Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Plastic afval, we zitten ermee

Er bestaat bijzonder veel informatie op het net over plastic, de vervuiling door plastic afval en het product als bron voor recycling. Er is al zo lang door mensen aan gewerkt en gestudeerd dat het onmogelijk is daar een beknopt verhaal over te houden. Al zoekende kom je heel wat informatie tegen. Eén artikel van 20 juni 2014 uit Waste Management World beschrijft hoe in Europa slechts 12% van het plastic gerecycled wordt en nog steeds 38% naar stortplaatsen gaat omdat er niet genoeg capaciteit zou zijn al het plastic te recyclen. Uit de resterende hoeveelheid wordt energie opgewekt voor centrales. Deze percentages zijn zeer verontrustend. Stortplaatsen zijn ecologische rampen, ze produceren methaan-gassen en ook al wordt de bodem ervan afgeschermd van het omliggende terrein, dan vinden er nog lekkages plaats die de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater verontreinigen. Dat het percentage voor recycling zo laag ligt is nogal ontmoedigend voor de brave burger die zijn plastic afval netjes scheidt van de rest.

Recycling van plastic is eigenlijk een verkeerde term want de cirkel is niet compleet. Het wegwerpplastic zoals flessen, plastic zakken en wegwerp-picknick artikelen wordt omgesmolten tot andere producten zoals plastic stoelen en tafels. Er worden dus bijvoorbeeld niet opnieuw flessen van gemaakt maar andere producten. Recyclen van plastic kost veel meer energie dan het recyclen van andere afvalproducten zoals glas en metaal omdat het plastic onder hoge temperaturen gedepolymeriseerd dient te worden om er vervolgens pellets van te produceren die opnieuw gebruikt kunnen worden. Er gaat ook een kostbare procedure aan vooraf van het sorteren van de verschillende soorten plastic en kleuren plastic tot het wassen ervan.

We zouden elk stuk plastic dat door onze handen gaat moeten beschouwen als een bron voor nieuwe plastic producten en zouden het zeker niet zomaar moeten dumpen bij ander afval of op straat of in de berm gooien.

De plasticindustrie benadrukt dat plastic folie zoals dat om onze groenten zit het voordeel heeft deze groenten langer vers te houden. Daarmee zouden we voorkomen ons voedsel te verspillen door het weg te gooien wanneer het zo snel bedorven is. Een in plastic verpakte komkommer roept weerstand bij de consument op, maar PlasticsEurope, een associatie van producenten van plastic ziet dit als een ecologisch verantwoorde verpakking omdat wij zodoende minder voedsel weggooien zegt een vertegenwoordigster in een interview (youtube). De supermarkten kunnen ze zo ook langer in hun schappen laten liggen.

Er wordt aan gewerkt het percentage gerecycled plastic te verhogen en men zou helemaal van de stortplaatsen af willen, maar daarbij gaat het over te bereiken doelen binnen 2020 of 2030. Dat is wel erg laat. Aangezien de plasticindustrie hoe dan ook op volle toeren blijft draaien om van olieproducten ons wegwerpplastic te maken is het waarschijnlijk dat we, als we al het wegwerpplastic zouden recyclen op de huidige manier, straks in een plastic wereld leven.

Hier volgt een 10 minuten durende TEDtalk uit 2011 van Mike Biddle over het recyclen van plastic.

5 Reacties op “Plastic afval, we zitten ermee

 1. gert korthof juni 25, 2014 om 08:56

  Marleen, goed dat je over dit soort milieu problemen blogt. Tenslotte, hebben dit soort zaken meer concrete impact op de aarde en het milieu dan zaken als discussieren over de Cosmos en fine tuning!
  “…in Europa slechts 12% van het plastic gerecycled wordt en nog steeds 38% naar stortplaatsen gaat” Volgens mij is 12 + 38 = 50% en die andere 50%?

  Recycling van plastic = eigenlijk downcycling
  A clear of example of downcycling is plastic recycling, which turns the material into lower grade plastics.
  werd al jaren geleden betoogd door dat 2 architecen die een boek daarover schreven:
  William McDonough and Michael Braungart 2002 Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things

  De plasticindustrie benadrukt dat plastic folie zoals….
  Ik krijg een aantal tijdschriften verpakt in biologisch, afbreekbaar plastic wat op den duur verteerd, dat zou bij het groenafval mogen.

  NB Amerika heeft geen recycling policies in place in tegenstelling tot Europa! Wat is Amerika toch een achterlijk land in dat opzicht!

  interessant gezichtspunt dat plastic economisch te waardevol is om weg te gooien!
  Die MIke Biddle is een genie! het is dus iemand uit de industrie en geen theoreticus!

  • Marleen juni 25, 2014 om 13:27

   Gert, dat vond ik ook een interessant gezichtspunt. Plastic is een waardevol goed en moeten we gescheiden houden van al het andere afval of je er nu van houdt of niet.

   Downcyclen, die term kende ik nog niet, maar zou beter in de volksmond gebruikt kunnen worden dan recyclen. Zo is men zich tenminste bewust van het feit dat het plastic in wat voor vorm dan ook zich ophoopt.

   De overige 50% worden gebruikt voor het genereren van energie in energiecentrales. Ik dacht dat ik dat geschreven had, maar zal het er duidelijker bijzetten.

   In Italië gebruiken we tegenwoordig shoppers van rijst of amido. Daar staat dan op geschreven: biodegradabile e compostabile. Die mag je theoretisch ook in je composthoop gebruiken. Heb ik ooit gedaan en ze vallen inderdaad uiteen, al duurt dat wel wat lang. Niet ideaal voor als je dit als mest wilt gebruiken. Ik lees altijd uitvoerig wat er op de zakjes geschreven staat.

   Amerika lijkt inderdaad een achterlijk land. Ze lopen niet alleen achter met dit soort problemen, hoewel Obama zojuist aangekondigd heeft het plastic in de oceanen te lijf te zullen gaan, maar hebben ook een gezondheidsstelsel dat vele mensen buiten de boot laat vallen. Bovendien is zo’n 40% van de bevolking YEC (Young Earth Creationist). Ze hebben geen besef van (pre)historie.

 2. tsjok45 juni 25, 2014 om 11:09

  Ik heb jouw artikel overgenomen en geplaatst in
  http://tsjok45.wordpress.com/2012/11/09/pollutie/


  Vervuiling is van alle tijden …. Echter : de geproduceerde vervuiling per capita is( sinds de beginnende industrialisering van de plastics in de zestiger jaren ) sterk toegenomen ….

  -Veel plastics ( bovendien fossiele grondstoffenvreters ) worden nogal gedachteloos en nodeloos geproduceerd en verbruikt omdat ze vooral gemakkelijk zijn in het dagelijkse gebruik

  – wegwerp plastics uit de verpakkingsindustrie //
  – (Bijvoorbeeld worden) tegenwoordig zogenaamde dure gerecycleerde (slijtvastere ) tassen geproduceerd maar ze worden even vlot en gedachteloos als wegwerpzakjes aangekocht en behandeld en komen zo nog steeds in het vuilnis terecht ; bovendien worden ze aantrekkelijker gemaakt door er allerlei reklame boodschappen in veelkleurendruk op te brengen …..waardoor dus ook deze (meestal toch schadelijke inkten en verf )stoffen in het afval en het millieu onnodig toenemen

  – ( en ook nog ) Micro-plastic zijn tegenwoordig een hot item : het zijn plastics die opzettelijk worden geproduceerd om hun schurende werking ( in kosmetische produkten ) maar heilaas erg schadelijk zijn voor het mlillieu waarin ze massaal terechtkomen

  Groet

  • Marleen juni 25, 2014 om 13:38

   Tsjok, het is onze vraag naar gebotteld water die deze enorme plasticberg doet verrijzen. Die flessen worden van het zogenaamde ‘virgin’ plastic gemaakt. Direct van oliederivaten dus. Deze schijnen niet van de pellets gemaakt te kunnen worden.

   Het probleem lijkt mij ook dat het water uit de kraan ook niet meer te vertrouwen is. De microplastics en nanoplastic schijnen niet verwijderd te kunnen worden door de waterzuiveringsinstallaties. (Er was daar laatst een uitzending over op TV). Dat spul krijg je dus gewoon via de kraan binnen. Ik kan me voorstellen dat je daarom liever bronwater drinkt. Dat zit helaas dus in plastic verpakt.

   De ‘gedowncyclede’ plastics, de pellets of plastic draden die daar geproduceerd worden kunnen vervolgens ook gebruikt worden voor stoffen, kleding e.d. Daar schijnt momenteel een open markt voor te liggen omdat het ‘eco-friendly’ is. Ik vraag me evenwel af of deze fibers niet loskomen in de wasmachine en zodoende alsnog in het milieu terecht komen.

 3. tsjok45 juni 25, 2014 om 11:15

  Micro-plastics zijn schadelijk voor het millieu en tenslotte komen ze geconcentreerd terecht in de voedselketen en op ons bord …..

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: