Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Een splinternieuwe bacterie

Na 10 jaar is Craig Venter erin geslaagd een synthetisch genoom in een bacteriecel te plaatsen. De sequentie is een in het lab gesynthetiseerde copie van het chromosoom van een andere bacterie. De ontvangende bacterie was ontdaan van zijn oorspronkelijke chromosoom waarna het nieuwe erin geplaatst werd. Deze nieuwe bacterie gebruikte in eerste instantie al de eiwitten, de vertaal- en copieercomplexen die reeds aanwezig waren, maar na zo’n 30 generaties is al deze machinerie vervangen door eiwitten die gecodeerd werden door het nieuwe DNA. Deze doorbraak roept veel commentaar op. Dit is allemaal te lezen in de onderstaande links naar verschillende artikelen en blogs.

mycoplasma mycoides

Dit plaatje gaat sinds gisteren de wereld rond. Hier zijn twee kolonies te zien van de

nieuwe bacterie Mycoplasma Mycoides. Het gen lacZ kleurt deze kolonies blauw

en toont aan dat het DNA met succes in de cel is geplaats en dat het functioneel is.

De bacterie is geen bewijs dat leven in het lab gecreëerd kan worden en vertelt niets over de oorsprong van het leven op Aarde. Wat dat betreft, zegt David Deamer, zou het boeiend kunnen zijn een zelfreplicerend en zelfcatalyserend synthetisch RNA-molecuul in een dergelijke bacterie te plaatsen om te zien of dit RNA in staat is een dode cel te doen leven. In dit geval zou er meer bewijs gevormd kunnen worden voor de RNA-wereld hypothese: een wereld die in eerste instantie bestond uit zelfreplicerend en -catalyserend RNA in plaats van eiwitten en/of DNA.

Er wordt gesproken over toepassingen waarbij bacteriën gecreëerd kunnen worden die bijvoorbeeld vervuilende stoffen als olie kunnen afbreken of nieuwe medicijnen kunnen aanmaken. Daarmee wordt er natuurlijk ook gesproken over de gevaren van het loslaten van een nieuwe bacterie in het milieu, wat een extra vervuiling zou kunnen betekenen. PZMeyers verwacht daarentegen dat deze breekbare bacterie bijzonder kleine overlevingskansen zal hebben ten opzichte van de in de natuur voorkomende door miljarden jaren evolutie geselecteerde bacteriën.
In de Volkskrant komt dit weekend de wetenschapsbijlage uit met een uitgebreid artikel hierover. Ik kan het helaas niet lezen van hieruit en heb zoveel mogelijk artikelen verzameld die hieronder te lezen zijn.

Het oorspronkelijke artikel (Pdf) is vrij toegankelijk.
Hier kan commentaar van verschillende wetenschappers gelezen worden.
Een artikel uit ScienceNews en vervolgens zijn er boeiende blogs van PZMeyers en Jerry Coyne.

Update:  Interview met Craig Venter. (youtube)
               TEDtalk by Craig Venter.
               Edge
               Nabeschouwing PZMeyers
               Craig Venter on the implications of the synthetic cell
               Special report NewScientist

49 Reacties op “Een splinternieuwe bacterie

 1. antoinette duijsters mei 21, 2010 om 18:42

  Moeten we hier nu gelukkig mee zijn, ik niet.

 2. 100_woorden mei 21, 2010 om 18:47

  @Pierra
  =Er wordt gesproken over toepassingen waarbij bacteriën gecreëerd kunnen worden die bijvoorbeeld vervuilende stoffen als olie kunnen afbreken of nieuwe medicijnen kunnen aanmaken.=
  Dat klinkt altijd zo mooi, maar de andere kant van die waarheid zijn de militaire toepassingen die buiten de blik van de "openbare" wetenschap worden ontwikkeld. Dat geldt uiteraard voor alle vormen van toegepaste wetenschap, maar het is en blijft toch een punt van zorg.
  Hoe dan ook, interessant is het wel.

 3. Pierra mei 21, 2010 om 18:47

  @Antoinette, het kan veel betekenen voor de productie van medicijnen, maar het mooiste is dat de techniek nu bestaat en door velen gebruikt kan worden om synthetisch DNA dat geen kopie is van andere organismen te testen. Het is groot nieuws en wordt nu al als een mijlpaal gezien.

 4. Pierra mei 21, 2010 om 18:54

  @100_woorden, hier en daar las ik de termen ‘bioerror’ en ‘bioterror’. Er zijn waarschijnlijk risico’s, en het zal mischien gereguleerd moeten worden. Obama heeft al een brief gestuurd naar een commissie om uit te zoeken wat de risico’s van dit onderzoek zijn. Het Vaticaan is lovend.
  Toch zal een terrorist zal niet zo gauw naar zo een ingewikkelde methode grijpen. Een enorm instituut als dat van Venter en de know-how die ze hebben is niet zomaar op poten te zetten.

 5. antoinette duijsters mei 21, 2010 om 19:12

  Pierra, nee, ik blijft het verkeert vinden, op de stoel van de natuur gaan zitten.
  Waar moet dit eindige, met kunstmatige mensen?

 6. Eelco mei 21, 2010 om 19:21

  Knutselen voor gevorderden !
  Net als met de kernfysica (atoombommen) hoop je maar wel dat deze kennis niet in verkeerde handen komt.

 7. Pierra mei 21, 2010 om 19:22

  @Antoinette, het onderzoek is al meer dan tien jaar bezig. Iedereen wist het en zag het aankomen. Het gaat met deze nieuwe ontdekkingen vaak zo. Het klonen van de eerste schapen, IVF, dan wordt iedereen huiverig over waar dat heen gaat. Ook dan vraag je je af of er kunstmatige mensen gecreeerd zullen worden. De methode is nu nog zo nieuw en het duurt erg lang en kost heel veel geld om een dergelijk organisme te creeeren.

 8. Pierra mei 21, 2010 om 19:27

  @Eelco, volgens mij is Venter met zijn team zo gespecialiseerd, dat de techniek tenminste voor heel lang niet zo makkelijk toegankelijk is voor andere knutselaars. Het verbaast me enigszins dat alle reacties zo gealarmeerd zijn. Genetische modificatie is al erg lang beschikbaar en veel makkelijker. Daar kun je ook de ergste wapens mee maken.

 9. iris kijkt mei 21, 2010 om 19:30

  Het verhaal en de daarop gebaseerde beroemde film ‘Blade Runner’ , en eigenlijk heel het werk van de science fiction schrijver Phillip K. Dick draait rond die kwestie van kunstmatige mensen, met als boemerang : hoe echt zijn we zelf eigenlijk ?

 10. meneer_opinie mei 21, 2010 om 19:40

  Dat eventuele kunstmatige bacterien zo zwak zijn dat ze het nooit zullen overleven in de natuur, is natuurlijk maar een zoethoudertje. Bacterien zijn tenslotte meesters in de Laterale Gene Transfer. Dus het is altijd mogelijk dat een miljoenen jaren oude en ver ge-evolueerde bacterie een paar genen ophaalt bij de nieuw geproduceerde soorten en dan gezellig verder evolueert. Wie weet wat daar dan weer mee gebeurd. Van olie-afbraak naar plastic-afbraak is dan niet meer zo’n grote stap en er is een heleboel plastic op de wereld. Aldus sprak de doem-profeet 😉
  Het zal allemaal wel weer meevallen, maar naast erg ge-interesseerd, blijf ik ook een beetje ongerust.

 11. ing.St Hawk mei 21, 2010 om 20:21

  Pierra,
  Dit is natuurlijk een technisch hoogstandje en we zullen gaan zien hoe het zich zal ontwikkelen. Vanwege de angst die zoiets nieuws altijd met zich meebrengt heb ik mijn goede vriend Barack gevraagd een brief te schrijven om te zorgen dat een en ander wel goed in de gaten wordt gehouden.
  "Sure Hawk" , zei hij nog en voegde de daad bij het woord.http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/microsites/ostp/Gutmann-Letter.pdf
  Ik ga er van uit dat we rustig kunnen slapen.
  ps Ik zie nu dat je al van mijn vriend’s brief rept in een reactie maar ik laat hem toch maar staan voor de geïnteresseerde.

 12. ramirezi mei 21, 2010 om 20:22

  Ze kunnen wel stoppen met robotjes bouwen, dit wordt de toekomst…

 13. Smokey mei 21, 2010 om 20:54

  "Het Vaticaan is lovend"…. sinds wanneer hebben die daar verstand van wetenschap?
  Maar goed, als het Vaticaan lovend is dan zal het wel goed wezen…
  Ik heb er geen hoge pet van op en helemaal niet sinds alle bokken die door het Vaticaan zijn geschoten. Jij was toch niet zo pro Vaticaan en het geloof Pierra?
  Je repliqueert Antoinette dat men met dat het onderzoek al meer dan tien jaar bezig is en dat "Iedereen" het wist en zag aankomen…. wie mag iedereen dan wel wezen?
  Dat gekloon van schapen en gedoe met die onfortuinlijke stier Herman heeft ook niets positiefs opgeleverd.
  Je meldt ook: =De methode is nu nog zo nieuw en het duurt erg lang en kost heel veel geld om een dergelijk organisme te creëren= Het verbaast mij dat er zoveel geld in bodemloze putten te gedeponeerd wordt. Er zijn al zóveel medicijnen, waarnaast men vanwege de bijwerkingen weer andere medicijnen moet bijslikken. De meeste mensen slikken trouwens maar van alles voor zoete koek.
  Olie- en plasticafbrekende stoffen, die zijn er toch allang?
  Er is ontzagwekkend veel leed in de wereld en de "knutselsmurfen" in de laboratoria stellen als prioriteit het ontwikkelen van een bacterie? Sorry, dat vind ik een luxeprobleem. Rare gedachte dat de gezondheid van de mens afhankelijk zou zijn van een bacterie.
  Je ook dat "iedereen" huiverig wordt…etc. Iedereen? De wetenschap houdt kennelijk geen rekening met de mening van de rest van de wereld.
  en wat bevreemdende mededeling van jou:
  = volgens mij is Venter met zijn team zo gespecialiseerd, dat de techniek tenminste voor heel lang niet zo makkelijk toegankelijk is voor ANDERE KNUTSELAARS. Het verbaast me enigszins dat alle reacties zo gealarmeerd zijn. Genetische modificatie is al erg lang beschikbaar en veel makkelijker. Daar kun je ook de ergste wapens mee maken=.
  Je noemt de Venter-wetenschappers zelf "knutselaars".
  Ik vind het geen vooruitgang en het lijkt me niet gezond mensen te "kweken"die afhankelijk zijn van èn genetische manipulatie èn medicijnen. Het lijkt zelfs contradictionair.
  Met alle respect voor wetenschap maar niet àlle wetenschap.
  .

 14. Eelco mei 21, 2010 om 20:58

  @Pierra:
  Ik ben niet gealarmeerd, maar net als mijn hele, hele, hele goede boezemvriend Barack wil ik toch graag weten wat dit zoal mogelijk maakt, en wat daar de gevolgen van zouden kunnen zijn.
  Ik heb Barack nog ingefluisterd dat als ene Ing. St Hawk hem een verzoekje doet, net te doen alsof dat een geweldig idee is. De brief was toen al de deur uit.

 15. Eelco mei 21, 2010 om 21:02

  Smokey tegen Pierra: "Je noemt de Venter-wetenschappers zelf "knutselaars".
  Daar moet je mij de schuld van geven, niet Pierra … het was trouwens wel positief bedoeld.

 16. Pierra mei 21, 2010 om 21:06

  @Iris, een prachtige ontroerende film en de ontknoping stelt ons voor die vraag. Het is toch wel een hele stap van dit bacterie naar een mens.
  @meneer_opinie, toch is lateral gene transfer tussen genetisch gemodifeerde organismen ook mogelijk. Naar aanleiding van de olielek werd er al gesproken van bacterien die olie afbreken en om die los te laten dus deze bacterien zouden al bestaan. Het is blijkbaar geen optie om ze op de olie los te laten, er werd niet meer over gesproken.

 17. Pierra mei 21, 2010 om 21:15

  @ing. StHawk, heel fijn dat de brief erbij staat en dat je vriend over ons waakt, want na alle reacties word ik zelf ongerust. Zoals we kunnen lezen stapt hij in de inleiding over van genetisch gemodificeerde organismen naar dit synthetisch genoom. Volgens mij is de stap niet eens zo groot als die lijkt.
  @ramirezi, ik ben benieuwd of hiermee alternatieven voor robots gemaakt kunnen worden…

 18. Pierra mei 21, 2010 om 21:39

  @Smokey, dit bericht en mijn reacties hebben vaak puur nieuwswaarde en geven niet persé mijn voorkeuren weer. Ik vind het wel belangrijk wat het Vaticaan zegt in dit soort gevallen waarbij wetenschappelijk onderzoek in de buurt komt van creatie. Ook om de nieuwswaarde. Dit onderzoek wordt door het Vaticaan geprezen als produkt van de menselijke intelligentie.
  Alle wetenschappers die zich met biosynthese bezighouden weten dat Venter al jaren bezig is met dit soort onderzoek. Zelfs ik wist het!!
  Onze gezondheid hangt wel degelijk af van bacterien. We herbergen meer bacterien dan dat we lichaamscellen hebben. Die zorgen er o.a. voor dat onze huid gezond blijft en onze spijsvertering goed verloopt.
  Venter noemde ik net als Eelco een knutselaar, als koosnaampje zeg maar. Zijn onderzoek wordt meen ik gedaan in een privé-instituut dus niet met belastinggeld. Hij doet pionierswerk.
  @Eelco, ik zou ook graag weten wat dit allemaal mogelijk maakt. Toch lijkt me dat een eventueel synthetisch genoom nooit ver af kan staan van van een genetisch gemodificeerd organisme. De fundamentele functies van een cel zijn altijd dezelfde dus die genen heb je altijd nodig om de cel te laten leven. Maar in principe kan nu overal aan gesleuteld worden…
  Ik denk dat Hawk of jij al veel eerder aan Obama vroegen om die brief te schrijven. Die lag klaar. Leuke vriend die jullie spelletjes meespeelt 🙂
  Ik zou het leuk vinden als degene die de kans heeft om het artikel morgen in de Volkskrant te lezen hier misshien nog wat informatie achterlaat. Alvast bedankt.

 19. Grutte Pier mei 21, 2010 om 21:47

  Volkskrant kopt met: Frankenstein-bacterie.
  De feiten: het is knap dat men het gehele chromosoom/genoom (niet synthetisch!) via de celmembraam heeft ingebracht (eigenlijk het echte nieuws). Men transformeert gewoon een cel, bijzonder knap.
  Gevaarlijk? Nou nee. Frankenstein? Dat al helemaal niet.
  Frankenstein is: een bacterie manipuleren door DNA-strengen toe te voegen van andere bacteriën. Die vervolgens multificeren. En dan kan men al lang….

 20. Pierra mei 21, 2010 om 22:18

  @Grutte Pier, het genoom dat ingebracht is, is wel synthetisch. Via sequencing van het originele genoom, maakte men synthetisch een kopie, basepaar per basepaar. De stukken werden daarna met behulp van gist aan elkaar gemaakt en het hele synthetische genoom werd zo in de cel zonder genoom geplaatst. Tenminste dat heb ik er van begrepen. En daarom is het ook zo baanbrekend. Nu kan elk synthetisch DNA in een lege bacteriecel geplaatst worden.
  Het manipuleren van bacterien is op zich inderdaad niets nieuws, en de gevaren die erbij horen zijn misschien wel dezelfde. Dus Frankenstein is een leuke kop, maar wel wat overdreven. Morgen staat er een uitgebreid artikel in de wetenschapsbijlage.

 21. ing.St Hawk mei 21, 2010 om 23:17

  Pierra,
  Michelle en ik zijn vanmiddag even de stad in geweest. Wat vind je van mijn nieuwe jas ?
  (pssst….van Eelco had ze dus echt nog nooit gehoord !!)
  Hij staat me echt goed, vind je niet ? Vond Michelle ook.

 22. Pierra mei 21, 2010 om 23:33

  ing St Hawk,
  Een beetje winterachtig, al staat de zon hoog. Maar de zomer zou koud worden, dat heeft Michelle goed gezien.
  (Eelco is misschien een geheime fluisteraar die zij zelfs niet kent.)
  Er is weer een nieuwe kannonade van PB.
  Oh, daar heb je dus al de spits afgebeten.

 23. Eelco mei 21, 2010 om 23:45

  Pierra, Michelle van Dalen is de drummer in het punkpandje van ing. St Hawk: ze houdt wel van een wandelingetje, en ing. St Hawk denkt dat ze wel op wit valt. Valt te proberen, natuurlijk.

 24. ing.St Hawk mei 21, 2010 om 23:52

  Nou, het ligt ietsje anders. Ik ken Michelle al van voor dat ze Barack kende en en kan je verzekeren: wij hebben geen geheimen. En zij, Michelle dus, is vééél slimmer dan hij dus als Barack Eelco zou kennen dan wisten wij dat echt wel. (ze vertelde wel een voorvalletje met een schimmig figuur die bij de dienstingang een sterrenkijker wilde verpatsen ?!?!)
  Hoe dan ook. Kom je ook gezellig langs bij PB ?

 25. Pierra mei 22, 2010 om 00:00

  Ha, dus ing St Hawk kent twee Michelles….bij PB? Als dat maar niet uit de hand loopt.

 26. Eelco mei 22, 2010 om 00:04

  Ah ! Een afspraakje bij PB, ing. St Hawk ?
  Altijd gezellig.
  Neem jij de borrelnootjes mee ?
  Eens kijken welke beledigingen ik nu weer mag consumeren.
  Pierra, ga je ook mee ?

 27. ing.St Hawk mei 22, 2010 om 00:11

  Pierra,
  Ik ken er wel 10 maar laat je niet van de wijs brengen door Eelco. Ik heb geen punkband en de drumster heet Jolanda.
  En als ik ergens een hekel aan heb is het wel wandelen.
  Even serieus.
  Ik heb mijn witte jas aan getrokken omdat ik denk dat PB hulp nodig heeft. Vakkundige hulp. Van een celbioloog bijvoorbeeld.
  Wat vind je ervan ?
  (het is daar ook zo’n vreselijk mannenclubje…..)
  Borrelnootjes…
  OK

 28. Pierra mei 22, 2010 om 00:12

  Ik ben er al geweest en zoals je ziet kan ik wel een borrel gebruiken. Die neem ik wel mee.

 29. Eelco mei 22, 2010 om 00:16

  Neem ik de wijn mee. Een goede Chileense ?

 30. knutselsmurf mei 22, 2010 om 01:00

  De gedroomde bacterie is er natuurlijk een die onze troep ( plastic soep, olie, PCB’s ) opruimt en daarna geruisloos dood gaat bij gebrek aan voedsel.

 31. Pierra mei 22, 2010 om 01:08

  @knutselsmurf, ja dat zou ik ook denken, maar misschien is men bang dat er genetisch uitwisseling is tussen deze bacterien en ‘wilde’ bacterien waarbij er vormen zouden kunnen ontstaan die ook andere stoffen afbreken die voor ons juist essentieel zijn.

 32. Pierra mei 22, 2010 om 01:20

  ing. St Hawk,
  de kerk laat het er blijkbaar ook van afhangen hoe dit onderzoek gebruikt gaat worden. Als het zich tegen de mensheid keert wordt het als slecht beoordeeld. Lijkt me voor de hand liggen.

 33. ron rozen mei 22, 2010 om 07:18

  Over 25 jaar hoeft niemand meer te werken en dan hebben we synthetische dienstmeisjes.

 34. Eelco mei 22, 2010 om 10:42

  Op de yahoo pagina waar ing. St Hawk naar verwees lees ik:"ROME – Catholic Church officials said Friday that the recently created first synthetic cell could be a positive development if correctly used, but warned scientists that only God can create life."Waarschuwen dat alleen een godheid (m/v) leven kan creeren ? Zouden ze dat laatste dan niet eerst eens bewijzen ? Of zelfs maar een heel klein beetje bewijzen ?

 35. 100_woorden mei 22, 2010 om 11:27

  @Pierra
  Het gaat me niet zozeer om terrorisme, hoewel dat op de achtergrond wel een rol kan spelen, maar eerder om de laboratoria van de (grote) legers in de wereld. Wat daar achter de schermen wordt gedaan, weet niemand tot de technieken in het veld gebruikt worden of tot het ergens een keer fout gaat.
  Wetenschap is geen idealisme meer, geen onderzoek om de wereld te verklaren, geen kennis om de kennis, maar draait grotendeels om macht en geld. Onderzoek is duur. De partijen die in onderzoek investeren zijn niet geïnteresseerd in de wetenschap maar in commerciële en/of militaire toepassing ervan. Dat is geen nieuws natuurlijk. Bij commerciële toepassingen is er nog zicht op en (democratische) controle waarbij wij (de maatschappij) grenzen kunnen aangeven dan wel aanscherpen, maar zodra het achter de gordijnen van "het staatsgeheim" verdwijnt, hebben we geen idee meer tot het fout gaat.
  Ik heb op zich niets tegen sleutelen aan "het leven", maar over de dingen die uit het zicht verdwijnen, maak ik me wel zorgen.

 36. Pierra mei 22, 2010 om 11:36

  @ron rozen, dat is nu precies waar iedereen (de kerk) zo bang voor is.
  @Eelco, het is de vraag of ze het letterlijk zo gezegd hebben of dat de journaliste het in deze woorden weergeeft.
  De kerk bezit de waarheid en ze hebben nooit iets hoeven bewijzen. Ze hoeven alleen maar te waarschuwen, en wat er dan gebeurt als er toch leven wordt gecreeerd…Joost mag het weten.

 37. Pierra mei 22, 2010 om 11:50

  @100_woorden, een laboratorium zoals dat van Venter kan volgens mij moeilijk geheim worden gehouden. Wat je daar aan mensen en techniek nodig hebt is enorm. Maar het kan natuurlijk dat de methode in de loop der jaren steeds eenvoudiger wordt waardoor het makkelijker wordt om synthetische bacterien te maken. Tot nu toe was het erg moeilijk om dit allemaal voor elkaar te krijgen. De betreffende bacterie is de eenvoudigste die er bestaat met een zo klein mogelijk genoom. Dus iets ingewikkelder zou nog meer tijd en geld kosten.
  Tot nu toe lijkt het erop dat het allemaal heel open gegaan is, zoals het in de wetenschap hoort. Genetisch gemodificeerde organismen, waarbij genen worden vervangen zelfs door genen van andere soorten, of synthetische genen, kan ook erg veel sinisters gedaan worden, dus het gevaar bestond eigenlijk al.
  Ik ben erg benieuwd wat de wetenschapsbijlage van de Volkskrant daar vandaag over schrijft.

 38. ing.St Hawk mei 22, 2010 om 11:51

  Pierra,
  Ik weet niet precies hoe lang die laboratoriumknutselaars al bezig zijn en wat ze al kunnen of niet (ze laten natuurlijk het achterste van hun tong niet zien) maar vind jij het ook niet vreemd dat de heren Deamer en Venter als twee druppels water op elkaar lijken ?http://www.nature.com/news/2010/100520/images/news.2010.Deamer.jpghttp://bio.fsu.edu/~stevet/pictures/CraigVenter.jpg
  Heeft Venter zichzelf gekloond ?
  Wat denk jij ?

 39. Pierra mei 22, 2010 om 12:02

  ing. St Hawk, de laatste ‘look’ van synthetische biologen. Zou heel goed kunnen ook al lijken ze even oud. Ik ga nu toch maar eens een youtuubje opzoeken van Venter.
  Gevonden: http://www.youtube.com/watch?v=47rUrlzdK3k

 40. tsjok45 mei 22, 2010 om 13:59

  – "Catholic Church officials said Friday that the recently created first synthetic cell could be a positive development if correctly used ….but warned scientists that only God can create life."
  Tsja, die willen gewoon graag synthetische jongetjes en meisjes ( ten behoeve van de celibataire clerus )
  Zo kunnen ze de door god "levend" geschapen kindertjes meteen met rust laten ….
  – "ing. St Hawk denkt dat ze wel op wit valt"
  Gewoon niets moeilijk dus om een wit voetje te halen bij Michèle
  "Heeft Venter zichzelf gekloond ?"
  Zeer belaqngbrijke vraag want l als dat zo is , dan zal het gewoon niet lang meer duren voor er een leger van duizenden Vente(r)n is opgesteld om het Darwinisme en het materialistisch-naturalistisch atheisme succesvol te verdedigen
  Armageddon is gewoon dichtbij …..
  Hopelijk wordt dit soort reacties gewoon geen slechte gewoonte

 41. P.H.M. van de Kletersteeg mei 22, 2010 om 16:59

  Al dit soort wetenschap wordt omgeven door schijnheiligheid.
  Het tegen argument is altijd: het kan misbruikt worden.
  Natuurlijk kan dat.
  Maar ook een hamer kan misbrikt worden.
  Hamers verbieden?
  Voorbeeld: ethische commissie die verbood een eiwit te manipuleren in een varken, zodat de onderdelen gebruikt konden worden voor transplantatie.
  Er was een probleem–geen donoren- en een oplossing–maar die werd afgekeurd.
  Dat is nederland.

 42. Pierra mei 22, 2010 om 23:31

  @tsjok45, niets mis met de reacties wat mij betreft.
  @PHM, in dit geval zou misbruik wel heel ernstig zijn.

 43. Gus mei 23, 2010 om 10:41

  Het maken van een bacterie, terwijl we er 1000den van hebben in ons darmkanaal waar we nog (althans de medische wetenschap) geen weet van hebben.
  Ik meen, dat in Japan tijdens de 2e oorlog een bacterie werd gekweekt om de oorlog te winnen..
  Loslaten op mensen.
  Ben ik toch wel erg blij met Fleming.

 44. ing.St Hawk mei 23, 2010 om 15:58

  Pierra,
  Ik ben het wel een beetje eens met Tsjok. Het peil was even gevaarlijk aan het dalen. Maar ja, ik kwam al een beetje giechelig uit het Witte Huis (dat fouilleren went waarschijnlijk nooit) toen Eelco en jij allemaal flessen begonnen open te trekken. En Grappa op wijn geeft ongein, dat weten we allemaal.
  Welnu, volgende keer beter.
  ps. vooral die wijn dan. (Zouden ze in Chili wel weten dat je wijn ook van druiven kunt maken ?)

 45. Eelco mei 23, 2010 om 17:39

  Hé, ing. St Hawk, het peil niet nog verder laten zakken met snedige opmerkingen over Chili !
  Als ze ergens lekkere wijn maken, goed eten klaarmaken, en vooral gastvrij zijn, dan is het Chili wel.
  Wat schenken ze eigenlijk in het Witte Huis (http://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_Huis_%28Groningen%29 ) ?

 46. Pierra mei 23, 2010 om 17:50

  @Gus, er worden inderdaad nog steeds bacterien ontdekt. Eigenlijk is dit ook geen nieuwe. Het is een bacterie die van de ene soort in een andere reeds bestaande bacterie veranderd is door dit synthetische DNA.
  Het is een mycoplasma. De bacterie schijnt zelfs ongevoelig te zijn voor penicilline, dus moeilijk te bestrijden.
  Voorlopig kan niemand dit soort laboratoriumwerk nog doen, dus zal het wel meevallen met het gebruik in oorlogen. Ik las wel dat Daniel Dennet heel ongerust is over deze ontwikkeling (zie link ‘Edge’ onderaan het bericht en dan onderaan de pagina).

 47. Pierra mei 23, 2010 om 18:09

  Ing St Hawk en Eelco, het was best gezellig hoor, jammer alleen dat PB niet meer meedeed,
  Volgende keer beter.

 48. fravapa mei 23, 2010 om 21:58

  Craig Venter, zijn ambacht is er een van voorhoedegevechten.
  grfrp

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: