Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Heel interessant; stuur blog door naar dochter
3e jrs biologie Nijmegen
simongroet
Hoopgevend dat de koralen, die in feite een belangrijke schakel in het systeem van de zee vormen zich van opgelopen schade kunnen herstellen. Tot hoever…luidt mijn min of meer retorische vraag.
Heel bijzonder vind ik het dat is gebleken dat koralen, qua metabolisme, overeenkomsten met de mens vertonen. Bijvoorbeeld eleeuw en een koe staan verder van elkaar af. Het verschil in metabolisme tussen twee genoemde diersoorten zou basaal een kwestie van PH-waarden zijn. De mens is een omnivoor en een koraal dus ook.
De zeeën zijn, zo we weten, ontzettend vervuild met onder andere plastic afval. Gisteren zag ik op tv ( Planet Earth)een gedeelte van een verontrustende docu met een enorm aangekoekt plastic eiland dat gevormd wordt door met de zeestroom meegevoerd plastic afval. Je kent het vast wel.
Hiermee zullen de koralen niets kunnen aanvangen omdat plastic anorganisch is.
mooi, de onderwaterwereld.
en inderdaad, wat smokey zegt, de plastic soep, griezelig!
@lebonton, goed idee! Zij zal er inmiddels heel wat van weten, al is dit wel het laatste nieuws wat de koralen betreft.
@smokey, het plastic eiland, het is berucht en heb er veel over gehoord maar nog nooit gezien, maar vond de volgende link naar een TED-talk: http://www.youtube.com/watch?v=en4XzfR0FE8
Ik denk wel dat wat betreft het evenwicht tussen schadelijke en goedaardige bacterien we allemaal (alle dieren) erg veel op elkaar lijken, dus ook de leeuw en de koe. Het gaat niet om een genetische overeenkomst.
@lebonton, het is niet alleen mooi maar ook een bron van leven in de breedste zin. Als de oceanen ziek worden kunnen wij het ook wel vergeten.
Het plastic eiland moet iets verschrikkelijks zijn.
Pierra,
Je schrijft:
"Wat we moeten hopen is dat ze (die ecosystemen) zich veel makkelijker blijken te kunnen aanpassen dan we tot nu toe konden waarnemen."
Het is te verwachten dat die hoop het enige is waar we het mee moeten doen. Het inzicht dat de overbevissing en het opstoken van fossiele brandstoffen moeten stoppen tref je alleen aan bij wetenschappers en milieuactivisten. Politici en consumenten negeren de signalen volledig dus daar valt geen heil van te verwachten.
Of Moeder Natuur de doodsklap die wij aan het uitdelen zijn kan opvangen valt te betwijfelen. Ik zie het somber in.
Boeiende info fraai vorm gegeven.
@ing. St Hawk, we moeten ook inzien dat de studie van het leven, en dan vooral dat in de oceaan relatief recent is. Ook Forest Rohwer, die zeer deskundig is, moet af en toe zeggen dat het waarschijnlijk is dat bepaalde mechanismen bij de koralen werken zoals we denken dat ze werken. Zelfs hij is niet honderd procent zeker, want hij bestudeerd ze misschien wel z’n hele leven, maar dat is dus eigenlijk nog niet zo lang.
Het kan blijken dat de koralen sterker zijn dan we denken.
Ik vond de boodschap redelijk optimistisch. De aandacht voor de riffen is enorm toegenomen en ze worden hier en daar beschermd. Van de andere kant als je de cijfers leest: 50% van de riffen verdwijnt binnen tien jaar, dan is dat wel erg verontrustend. Een en ander is dus niet makkelijk te rijmen.
@Louise, dank je! Het is het allerlaatste nieuws over de koralen. Wat mij betreft minder negatief dan ik verwachtte al zijn de cijfers verontrustend.
Ik voel me weer bij de les getrokken. Mooi maar kwetsbaar.
@martin, zoals gewoonlijk ook een les voor mezelf. Er is blijkbaar veel ontdekt de laatste tijd over de koralen en ze zijn voorlopig nog niet klaar met onderzoeken.
(Jammer dat je achterglas-blog afgelopen is)
@Pierra, merci voor je antwoord. Ik refereerde, aangaande de vergelijking van mens en koraal naar dit gedeelte uit je verhaal:
=Dit laatste gebeurt vooral wanneer het koraal onder stress staat doordat het bijvoorbeeld blootstaat aan een te hoge of te lage temperatuur. Dit is dus eigenlijk wat ook bij de mens gebeurt. Alles bij elkaar lijkt het koraal behoorlijk op het menselijk lichaam waar ‘goede’ bacteriën ons tegen slechte bestand maken. Dat is dan ook precies wat Forest Rohwer doet: hij gebruikt de algen om al deze interacties te bestuderen om vervolgens te kijken of het ook bij de mens zo werkt= .
Hierbij een muzikaal intermezzo met koralen:))http://www.youtube.com/watch?v=AsD0FDLOKGA&feature=related
@smokey, Rohwer vergelijkt een en ander inderdaad met de mens. Maar het is bijna zeker dat alle organismen afhangen van dit soort evenwichten tussen ‘goede’ en ‘slechte’ microben.
Er zat trouwens een fout in die zin: hij bestudeert niet de algen maar de koralen. Heb het inmiddels verbeterd in de tekst.
Het intermezzo is prachtig…een ode aan de koralen en het hele ecosysteem. Dank voor de link!
Interessante informatie, bedankt.
Dertig jaar geleden, en langer, nam ik van mijn reizen wel kilo’s zware brokken (dood) koraal mee van eilanden als Rarotonga, en de Caribische, lang voordat er bezwaren en boetes bestonden.
Ik kijk nog dagelijks verrukt naar de kunstige bouwwerkjes.
Mooi blog weer. Met voor mij weer veel nieuws. Die virussen bijvoorbeeld. Ook bijzonder dat je het vergelijkt met een levend wezen. Zo is het precies. Een heel kwetsbaar , langzaam groeiend, levend wezen ook nog. Mits goed verzorgd kan het heel oud worden. Maar ook zomaar afsterven.
@StadsfotograafVelsen, je hebt een mooie schat verzameld. Zolang het wat dood materiaal betreft is het misschien ook geen probleem.
@Aad, dank je!
De koralen zijn levende wezens en hebben inderdaad een delicaat evenwicht met de microben die ze bij zich dragen, net als wij.
Wat te zeggen over zo’n hufter als die Chinese kapitein in april, die vast kwam te zitten op het Great Barrier Reef.
Zo’n domme, godverdomde….lekte die boot nog olie ook.
Het is verboden gebied voor schepen. Dat weten alle kapiteins van grotere schepen.
En met diezelfde houding wordt er aan overbevissing gedaan.
Het interesseert ze geen reet.
Fijn artikel weer Pierra. Weer wat geleerd.
@Gus, ja dat herrinner ik me ook nog goed. Gelukkig viel de schade toen nog mee.
We hoorden in Calabrie dat de EU Italie ‘adeviseert’ rustig aan te doen met het vissen. Ik dacht en hoop dat het meer is dan een advies.
Alle restaurants boden bijna uitsluitend vis aan, maar het was een soort vis die als ‘bijvangsel’ gevangen wordt. Veel lokale kleine vissoorten.
Eigenlijk zou je dus ook geen vis meer moeten eten…en dat wordt lastig.
In ieder geval koop ik geen tonijn in blik meer en ook de Nijlbaars is van het menu af.
Groet,
Ja, wat kan je nog wel naar geweten eten…een bruine boterham met pindakaas 🙂 vermits zonder roomboter.
Ik kocht eigenlijk al nooit meer tonijn, bedenk ik net…
Onwetend deed ik met je protest mee.
We hebben in ieder geval een succesje gehad met de walvis.
Als die Japanse vissers nou eens massaal niet goed schoongemaakte kogelvis aten.
ik volg het koraal
ik volg het allemaal
het dieptriest kappen
van het oerwoud
dit is wat me werkelijk
en soms letterlijk
benauwd
gr annet
@Gus, met de walvis is het (voorlopig) goed gekomen, maar nu de rest.
@Annet, het koraal is het onderwateroerwoud en heeft in die zin hetzelfde belang als onze ‘groene longen’. Maar dat bedoelde je vermoedelijk al. Het mooie aan dit interview vond ik dat de koralen misschien toch sterker zijn dan we denken al blijven de berichten erover erg somber.