Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Oudste macrofossielen

De ontdekking in Gabon van meer dan 250 goed bewaarde fossielen van meercellige organismen toont voor het eerst aan dat er rond 2,1 miljard jaar geleden al meercellig leven bestond. Deze ontdekking is des te verrassender aangezien de Cambrische explosie van 600 miljoen jaar geleden gezien wordt als de oorsprong van meercellig en complex leven. De fossielen moeten als giganten beschouwd

microtomografie

Uit Physorg. com: Virtuele reconstructie van een microtomografie van

de externe (links) en interne (rechts) morfologie van een van de

macrofossielen uit Gabon © CNRS Photo Library / A. El Albani &

A. Mazurier.

worden in een wereld die uitsluitend uit microben bestond. Abderrazak El Albani en medewerkers publiceren deze ontdekking vandaag in Nature.

Het eerste leven ontstond rond 3,5 miljard jaar geleden en bestond uit prokaryoten, ofwel afzondelijke cellen zonder celkern. Tussen de 3,5 miljard jaar geleden en het begin van de Cambrische explosie van 600 miljoen jaar geleden, bestond er het geologische tijdperk Proterozoïcum (vanaf 2,5 miljard jaar geleden), een lange periode waarvan men weinig weet, behalve dat zich toen prokaryotische en eukaryotische eencellige organismen (zonder en met celkern resp.) ontwikkelden. De fossielen van 2,1 miljard jaar geleden tonen aan dat er toen al meercellig leven bestond.

macrofossil

Van Physorg. com: Complex en gestructureerd meercellig

macrofossiel gevonden in Gabon.

© CNRS Photo Library / Kaksonen

De meting van de aanwezigheid van zwavel-isotopen maakte het mogelijk dit eens levende organisme te onderscheiden van de sedimenten. Met microtomografie werden vervolgens de driedimensionele structuren vastgesteld. Deze structuur laat zien dat het om meer gaat dan een dun laagje bacteriën en heeft een zekere dikte en duidelijk gedefinieerde randen. De fossielen van enkele millimeters tot 12 centimeter groot laten zien dat er communicatie tussen de cellen geweest moet zijn.
De organismen leefden waarschijnlijk in ondiep zeewater en profiteerden van een verhoging van zuurstof in de atmosfeer tussen 2,45 en 2 miljard jaar geleden (The Great Oxidation Event). Pas 700 miljoen jaar geleden nam het zuurstofgehalte nog meer toe en kon het meer complexe leven zich ontwikkelen tijdens de Cambrische explosie.

Er blijft nog twijfel bestaan of het inderdaad om eukaryoten gaat, hoewel de driedimensionele structuur dit wel doet vermoeden. Tegenwoordige bacterieplakken zijn

macrofossielen

Uit Nature News: Macrofossielen

uit Gabon. El Albani

veel dunner dan deze fossielen en hebben geen driedimensionele structuur. Er zijn veel verschillende lijnen die onafhankelijk meercellig leven ontwikkelden (schimmels, dieren en planten). Deze fossielen zouden een vroeg experiment van de natuur geweest kunnen zijn.
De fossielen bevatten ook sporen van sterol dat kenmerkend is voor de membranen van eukaryoten, maar dit sterol zou ook neergedaald kunnen zijn uit sedimenten van jongere organismen.
Seilacher noemt de fossielen ‘pseudo-fossielen’ want hij denkt dat het opeenhopingen van pyriet kunnen zijn, die als gevolg van druk op de sedimenten bepaalde vormen aannamen.
Voorlopig gaat El Albani door met het opgraven van deze fossielen in Gabon. Deze ontdekking zal ongetwijfeld nog veel discussie voortbrengen.

Uit Nature News en Physorg.com

19 Reacties op “Oudste macrofossielen

 1. ingStHawk juli 1, 2010 om 14:25

  Pierra,
  Meercellig leven ouder dan 2 miljard jaar ! Mooi nieuws en verrassend inderdaad.
  Spreek je nu in dit geval van één organisme of kun je het zien als een kolonie van ééncelligen die verschillende rollen zijn gaan vervullen binnen hun samenleefverband ?

 2. Eelco juli 1, 2010 om 14:42

  De ouderdomsbepaling is hier gepubliceerd:http://dx.doi.org/10.1016/0012-821X(92)90220-P
  Hier maken ze gebruik van Sm-Nd isotopic dating: http://en.wikipedia.org/wiki/Samarium-neodymium_dating
  Prachtige vondst !

 3. Pierra juli 1, 2010 om 14:43

  @ingStHawk, dat is een goeie vraag. In hetzelfde artikel van Nature wordt het woord organisme gebruikt en het woord fossiel. Het woord kolonie wordt in het artikel uitsluitend gebruikt in verband met bacterien. Een organisme doet denken aan rolverdeling en differentiatie en als je de foto’s bekijkt lijkt het of er verschillende structuren aanwezig zijn, maar daar wordt vrijwel niets over gezegd dus daar kan niet over gespeculeerd worden. Het zou nog groter nieuws zijn als er ook differentiatie optrad.
  Ook een micro-organisme is een organisme zonder dat er specialisatie is, organellen uitgezonderd.

 4. Pierra juli 1, 2010 om 14:54

  @Eelco, dank voor je extra informatie.
  Je eerste link gaat helaas niet open (dat kan aan mijn modem liggen).
  Is die methode voor dateren in deze studie gebruikt? Niet dat ik het niet geloof, maar ik kan het nergens vinden, dus hoe weet jij dat nu?
  Een geweldige vondst, daar volgt vast nog meer op.
  Het stond gek genoeg niet in de kranten.

 5. Paul Nijbakker juli 1, 2010 om 15:48

  Interessant, maar ik begrijp dat er nog meer onderzoek nodig is.

 6. Eelco juli 1, 2010 om 16:03

  Pierra: "Je eerste link gaat helaas niet open (dat kan aan mijn modem liggen)."
  Dat komt omdat de VKblog de link niet helemaal overneemt door het haakje wat erin zit … de enige oplossing is een copy-and-paste van dx.doi.org/10.1016/0012-821X(92)90220-P in je browser …
  Pierra: "Is die methode voor dateren in deze studie gebruikt? Niet dat ik het niet geloof, maar ik kan het nergens vinden, dus hoe weet jij dat nu?"
  Dat heb ik uit bovenstaand artikel (wat jij niet kon openen): daar wordt het in detail uitgelegd. El Albani et al. verwijzen er alleen maar naar, maar vermelden de methode niet.

 7. antoinette duijsters juli 1, 2010 om 16:08

  Mooi, maar volgens sommige onderzoekers was een kwestie van tijd om ze te vinden. Het mogelijkheid dat er eerder meercellig leven moet zijn geweest, wordt al een tijd onderzocht. Maar dan is nu dus mogelijk het bewijs gevonden.

 8. Pierra juli 1, 2010 om 16:27

  @Paul Nijbakker, ze moeten dit organisme, een nieuwe soort eigenlijk, nog classificeren bijvoorbeeld en ze zijn nog lang niet klaar met de opgravingen bij de vindplaats. Ik hoop dat er langzaamaan meer bekend over wordt.
  @Eelco, natuurlijk, nu zie ik het. Leuk dat je dat gevonden hebt en het er nu hier bijstaat. Kun je nagaan hoe lang (voor een mensenleven) ze daar al aan het werk zijn. Dank!
  @Antoinette, Ik las ook ergens over aanwijzingen van meercellig leven van zo’n 1,8 miljard jaar geleden betreffende vondsten in Indie die al eerder gedaan werden, maar die niet zo overtuigend bleken. Het was moeilijk om daar meer over te vinden.
  Het is wel even wennen aan dit nieuwe idee.

 9. Aad Verbaast juli 1, 2010 om 17:44

  Heerlijk om je weer te lezen. Kijk dat is nou iets wat ik gemist heb gedurende mijn afwezigheid!

 10. Pierra juli 1, 2010 om 17:55

  @Aad, je bent weer terug!! Dat je dit mist lijkt me onwaarschijnlijk, maar het is wel een bijzondere dag vandaag wat dit nieuws betreft.
  Eerder was er nieuws over het synthetisch leven van Craig Venter al heb ik het niet bij je op de stoep gelegd.
  Ik kom gauw weer je berichten lezen.

 11. martin juli 1, 2010 om 23:05

  Hou je ons op de hoogte van de ontwikkelingen? Domme vraag
  (je komt altijd met follow-up), maar ik heb hier het idee dat er nog
  wel het e.e.a. moet volgen. Zou het zonder jou alleen op zaterdag
  in de krant lezen dit soort berichten/artikelen.

 12. Pierra juli 2, 2010 om 09:24

  @martin, Er komt vast nog meer naar buiten over een tijdje. Ik ben trouwens benieuwd òf de zaterdagkrant er wel mee komt met dit nieuws. Laat je me dat weten?

 13. koen juli 2, 2010 om 13:24

  weer een mooi informatief blog. wat heb je veel kennis van zaken!
  hartelijke groet,
  koen

 14. Gus juli 2, 2010 om 22:54

  Maar, er is dus twijfel over. Eventueel pseudo-fossielen.
  Voor dat het hoofd nou op hol slaat moet dat ook onderzocht worden.

 15. Pierra juli 2, 2010 om 23:18

  @koen, dank je! die kennis valt wel mee, maar het is wel boeiend en leerzaam.
  @Gus, Seilacher dacht zelf ooit 1,1 miljard jaar oude eukaryote fossielen te hebben gevonden. Nu is hij overtuigd dat dat pseudo-fossielen waren. Misschien is hij te sceptisch geworden. Maar we houden het hoofd koel ook met de hitte.

 16. Kees Smit juli 3, 2010 om 19:32

  Ik had ervan gelezen, maar met deze mooie foto’s erbij is het wat anders.

 17. Pierra juli 4, 2010 om 11:05

  @Kees Smit, leuk dat je er eerder over las (hopelijk komt het overeen). De foto’s stonden ook op de voorpagina van Nature en geven een goede indruk.

 18. ingStHawk juli 26, 2010 om 09:46

  Pierra,
  Nog iemand die het blijkbaar interessant vond.http://blog.lib.umn.edu/denis036/thisweekinevolution/2010/07/earliest_multicellular_life_ma.html
  Het opzoeken van Boraas et al. op http://www.springerlink.com/content/100160/ en dan find :Boraas(artikel nr. 7) is zeker de moeite waard.

 19. Pierra juli 26, 2010 om 10:27

  @ingStHawk,
  Dank voor je links, een heel mooi blog ook (heb een RSS feed genomen).
  Het is inderdaad verbazend dat dit experiment van Boraas uit 1998 is en dat er geen vervolgexperimenten op zijn. Als dit aangetoond werd met nog een andere eencellige alg dan zou de vorming van kleine kolonieen (!) in bijzijn van een predator de regel kunnen blijken te zijn.
  ik schrok even van je avatar, die op indrukwekkende wijze het scherm uitspringt. Machtig mooi!

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: