Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Een moeilijk onderwerp, reageren op prikkels en dan bepaalde stoffen aanmaken is een proces van alle leven. hoe langzaam het ook gaat. Maar intelligentie vind ik een te groot woord, dat houd in dat je een vrije wil heb en keuzes kunt maken. Er zijn dieren die dat duidelijk kunnen, maar dan heb je het over hoog ontwikkelde zoogdieren of vogels.
De kloof vind ik toch wel wat groot, ik noem het liever, planten kunnen zich aanpassen aan een veranderde situatie.
@Pierra, dit vind ik een leuke verhandeling over hoe planten intelligent kunnen zijn zonder de aanwezigheid van hersenen.Voor de plant geen gemis. Dat is knap! De natuur kan het kennelijk wel zonder brein af. Misschien is er elders een extern brein…
Ben benieuwd of de "plantoïden" ofwel robotplanten wortels willen 🙂 /kunnen schieten…
Vraag me af of de mens als een robot emidden van robots zou kunnen leven. Of kun je dat geen leven noemen..Nu ja, dan maar de gehele schepping opnieuw, maar dan op de manier zoals (sommige) mensen dit beter vinden:-)
Ik ga straks het filmpje nog verder bekijken. Indrukwekkend, die gigantische sequoia`s
Mooi, dank voor dit interessante artikel! En kunnen planten ook voelen?
Pierra,
Het mooie van dit soort wetenschap zit hem voor mij vooral in het feit dat we steeds meer gedwongen worden in een rol van bescheidenheid. Dat mensen de menselijke maat gebruiken om de natuur te beschrijven ligt natuurlijk voor de hand, maar het inzicht dat een objectievere meetlat ons veel verder brengt in het ontraadselen van alles wat met ‘leven’ te maken heeft is een enorme stap voorwaarts.
De definitie van intelligentie zou er wel eens één kunnen worden waarbinnen mensen, in vergelijking met andere soorten, helemaal niet zo gigantisch hoog scoren als we nu nog denken.
Pierra, como estai!
Het is een interessante gedachte, maar zo zal elke levend wezen, organisme dus over intelligentie kunnen kunnen beschikken. De vraag zal meer liggen in het leveren van bewijs dat intelligentie bestaat bij planten?
Vanuit onze menselijke preceptie is niet praten met de mens een vorm van ontbrekende intelligentie, maar wetenschappers denken beter te weten.
Met 13C isotopen onderzoek wordt al decennialang bewezen dat processen bij plant, dier, mens en aarde, lucht, water ( zout en zoet) etc. aan de gang is waar de mens nog geen fractie van zou kunnen begrijpen dan alleen het vastleggen in statistiek en aannames.. vanuit perceptie.
Dus… als planten ene intelligentie zouden bezitten dan zullen we nooit achterhalen wat deze vorm van intelligentie is…
Kennen planten emoties? hebben ze een zintuigelijke waarneming en ontvangen ze prikkels
Maar zeker een interessante gedachten..
Een wereld op zich en niet zozeer mijn gebied, maar toch heb ik het met interesse gelezen. Het gaat wel iets verder dan de hoe- en waaromvragen die kinderen aan hun ouders stellen.
Heb een deel van het filmpje Travelling gezien, heel boeiend om te zien allemaal.
Als je in deze materie bent geïnteresseerd is het fijn dat je er tegenwoordig zoveel en redelijk gemakkelijk informatie over kunt vergaren.
Nu snap ik eindelijk waarom een nieuw vers plantje bij mij onmiddelijk begint met sterven. Een collectief geheugen moet dat zijn. En een collectief besluit niet in mijn omgeving te willen gedijen. Mijn vensterbank als schuldig landschap.
Is de zeespons niet ons aller voorouder? Dacht ik tenminste.
Interessant, is intelligentie dan voortborduren op ervaringen? De zaken voor willen zijn ten einde een volgend probleem succesvol te kunnen overleven?
@Antoinette, dat ze zich kunnen aanpassen is voor velen precies de reden om ze ‘intelligent’ te noemen. Er wordt ook gesproken over het feit dat planten binnen een levenscyclus zich beter kunnen aanpassen aan stress-situaties en dus kunnen ‘leren’. Ik vind het erg boeiend maar blijf het ook lastig vinden om van intelligentie te spreken.
@Smokey, een andere planeet met plantachtige robots lijkt me best te doen. Maar het gaat Prof. Mancuso waarschijnlijk meer om de capaciteit van planten om ondergrondse netwerken te vormen waarbij gegevens doorgestuurd kunnen worden naar een ‘centrale’. Ik had er wel meer over willen horen, maar ze gaven hem een slechts klein kwartiertje.
@Pilgrimheart, het schijnt dat ze ook kunnen voelen. Waneer een klimplant zich om een andere tak of draad slingert voelt hij/zij de aanwezigheid van dit klimwerk en maakt daar gebruik van door zich eromheen te slingeren. Ook de venusvliegenval maakt gebruik van gevoelige haartjes om de aanwezigheid van een vlieg te voelen. Maar of planten ‘aaibaar’ zijn….?
@ing. St Hawk, als de dramatische boodschappen betreffende de overleving van de mens enigszins waar zijn, dan overleeft de plantenwereld ons en dan zou je kunnen stellen dat planten intelligenter zijn dan wij mensen, met een soort van ‘lange-termijn’-intelligentie.
@Nummer 22, het hangt allemaal een beetje af van wat je onder intelligentie verstaat. Abstract denken lijkt me niet echt iets voor planten. Maar praten met mensen, dat doen erg veel zeer intelligente dieren niet. Hun zintuigelijke waarneming bestaat voornamelijk uit het detecteren van licht, ze richten zich immers naar het licht, het communiceren via hormonen met soortgenoten en het ‘voelen’ van objecten.
@Ingrid, er is ontzettend veel aan filmpjes te vinden op internet en dat daar alle zes delen van David Attenborough’s film te vinden zijn is gewoonweg geweldig.
Ook al zouden het kindervragen zijn, dan kunnen ze toch heel boeiend blijven. Is het je wel eens opgevallen hoe ‘kinderlijk’ enthousiast veel wetenschappers zijn? Erg leuk.
@Barbara, waarschijnlijk is onze gemeenschappelijke voorouder een hypothetische eencellige die in één geval fotosynthetische eigenschappen kreeg en de voorouder van de planten werd (blauwalgen) en in het andere geval geen fotosynthese ontwikkelde en dierlijk werd/bleef.
Je definitie van intelligentie binnen het kader van de ‘struggle for life’ zou wel eens de juiste kunnen zijn: ‘problem-solving.’ Een intelligentie die te maken heeft met overleving en zeker niet met de filosofische abstracte manier van denken die wij ons toekennen.
Die zeespons was, is, toch een conglomeraat van eencelligen die arm in arm handiger waren? Soort oefening in meercelligheid met een piepklein beginnetje van specialisme. Voorloper van meercelligen.
Problem solving, ik denk het ook. Hoewel abstract denken daar ook voornamelijk mee bezig is, en derhalve ook tot dat domein gerekend moet worden. Een specialisme alweer. Met de voeten in en uit de klei.
Ik ga dit blog even elders ook aanrecommanderen. Binnen mijn beperkte meercelligheid.
@Barbara, de zeespons is zeker heel primitief en staat aan de basis, maar het is reeds een meercellig dier. Je moet teruggaan naar een eencellige die noch dier noch plant was en waarvan een of meerdere afstammelingen de mogelijkheid ontwikkelden om zonlicht te vangen. Die vormden daarop de voorouder(s) van de planten. Het was waarschijnlijk zoiets als de huidige blauwalg.
Een mooie nederige defintie: wij meercelligen.
Mooi onderwerp. Ik heb eens ergens gehoord of gelezen dat het maar goed is dat planten geen zintuigen en hersenen hebben. Stel je voor dat je met je wortels in de grond vast zit, maar wel een schaap of koe kunt zien aankomen…;o)
@De Stripman, haha, vluchten kan dan niet meer.
Een plant heeft gelukkig ook geen zelfbewustzijn, maar je weet maar nooit wat er nog ontdekt wordt.
@Pierra, ik zag dat je bij mij daarstraks "op de koffie"was:))
En ik herinnerde me opeens weer mijn omissie.
Vergeef me mijn nalatigheid. Ik kreeg onverwacht visite. Het uitvoerig bekijken van je video was me onschoten. Dank voor je toelichting. We gaan, als ik het begrijp toch echt naar de extreem gecultiveerde wereld toe. Grappig, die centrale waar planten op eigen wijze hun data aan kunnen doorgeven.
@Smokey, ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat werkt met de netwerken van de artificiele wortels van de ‘plantoids’, het wordt ook niet zo duidelijk verteld. Maar het is wel weer een origineel idee.
Iets om te volgen om te zien of er inderdaad plantoids gebouwd zullen worden.
een vergelijking tussen kinderen en wetenschappers gaat inderdaad op, pierra 24-10-2010 15:59.
De kunst van het zich verwonderen…
Volgens mij zijn we allemaal madly in love with you dat we allemaal 14 minuut naar een filmpje gaan kijken waar we niks van begrijpen, ik althans.
Aardige man, maar he gives me headache met z’n blije praat.
Dat er een vorm van surviving intelligentie bestaat, dat is logisch.
De spielerei, lijkt wel spielerei omdat de shots van de planten versneld is afgespeelt.
Stel dat het dat niet is, die ene plant staat buiten de rest van de groep, wordt aangeraakt door die grote, telkens.
Een vorm van sociale betrokkenheid?
Toch ontkwam ik ook niet geheel aan de gedachte dat ie werd aangevallen…..
@Gus, hij spreekt echt Engels hoor, net als jij :-))
Dat versneld afspelen moet wel, anders zie je ze niet bewegen. Ik heb nu ook een ruziende basilicumplant in de keuken staan, gelukkig maken ze geen geluid, al zijn de meningen daarover verdeeld.
Dat planten spelen, ook jonge dieren spelen en stoeien, allemaal ter voorbereiding op het harde leven als volwassene. Maar hoe dat met planten zit, ik heb geen flauw idee.