Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- In Italië brengt het nieuws soms beelden van de IC’s en worden overlevenden geïnterviewd. Dat zou in Nederland miss… twitter.com/i/web/status/1… 1 hour ago
- RT @andrewalmack: This map of Pangea illustrates that 71 percent of the Earth's surface is water-covered, In fact, 80 percent of life on Ea… 9 hours ago
- Hoe ontstaan ijstijden scientias.nl/eindelijk-wete… 16 hours ago
- RT @danieldennett: The frightening fact is that if Trump stood before the cameras and honestly confessed to his lies, his diehard supporter… 21 hours ago
- RT @dijkshoorn: VirusGek, zittend op een busje naast Museumplein. ‘Ze zeiden dat het 2 weken zou duren!! Nu al jaar verder! Ik, schreeuwe… 21 hours ago
- RT @Denkjewel: Mensen die op vogels lijken zijn vaak hartstikke koekoek. twitter.com/Topdob11/statu… 22 hours ago
- RT @huisdoktertim: Wie is dit ? “Ik ben verdomme arts en er worden hier mensen vermoord met vaccins “ en “ik schrijf duizenden ontheffingen… 22 hours ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- Trade-off: over virussen en mensen
- De intelligentie van de cel
- Het wonderlijke ribosoom
- Het hologenoom
- Plasticiteit in evolutie
- Primaire en secondaire endosymbiose; het begin van evolutie
- De rijping van de hersenen
- Junk DNA en de uientest
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- De evolutie van onze cognitieve vermogens
Categorieën
Tags
Blogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolutie blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Je kunt het ook zo gek niet bedenken of er is wel een bacterie die het op zijn menu heeft staan 🙂
Ik ben er nog niet achter wat deze bacteriën ‘normaal’ aten voordat er plastic in het milieu terecht kwam.
Marleen, dank voor de informatie en de links!
Deze bacteriën zijn Interessant uit biologisch, biochemisch en evolutionair oogpunt. Evolutionair: de efficiente waarmee ze plastics als voedsel of energiebron kunnen benutten zal laag zijn, omdat het proces van mutatie en selectie tijd kost, en plastics evolutionair gezien zeer recent in het milieu voorkomen in voldoende concentratie om van betekenis te zijn. Maar de efficiente kan groter worden in de loop van de tijd. En het moet een beter alternatief vormen dan de bronnen die ze tot nu toe gebruikten.
Het kan zijn dat een aantal bacterie soorten dat plastic gewoon gebruikt als substraat om aan te hechten zonder het op te eten…
Wat denk jij over de gevolgen/effecten voor het project Ocean Cleanup?
Gert, het lijkt inderdaad een erg langzaam proces te zijn, ook al kan ik niet achterhalen wat ‘time’ is in tabel 7 van de review (uren, dagen?). Het zou gaan om gemiddeld zo’n 2% weight loss van het plastic in 365 (dagen?). Dat is erg weinig.
Het zou inderdaad kunnen dat het een substraat voor ze vormt om aan te hechten. Om dit zeker te weten zal men radioactief polyethyleen moeten gebruiken om te zien of en met welke snelheid de bacteriën het plastic afbreken en de koolstof assimileren.
Zoals de auteur Julia Reisser in LiveScience al stelt is het nog niet duidelijk in hoeverre deze algen en bacteriën het ‘probleem’ verergeren of juist verhelpen. Het materiaal zakt dan wel naar de bodem maar kan net zo goed in de voedselketen terecht komen wanneer bodemvissen en andere dieren dit opeten.
The Ocean Cleanup kan het huidige microplastic dat zich in de oceaan bevindt waarschijnlijk niet zuiveren. Maar door het grovere plastic op te halen kan ze wel voorkomen dat er nieuwe microplastics ontstaan. Kortom The Ocean Cleanup is een essentiële methode/werkwijze voor het schoonmaken van de oceaan. Ook het plastic dat al op de stranden en als zwerfvuil langs de wegen ligt moet natuurlijk opgeruimd worden om terugspoelen en afbraak tot microplastics te voorkomen.
Pingback:Pollutie | Tsjok's blog
Dit had ik niet voor mogelijk gehouden…..Flexibiliteit van de natuur lijkt dan een wonder zoals de natuur zelf is….
Annette, wonderlijk inderdaad. Maar er is nog geen sluitend bewijs dat de bacteriën en algen inderdaad het plastic eten. Daarvoor dient men radioactief plastic te ‘voeren’ om te zien of dit vervolgens deel uitmaakt van hun metabolisme. Bovendien, ook al zouden ze hier toe in staat zijn, het is een erg langzaam proces.
Pingback:Verdwenen plastic | Op zoek naar de klepel
dag allemaal, eigenlijk een vraag die niet direct past bij deze blog, maar i wet niet waar i er mee heen moet
ik woon momenteel op het altiplano van bolivia (oruro), de verdampig van water van de drinkplaatsen is enorm ( bepaalde periode 5 tot 7 mm per dag). Dus we zijn op zoe naar middelen om deze verdamping tegen te gaan. De geldelijke middelen zijn ook niet overvloedig, dus liefst zo goedoop mogelijk. Een van de middelen die we aan het uitproberen zijn dit jaar is het wateroppervlak afdekken met halve plastiek flessen ( vorig jaar met ganse flessen) Mijn vraag is nu wat is de invloed van plastiek vervuiling (microdeeltjes ) op het water dat we willen beschermen tegen verdamping??? Meer info betreffende de test dat we aan het doen zijn zie groep DIMRESA op facebook