Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
De manier ook om grotere zaden te verkrijgen, belangrijk voor voedselgewassen zoals granen.
Jazeker, en genoomduplicatie wordt ook gebruikt om grotere en ingewikkelder bloemen te kweken.
Bij het zoeken naar de wetmatigheden van het overerven gebruikte Mendel erwten *), een diploïde soort. De Vries, toch ook niet de domste, gebruikte de Teunisbloem *), een polyploïde soort.
Mendel ontdekte de erfelijkheidsregels, De Vries raakte hopeloos verdwaald in het genetisch labyrinth.
Toen ze aan hun werk begonnen wisten ze allebei natuurlijk nog niet wat voor vlees ze in de kuip hadden. Mendel had dus enorm geluk met zijn keus en het is de vraag wanneer het mechanisme ontdekt zou zijn als hij met een ander plantje was gaan kweken.
Wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind is hoe je in hemelsnaam kunt vaststellen dat er 320 miljoen jaar geleden een genoomduplicatie plaatsvond. Knappe mensen moeten dat zijn.
*) een plant die iedereen in zijn of haar tuin zou moeten hebben.
ing St Hawk Dat is een mooi verhaal van De Vries en Mendel.
Zowel erwtenpanten (die bij mij in de tuin ontbreken) en de Teunisbloem zijn ook prachtige planten met mooie bloemen.
Over de genoomduplicaties: ik denk dat de familieboom van de bestudeerde planten bekend is bij de botanici en genetici en dat ze vervolgens kijken naar de genduplicaties die zich in de verschillende soorten bevinden. Een zogenaamde primitieve plant heeft bepaalde genduplicaties (nog) niet, terwijl de planten die ervan afstammen deze duplicaties wel bezitten. Het grote werk zit hem in het bepalen van de sequenties van al deze planten. Hoe dan ook erg knap allemaal.
Nu ga ik de Teunisbloemzaadjes maar weer eens water geven (er komt een week aan zonder een druppel regen).
” *) een plant die iedereen in zijn of haar tuin zou moeten hebben.”
Enkele foto’s van exemplaren uit mijn verzameling plaatselijke wilde bloemen varianten die ik al een paar jaren verder kweek (= lees maar : laat verwilderen= spannend je weet nooit waar ze volgend jaar zullen opduiken ) in mijn (stads) tuintje
http://www.bloggen.be/evofoto/archief.php?ID=3
-De “Grote teunisbloem “(ingeburgerde exoot sinds de 19de eeuw ) bekend en beroemd geworden om zijn gemakkelijke mutatievorming ( Hugo De Vries baseerde er de vroegste mutatie- theorie op )
Zaaitijd in de nazomer (indian summer ) en de vroege herfst —> bloemen volgende zomer en een deel van de herfst lang (tot het begint te vriezen )
Ik laat de verdroogde tak met de zaaddozen meestal staan ; het biedt namelijk een ideale schuil en overwinterinsplaats voor lieveheersbeestjes (die erg veel bladluizen opruimen )
Ik zet ook (af en toe al eens een jaartje ) de kleinbloemige gele teunisbloem maar die is minder spectaculair alhoewel ook een forse plant … ze tiert hier in mijn nabije omgeving op oude stationsbermen
Bovendien zijn er nog andere kleine wit-roze teunisbloemachtigen die door iedereen als woekerend onkruid worden beschouwd en die ik niet eens hoefde een eerste maal in te zaaien ….
-De paarse bloemen (neen , geen fotoshop effect ) met donkere brede strepen in de bloemkelk = een in de Gentse leie-omgeving onstane mutant van een zuidelijk donkerpaars erg groot en fors ras van het “Grote Kaasjeskruid ” … Deze variant bezit enorme aantallen grote bloemen en de bladeren doen minder “lelijk verlept bestoft en dof “aan dat het gewone “grote kaasjeskruid”…hij heeft bovendien minder last van vreetschade door allerlei insekten
Maar die plant is ondertussen na een aantal jaren de zolmer en de vroege herfst te hebben gekleurd , jammer genoeg plots uit mijn tuin verdwenen ( = ik “bemest” dus niet )
Ik zal hem nog maar eens in het wild moeten gaan opzoeken ( ik weet wel nog enkele standplaatsen in een straal van 10 klm )om op het einde van de zomer wat zaden te gaan oogsten
– De lancetvormige bladeren op de onderste foto ; zijn de bladeren van de reeds uitgebloeide gele lis ( en wat dus duidt op een vochtige bodem )
Heb de foto’s bewonderd. Nu heb ik de teunisbloem vorige week ingezaaid (het stond op het zakje). Als dat maar goed gaat.
Tsjok, Pierra,
Als een kleurmutatie van de bloem ontstaat, met zoals bij Tsjoks Kaasjeskruid een andere tekening, zou dat met een verschuiving van een onzichtbare (voor ons ) naar een zichtbare kleur te maken kunnen hebben ?
Zie bv.
http://www.naturfotograf.com/UV_OENO_BIE.html
Ik zou niet weten of het voor het kaasjeskruid geldt, want het is nogal moeilijk te zien op de foto’s van Tsjok45. Neemt niet weg dat je UV-foto’s prachtig zijn. De tekening is als een landingsplaats voor insecten.
Ter aanvulling van jouw mooie post
Iets meer over Polyploidie
1.-(zoals die ook voorkomt bij dieren )
http://evodisku.multiply.com/journal/item/377/POLYPLOIDIE
2.- ( en zoals gebruikt bij het kruisen van planten )
http://evodisku.multiply.com/journal/item/432/Planten_kruisingen
Tsjok45, dank voor de links. Het is mooi naslagwerk dat ik iedereen kan aanraden die zich in de materie wil verdiepen. Ook het voorbeeld van het slijkgras is erg interessant.
Boeiend weer. Bij mij rijst de vraag op waarom er ‘ineens’ een evolutioniare sprong was. Leap forward?
Toeval of noodzaak..
De teunisbloem. Inmiddels ook ingezaaid. Wat een kleine zaadjes trouwens. Heel benieuwd of dat wat gaat worden.. Eetbaar ook nog. De wortels smaken naar ham heb ik me laten vertellen.
Heel benieuwd of dat wat gaat worden..
-De wilde grote teunisbloem tiert als alle eenjarig onkruid (eenmaal het aanslaat ) en kan zelfs goed tegen droge en bloedhete omgevingen ….
-Als je de lelijke zaailingen en de ” lelijke eendje”- opschietende plant voor lief neemt (en dus niet uitwied )wordt je beslist beloond met mooie openklappende en welriekende gele bloemen in je zomerse avondtuin …Overdag een vlinderstruik voor de dagvlinders , en voor de avondlijke nachtvlinders een paar teunisbloemen …meer moet dat niet zijn
-Dat van die eetbare “naar ham smakende ” wortel moet ik toch eens opzoeken of uitproberen … ( of verwar je dat nu met de wortel van die andere amerikaanse ingeburgerde gele hoogopschietende exoot = de “aardpeer” ? ) tsja ik ben ook altijd op zoek naar ouderwetse groenten en vergeten culinaire eigenaardigheden …..
De evolutionaier sprong heeft denk ik te maken met de duplicatie van een genoom. Dat zorgt ervoor dat de meerdere kopieen van de genen kunnen experimenteren met mutaties waarbij er één gen ongemuteerd blijft en de oorspronkelijke functie vasthoudt tot zolang deze nodig blijft. Dit is een sprong in de zin dat er ineens van alles mogelijk wordt en er een grote diversificatie van soorten kan ontstaan.
Toeval of noodzaak (of beter (?) onvermijdelijkheid). Beide dus…toeval omdat genoomduplicatie een op een willekeurig moment plaatsvindt of plaats gevonden heeft.
Eigenlijk vind ik het woord toeval lastig, want het impliceert dat er ‘toevallig’ twee gebeurtenissen tegelijk plaatsvinden, terwijl het in dit geval alleen gaat om het fenomeen genduplicatie, een op zichzelf staande gebeurtenis.
Onvermijdelijk heb ik zo mijn twijfels bij, maar als je terugkijkend redeneert dan moest er wel genduplicatie plaatsvinden om de varieteit die we nu zien te kunnen krijgen. In die zin is het nodig. Het beroemde boek van Monod draagt niet voor niets de titel ‘Le Hasard et la Necessité‘.
Sterke come-back.
Ha Glaswerk, dank je. Nu moet ik weer een tijdje weg dus weet niet wat er de komende tijd met het bloggen gebeurt…
tsjonge wat ingewikkeld…
tot op de dag van vandaag begrijp ik niet
dat er uit zulke piepkleine zaadjes zulke mooie
dingen kunnen groeien…..wonderlijk…
(en ik wil ook eigenlijk geen verklaring) 🙂
met de verklaring is de betovering verbroken….
voor mij dan 😉
Hoi Annet, De betovering wordt misschien verbroken, maar de verwondering neemt wat mij betreft alleen maar toe…