ha !
Rob en Eelco – of Eelco en Rob,
Kun je ook scheel horen …
… terzijde, ik moet nog even het antwoord goed formuleren, maar ik weet even niet waar het geluid vandaan komt en wie er nu aan het woord is …
… scheel horen – dus, zodat je, naast dat je niet weet wie er aan het woord is, ook enige distorsie hebt in de opgevangen signalen?
Eelco, en ook Rob,
Ik heb bij het schrijven van deze post lang over die fair sample na zitten denken. Want het is waar, en ik zal in ieder geval de laatste zijn om dat te bestrijden: als je een fair sample hebt, dan mag je gerust van een goed beeld spreken. En dan ga, wil ik niet meer aankomen met unobservability.
Maar daar zit het probleem.
Maurice de Hond ondervraagt een kleine 2000 kiezers (soms minder), vraagt wat ze denken, en komt met conclusies.
Dat is 1/60% van de kiesgerechtigden.
In USA is de steekproef noodzakelijkerwijs nog kleiner.
Mag je nu, als de massa alsmaar groter en groter wordt, en je steekproef noodzakelijkerwijs steeds kleiner, mag je dan van een fair sample blijven spreken.
Ik denk Eelco, dat dat bij mieren, een relatief vrij homogeen fenomeen, wel mag.
Nemen we dat filmpje van David Gallo in Marleen’s laatste post. Dat is ook een hele kleine sample van die enorme hoeveelheid water. Maar, soorten zijn veelzijdiger, en geconcentreerd in biotopen. En die biotopen zijn nogal onderscheidend.
Dat boekje van Wyndham THE KRAKEN WAKES spreekt van monsters die zich manifesteren (hij laat in het midden of ze buitenaards zijn of niet). Ik geloof onmiddellijk dat die monsters er zijn. Ik ben er ook niet bang voor, the kraken will never in roaring arise and on the surface die, dat spat veel eerder uit elkaar, als het in gebieden met lagere druk komt.
Mijn punt is: je zult ze op de toppen van de oceanische alpen niet tegenkomen.
Dus de vraag is: kun je bij het observable universe van een fair sample spreken. Is daar ook sprake van “biotopen”.
PS (voor Rob)
Ik denk dat nu een mogelijke reactie van jou kan zijn, Rob: zolang je God niet bent tegengekomen, kun je niet van een fair sample spreken.
Wel, je krijgt op voorhand gelijk van me.
Eelco,
Jij bent hier de deskundige, dus ik ben blij dat je gereageerd hebt. Het was uiteraard niet mijn bedoeling de theologie, filosofisch of niet, maar in de buurt te brengen van de kosmologie, evenmin was het mijn bedoeling de kosmologie omlaag te halen. Maar toen observable universe langs kwam in één van de discussies hier, ben ik toch wel even gaan denken.
Je hebt een aantal opmerkingen gemaakt. Je hebt ook gezegd: Dan zou ik op nog heel veel dingen in kunnen gaan, maar ik weet niet of iemand daar iets mee opschiet. Ik laat het antwoord in het midden, ik hoop maar dat je de essenties hebt behandeld.
Ik heb op een paar dingen gereageerd, en je bent daar niet meer op door gegaan. Mijn scepsis is daarmee niet weggenomen.
Eén ding wil ik wel aanscherpen.
Er bestaat niet zoiets als a fair sample. Je hebt, statistisch gesproken, representative samples en non-representative samples. En de mate van representativiteit bepaalt de waarde van je uitspraken. Uiteraard is een representativiteit van 10^-10 ook een representativiteit, maar de statistische betrouwbaarheid daarvan is dan ook nul komma nul.
Ik denk zo maar dat als je gaat praten van a fair sample je dat doet, omdat je ook wel weet dat een statistisch representatieve waarde niet gerealiseerd kan worden – zie verkiezingsonderzoeken: vandaar ook het eeuwige gehannes over de waarde daarvan, en de hoog oplopende discussies achteraf over of ze nu wel of niet in de buurt zaten.
Wel, dat punt raakt natuurlijk echt aan de vraag: observable of niet. Die vraag is voor mij, voorzichtig uitgedrukt, niet bevredigend beantwoord.
Leonardo, wellicht dan eens kijken naar deze recente studie die nogmaals laat zien (waargenomen !) dat ons heelal op schalen groter dan 100 Mpc homogeen en isotroop is (oftewel, overal hetzelfde): http://www.gizmag.com/universe-homogeneous-300-million-light-years/24149/
Omdat we al een veel groter volume dan deze schaal in kaart gebracht hebben, lijkt me de conclusie dat we reeds een fair sample van ons heelal hebben ondertussen wel gerechtvaardigd. Dit is wel iets van de laatste 10-20 jaar of zo. Weinig kosmologen twijfelen hier nog aan.
Wat er buiten de waarneemhorizon gebeurt weet je natuurlijk nooit zeker (zoals gebruikelijk in de wetenschap), maar je kun er wel vrij waarschijnlijke uitspraken over doen.