Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Positieve geluiden

Het ligt er maar aan wie je volgt, maar als ik zo de artikelen bekijk die via Twitter binnenkomen is het veelal slecht nieuws: de bijensterfte, uitsterving van diersoorten ofwel de zesde massa-extinctie, wel of geen verbod op de walvisvangst, gesteggel tussen atheisten en gelovigen en in de politiek, de crisis, de olieramp in de golf van Mexico (om niet te spreken van de situatie in Nigeria), en nu vanmorgen de uitsterving van de mens:

Frank Fenner verwacht dat de mens binnen 100 jaar zal uitsterven. Hij zegt: “De homo sapiens zullen uitsterven, misschien zelfs binnen honderd jaar. Niet alleen de laatste mens verdwijnt van de aardbodem. Veel andere dieren ook,” vertelt Fenner. “Het is een onomkeerbare situatie. Ik denk dat het te laat is.”

Voor de biodiversiteit is er echter goed nieuws. Al eerder schreef ik over de koralen en

hippocampus bargibanti
Van internet: Hippocampus bargibanti

de biodiversiteit in het algemeen. Koralen zijn erg gevoelig voor lagere en hogere temperaturen die verbleking van het koraal kunnen veroorzaken: de symbiotische algen verlaten het koraal dat daardoor afsterft. Het blijkt nu dat, tenminste in bepaalde gebieden van de Caraïbische zee, de koralen die zich aan de rand van een rif bevinden zich heel goed kunnen aanpassen aan klimaatveranderingen. Pandolfi, een van de auteurs van het artikel in Science, toont aan dat waar er een sterke beweging in de omstandigheden van het milieu is er vreemde evolutionaire veranderingen te zien zijn. De koralen evolueren als het ware naar andere ‘morfo-soorten’ (De koralen zijn alleen morfologisch bestudeerd, niet genetisch). Dit gegeven zou de natuurbescherming beter moeten bekijken. Er wordt namelijk teveel gelet op de hoeveelheid soorten, of op een groot aantal unieke soorten binnen een gebied. Er moet ook meer gekeken worden naar de randen van een gebied, de ‘eco-margins’, daar kunnen soorten evolueren die beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Dit gegeven zou dus beter bestudeerd moeten worden in alle ecosystemen die men wil beschermen. Sommige wetenschappers geloven er niet veel van, omdat de klimaatveranderingen te snel zouden gaan om evolutie een rol te laten spelen.

hippocampus bargibanti
Van internet: Hippocampus bargibanti

De plaatjes zijn van het koraal Muricella met in beide gevallen eenzelfde soort zeepaardje (Hippocampus Bargibanti).

Uit Scientias en NewScientist

19 Reacties op “Positieve geluiden

 1. BarbaraJansma juni 18, 2010 om 16:49

  Indrukwekkend, en heel interessant!

 2. antoinette duijsters juni 18, 2010 om 17:04

  Heb ik toch al steeds gezegd, koralen bestaan al zo lang, er zijn altijd soorten die zich aanpassen. En dan gaat ook op voor de mens, wat er ook gaat gebeuren, ik geloof niet dat de mens helemaal uitsterft, alleen zal ook de mens zich moeten aanpassen.

 3. BarbaraJansma juni 18, 2010 om 17:12

  Ja, maar de mens bestaat pas net, en is toch wel heel bedreven in zich aanpassen de verkeerde kant op. Alleen als er niks meer te halen valt, kijken we wat verderop. En koralen lopen wat dat betreft niet erg in het oog. Als je bijv. ziet hoe de Amerikanen nu te keer gaan over de olieramp, met hun energieverslindend leven!
  Als individu zijn we erg oké, maar als soort een regelrechte ramp. Oeps.

 4. Pierra juni 18, 2010 om 17:13

  @Barbara, fijn, heel erg bedankt.
  @Antoinette, eens. Soms denk ik weleens om dat getwitter op te geven, je wordt er echt somber van. Inderdaad, ik geloof ook niet dat de mens zal uitsterven. Bovendien betekent uitsterven dat er echt geen enkel exemplaar meer in leven is, of eigenlijk dat deze niet meer wordt gespot. De enige die dit kan vaststellen is de mens zelf.

 5. Pierra juni 18, 2010 om 17:18

  @Barbara, een rampzalige soort, zeg dat wel! Die past zich overal aan aan.
  Misschien vind je het voorgaande blog http://www.vkblog.nl/bericht/320738/Het_Antropoceen ook wel interessant (zie ook commentaar van meneer_opinie en Antoinette)

 6. De Stripman juni 18, 2010 om 18:00

  Aanpassing aan veranderende omstandigheden, als daar al sprake van zou zijn, gaat misschien niet snel genoeg. Maar als er binnen een soort voldoende variatie is zullen er al gauw individuen zijn, die zich in de nieuwe situatie staande kunnen houden en zo hun gunstige eigenschappen door kunnen geven aan volgende generaties. Het leven op Aarde zal niet gauw uitsterven en de mens vermoedelijk ook niet…;o)
  Natuurbeschermers zijn vaak erg pessimistisch. Misschien om de mensheid aan te porren aan natuurbescherming te gaan doen. Op zich is dat een mooi streven, maar al die somberheid kan ook contraproductief werken. Wat zullen we ons nog inspannen als toch alles naar de haaien gaat ? Ik ben dus voorstander van positieve berichten…;o)

 7. Pierra juni 18, 2010 om 18:13

  @De Stripman, gelukkig en ben het met je eens. Men is natuurlijk bang dat de veranderingen als die van het klimaat zo snel gaan dat we geen tijd hebben om ‘ons’ aan te passen.
  Het lijkt erop dat er ook veel geld gemoeid is met duurzam energie bijvoorbeeld, dat schijnt weer een hele markt op zich te zijn, behalve die van de olie.
  Het is wel een erg klein positief geluid, tot nu toe alleen zichtbaar in koralen…

 8. Maria-dolores juni 18, 2010 om 18:52

  hm… ik denk dat we het beste zo goed en waardig mogelijk kunnen proberen te leven…

 9. De Stripman juni 18, 2010 om 18:58

  @ Pierra: Als je ziet onder welke, zeer verschillende, omstandigheden de mens zich kan handhaven dan denk ik niet dat we ons direct zorgen moeten maken over het voortbestaan van de soort. Het voortbestaan van onze verspillende manier van leven is een heel andere kwestie. Maar onze manier van leven verandert sowieso. Ook dat is evolutie…;o)

 10. öszibarack juni 18, 2010 om 19:34

  Stel dat het zeewater opwarmt en koralen zijn heel gevoelig voor temperatuurverandering. Dan zou de meest logische stap zijn dat de koralen hun leefgebied verplaatsen naar voorheen koudere gebieden. Verplaatsing ≠ extinctie.

 11. iris kijkt juni 18, 2010 om 20:59

  De mens zal uitsterven maar dat is voor de biodiversiteit gelukkig goed nieuws !! -))
  Knappe jongen toch die ons in 100 jaar eronder krijgt, schat ik. Wordt hij gesponsord ?

 12. P.H.M. van de Kletersteeg juni 18, 2010 om 22:53

  Is het niet door een natuurramp dan is het door oorlog.
  Oorlog onstaan door overbevolking, of door idiote religie; het maakt niet uit; als het escakeert en er massavernietigingswapens worden gebruikt, worden hele streken ontvolkt.
  De positieve kant: kan de natuur zich herstellen
  Alle millieu problemen e.d zij gerelateerd aan overbevolking en asociaal gedrag van groeperingen die aan de macht zijn; zowel op mcro als op macro nivo.

 13. galadriel juni 18, 2010 om 23:09

  onheilspellend voor ons dat uitsterven van de mens…een zegen voor deze planeet wellicht
  toch nog een positief berichtje dat ik hoorde vanmorgen via de radio: men gaat een enorme bomenwal planten in de woestijn…. er is eindelijk, eindelijk genoeg geld (en dat laatste is eigenlijk nooit een probleem er is altijd genoeg geld het zit alleen te vaak in de verkeerde broekzakken)

 14. Pierra juni 18, 2010 om 23:16

  @De Stripman, dat denk ik ook.
  @oszibarack, dat is waarschijnlijk wat ze zullen doen, totdat het overal te warm wordt. Maar misschien dat ze zich daar aan aan kunnen passen dus.
  @Iris kijkt, het zou een paradijs zonder mensen zijn.
  Dat zie je wel vaker bij erg oude mensen dat ze erg pessimistisch worden zoals deze meneer Fenner.
  @PHM, oorlog zou het probleem oplossen? Er is vast een andere manier.

 15. Pierra juni 18, 2010 om 23:20

  @galadriel, dat is inderdaad mooi nieuws en zou prachtig zijn. Eigenlijk zou geld geen obstakel meer moeten zijn voor dit soort problemen van het milieu, het is een dringende zaak.

 16. martin juni 21, 2010 om 11:15

  Positieve en negatieve berichten. Het is inderdaad maar wat je zoekt.
  Je kan wel concluderen wat zeker niet positief is en daar iets aan
  veranderen. Dat heeft vermoedelijk meer zin dan alleen
  onheilsvoorspellingen al kunnen die juist door ze te doen en erop te
  reageren niet uitkomen.

 17. Pierra juni 21, 2010 om 14:08

  @Martin, er stond in de Italiaanse kranten dit weekend een enorm artikel over met uitlatingen van o.a. ook James Lovelock. Hij zit wat dat betreft op dezelfde lijn als Fenner. Vreemd dat wetenschappers dit soort uitlatingen doen, er is nl. geen enkel bewijs voor.
  Maar inderdaad, als je maar hard genoeg roept en er ook iets aan doet valt het misschien allemaal wel mee.

 18. Gus Bolden juni 23, 2010 om 22:46

  Ach, al die doemdenkers.
  Was ik maar in Italië op een terrasje (Cavalino) zittend met een lekker glas wijn onder handbereik.
  En de do(e)m denkers achter me latend.

 19. Pierra juni 23, 2010 om 23:32

  @Gus, Cavalino bij Venetie? Het is nu het beste weer wat je maar kunt bedenken voor een terrasje hier, al is het in NL nu ook erg mooi weet ik.
  Die doemdenkers ga ik ook maar even vergeten – oblio totale

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: