Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Tellende vliegjes

Gisteren werd bekend dat fruitvliegjes, de kleine vliegjes die zich voeden met gistend fruit, na meerdere generaties in staat zijn te tellen.

Er is al eerder aangetoond in dieren als primaten die dicht bij ons staan dat deze in staat zijn te tellen, maar ook bij dieren die verder van ons af staan zoals salamanders, vissen en bijen is deze bekwaamheid aangetoond, wat laat zien dat aritmetische vaardigheden al 100 miljoenen jaren oud zijn.

Drosophila melanogaster

De vliegjes (Drosophila melanogaster) worden volop gebruikt in laboratoria voor genetische en andere tests, het zijn standaard laboratoriumdieren. In de eerste generatie zijn de vliegjes niet in staat een verband te leggen tussen een bepaald aantal flitslichten en een gelijktijdig voorkomend schudden. Ze krijgen te maken met 2, 3 of 4 lichtflitsen. Bij de 2 en de 4 worden de flitsen begeleid door een hevig geschud dat de vliegjes als onaangenaam ervaren. Dit schudden wordt veroorzaakt door een elektrische tandenborstel die gekoppeld is aan de experimentele installatie. Pas na 40 generaties lijken de vliegjes in staat te zijn een verband te leggen tussen het aantal flitsen en het het onaangename geschud.

Dit is heel beknopt het nieuws dat sinds gisteren op het net rondgaat. Het gaat om een communicatie op een congres dus helaas is de studie nog niet gepubliceerd. Er ontbreken dan ook veel details.

Bijvoorbeeld, wat is het gedrag van de vliegjes dat geobserveerd wordt als teken dat de flitssignalen herkend worden ? Welk genetisch mechanisme ligt ten grondslag aan de evolutie van dit gedrag. Gaat het om nieuwe genen, om een nieuw reguleringsmechanisme van de expressie van reeds bestaande genen of is er sprake van epigenetische erfelijkheid ?

Er zal ook gekeken gaan worden naar de architectuur van het brein. Zijn daar veranderingen opgetreden en kunnen die gecorreleerd worden aan genetische veranderingen ?
Al met al een veelbelovende studie en een interessant model voor de evolutionaire psychologie waar we zeker meer over zullen horen.

Uit: Nature News Blog.

Met dank aan Harry Pinxteren.

20 Reacties op “Tellende vliegjes

 1. assyke juli 11, 2012 om 19:00

  met 1ste (tot en met 40ste) generatie wordt bedoeld, de generatie van de laboratoriumfruitvlieg?
  raar dat je dat los kan koppelen van de evolutie buiten het laboratorium,
  ik bedoel als fruitvliegjes al miljoenen jaren oud zijn (of is dat niet zo?)
  dan zou je toch verwachten dat ze na elke 40ste generatie een nieuwe vaardigheid hebben aangeleerd?

  wat ik eigenlijk bedoel te zeggen en dat geldt ook misschien wel voor ons mensen, is dat de evolutie best traag verloopt en dat de veranderingen, gezien het tijdsbestek, best minimaal zijn

  maar dat is waarschijnlijk een oppervlakkige observering mijnerzijds:)

 2. Marleen juli 11, 2012 om 19:37

  Assyke, Dat loskoppelen van evolutie in het laboratorium wordt wel vaker gedaan. Het experiment zou overigens ook werken met fruitvliegjes uit het wild, maar dan ben je nooit zeker dat ze allemaal van precies hetzelfde type zijn.
  Je zou inderdaad verwachten dat ze makkelijk leren gezien het resultaat van dit experiment. Het is daarom waarschijnlijk dat het niet echt om evolutie gaat, er zijn misschien helemaal geen mutaties of nieuwe genen mee gemoeid en is het fenomeen wellicht gebaseerd op een verandering in de regulatie van genen met een verandering in de expressie van die genen als gevolg.

  Helemaal geen oppervlakkige observering, integendeel ! Bedankt voor je reactie.

  • h pinxteren juli 12, 2012 om 11:24

   Die 40 generaties zijn inderdaad kras. Dat lijkt verdacht veel op muteren in plaats van op gewoon conditioneren.

   Hou het in de gaten, Marleen!

  • Marleen juli 12, 2012 om 12:21

   Harry, dat kan nu wel zo lijken, maar ik kan me niet voorstellen dat er genen zo ‘positief’ muteren binnen 40 generaties, dat is gewoon te weinig !
   Hopelijk houd jij het ook in de gaten.

 3. Barbara Jansma juli 11, 2012 om 19:46

  Wonderlijk. Dat zou betekenen dat niet de ervaring van het individu in het individuele leven telt, maar dat geheugen overdrachtelijk is. Wonderlijk. Ik wist het, van collectief geheugen, maar toch raar om het zo bewezen te zien.

 4. Barbara Jansma juli 11, 2012 om 19:51

  genen als dragers van emotie. Echt wel bizar. Als je ervan uit gaat dat ervaring aanstuurt, het blanco pakketje opvult, en dan merk je dat dat helemaal niet zo is, dat inderdaad emotie die je niet hebt kunnen kennen in je eigen leven een blauwdruk is voor je reactiegesteldheid, ook kennis zelfs, ik vind het niet alleen maar leuk.

 5. Marleen juli 11, 2012 om 19:59

  Barbara, inderdaad wonderlijk, ik begrijp het eigenlijk ook niet. Zoals ik al zei, de details ontbreken. Als ik het goed begrijp worden de vliegjes niet eens geselecteerd op hun gedrag !
  Ik denk overigens niet dat het geheugen overdrachtelijk is. Er moet een mechanisme bestaan dat erfelijke veranderingen teweeg brengt in het hele vliegje of alleen in de structuur van hun brein.
  Ook het idee van een collectief geheugen is niet van toepassing denk ik, het is zonder meer een moleculair mechanisme.
  Bovendien moeten we voorzichtig zijn voordat we zeggen dat iets bewezen is. Het is vooralsnog alleen maar geobserveerd.
  Dat genen dragers van emoties kunnen zijn, daar weet ik niets van, al zijn er wel genen die een rol spelen in evenwichtsstoornissen van het humeur. (Manische depressie).

 6. Barbara Jansma juli 11, 2012 om 20:10

  Als het 40 generaties kost om te anticiperen op een specifieke situatie, dan kan ik er niks anders van maken dan dat geheugen van situaties in de genen gaat zitten. Ook al omdat deze vliegjes niet een heel lange jeugd hebben vol van verhaaltjes voor het slapen gaan. Toch?

  • Barbara Jansma juli 11, 2012 om 20:18

   ik bedoel, informatie wordt doorgegeven, als data in doorgeefapparaatjes, genen bijvoorbeeld. Ervaringen die vermeden moeten worden omdat die onlust opwekken, emotie, worden omgezet in vermijdend gedrag bij individuen die die onlust in hun eigen leven niet kennen. Dat is toch de verrassing?

 7. Marleen juli 11, 2012 om 20:16

  Barbara, dat is wat de ondezoekers ook vermoeden, dat het in de genen zit. Ik twijfel daaraan omdat mutatie van genen met als gevolg een nieuwe capaciteit volgens mij niet kan plaatsvinden binnen 40 generaties.

 8. Marleen juli 11, 2012 om 21:40

  Barbara, zelfs off the record kan ik er geen draai aan geven zodanig dat het te begrijpen valt. Het gaat om de ontwikkeling van een vaardigheid die niet alleen manifest wordt in het brein, maar ook via de geslachtscellen moet worden doorgegeven (elke volgende generatie komt immers voort uit de geslachtscellen van de voorgaande generatie). Het zou kunnen dat de epigenetica ermee te maken heeft (veranderingen niet van het DNA maar aan het DNA), maar zelfs van dat mechanisme ben ik helemaal niet overtuigd.
  Ik ben daarom heel benieuwd wat verder onderzoek kan toevoegen.

 9. gusbolden juli 12, 2012 om 00:10

  Verdomd interessant weer; ritmegevoel. Op de 2 en de 4? Lust for life! Maar dat was al eerder bekend, bij eh niet mogen vrijen gaan ze aan de zuip. Dus ze zijn ook niet geheel onbekend met de Blues, staat ook vaak in de 2 kwarts. 😉 Heel benieuwd wat het onderzoek verder op levert.

  • Marleen juli 12, 2012 om 09:33

   Gus, zo had ik het nog niet bekeken. Ze wisten al dat er veel overeenkomsten waren met de mens, maar dat ze ook muziek in zich hadden is nieuw. Waarom niet eigenlijk ?

 10. stripman juli 12, 2012 om 08:46

  Interessant ! Als het hele groepen vliegjes zijn die dit aanleren zou je verwachten dat het bij een enkeling al heel snel gebeurt en dan via de genen doorgegeven wordt. Het is misschien gedrag dat al aanwezig was maar pas gaat opvallen als veel dieren tegelijk het gaan vertonen…?

  • Marleen juli 12, 2012 om 09:36

   @stripman, in je laatste zin daar zit wat in, maar waarom vertonen ze dit gedrag massaal pas na 40 generaties, that’s the question.
   We blijven het volgen…

 11. h pinxteren juli 12, 2012 om 19:40

  “ik kan me niet voorstellen dat er genen zo ‘positief’ muteren binnen 40 generaties, dat is gewoon te weinig !”

  Ik weet niet hoe snel fruitvliegjes het doen, maar ik moet ook nog zien dat het om echt muteren gaat in plaats van gewoon conditioneren.

  Misschien had ik je iets te snel getipt, marleen. Dan toch maar liever die piRNA: een nog sterker verhaal! 😉

  • Marleen juli 13, 2012 om 09:08

   Harry, het is een verhaal met veel vraagtekens, maar daarom niet minder interessant.

   Zelfs conditioneren is iets dat niet opgaat in deze studie; waarom lukt dit conditioneren in de eerste generaties niet en in de volgende generaties wel ?
   Het verhaal over de piRNA is zeker duidelijker én gepubliceerd meen ik, maar ook erg ingewikkeld en niet zo geschikt om over te discussieren.

  • h pinxteren juli 13, 2012 om 14:26

   klopt marleen, conditioneren werkt niet echt over generaties.Eigenlijk maar een raar verhaal!

   dat piRNA verhaal is inderdaad gepubliceerd. 3 verhalen in Cell, achter een stevige paywall van zo’n 30$ ps!

 12. Pingback:Drosophila « Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: