Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Het hologenoom

Een holobiont is het concept van een gastheer met zijn symbiotische micro-organismen. Voorbeelden zijn koralen met hun symbiotische micro-organismen en symbiotische algen, maar ook wijzelf kunnen als holobiont gezien worden. Het darmstelsel is daar een onderdeel van. Het bestaat uit een rijke darmflora zonder welke onze gezondheid snel achteruit zou gaan.

 

van internet: microben

De darmflora helpt in het afbreken van voedingsstoffen, het stimuleren van het immuunsysteem en regelt zelfs de gezondheid van de bloedvaten. Andere voorbeelden zijn bladluizen en cicaden met hun endosymbiotische bacteriën die in deze gevallen ook overgeërfd worden. De micro-organismen zijn hier zo gespecialiseerd dat ze alleen nog maar met hun specifieke gastheer kunnen samenleven. Ze worden via de eicellen doorgegeven aan de volgenden generatie. Ook de gastheer is dusdanig gespecialiseerd dat hij niet zonder deze microbiota zou kunnen leven. Zowel de gastheer als de symbiont hebben genen verloren, waardoor ze onlosmakelijk verbonden zijn. Symbiotische bacteriën kunnen dus de fitness van de holobiont vergroten.

 

Het hologenoom wordt door Eugene Rosenberg gedefinieerd (pdf) als het genoom van de gastheer plus dat van zijn microbiotische symbionten. Het genoom van de gastheer varieert volgens de standaard wetten van overerving, dat wil zeggen door mutaties, crossing-over tijdens meiose en seksuele recombinatie. Het genoom van de symbiotische micro-organismen kan variëren door mutaties, conjugatie en horizontale gentransfer. Het hologenoom kan dus op vele manieren variëren. Ook de verschillende symbiotische micro-organismen van de gastheer kunnen veranderen, waardoor het hologenoom weer

lamarck
van internet: Lamarck

een andere samenstelling krijgt. De soorten symbiotische micro-organismen kunnen immers relatief toe- of afnemen of zelfs compleet veranderen. Dit zijn veranderingen op korte termijn waardoor de variatie van het hologenoom erg snel kan gaan. Natuurlijke selectie, de drijfkracht van evolutie, wordt volgens Rosenberg uitgeoefend op de holobiont of op het hologenoom als geheel. Dit snel variërende hologenoom is natuurlijk een erg interessant gegeven maar Rosenberg gaat verder. Dit ‘gebruiken en niet gebruiken’ van de micro-organismen wordt overgeërfd door de holobiont. Deze hologenoomtheorie van evolutie van Rosenberg stelt dat er Lamarckiaanse overerving is binnen het raamwerk van Darwiniaanse evolutie omdat er wordt voldaan aan Lamarck’s principe van overerving van verworven eigenschappen. Dit is een erg sterke conclusie waar misschien nog veel over gediscussieerd gaat worden.

 

De hologenoomtheorie van evolutie van Rosenberg bracht hem tot een interessant onderzoek. Hij toont daarin aan dat het type symbiotische bacteriën van fruitvliegjes varieert naar gelang het dieet dat de vliegjes voorgeschoteld krijgen. Dit dieet bepaalde welk soort bacteriën symbionten van het fruitvliegje worden. Naar gelang het type symbiont produceerden de fruitvliegjes andere feromonen en dit bepaalde hun partnerkeuze. De verandering in feromonen en partnerkeuze verifieerden zich reeds na de eerste generatie en duurde voort tot 17 generaties. De partnerkeuze bepaalt de ontwikkeling van de soorten en er zou dus gesteld kunnen worden dat bacteriën de soortvorming van de fruitvliegjes bepalen.

 

 

 

18 Reacties op “Het hologenoom

  1. antoinette duijsters november 18, 2010 om 15:37

    Zouden onze darmbacteriën nu ook gaan veranderen, nu we steeds anders gaan eten?
    Prachtig de zoetwaterkwal van naturales.

  2. pierra november 18, 2010 om 15:42

    @Antoinette, waarschijnlijk wel en misschien heeft het zelfs invloed op onze partnerkeuze?
    Ik zet de zoetwaterkwal erbij, want morgen is hij weer weg: http://www.nederlandsesoorten.nl/get?site=nlsr&view=nlsr&page_alias=conceptcard&cid=0AHCYSI05257&q=craspedacusta

  3. ing.St Hawk november 18, 2010 om 22:14

    Pierra,
    Ik vind het toch een flinke stap om de bacteriën in je darmen een eigenschap te noemen. Zou het niet eerder een besmetting moeten heten ? En dan één waar we afhankelijk van zijn geworden, we kunnen immers niet zonder.

  4. pierra november 18, 2010 om 22:27

    @ing. St Hawk, er stond eigenlijk ‘characteristics’ dus misschien had ik ‘kenmerken’ moeten gebruiken i.p.v. ‘eigenschappen’. Zou het dan wel acceptabel zijn?
    Ik denk overigens ook wel dat alle soorten symbiose als besmetting begonnen zijn, zoals ook de endosymbiose van bladluizen en cicaden. Dat is voor de darmen niet anders lijkt mij.

  5. ing.St Hawk november 18, 2010 om 22:43

    Wel flauw van de beeldhouwer dat hij Lamarck heeft neergezet in zo’n verdorie-hoe-flikken-ze-dat-toch-? pose.
    Maar goed, over die darmflora van ons. Is het eigenlijk zo dat sommige bacteriën zo essentieel zijn dat ieder mens op aarde ze móet hebben om te overleven, of zou er sprake kunnen zijn van totaal verschillende flora’s ?

  6. pierra november 18, 2010 om 23:11

    Hij heeft de houding van een groot denker, maar wie zijn ‘ze’ die dat flikken?
    Wat ik ervan begrepen heb is dat die flora van ‘ons’ wel verschillend kan zijn al zullen er vast onmisbare soorten bij zitten die iedereen heeft. De verhoudingen liggen bij ieder mens waarschijnlijk anders.
    Wel verrassend dat Lamarck er weer bijgehaald wordt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de auteur aandacht wil trekken voor zijn theorie, al zit er wel wat in gezien vanuit de holobiont.

  7. ing.St Hawk november 18, 2010 om 23:25

    Lamarck heeft zich, net als Darwin, waarschijnlijk suf zitten piekeren hoe dat doorgeven van die eigenschappen in z’n werk ging. Eeuwig zonde dat die twee samen met Mendel nooit eens gezellig een borrel hebben gedronken.

  8. pierra november 18, 2010 om 23:46

    Dat zou wel heel mooi geweest zijn…en Mendel had ze het haarfijn kunnen uitleggen.

  9. Gus november 19, 2010 om 01:49

    Nou maar eens opnieuw proberen. Langer dan Twitter reacties mag niet van de Volkskrant.
    Interessante vraag. Bepalen bacteriën
    Nee ik hou er mee op, word er doodziek van om in 4 minuten tijd een reactie te moeten geven.

  10. pierra november 19, 2010 om 10:04

    @Gus, dat is wel vreemd dat je steeds dit probleem hebt. Misschien moet je de virusscanner laten draaien? (Zelf heb ik daar ook bij andere bloggers helemaal geen last van.)

  11. tsjok november 19, 2010 om 11:19

    Onze darmbacteriën /darmflora gaat beslist gedeeltelijk veranderen, als we anders gaan eten…".en misschien heeft het zelfs invloed op onze partnerkeuze…."
    Voorbeeld :
    Japanners "ruiken" ( althans dat beweren ze ) de " blanke " zuivel-eter …
    Bovendien spelen feronomen ( die we dus niet- bewust gaan detecteren /door in te werken op ons nasovomeraal orgaan ) een belangrijke rol bij de partnerkeuze en worden die geur-cocktails mede bepaald door onze symbionten(overigens niet noodzakelijk uitsluitend darmbacterieen )
    Het feit dat we veel van die stoffen dagelijks wegwassen veranderd niets aan de sexuele genetische voorbeschiktheid op die triggers te reageren :=
    Mannelijke zweetgeurtjes zijn voor vruchtbare ( dus jonge) vrouwen aantrekkelijk , mannen vinden geurtjes van andere (jonge) mannen stinkend ..en vice versa voor vrouwen
    Het is een kwestie van beleefdheid en samenlevingsetikette om die geurtjes te maskeren
    Overigens zal het aanbrengen van allerlei parfums ( in feite van oorsprong seks-geurtjes van dierlijke en plantaardige herkomst )die de vele wasbeurten moeten compenseren ,ook door cultuurgebonden aangeleerd gedrag … bijvoorbeeld : Waarom de opgebrachte muskus van dieren maatschappelijk aanvaardbaar is en die van mensen ,( in bepaalde niet intieme omgevingen ) niet ….
    Nota
    *Overigens is overdreven hygiene ook de vermoedelijke (mede)oorzaak van allerlei moderne kwaaltjes , en wel omdat we niet meer zo gemakkelijk in staat zijn allerelei " verworven immuumiteiten " te ontwikkelen ….
    Over
    Nasovemeraal orgaanhttp://evodisku.multiply.com/journal/item/399/rudimentaire_organen
    feronomenhttp://evodisku.multiply.com/journal/item/237

  12. Aad Verbaast november 19, 2010 om 11:47

    Mooi verhaal weer.
    En natuurlijk een spectaculair inzicht: dat we heel wel prima kunnen samenleven met levende wezens die ook nog eens heeeel anders zijn dan wijzelf. Sterker nog: we kunnen niet zonder. :-))

  13. tsjok november 19, 2010 om 11:55

    Overings zijn ook enkele bloemengeuren( vooral van orchideeen ) seksueel getint …
    *In feite zijn enkele komponenten van bloemengeuren , verleiders die de bestuivende insekten aantrekken …Dat er daarbij ook gebruik wordt gemaakt van imitaties van feronomen die de sexsuele appetijt van insekten opwekken , is vaststelbaar … Overigens zullen sommige bloemen ook de visuele vormen ( en kleuren)imiteren van de mogelijke partners van de bestuivers
    Symbiose ( = het samengaan van cellen van verschillende genetische oorsprong (van dezelfde soort = portugees oorlogsschip ) en soorten en zelfs hogere classificaties = een " chimera " dus ) is een bijzonder interessant en erg complex verschijnsel waarin veel gradaties en gelaagdheden bestaan ( zo kunnen sommige wespen gebruik maken van een virus dat parasiteert op hun eigen bacterieele symbiont … eentje die slechts van nut is wanneer het de drager is van het virus )

  14. tsjok november 19, 2010 om 12:05

    Nog enkele links voor de geintereseerden
    symbiosehttp://evodisku.multiply.com/journal/item/416
    Mycorhizzahttp://evodisku.multiply.com/journal/item/350
    Symbiose remedieshttp://evodisku.multiply.com/journal/item/424
    Endosymbiosehttp://evodisku.multiply.com/journal/item/213

  15. pierra november 19, 2010 om 12:28

    @tsjok, heel hartelijk dank voor je aanvullingen. Het belang van feromonen wordt wel onderschat bij de mens.
    Voor mij was het een ‘eye-opener’ om bacterien te zien als micro-organismen die de evolutie van ‘macro-organismen’ sturen.
    Je links zijn erg interessant, ook je artikel over endosymbiose (http://evodisku.multiply.com/journal/item/213). Helaas beperkt zich dat tot de theorie van mitochondrien en plastiden: er wordt met endosymbiose nu ook wel verwezen naar de symbiose van bacterien met bijvoorbeeld bladluizen en cicaden: http://www.vkblog.nl/bericht/340530
    Het laatste nieuws hierover: http://www.sciencemag.org/content/330/6007/1102.abstract
    @Aad, het is een nieuwe term dit hologenoom. We zullen eraan moeten wennen om onszelf te zien als een aggregaat van verschillende bacterien die samenwerken met onze cellen, waarbij het geheel samen evolueert.

  16. Gus november 19, 2010 om 15:11

    Pierra, het lukt niet meer om een normale reactie te geven.
    Na 10 minuut of een kwartier (als ik opstuur) krijg ik de melding ‘U dient ingelogd’ en is de hele reactie weg.
    Bij opniew inloggen, de melding ‘deze webpagina is opgeheven’.
    3e keer opnieuw inloggen…..
    Dan gaat de lol er af, vooral met in het vooruitzicht dat alles wat ik typte weer wordt weggehaald.
    Diverse malen heb ik het aangekaart bij de Moderator, (al sinds deze zomer) maar er wordt niks aan gedaan.
    Ik denk dat de VK eigenlijk het webloggen onmogelijk wil maken.
    De ombudsman had het er een tijd geleden over.
    Opheffen het VK blog.
    Ik had echt een leuke reactie, niet al te uitgebreid.
    Deze reactie die veeeeel te lang duurt, is in Word getypt.
    Dus nu knippen/plakken enz.
    Niet te lang nadenken, want dat mag niet.
    Ciao
    Gus

  17. pierra november 19, 2010 om 15:17

    @Gus, je kunt ook de ‘refresh’-button gebruiken. Zodra je een reactie verstuurd hebt kan het zijn dat je als oningelogd gemeld wordt. Druk op ‘refresh’ en je reactie staat er weer (Refresh is dat draaiende pijltje bovenaan in je browser zie blog van Grutte Pier: http://www.vkblog.nl/bericht/356677/Donderdag

  18. Gus november 20, 2010 om 21:22

    Bovenaan staat dus de voedselkeuze. Nou heb ik elke zomer vaak wat van die vliegjes bij ‘lege’ bierblikjes (voor hun een zee aan genoeglijk gerstenat) m.a.w. de jongens houden wel van een pilsje en of de dames van een wijntje? Ik kan me voorstellen dat ze graag tot minstens 17 generaties lang bij mij op bezoek komen. Alleen hoe lang duurt een fruitvliegleven. Dit terzijde.
    Het dieet bepaald. Ik maak even een simpeler overdenkstap. Als ik de kroeg in ga na veel knoflook te hebben gegeten, maar de dame waar ik anschluss mee wil maken is wat minder gecharmeerd van mijn ‘feromonen-uitwaseming’, dan kan ik een eventuele voortplanting wel shaken.
    Ik denk of vermoed dat het hele feromoon gedoe bij mensen zwaar overschat is.
    Als ik een vrouw zie op 100 meter afstand, dus niet op reukafstand, maar het klikt (oogcontact, what ever) kan het zijn dat ik binnen een half uur lig te wippen. Waar of niet.
    Kan ik nog zo stinken naar alcohol of tabak (allemaal feromoon onderdrukkers dunkt me) het komt er wel van.
    Bij dieren, fruitvliegjes is dat denk ik heel anders. Die hebben niet veel meer dan op elkaars ‘feromoon geur’ afgaan. Althans ik heb nog nooit gehoord van een fruitvliegje die in een Cadillac kwam voorrijden, luid toeterend met een schreeuw naar boven “hey baby, we gonna hit the town”.
    Waarop zij zich snel met Chanel 5 besprenkelt en razendsnel instapt.
    Persoonlijk vind ik het heerlijk als een vrouw een lekker geurtje op heeft, Opium of L’air du Printemps, Ivoir Balmain.
    Feromoon onderdrukkers? Absoluut. Maar het onderdrukt in geen geval mijn sexuele interesse.
    Terugkomend, ik denk voedselkeuze bepaalt de soortvorming van fruitvliegjes.
    Tja en dat…geldt voor mensen ook.
    Intelligentie/lichamelijk.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: