Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Verhalen over de pijnappelklier

 

Niet lang geleden kwam er een blogartikel voorbij dat niet echt recent was, maar voor mij wel veel nieuws bevatte. Dat er veel mysterie bestaat rond de pijnappelklier is al langer bekend, en veel verhalen erover dateren van duizenden jaren terug. De pijnappelklier bevindt zich (bij de mens) behoorlijk centraal in het brein, tussen de twee hersenhelften waar het deel uitmaakt van de epithalamus. De pijnappelklier is een intrigerend orgaan: het afscheiden van melatonine door deze klier bepaalt het dag-, nachtritme. Deze afscheiding is een gevolg van het verminderde blootstaan van het netvlies aan licht. Met het ontvangen van licht door het netvlies, wordt de productie van melatonine geïnhibeerd. Oorspronkelijk was deze klier geassocieerd met een derde oog, of parietaaloog. In sommige fossielen vindt men nog een holte terug. Veel hagedissen en kikkers bezitten dit laatste orgaan nog steeds. Dit oog is altijd door huid bedekt in de nu levende soorten, maar is nog steeds gevoelig voor licht dat ook hier de productie van melatonine inhibeert. De melatonine is bij amfibieën bepalend voor de snelheid van metamorfose.

Surrealist Angel Dali

zonder titel – Salvador Dalì

DMT (N, N – Dimethyltriptamine)  is een verboden drug dat veel voorkomt in bepaalde planten en waarvan in Zuid-Amerika een drankje wordt gebrouwen. Het wordt evenwel ook aangemaakt door zoogdieren waaronder de mens en lijkt op neurotransmitters als serotonine. Waar het precies aangemaakt wordt, in welke weefsels, is niet duidelijk aangetoond. Medisch onderzoeker en psychiater Richard Strassman deed er veel onderzoek naar en schreef er een boek over. Hij beweert dat de pijnappelklier er de belangrijkste producent van is. Hij onderzocht de effecten van toediening van DMT aan 11 vrijwilligers. Deze proefpersonen experimenteerden voornamelijk hetzelfde soort hallucinaties. Ze zagen kleurrijke en prachtige beelden, voelden geen onderscheid meer tussen zichzelf en de kosmos en beschreven hun ervaringen als een van de belangrijkste in hun leven. Ze spraken allemaal van de aanwezigheid van elven en buitenaardse wezens, waarvan zij vaak meer de aanwezigheid voelden dan ‘zagen’. Strassman veronderstelt dat onze pijnappelklier DMT afscheidt en daarmee het dromen stimuleert. Zijn boek ‘DMT: The Spirit Molecule: A Doctor’s Revolutionary Research into the Biology of Near-Death and Mystical Experiences’ heb ik niet gelezen, en ik weet dus niet wat hij beweert over de bijna-dood ervaringen. Maar het blogartikel naar aanleiding waarvan dit blogbericht tot stand kwam, schetst de hypothese dat de pijnappelklier niet alleen de producent van DMT is. De klier zou tijdens de laatste minuten tot seconden van de dood het brein overspoelen met DMT en de stervende zou op dat moment dezelfde mooie ervaringen hebben. Als toegift en fantasierijke hypothese staat er in het blogartikel dat gedurende de laatste seconden waarin het brein nog actief is, de drug een dilatatie van tijd doet ervaren, waardoor de stervende het idee krijgt in een eeuwigheid te verkeren.

Dit is het nieuwste verhaal dat er te horen is over bijna-dood ervaringen. Wat mij betreft één van de zovele verhalen. Vooralsnog is er niet aangetoond dat de pijnappelklier in het bijzonder DMT produceert. Recent onderzoek van Strassman zou hebben aangetoond dat in de rat de pijnappelklier relatief hoge concentraties van DMT aanwezig zijn. Het zijn voorlopig allemaal junkverhalen.

 

Uit:

Archives of General Psychiatry (experimenten toediening DMT aan vrijwilligers)

Biomedical Chromatography (DMT in de pijnappelklier van de rat)

Blog by Jesse Davis (Het blogartikel)

Science (DMT is endogeen en heeft een eigen receptor)

Wikipedia

8 Reacties op “Verhalen over de pijnappelklier

 1. nand braam oktober 1, 2014 om 22:25

  @ Marleen

  Grenswetenschap over de pijnappelklier:

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=3524

 2. Marleen oktober 1, 2014 om 23:13

  Nand, hartelijk dank voor je interessante link. Het gaat hier inderdaad om de grens van wetenschap en voor wat betreft de conclusie van het blogartikel van Jesse om pseudowetenschap of helemaal geen wetenschap.
  Het moet eerst aangetoond worden dat de fysiologische waarden van DMT verantwoordelijk kunnen zijn voor hallucinaties. Zo zou ik ze in ieder geval wel blijven noemen. Het idee dat wij een antenne zouden bezitten voor een ‘andere realiteit’ is niet toelaatbaar in de wetenschap.Ook omdat dit niet toetsbaar is.

 3. gert korthof oktober 2, 2014 om 09:08

  marleen: wat een odnerwerp!!!
  korte opm: je schrijft:
  “DMT (N, N – Dimethyltriptamine) is een verboden drug dat veel voorkomt in bepaalde planten en waarvan in Zuid-Amerika een drankje wordt gebrouwen…”
  Verboden? Voor normale mensen in Amerika: ja. Maar, het is niet verboden voor religieuze sectes: het valt in Amerika onder ‘the freedom of religion”!!! Echt waar! Je verzint het niet! Het staat in het wikipedia artikel:
  http://en.wikipedia.org/wiki/N,N-Dimethyltryptamine#United_States
  Die sectes zijn om te beginnen al gek, maar door het slikken van DMT worden ze nog gekker. En dat heeft religie. En dat is ZO belangrijk dat het wettelijk beschermd moet worden.

  • leonardo oktober 2, 2014 om 09:51

   Gert, er is wel meer krankjoreme wetgeving in USA, deze valt wat dat betreft eigenlijk nog wel mee – ik kan je raardere staaltjes noemen – dus gewoon glimlachen.

 4. gert korthof oktober 2, 2014 om 11:58

  Leonardo: je mag ze me mailen…

 5. Marleen oktober 2, 2014 om 17:58

  Gert,

  Het is inderdaad een vreemd onderwerp, maar ik wilde er graag het fijne van weten. Iedereen vermoedt natuurlijk dat er geen hoog waarheidsgehalte zit aan de fantastische conclusie van de blogger en van Dr. Strassman wat betreft de bijna doods-ervaring. Natuurlijk weten we er nu nog niet alles van, maar het lijkt me duidelijk dat er geen belangrijke publicaties zijn, behalve die in Science waar uitsluitend gesproken wordt van het ‘endogenous’ dus door de eigen cellen aangemaakte DMT en het bestaan van een receptor ervoor.

  Het hele verhaal van de blogger is eigenlijk bedoeld als scherts, maar Strassman is wel serieus. Hij schreef er een boek over en zijn invloed is best groot als je het internet beschouwt. Zijn hele verhaal is pure speculatie.

  Nu je religie erbij haalt: het getuigt ook van weinig respect van de blogger en Strassman naar gelovigen om hun geloof in engelen en in een hiernamaals af te doen als voortkomend uit een hallucinatie of drug.

  Wel dient zich de vraag aan in hoeverre onze waarneming ‘onder invloed’ staat van hormonen en neurotransmitters die inderdaad de realiteit zouden kunnen vertekenen. Zijn we voor een objectieve waarneming helemaal afhankelijk van meetinstrumenten?

  Carl Zimmer heeft inmiddels een mooi artikel gepubliceerd in The New York Times over hoe melatonine reeds 700 miljoen jaar geleden dag- en nachtritme bepaalde in zeedieren. Ik moet het nog lezen, wellicht iets voor een volgend blog. Het is hier te lezen.

 6. Marleen oktober 2, 2014 om 17:59

  Leonardo,

  Mag ik gissen? Verwijs je misschien naar The Prohibition van alcohol? Of de wetgeving op wapens? Of andere misstanden?

 7. leonardo oktober 3, 2014 om 00:46

  Marleen,
  Ik heb onder je vorige post al een opmerking gemaakt over het geval Terri Schiavo. Dat vind ik zo ongeveer de meest krankjorume vorm van wetgeving in de USA die ik ken, zodanig krankjorum dat verdere krankjorume voorbeelden van regeltjesgeving en regeltjeshandhaving achterwege kunnen blijven.
  (En ik ben geen uitzondering met deze opvatting.)

  Gert,
  Het heeft bij mij nog niet één keer ontbroken aan een glimlach bij het zien van selectieve verontwaardiging, zoals het ook nog nooit is voorgekomen dat dat bij mij ook maar de geringste ergernis opriep, of anderszins duistere gevoelens, over het grote onrecht dat iets of iemand in deze wereld zou zijn aangedaan.
  Zoals Freek, Kees en Wim al zongen:
  er is op deze wereld
  ontzettend veel verdriet
  veel ziet men in het NOS-journaal
  maar het meeste ziet men niet

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: