Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Marleen, dank voor de link naar George Monbiot. Hij noemt in het begin de mij bekende schrijver Matt Ridley waarvan ik een aantal boeken heb gelezen (waaronder het beroemde The Red Queen. Sex and the evolution of human nature), zijn boeken zijn door velen geprezen waaronder Richard Dawkins, maar hij wordt door Monbiot terecht ontmaskert als een hypocriete neoliberalist. Ik heb zijn boeken ook op mijn website staan, maar daar kijk ik nu met gemengde gevoelens naar! Je snapt wel waarom! Ik heb zelfs zijn recente ‘The Rational Optimist: How Prosperity Evolves’ gelezen, wat over economie gaat, toen ik nog niet wist hoe fout hij was.
Ik heb nog niet het hele verhaal van Monbiot beluisterd maar zijn verhaal gaat niet over plastic tot zover ik gekeken heb. Maar hij ageert (terecht denk ik) tegen het berekenen van de economische waarde van de natuur. iets waarvan je zou verwachten dat het goed voor de natuur is, maar wat volgens Monbiot helemaal fout is. En hij geeft daar voorbeelden van.
Gert, het is belangrijk om kritisch te blijven ook ten aanzien van Monbiot. Ik lees op het moment Feral, zijn laatste boek, en kwam daar een twijfelachtig stukje tegen en blijf op mijn hoede. Maar wat hij zegt over het feit dat we als mensen de natuur en haar ecosystemen zouden moeten waarderen om de schoonheid die ze ons laten beleven in plaats van daar een prijskaartje aan te hangen en het te verhandelen lijkt me een goed punt. Hij vertelt, vooral tegen het einde, dat de traditioneel linkse partijen of beter gezegd de oppositie zich niet moet laten verleiden mee te doen met het in geld uitdrukken van wat eigenlijk niet in geld uit te drukken is. Dit zou voeren naar de absurde vraag naar wat de ‘waarde’ van de Aarde is (voeg ik eraan toe). Deze toekenning van economische waarde zou een soort capitulatie zijn richting het kapitalistische marktgerichte denken en zou er toe kunnen leiden dat wie macht en geld heeft bepaalt wat er met onze natuur gebeurt (als dat niet al zo is).
Ik heb Matt Ridley nooit gelezen maar volgde hem op twitter. Sommige artikelen vond ik erg goed. Ik weet eerlijk gezegd niet of je hem fout zou moeten noemen.
Het is wel interessant om Monbiot te horen die een hoge piet bij Shell ondervraagt (zie youtube). Hij krijgt domweg geen antwoord op zijn tot vijf keer toe gestelde vraag of Shell ook investeert in duurzame energie. Een treurig schouwspel, daarom zet ik de link er maar niet bij hier.
Monbiot heeft het inderdaad niet over plastic, maar het idee van circulaire economie, waarbij er precies uitgerekend wordt wat bepaalde processen opbrengen, zonder simpelweg te bedenken dat bepaalde rommel nu eenmaal opgeruimd dient te worden, deed mij denken aan wat Monbiot in deze lezing zegt. Vandaar dat ik de video erbij zette. Het blogbericht is meer een een overpeinzing betreffende de verzameling aan artikelen en ander nieuws dat ik de laatste dagen tegenkwam, een opiniestukje zeg maar.
Het uitdrukken van de waarde van de natuur in geld is volgens Monbiot niet altijd fout. Dus hij moet duidelijk maken wanneer wel en wanneer niet. Hij kan goed vertellen, maar hij had een powerpointpresentatie moeten hebben als ondersteuning om hem goed te kunnen volgen.
Marleen schreef “Ik weet eerlijk gezegd niet of je hem fout zou moeten noemen. ” [Matt Ridley] Pardon??? Dan moet je het gedeelte waar Monbiot het over hem heeft nog eens goed afluisteren! Dat is je dan ontgaan. Het startpunt is hier:
Het feit dat hij goede boeken over evolutiebiologie heeft geschreven (en leuk kan twitteren?) wil nog niet zeggen dat hij politiek niet zeer fout kan zijn!!!
En bovendien verwar hem niet met Mark Ridley de auteur van het evolutiehandboek.!
Er is iets fout gegaan met het aangeven van het startpunt: dat is op 8 min.
hij geeft de hele presentatie, wat niet de bedoeling was
de blogsoftware heeft een link omgezet in de youtubepresentatie
ik had alleen een link gegeven
Gert, dat klopt. Ik had niet in de gaten dat het om de bekende Matt Ridley ging. Hij heeft het immers over Malcolm Matt Ridley en dacht dus dat het iemand anders betrof. Dat stukje had ik wel degelijk gehoord. Ik wist dat Matt Ridley een soort ‘denialist’ was ook wat het klimaat betreft. Zijn ‘The rational optimist’ heb ik niet gelezen, maar heb wel een idee van wat daar instaat, na verschillende van zijn blogs te hebben gelezen. Hij spreekt altijd in een trend van ‘het valt allemaal wel mee’. Hij heeft mij zelfs een tijdje ‘gevolgd’ op twitter tot mijn grote verbazing.
En deze man (Jeroen van de Veer) is geridderd door onze koningin:
Video uit 2009 met George Monbiot:
Er is vast iets dat ik niet begrijp.
De Nederlandse econoom Dr. Roefie Hueting is al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw bezig te trachten milieu/natuur uit te drukken in geld.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Duurzaam_nationaal_inkomen
Klik om toegang te krijgen tot 2007-05-ANP-Portret.pdf
http://www.sni-hueting.info/NL/index.html
“De vraag is of het uitdrukken in geld niet de intrinsieke waarde die wij hechten aan schone zeeën en stranden bijvoorbeeld, tenietdoet. Volgens George Monbiot bestaat er het risico dat diegenen met macht uiteindelijk, op basis van de economische waarden, beslissen wat er met onze natuurgebieden gebeurt.”
Mee eens, niet doen.
Nand, hartelijk dank voor je reactie en links. Ik ga ze wat beter lezen.
Het is goed te horen dat je het eens bent met Monbiot.
Het is een belangrijk onderwerp waar ik me pas zeer recentelijk in verdiept heb, dus ben het nog allemaal wat aan het aftasten. Maar het is duidelijk wat hij bedoelt. Zodra mensen met macht en geld het voor het zeggen krijgen riskeren we inderdaad dat bijvoorbeeld bossen gekapt worden om meer (economisch) rendabele palmbossen (zou het?) neer te zetten, waar dan weer palmolie uit gewonnen wordt. Weg oerwoud en habitat voor wie weet hoeveel soorten dieren.
@ Marleen
Je geeft een heel goed voorbeeld van hoe het niet moet.
Zie ook bijvoorbeeld:
http://downtoearthmagazine.nl/milieuvriendelijke-palmolie-bestaat-niet-2/
Nand, dank voor je link. Het is interessant te lezen hoe verschillend Europees beleid met elkaar in conflict komt.
“Deze biobrandstofpolitiek [Europees beleid] is strijdig met het Europese ontwikkelingsbeleid. Dat is erop gericht dat Indonesië haar bossen behoudt. Daaraan wordt veel belastinggeld uitgegeven” staat er. Het is te gek voor woorden, van de ene kant politiek (en belastinggeld) dat naar natuurbehoud gaat en opnieuw politiek (en weer belastinggeld) dat naar de afbraak daarvan gaat. Iets dat aan de kaak gesteld zou moeten worden. Het artikel is uit oktober 2013.
(Mijn blogartikel staat inmiddels op zeronaut.be:
http://www.zeronaut.be/circulaire-economie/ )
@ Marleen
Een bekend probleem. Tegenstrijdigheid van beleid door de overheid. Nog wat actuele voorbeelden:
1. De overheid waarschuwt de burger voor het aangaan van leningen, maar voert zelf het leenstelsel voor studenten in.
2. De overheid waarschuwt de burger voor het onveilig omgaan met internet, internetbankieren etc., maar geeft zelf regelmatig het slechte voorbeeld (beveiliging DigiD niet op orde bij belastingdienst, veel overheidsinstanties werken nog met computers met het besturingssysteem Windows XP).
De overheid is een veelkoppig monster. Als je een kop te pakken hebt denk dan vooral niet te snel dat dat de enige kop is.
Nand, erg onoverzichtelijk inderdaad.
Nu kwam zojuist dit bericht voorbij, Indonesië verslaat Brazilië in ontbossing:
http://www.goodplanet.info/en/news/2014/06/30/indonesia-deforestation/
Pingback:Pollutie | Tsjok's blog