Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Evenwichtige koralen

Koralen vormen een vierde van de biodiversiteit in de oceanen. De riffen, met hun structuren, spleten en gaten, vormen een schuilplaats voor veel andere organismen, die op hun beurt weer gegeten worden door andere dieren. Het rif vormt zo een zeer complex ecosysteem, het grootste en meest gediversifieerde dat we op Aarde kennen. Microben en algen regelen de gezondheid van de koralen, net als bij vele andere dieren. Microben helpen de koralen overleven, maar kunnen ook een bron van ziekte vormen.

 

Het jaar van de biodiversiteit loopt alweer bijna ten einde. Eerder wijdde ik een serie berichten aan de biodiversiteit en de koralen (deel 1, deel 2, deel 3, epiloog). Hier volgt een samenvatting van een interview van Carl Zimmer met Forest Rohwer over de koralen en hun evenwicht dat voor een belangrijk deel bepaald wordt door de algen en microben waar ze mee leven.

 

Een koraalrif is grotendeels de structuur die door de koraaldiertjes gemaakt wordt van

koraal
van internet: koraal

calciumcarbonaat (CaCO3) en bestaat verder uit alles wat er in het rif leeft zoals vissen en algen. Een rif groeit over geologische tijdschalen tot honderden kilometerslange structuren en tot wel duizend meter diep.

Koralen zijn één van de oudste dieren op Aarde. Ze zijn een halve tot een centimeter groot. Met hun tentakels halen ze het voedsel uit het water. De zoöxanthellen, de algen waarmee ze in symbiose leven, produceren met fotosynthese de energie die de koralen nodig hebben om hun skelet te bouwen. Deze algen worden opgenomen uit het water, maar kunnen soms ook doorgegeven worden van moeder op dochter.

 

De koralen dragen specifieke bacteriën bij zich die stikstof uit de atmosfeer kunnen fixeren en omzetten in organisch stikstof, een belangrijke voedingsstof voor de koralen. Het koraal met zijn symbiotische algen en bacteriën wordt een holobiont genoemd. De bacteriën produceren aan het oppervlak van het koraal ook stoffen tegen microben en beschermen zo het koraal tegen andere schadelijke bacteriën. Elk soort koraal herbergt duizenden soorten bacteriën.

 

Forest Rohwer bestudeert ook de virussen van het koraal. Sommige vallen de bacteriën aan, de bacteriofagen. Andere virussen zijn herpes-virussen die waarschijnlijk het koraal zelf aantasten. Dit laatste gebeurt vooral wanneer het koraal onder stress staat doordat het bijvoorbeeld blootstaat aan een te hoge of te lage temperatuur. Dit is dus eigenlijk wat ook bij de mens gebeurt. Alles bij elkaar lijkt het koraal behoorlijk op het menselijk lichaam waar ‘goede’ bacteriën ons tegen slechte bestand maken. Dat is dan ook precies wat Forest Rohwer doet: hij gebruikt de koralen om al deze interacties te bestuderen om vervolgens te kijken of het ook bij de mens zo werkt.

 

overbevissing
van internet: vissen voeden zich met algen

Het blijkt nu dat overbevissing een enorm probleem vormt voor de koralen. Koralen leven niet alleen in symbiose met specifieke algen, maar worden ook door gewone macroscopische zee-algen bedekt. Nu zorgen normaal gesproken de vissen ervoor dat deze algen weggegraasd worden. In het geval van overbevissing raken de koralen verstikt door de ongelimiteerde groei van de algen. Het lijkt erop dat deze macroscopische algen met hun fotosynthese zoveel suikers produceren dat de microben uitbundig groeien en ziekten veroorzaken bij de koralen. De koralen sterven af, de algen groeien nog meer en deze ziekte en de microben breiden zich uit. Het water wordt troebel en er schijnt geen weg meer terug te zijn. Op het moment is het grootste gedeelte van de koraalriffen zwaar getroffen, zo’n dertig procent van de koraalriffen is verdwenen, en 50 procent is zwaar bedreigd en zal het komende decennium waarschijnlijk verdwijnen.

 

Behalve overbevissing onderkent men al langer het probleem van de opwarming van de Aarde en haar oceanen. De koralen leven binnen nauwe temperatuurgrenzen. Zodra de temperatuur licht stijgt verliezen ze hun symbiotische algen en verbleken. Dit is de hoofdoorzaak van de dood van koralen. Toch kunnen ze zich van het verbleken herstellen en opnieuw zoöxanthellen opnemen. Het lijkt erop dat de koralen zelfs een ander soort algen kunnen opnemen die beter bestand zijn tegen hogere temperaturen; een echte aanpassing dus aan het veranderende klimaat. We zijn gewend deze ecosystemen te zien als zeer gevoelig voor iedere verandering, maar ze zijn al honderden miljoenen jaren oud, en het is waarschijnlijk dat ze zich kunnen aanpassen als we ze de tijd geven. Wat we moeten hopen is dat ze zich veel makkelijker blijken te kunnen aanpassen dan we tot nu toe konden waarnemen.

 

Jason de Caires Taylor maakte in Cancun, Mexico, een prachtige installatie onder water om de aandacht van toeristen te vestigen op de koralen en om de koralen te laten groeien op zijn beelden.

 

 

19 Reacties op “Evenwichtige koralen

  1. kuifje simon oktober 11, 2010 om 15:03

    Heel interessant; stuur blog door naar dochter
    3e jrs biologie Nijmegen
    simongroet

  2. smokey oktober 11, 2010 om 15:11

    Hoopgevend dat de koralen, die in feite een belangrijke schakel in het systeem van de zee vormen zich van opgelopen schade kunnen herstellen. Tot hoever…luidt mijn min of meer retorische vraag.
    Heel bijzonder vind ik het dat is gebleken dat koralen, qua metabolisme, overeenkomsten met de mens vertonen. Bijvoorbeeld eleeuw en een koe staan verder van elkaar af. Het verschil in metabolisme tussen twee genoemde diersoorten zou basaal een kwestie van PH-waarden zijn. De mens is een omnivoor en een koraal dus ook.
    De zeeën zijn, zo we weten, ontzettend vervuild met onder andere plastic afval. Gisteren zag ik op tv ( Planet Earth)een gedeelte van een verontrustende docu met een enorm aangekoekt plastic eiland dat gevormd wordt door met de zeestroom meegevoerd plastic afval. Je kent het vast wel.
    Hiermee zullen de koralen niets kunnen aanvangen omdat plastic anorganisch is.

  3. lebonton oktober 11, 2010 om 16:58

    mooi, de onderwaterwereld.
    en inderdaad, wat smokey zegt, de plastic soep, griezelig!

  4. Pierra oktober 11, 2010 om 17:19

    @lebonton, goed idee! Zij zal er inmiddels heel wat van weten, al is dit wel het laatste nieuws wat de koralen betreft.
    @smokey, het plastic eiland, het is berucht en heb er veel over gehoord maar nog nooit gezien, maar vond de volgende link naar een TED-talk: http://www.youtube.com/watch?v=en4XzfR0FE8
    Ik denk wel dat wat betreft het evenwicht tussen schadelijke en goedaardige bacterien we allemaal (alle dieren) erg veel op elkaar lijken, dus ook de leeuw en de koe. Het gaat niet om een genetische overeenkomst.
    @lebonton, het is niet alleen mooi maar ook een bron van leven in de breedste zin. Als de oceanen ziek worden kunnen wij het ook wel vergeten.
    Het plastic eiland moet iets verschrikkelijks zijn.

  5. ing. St Hawk oktober 11, 2010 om 17:24

    Pierra,
    Je schrijft:
    "Wat we moeten hopen is dat ze (die ecosystemen) zich veel makkelijker blijken te kunnen aanpassen dan we tot nu toe konden waarnemen."
    Het is te verwachten dat die hoop het enige is waar we het mee moeten doen. Het inzicht dat de overbevissing en het opstoken van fossiele brandstoffen moeten stoppen tref je alleen aan bij wetenschappers en milieuactivisten. Politici en consumenten negeren de signalen volledig dus daar valt geen heil van te verwachten.
    Of Moeder Natuur de doodsklap die wij aan het uitdelen zijn kan opvangen valt te betwijfelen. Ik zie het somber in.

  6. Louise oktober 11, 2010 om 17:33

    Boeiende info fraai vorm gegeven.

  7. Pierra oktober 11, 2010 om 17:55

    @ing. St Hawk, we moeten ook inzien dat de studie van het leven, en dan vooral dat in de oceaan relatief recent is. Ook Forest Rohwer, die zeer deskundig is, moet af en toe zeggen dat het waarschijnlijk is dat bepaalde mechanismen bij de koralen werken zoals we denken dat ze werken. Zelfs hij is niet honderd procent zeker, want hij bestudeerd ze misschien wel z’n hele leven, maar dat is dus eigenlijk nog niet zo lang.
    Het kan blijken dat de koralen sterker zijn dan we denken.
    Ik vond de boodschap redelijk optimistisch. De aandacht voor de riffen is enorm toegenomen en ze worden hier en daar beschermd. Van de andere kant als je de cijfers leest: 50% van de riffen verdwijnt binnen tien jaar, dan is dat wel erg verontrustend. Een en ander is dus niet makkelijk te rijmen.
    @Louise, dank je! Het is het allerlaatste nieuws over de koralen. Wat mij betreft minder negatief dan ik verwachtte al zijn de cijfers verontrustend.

  8. martin oktober 11, 2010 om 18:17

    Ik voel me weer bij de les getrokken. Mooi maar kwetsbaar.

  9. pierra oktober 11, 2010 om 19:44

    @martin, zoals gewoonlijk ook een les voor mezelf. Er is blijkbaar veel ontdekt de laatste tijd over de koralen en ze zijn voorlopig nog niet klaar met onderzoeken.
    (Jammer dat je achterglas-blog afgelopen is)

  10. smokey oktober 11, 2010 om 21:22

    @Pierra, merci voor je antwoord. Ik refereerde, aangaande de vergelijking van mens en koraal naar dit gedeelte uit je verhaal:
    =Dit laatste gebeurt vooral wanneer het koraal onder stress staat doordat het bijvoorbeeld blootstaat aan een te hoge of te lage temperatuur. Dit is dus eigenlijk wat ook bij de mens gebeurt. Alles bij elkaar lijkt het koraal behoorlijk op het menselijk lichaam waar ‘goede’ bacteriën ons tegen slechte bestand maken. Dat is dan ook precies wat Forest Rohwer doet: hij gebruikt de algen om al deze interacties te bestuderen om vervolgens te kijken of het ook bij de mens zo werkt= .
    Hierbij een muzikaal intermezzo met koralen:))http://www.youtube.com/watch?v=AsD0FDLOKGA&feature=related

  11. pierra oktober 11, 2010 om 21:33

    @smokey, Rohwer vergelijkt een en ander inderdaad met de mens. Maar het is bijna zeker dat alle organismen afhangen van dit soort evenwichten tussen ‘goede’ en ‘slechte’ microben.
    Er zat trouwens een fout in die zin: hij bestudeert niet de algen maar de koralen. Heb het inmiddels verbeterd in de tekst.
    Het intermezzo is prachtig…een ode aan de koralen en het hele ecosysteem. Dank voor de link!

  12. StadsfotograafVelsen oktober 12, 2010 om 00:31

    Interessante informatie, bedankt.
    Dertig jaar geleden, en langer, nam ik van mijn reizen wel kilo’s zware brokken (dood) koraal mee van eilanden als Rarotonga, en de Caribische, lang voordat er bezwaren en boetes bestonden.
    Ik kijk nog dagelijks verrukt naar de kunstige bouwwerkjes.

  13. Aad Verbaast oktober 12, 2010 om 09:56

    Mooi blog weer. Met voor mij weer veel nieuws. Die virussen bijvoorbeeld. Ook bijzonder dat je het vergelijkt met een levend wezen. Zo is het precies. Een heel kwetsbaar , langzaam groeiend, levend wezen ook nog. Mits goed verzorgd kan het heel oud worden. Maar ook zomaar afsterven.

  14. pierra oktober 12, 2010 om 11:20

    @StadsfotograafVelsen, je hebt een mooie schat verzameld. Zolang het wat dood materiaal betreft is het misschien ook geen probleem.
    @Aad, dank je!
    De koralen zijn levende wezens en hebben inderdaad een delicaat evenwicht met de microben die ze bij zich dragen, net als wij.

  15. Gus oktober 12, 2010 om 20:14

    Wat te zeggen over zo’n hufter als die Chinese kapitein in april, die vast kwam te zitten op het Great Barrier Reef.
    Zo’n domme, godverdomde….lekte die boot nog olie ook.
    Het is verboden gebied voor schepen. Dat weten alle kapiteins van grotere schepen.
    En met diezelfde houding wordt er aan overbevissing gedaan.
    Het interesseert ze geen reet.
    Fijn artikel weer Pierra. Weer wat geleerd.

  16. pierra oktober 13, 2010 om 14:07

    @Gus, ja dat herrinner ik me ook nog goed. Gelukkig viel de schade toen nog mee.
    We hoorden in Calabrie dat de EU Italie ‘adeviseert’ rustig aan te doen met het vissen. Ik dacht en hoop dat het meer is dan een advies.
    Alle restaurants boden bijna uitsluitend vis aan, maar het was een soort vis die als ‘bijvangsel’ gevangen wordt. Veel lokale kleine vissoorten.
    Eigenlijk zou je dus ook geen vis meer moeten eten…en dat wordt lastig.
    In ieder geval koop ik geen tonijn in blik meer en ook de Nijlbaars is van het menu af.
    Groet,

  17. Gus oktober 13, 2010 om 20:58

    Ja, wat kan je nog wel naar geweten eten…een bruine boterham met pindakaas 🙂 vermits zonder roomboter.
    Ik kocht eigenlijk al nooit meer tonijn, bedenk ik net…
    Onwetend deed ik met je protest mee.
    We hebben in ieder geval een succesje gehad met de walvis.
    Als die Japanse vissers nou eens massaal niet goed schoongemaakte kogelvis aten.

  18. Annet oktober 15, 2010 om 17:13

    ik volg het koraal
    ik volg het allemaal
    het dieptriest kappen
    van het oerwoud
    dit is wat me werkelijk
    en soms letterlijk
    benauwd
    gr annet

  19. pierra oktober 15, 2010 om 18:14

    @Gus, met de walvis is het (voorlopig) goed gekomen, maar nu de rest.
    @Annet, het koraal is het onderwateroerwoud en heeft in die zin hetzelfde belang als onze ‘groene longen’. Maar dat bedoelde je vermoedelijk al. Het mooie aan dit interview vond ik dat de koralen misschien toch sterker zijn dan we denken al blijven de berichten erover erg somber.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: