Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Indrukwekkend, en heel interessant!
Heb ik toch al steeds gezegd, koralen bestaan al zo lang, er zijn altijd soorten die zich aanpassen. En dan gaat ook op voor de mens, wat er ook gaat gebeuren, ik geloof niet dat de mens helemaal uitsterft, alleen zal ook de mens zich moeten aanpassen.
Ja, maar de mens bestaat pas net, en is toch wel heel bedreven in zich aanpassen de verkeerde kant op. Alleen als er niks meer te halen valt, kijken we wat verderop. En koralen lopen wat dat betreft niet erg in het oog. Als je bijv. ziet hoe de Amerikanen nu te keer gaan over de olieramp, met hun energieverslindend leven!
Als individu zijn we erg oké, maar als soort een regelrechte ramp. Oeps.
@Barbara, fijn, heel erg bedankt.
@Antoinette, eens. Soms denk ik weleens om dat getwitter op te geven, je wordt er echt somber van. Inderdaad, ik geloof ook niet dat de mens zal uitsterven. Bovendien betekent uitsterven dat er echt geen enkel exemplaar meer in leven is, of eigenlijk dat deze niet meer wordt gespot. De enige die dit kan vaststellen is de mens zelf.
@Barbara, een rampzalige soort, zeg dat wel! Die past zich overal aan aan.
Misschien vind je het voorgaande blog http://www.vkblog.nl/bericht/320738/Het_Antropoceen ook wel interessant (zie ook commentaar van meneer_opinie en Antoinette)
Aanpassing aan veranderende omstandigheden, als daar al sprake van zou zijn, gaat misschien niet snel genoeg. Maar als er binnen een soort voldoende variatie is zullen er al gauw individuen zijn, die zich in de nieuwe situatie staande kunnen houden en zo hun gunstige eigenschappen door kunnen geven aan volgende generaties. Het leven op Aarde zal niet gauw uitsterven en de mens vermoedelijk ook niet…;o)
Natuurbeschermers zijn vaak erg pessimistisch. Misschien om de mensheid aan te porren aan natuurbescherming te gaan doen. Op zich is dat een mooi streven, maar al die somberheid kan ook contraproductief werken. Wat zullen we ons nog inspannen als toch alles naar de haaien gaat ? Ik ben dus voorstander van positieve berichten…;o)
@De Stripman, gelukkig en ben het met je eens. Men is natuurlijk bang dat de veranderingen als die van het klimaat zo snel gaan dat we geen tijd hebben om ‘ons’ aan te passen.
Het lijkt erop dat er ook veel geld gemoeid is met duurzam energie bijvoorbeeld, dat schijnt weer een hele markt op zich te zijn, behalve die van de olie.
Het is wel een erg klein positief geluid, tot nu toe alleen zichtbaar in koralen…
hm… ik denk dat we het beste zo goed en waardig mogelijk kunnen proberen te leven…
@ Pierra: Als je ziet onder welke, zeer verschillende, omstandigheden de mens zich kan handhaven dan denk ik niet dat we ons direct zorgen moeten maken over het voortbestaan van de soort. Het voortbestaan van onze verspillende manier van leven is een heel andere kwestie. Maar onze manier van leven verandert sowieso. Ook dat is evolutie…;o)
Stel dat het zeewater opwarmt en koralen zijn heel gevoelig voor temperatuurverandering. Dan zou de meest logische stap zijn dat de koralen hun leefgebied verplaatsen naar voorheen koudere gebieden. Verplaatsing ≠ extinctie.
De mens zal uitsterven maar dat is voor de biodiversiteit gelukkig goed nieuws !! -))
Knappe jongen toch die ons in 100 jaar eronder krijgt, schat ik. Wordt hij gesponsord ?
Is het niet door een natuurramp dan is het door oorlog.
Oorlog onstaan door overbevolking, of door idiote religie; het maakt niet uit; als het escakeert en er massavernietigingswapens worden gebruikt, worden hele streken ontvolkt.
De positieve kant: kan de natuur zich herstellen
Alle millieu problemen e.d zij gerelateerd aan overbevolking en asociaal gedrag van groeperingen die aan de macht zijn; zowel op mcro als op macro nivo.
onheilspellend voor ons dat uitsterven van de mens…een zegen voor deze planeet wellicht
toch nog een positief berichtje dat ik hoorde vanmorgen via de radio: men gaat een enorme bomenwal planten in de woestijn…. er is eindelijk, eindelijk genoeg geld (en dat laatste is eigenlijk nooit een probleem er is altijd genoeg geld het zit alleen te vaak in de verkeerde broekzakken)
@De Stripman, dat denk ik ook.
@oszibarack, dat is waarschijnlijk wat ze zullen doen, totdat het overal te warm wordt. Maar misschien dat ze zich daar aan aan kunnen passen dus.
@Iris kijkt, het zou een paradijs zonder mensen zijn.
Dat zie je wel vaker bij erg oude mensen dat ze erg pessimistisch worden zoals deze meneer Fenner.
@PHM, oorlog zou het probleem oplossen? Er is vast een andere manier.
@galadriel, dat is inderdaad mooi nieuws en zou prachtig zijn. Eigenlijk zou geld geen obstakel meer moeten zijn voor dit soort problemen van het milieu, het is een dringende zaak.
Positieve en negatieve berichten. Het is inderdaad maar wat je zoekt.
Je kan wel concluderen wat zeker niet positief is en daar iets aan
veranderen. Dat heeft vermoedelijk meer zin dan alleen
onheilsvoorspellingen al kunnen die juist door ze te doen en erop te
reageren niet uitkomen.
@Martin, er stond in de Italiaanse kranten dit weekend een enorm artikel over met uitlatingen van o.a. ook James Lovelock. Hij zit wat dat betreft op dezelfde lijn als Fenner. Vreemd dat wetenschappers dit soort uitlatingen doen, er is nl. geen enkel bewijs voor.
Maar inderdaad, als je maar hard genoeg roept en er ook iets aan doet valt het misschien allemaal wel mee.
Ach, al die doemdenkers.
Was ik maar in Italië op een terrasje (Cavalino) zittend met een lekker glas wijn onder handbereik.
En de do(e)m denkers achter me latend.
@Gus, Cavalino bij Venetie? Het is nu het beste weer wat je maar kunt bedenken voor een terrasje hier, al is het in NL nu ook erg mooi weet ik.
Die doemdenkers ga ik ook maar even vergeten – oblio totale