Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Darmflora verdeelt mensen in drie groepen

Het aantal bacteriecellen in onze darmen is wel 10 keer zo groot ons aantal lichaamscellen dat ongeveer 10 triljoen bedraagt. Deze flora beschermt ons tegen schadelijke bacteriën, helpt ons voedsel te verteren en produceert onmisbare vitaminen. We kunnen eigenlijk niet zonder ze. Een recente studie toont aan dat er drie soorten darmflora bestaan die losstaan van cultuur en voeding.

Darmflora

Darmflora

Men veronderstelde altijd dat iedereen een andere combinatie aan darmbacteriën bezit en dacht dat dit te maken had met cultuur en het soort voedsel. Het blijkt nu dat er tussen mensen uit verschillende landen en wereldstreken juist grote overeenkomsten kunnen zijn en dat de mens eigenlijk maar drie soorten darmflora bezit. Net als de vier bloedgroepen A, B, AB en O bestaan er drie soorten darmflora. Deze drie verschillende enterotypen worden bepaald door een evenwicht tussen de verschillend bacteriën. In het type 1 bijvoorbeeld is de soort Bacterioides relatief overvloedig aanwezig. In het type 2 is Prevotella de meest voorkomende bacterie.

Het onderzoek maakt gebruik van het screenen van feces waarbij er gekeken wordt naar de aanwezigheid van genen die specifiek zijn voor de verschillende bacteriesoorten. Op deze wijze ontstaat er een genetisch profiel van het microbioom.

Een tekortkoming van de studie is dat er alleen mensen uit geindustrialiseerde landen onderzocht zijn, die ongeveer hetzelfde voedsel eten. Zo werden er mensen uit Frankrijk, Italië, Spanje en Denemarken bestudeerd waarna ook resultaten uit Amerika en Japan werden toegevoegd. Om de studie te verbeteren zouden ook mensen uit afgelegen dorpen in Afrika of China bestudeerd moeten worden.

Het is nog onbekend waarom er drie soorten darmflora of enterotypen bestaan. Het zou kunnen dat vlak na de geboorte, wanneer onze darmen nog helemaal vrij zijn van bacteriën, de eerste binnenkomers bepalen welke volgende bacteriën worden toegelaten. Het is dus niet de mens en zijn dieet die bepalen welke flora hij bezit, maar het zijn de bacteriën onderling die bepalen wie er toegelaten wordt en wie niet. Deze drie enterotypen zijn onafhankelijk van leeftijd, geslacht, nationaliteit en lichaamsgewicht. Men vond wel dat er in de darmflora van ouderen meer bacteriële genen aanwezig waren voor het verteren van koolhydraten. Waarschijnlijk komt dit doordat ouderen moeilijk koolhydraten verteren, waardoor de bacteriën deze taak wel moeten overnemen als ze willen overleven in de darmen.

Het blijkt daarmee ook dat de genen zelf van de bacteriën een belangrijke rol spelen. Het genetisch microbioom (het totaal aan bacteriën in ons lichaam) levert, behalve de genen van vader en moeder, ook een bijdrage aan ons fenotype.

Helaas dringen er soms schadelijke bacteriën binnen zoals EHEC. Dit is een gevaarlijke bacterie omdat hij shega-toxine of verotoxine afscheidt die de darmwand aantast. Dit heeft HUS (Hemolytisch uremisch syndroom) tot gevolg. Momenteel is er in Duitsland een epidemie uitgebroken van een zeer agressieve variant. Hoe kon deze gevaarlijke variant ontstaan? Daarover gaat het volgende blog.

Uit New York Times (Carl Zimmer)

Over ons microbioom

5 Reacties op “Darmflora verdeelt mensen in drie groepen

 1. ing St Hawk juni 12, 2011 om 16:20

  Pierra,

  Dit vind ik nu weer zo’n voorbeeld van een ontdekking waar je alleen maar nieuwsgieriger van wordt. Hoe komt het inderdaad dat die verschillen in darmflora ontstaan, en zijn er uiteindelijk drie grote groepen of worden er nog interessante subgroepen ontdekt ? En wat zijn de effecten van bacteriën op ons fenotype ? Eetlust ? Slaapritme ? Hersengrootte ? Wie zal het zeggen.
  Bij het artikel van Carl Zimmer zag ik dat er in een eerdere versie van dat artikel iets mis was gegaan met de grote getallen. Ik ben bang dat ook hier een vertaalfoutje geslopen is: 10 trillion heet bij ons 10 biljoen, een aantal dat blijkbaar ook maar een ruwe schatting is. Wikipedia spreekt van 50 tot 75 biljoen. (of zou dat dan weer inclusief die bacteriën zijn ?)

  • ing St Hawk juni 12, 2011 om 16:24

   En op een ander plek in Wikipedia lees ik het getal 100 biljoen, tien keer zoveel als waar Zimmer het over heeft.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_(biology)

   Ik ga ze zelf maar eens tellen…

  • Pierra Veneta juni 12, 2011 om 16:50

   Het lijkt erop dat muizen die in een steriele omgeving zijn opgegroeid een heel ander gedrag ten toon spreiden dan muizen die normaal opgroeiden. Dit gedrag zette door ook nadat de ‘steriele’ muizen in een nromale omgeving geplaatst werden. Volgens de onderzoekers houdt dit in dat het microbioom wel eens invloed zou kunnen hebben op de hersenontwikkeling. Het microbioom heeft ook invloed op ons immuunsysteem.
   Het is ook typisch zo’n ontdekking die weer hele nieuwe studievelden opent.

   De Google translator vertaalt ‘trillion’ in ‘triljoen’. Het Engelse/Amerikaanse ‘billion’ staat gelijk aan onze ‘miljard’. Google translator vertaalt ‘biljoen’ in billion’. Dus weet ik het even niet meer.
   Het gaat in ieder geval om 10^14 lichaamscellen.

 2. Pingback:Infectie en conjugatie in E. Coli « Op zoek naar de klepel

 3. Pingback:Escherichia coli « Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolutie blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: