Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
@ Marleen
“Deze studie pleit er voor dat een dergelijk fenomeen als parameter meegenomen zou moeten worden in modellen over het klimaat dat immers bepaald wordt door oceaanstromingen.
“Al deze ideeën en gegevens samen doen de gedachten toch weer teruggaan naar het beroemde boekje Gaia van James Lovelock; het klimaat van onze planeet hangt wellicht af van het slaap- en waakritme van haar organismen:”
Hier zou toch de nuancering gemaakt moeten worden “het klimaat dat immers o.a. bepaald wordt door oceaanstromingen. En: “ het klimaat van onze planeet hangt wellicht ook gedeeltelijk af van haar organismen.”
Over klimaatverandering zie bijvoorbeeld:
http://korthof.blogspot.nl/2014/05/klimaatverandering-herman-philipse.html
http://korthof.blogspot.nl/2014/05/klimaatverandering-herman-philipse_12.html
http://korthof.blogspot.nl/2011/09/hoezo-klimaatverandering-pier-vellinga.html
Bedankt, leuk blog. leuk evolutionair onderzoek naar de oorzaak van dag nacht ritme.
weer een stukje terug in de stamboom (tree of life) ….
en hoe hetzelfde melatonine mechanisme het verschil dag en nachtdieren kan veroorzaken
(uilen,vleermuizen ten opzichte van de meeste zoogdieren?)
want die mariene wormen zijn s nachts actief :
“Many of them spend their nights near the ocean surface, feeding on algae ”
wij niet.
er kan kennelijk makkelijk geswithed worden tussen s nachts en overdag actief op basis van hetzelfde melatonine mechanisme met aanvullende schakelaars?
hier geen epigenetica, plasticiteit, evo-devo, niche construction nodig ter verklaring? puur klassieke populatiegenetica? gen activiteit, natuurlijke selectie,klaar?
er was nog geen comment toen ik de pagina opende, en mijn comment postte. Nand hartelijk dank voor al die verwijzingen!
Nand,
Interessante blogberichten, dankjewel.
Ik zou wel willen wijzen op het feit dat er een onderscheid is tussen klimaatverandering en de factoren die ons klimaat bepalen. In het eerste geval gaat het om een globale opwarming van de Aarde, veroorzaakt door een stijging van CO2 en methaan in de atmosfeer. In het tweede geval gaat het om factoren als oceaanstromingen, die bepalen of wij een land- of een zeeklimaat hebben. Nu heb ik het hier over dit laatste type klimaat. De oceaanstromingen zijn voor zover ik weet voor een heel belangrijk deel bepalend voor het soort klimaat dat zich in een bepaalde regio manifesteert. Deze stromingen worden door verschillende factoren als getijde en wind bepaald, maar kunnen misschien ook door de massale verticale migratie gedurende een etmaal, belangrijke veranderingen ondergaan.
Verder is het een taalkundig probleem. Of het klimaat gedeeltelijk afhangt van deze organismen maakt niets uit. Als het er gedeeltelijk van afhangt, hangt het er hoe dan ook van af.
Ik vind het belangrijk dat die zinnen duidelijk en eventueel wat provocerend vermeld worden.
Gert,
De reactie van Nand kwam wat later door omdat hij drie links plaatste. In dat geval moet ik altijd modereren en dat duurde even.
Je hebt gelijk Gert, het plankton is ’s nachts actief en voedt zich met fytoplankton en ander (kleiner) plankton. Ik heb begrepen dat melatonine gedurende de nacht ophoopt en dat de tweede helft van de nacht de beestjes motorisch inactief worden en bij de dageraad langzaamaan naar de diepte zakken om, zodra het melatonine niveau weer afneemt reeds de tweede helft van de dag weer omhoog te zwemmen.
Echter, de onderzoekers bestudeerden de motorische activiteit van de haartjes (cilia) van de larven, en zagen dat deze stilvalt met de toename van melatonine. Zie ook figuur 7 in de oorspronkelijke publicatie. Het zou goed kunnen dat het foerageren daar los van staat en dat deze gewoon plaatsheeft gedurende de ‘slaaptoestand’. Ik heb daar geen duidelijke informatie over. Maar het is zeker dat de auteurs alleen naar de beweeglijkheid van de haartjes keek.
Je vraag over de verschillende schakelaars kan waarschijnlijk positief beantwoord worden. Bij sommige dieren zorgt een ophoping van melatonine voor activiteit en bij andere voor inactiviteit.
Wat mij betreft is hier geen sprake van alle extra’s die de EES-ers willen aandragen. Epigenetica is een belangrijk vak geworden, maar vooralsnog is alleen bij planten gebleken dat overerving meer dan 20 generaties kan doorzetten. Ook plasticiteit is terug te voeren op het gen en natuurlijke selectie heeft altijd het laatste woord.
Zoals je weet is mijn biologic scientific snapvermogen zeer beperkt, maar, edoch, mij kunnen ze wakker maken voor een docu over het diepe diepe zee-leven.
Maar .. de biologische kant laat ik over aan stiefdochter die momenteel onderzoek (vanuit univ Nijmegen en Cambridge) doet naar ‘vogels’ in Nieuw Caledonie
Ha Simon, heb je dan ook de mooie video bekeken? Die is echt schitterend vind ik. Komt ook wat tegemoet aan het snapvermogen 😉
Misschien vindt je stiefdochter het leuk de blogs van Ramirezi te volgen. Hij heeft een dochter die vogels bestudeert en hij blogt daar regelmatig over. Maar wellicht weet je daar alles van. Als je denkt dat zij zich hier voor interesseert stuur haar gerust dit blog door.