Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Vandaag had ik toch zo’n last van mijn genomen …
Helaas kun je door de bank genomen niet zonder.
Boeiend!
Hier moet ik eens rustig voor gaan zitten.
Om het te begrijpen moet ik mijn genomen toch echt even tot de orde roepen! 😉
@Aad, Het is een lang verhaal, het resultaat van een poosje niet bloggen. Neem rustig de tijd…
Wederom een interessante bijdrage Marleen.
Als geïnteresseerde stel ik me overigens wel als “consument” op, er zijn namelijk anderen die inhoudelijk kunnen reageren.
Ik moest overigens even de wenkbrauwen fronsen toen ik de titel van deze bijdrage in mijn Net op het net widget zag verschijnen, maar ik zie dat enkele reageerders voor mij er ook al bepaalde associaties mee hebben 😉
Dankjewel Glaswerk, de titel is inderdaad wat vreemd al begrijp ik de associaties niet helemaal. Hij trekt dan misschien tenminste de aandacht dus ik laat het maar zo.
Marleen, het blijft toch een onwennige gedacht: 1000x hogere mutatiefrequentie in mitochondrieën dan in het nucleair genoom en toch bestaan er nog steeds mitochondrieën met een intact genoom? In de figuur bevatten alle mature egg cells tenminste 20% gemuteerde mitochondrieën. Dat is dus een ongezonde start voor de volgende generatie.
Waarom hebben niet veel meer mensen een mitochondriale ziekte? Of: draagt dit bij tot de frequentie van spontane abortussen?
Waar komt de 2e illustratie vandaan?
Sperm cells hebben wel degelijk mitochondriën nodig om zich voort te bewegen! ook al worden ze niet overgedragen
@Gert Korthof, ik hoopte al dat iemand deze vraag zou stellen, want ik had er zelf ook mijn twijfels over.
Allereerst het plaatje: dat komt hier vandaan (het is een site over mitochondrial myopathies): http://www.mda.org/publications/mitochondrial_myopathies.html. Ik heb het er expres bijgezet om deze vraag onder de loep te kunnen nemen.
Mijn idee is dat de eicellen zich relatief minder vaak delen dan de somatische cellen. Deze geslachtscellen worden reeds vanaf de eerste embryonale stadia aangelegd en delen zich daarna niet meer. De mitochondrien van deze cellen hoeven zich dus ook niet voortdurend te delen en zijn relatief minder onderhevig aan mutaties. Zou dit zo kunnen zijn? Ik hoop het maar want anders hebben we inderdaad veel muaties in het DNA van de mitochondrien in de eicellen en is het moeilijk te veronderstellen dat mito’s en celkernen van eicellen goed op elkaar afgestemd zijn, zoals in de geciteerde artikelen beweerd wordt.
(Dit blog is gebaseerd op een blog van Ed Yong, die twee artikelen van Nick Lane behandelt.)
De ene (punt)mutatie is de andere niet en een mens is geen fruitvlieg, sommige mutaties lijken veel vaker op te treden dan andere en krijgen bijna het karakter van een veiligheidsklep.
http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.0060204
Elk genoom heeft zo zijn eigen dynamiek, de samenwerking gaat goed zolang het goed gaat.
Marleen, in:
THE ORIGINS, PATTERNS AND IMPLICATIONS OF HUMAN SPONTANEOUS MUTATION
James F. Crow
wordt uitgelegd dat voor het aanmaken van sperm veel meer delingen nodig zijn dan voor egg cells, zie mooie illustratie in het artikel. Het document is als pdf te vinden via google op de title.
Volwassen sperm heeft 36 delingen achter de rug tegen 24 delingen voor the egg cell.
Het toeval wil dat ik een serie aan het bloggen ben over mutatie accumulatie in de mens. Ik had mutaties in mito nog niet gedaan, dus jouw blog vormt een goede aanvulling.
Mutaties in mito zijn betrokken bij bipolar disorder, soms autism, en nog een hele serie andere ziektes:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mitochondrial_disease
Misschien ga ik er nog over bloggen als ik tijd heb.
@Gert, hartelijk dank voor de aanvullingen en links. Ik zal ze bekijken en ben erg benieuwd naar je eventuele blogs over mitochondriale ziekten.
Ik wilde ook toevoegen dat een jaarabonnement op Nature nu verkrijgbaar is voor slechts 36 Euro (Zo’n 40 euro met belastingen). Je krijgt dan toegang tot het ‘current issue’ en alle archieven online. Bovendien ontvang je de geprinte versie thuis. http://www.nature.com/content/npg/High_Impact/index.html?WT.mc_id=TWT_NatureNews
PS. waarom hierboven in één keer radagast staat is me weer een raadsel.
@Rob, de waarden van de mutatiesnelheden heb ik overgenomen uit Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Mutation_rate
Het ging bij de mutatiesnelheid van mtDNA die ik aangeef om menselijke mitochondrien.
Ik moet je artikel nog lezen en weet dus niet echt wat je met veiligheidsklep bedoelt. Later meer…
Wie weet waar Radagast net vandaan komt ?
@Rob, misschien bedoel je met veiligheidsklep dat er meer G-C’s muteren dan A-T’s? Of dat mitochondrien mutaties opvangen die anders het nucleaire DNA beschadigen?
De mutatiesnelheid van mtDNA ligt bij de fruitvliegjes duidelijk lager dan die bij de mens. Er bestaan inderdaad grote verschillen in mutatiesnelheid tussen soorten wat volgens Lane (zie blog Yong) te maken heeft met de grootte van het nest. Weinig jongen betekent een lage mutatiesnelheid (en de mens dan?). Ook dieren die een snel en efficient metabolisme (nodig) hebben, zoals vogels en wellicht ook fruitvliegjes hebben een lage mutatiesnelheid van het mtDNA.