Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Duurzame visserij

In Gloucester Massachusetts is recent een project gestart om op duurzame wijze vis te vangen en te verkopen. Overbevissing is een groot probleem. De industriële visvangst gaat met sleepnetten te werk waarbij veel bijvangst geproduceerd wordt. Deze bijvangst bestaat uit ongewenste vissoorten waaronder ook dolfijnen en walvissen die vaak gewond teruggeworpen worden. De jacht op een specifieke soort zorgt ervoor dat deze gewoon verdwijnt of zelfs uitsterft.

Overbevissing wordt gekenmerkt door visvangst naar een enkele soort. De vissers realiseren zich niet dat de vis deel uitmaakt van een heel ecosysteem. Ze jagen gewoon

Van internet: Overbevissing

op wat hen het meeste opbrengt. Eerdere projecten probeerden vissers aan te zetten tot het vissen van minder bedreigde soorten door daar goed voor te betalen. Het gevolg was dat de stand van ook deze soorten achteruit ging. Vaak worden alleen de grootste exemplaren gevangen waardoor de soort na vele jaren intensieve visserij uit een populatie van kleine volwassen vissen gaat bestaan. (Zie ook voorgaand blog).

Het project dat recent gestart is door het Cape Ann Fresh Catch voorziet de vissers van klanten (visrestauranten, supermarkten of particulieren) die voor een week of seizoen een bepaalde prijs betalen voor de globale opbrengst per gewicht van alle vis die gevist wordt. De vis is zo ook minder duur omdat de handel direct tussen visser en consument plaatsvindt en niet door vele handen gaat. Men leert ook hoe de minder uitgelezen vis lekker klaargemaakt kan worden. De vangst wordt per gewicht betaald en zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen soorten.

veta la palma
Van internet: Veta la Palma

Restauranten worden steeds bewuster van het probleem van overbevissing. Hun menu laat duidelijk zien welke vissoorten op de rode lijst staan zodat de klant kan weigeren. Of er wordt uitsuitend ‘de beste keus’ (groen) geserveerd. In Italië is de lokale visserij altijd erg belangrijk gebleven. Toch is ook hier een tendens merkbaar naar een keuken die gebruik maakt van soorten die vroeger teruggegooid werden. Bepaalde schelpdieren die vaak als bijvangst golden, zoals de kokkel en tellee komen weer terug op het menu. En ze zijn overheerlijk.

Het alternatief voor overbevissing zijn de viskwekerijen. (Zie artikel) Ze zijn wel erg vervuilend en om de vissen te voeden moet er vaak meer vis bij dan dat het opbrengt. In Veta la Palma in Spanje is er een viskwekerij opgezet die duurzame visserij en de natuur eromheen bevordert. Het is een op zichzelf staand ecosysteem dat tonnen zeebaars, bramen, zeebarbelen en garnalen per jaar voortbrengt. Flamingo’s eten zo’n 20% van de vissen, maar zijn volgens bioloog Miguel Medialdea het bewijs van een gezond systeem. Zo leven er wel 250 verschillende soorten vogels, waaronder ook bedreigde soorten. Dan Barber vertelt over hoe hij daar smoorverliefd werd op een vis. Watch!

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Update 27.04.10: Fisheries urged to diversify their take

31 Reacties op “Duurzame visserij

 1. antoinette duijsters april 21, 2010 om 17:42

  Och ja, maar het zet zo weinig zoden aan de dijk als het niet wereldwijd is. En dat is met de meeste problemen zo.

 2. Pierra april 21, 2010 om 17:44

  @Antoinette, het is misschien een begin….

 3. antoinette duijsters april 21, 2010 om 17:50

  Pierra, dat hoop ik:-)

 4. Aad Verbaast april 21, 2010 om 18:03

  Nog even en de oceanen, zeeën en meren zijn leeggevist.
  Gelukkig zijn er oplossingen. Nu moeten die megalomane vissers dat nog gaan snappen.

 5. martin april 21, 2010 om 18:21

  Veel vis zit in onze kippetjes en koetjes, meer dan er
  direct op het bord beland. Het is natuurlijk van de zotte
  de ene soort eiwit te produceren door de andere te voeren.
  Dat is gewoon verkwisting.
  Hoe zou het zitten met de visser op mijn blog?

 6. Butch april 21, 2010 om 19:06

  De zg kweekvis aan de westkust van Engeland en Schotland heeft wel de zeeforel de nek omgedraaid.
  Er is een enorme vervuiling van de monding waar gekweekt wordt en tegelijkertijd worden daar ziekten gekweekt waar ook vergelijkenderwijs de intensieve veehouderij in ons land aan kapot gaat.
  Het wordt een wedstrijd, wie gaat het eerst kapot, de omwonenden, in Schotland de zeeforel en hier de Q-koortspatienten, of de industrie.

 7. Pierra april 21, 2010 om 19:10

  @Antoinette, misschien maken we het nog mee. 😉
  @Aad, het schijnt niet veel te schelen. Het is net als met de landbouw, de grote culturen, machines enz. De markt zou weer lokaal moeten worden, een langer vliegverbod zou kunnen helpen 😉
  @Martin, veel kippetjes zitten in de gekweekte vis, dus ook andersom, een ratjetoe. Dan Barber noemt het (voor de grap) ‘sustainable proteins’.
  Jouw visser is een liefhebber, die vist voor z’n plezier. Dat is toch geen probleem?

 8. Pierra april 21, 2010 om 19:17

  @Butch, de gangbare kwekerijen zijn een groot probleem, ze vervuilen en het verbaast me niet dat ze ook de basis vormen voor ziekten. De mentaliteit moet veranderen.
  De TEDtalk is een positieve boodschap: de kwekerij in Veta la Palma is een paradijs, zowel voor de dieren als de mensen en de chefkoks.

 9. martin april 21, 2010 om 20:20

  Die visser vist voor zijn beroep. Misschien is hij ook liefhebber.
  Maar dat kan ook gelden voor die mannen op de trawlers.
  In Egmond aan Zee zijn er twee soortgelijke vissers die samen ook
  nog een snackbar hebben. In de verte zie je de vlaggetjes
  van hun netten.

 10. P.H.M. van de Kletersteeg april 21, 2010 om 21:42

  Niet compleet.In england laten de kwekers de vissen ook los in de zee.De vissen zijn getrained met een onderwater luidspreker.
  Als ze volwassen zijn is even toeteren en ze zijn gevangen.
  geen vervuiling en ze zorgen voor eigen voedsel.
  Wat betreft de reguliere visserij:de eigenaars moeten belasting betalen, de bank betalen voor financiering en personeel betalen
  Derhalve moet er een bepaalde omzet komen.
  Enige jaren terug was er door de millieufreaks een heleboel heisa over de de haringstand; vangbeperking.
  Bij de volgende meting bleek er 4 maal zoveel haring te zijn als aangenomen.
  Op andere soorten vissen is een oplosing.
  Hoofdoorzaak is simpel: teveel mensen op deze aardkloot

 11. Pierra april 22, 2010 om 00:20

  @Martin, ik begrijp dat de grote sleepnetten de boosdoeners zijn, dus zolang ze die niet gebruiken is het best. Het lijkt me kleinschalige visserij die misschien ook alleen aan de lokale markt verkoopt. Dat is juist in lijn met duurzame visserij.
  @PHM, dat van die toeters had ik nog niet gehoord. Heel handig. Maar los in zee, dat is gevaarlijk want daar kunnen ze weggevist worden.
  Er zijn misschien teveel mensen, maar er moet toch vis gegeten kunnen worden of moeten we de eiwitpellets soms zelf eten?

 12. iris kijkt april 22, 2010 om 02:12

  Vroeger met wat scheepjes op hoop van zegen visvangen, en nu loopt dat ten einde. Hoe lang kan de mens nog doorgaan , is de vraag, maar er wordt gekweekt , ook vis. Zelf heb ik met m’n hengeltje wel eens vroeger een paar uur langs de kant van de sloot gezeten , ooit nog eens per ongeluk een paling gevangen.

 13. P.H.M. van de Kletersteeg april 22, 2010 om 09:28

  Ze blijven bij de kust, omdat ze wel worden bijgevoerd, maar met maar een een klein del van wat ze gewend waren.
  maar dat willen ze niet missen-vandaar
  En zo dicht aan de kust wordt niet gevist
  En zeker nu er meer armoe is zal er meer vraag zijn naar vis; dierlijke eiwitten e.d.
  Dan: de handel jaagt de prijs op.Paar jaar geleden kreeg een visser 0,35 euro per kg haring en koste een losse haring 1,25.
  Paling wordt trouwens teruggegooid als oneetbaar
  ———
  een nederlander doet iets leuks.
  De paling gaat terug , om te paren naar een bepaald gebied.
  Als hij een vrouwtje gekeesd heeft, verdrogen zijn geslachtdelen en sterft hij.
  die nederlander vist de palingen uit water voordat ze gaan paren; en houd ze in een container.
  Ze worden dan anderhalve meter eb armdik……

 14. Smokey april 22, 2010 om 09:58

  @Pierra, Goed en informatief blog en zeer goed, om dit onderwerp extra aandacht te geven. Vorige week zag ik wat flarden hierover op tv. Men realiseert zich kennelijk de ernst van de zaak niet. Mr. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren werd toen ze een lans brak en dit uitlegde weggehoond en door Jeroen Pauw werd haar verhaal telkens afgekapt als "zeuren"bestempeld.
  Er moet dus nog heel wat gebeuren. De vissers maken zichelf ook werkeloos op den duur en op die manier.
  Ik zag en passant dat je het ook nog had over het voer van de kweekvis. Inderdaad een ratjetoe. Dat kan toch niet goed zijn. Als daar geen ziekten uit voortkomen…

 15. Pierra april 22, 2010 om 10:39

  @Iris, als je hoort (filmpje) hoe een gewone viskwekerkij werkt, lust je het niet meer. De grote visserijen schieten in hun eigen voet. Dus dat soort visserij is een aflopende zaak. Jammer dat dan ook de kleine visser geen vis meer vangt.
  Ik at voor het eerst paling in N-Holland in De Rijp: heerlijk.
  @PHM, het gaat niet alleen om dierlijke eiwitten, maar ook om het plezier van vis eten.
  @Smokey, vreemd van Pauwe om een gast uit te nodigen en dan te zeggen dat ze zeurt.
  Als de industriele vissers werkeloos worden dan geldt dat helaas ook voor de vissers die op kleine schaal vissen.
  Zoals Martin al zei, vispellets voor de kippen en kippenpellets voor de vissen, nee dat kan niet goed zijn.

 16. Glaswerk april 22, 2010 om 11:05

  @Pierra: Op zich een prima initiatief.
  Maar ik vrees dat de essentie nog steeds grotendeels besloten ligt in de zin "Ze jagen gewoon op wat hen het meeste opbrengt.". Dat zullen de meesten namelijk blijven doen totdat die winstgevende vissoorten nagenoeg verdwenen zijn. Na de vissers de zondvloed.
  Iets daaraan gerelateerd waar ik zelf nog niet geheel uit ben: waarom op krampachtig wijze minder lekkere vissoorten aan de man proberen te brengen (die ook door overbevissing zullen uitsterven als het concept aanslaat) en niet het accent leggen op minder of anders consumeren?

 17. Pierra april 22, 2010 om 11:48

  @Glaswerk, behalve dat na de zondvloed visconsumptie niet meer mogelijk is, wordt ook het ecosysteem oceaan aangetast. De vissen maken deel uit van een voedingsketen. Dus de zondvloed treft waarschijnlijk iedereen.
  Lekker is een relatief begrip. Alles kan lekker klaargemaakt worden. Vroeger at men alle onderdelen van het rund. Weleens tripes gegeten in Frankrijk? 😦 Ik vind het afschuwelijk maar veel mensen vinden het heerlijk. Het schijnt aan de manier van klaarmaken te liggen met sausjes e.d. Zo is bijna alles eetbaar, dus waarom altijd alleen die biefstuk (lees: de duurste en ‘lekkerste’ vis).

 18. Glaswerk april 22, 2010 om 12:11

  @Pierra:Weleens tripes gegeten in Frankrijk?
  Nee, niet dat ik me daar bewust van was althans, maar wel haggis in Schotland. Pens. Niet bepaald een culinair hoogstandje – allesbehalve dat zelfs – maar het vult de maag. Daarmee refererend aan de vraag of eten altijd overdadig lekker dient te zijn of dat – om het in de stijl van Marten Toonder te houden – een eenvoudige doch voedzame maaltijd in veel gevallen ook voldoende is…

 19. Pierra april 22, 2010 om 12:24

  …honger maakt rauwe bonen zoet…het hoeft van mij ook niet altijd je van het te zijn. Maar ik bekeek een en ander vanuit het oogpunt van de chefkok Dan Barber, vandaar.
  Hier in Italie ligt dat ook anders. Zo kunnen mensen letterlijk uren praten over eten, hoe je het klaarmaakt, wat je proeft met allerlei superlatieven erbij. In Nederland is dat geloof ik not done.

 20. Glaswerk april 22, 2010 om 12:45

  @Pierra: Ik weet niet of het not done is, ik ken genoeg Nederlanders die aangenaam lyrisch over eten kunnen praten. Ik hoor het ook graag en ik kan van de passie van de Italianen, als zij over de bereiding en de smaak van eten praten, ook echt genieten.
  Maar iedere dag vind ik wel (te) veel van het goede.
  Maar goed, ik zeg het wel vaker, ik ben daar waarschijnlijk ontiegelijk conservatief in.

 21. ing.St Hawk april 22, 2010 om 16:31

  Visserslatijn,
  Als er één vis in het net zit volgen er meer.
  Beter één vis in de hand dan tien in de zee.
  Er gaan veel makke sardientjes in een blikje.
  We hebben onze visjes (bijna) op het droge.
  Als we zo doorgaan, gaan we naar de haaien !!
  De vis wordt duur betaald.
  En als de rekening wordt gepresenteerd zeggen we in koor: "Nee hoor ober, ik had niets besteld !"

 22. Pierra april 22, 2010 om 18:26

  @ing. St Hawk, ha, ha,
  Dat laatste hebben een stel Nederlanders al eens in Rome geprobeerd. Het stond in de Nationale kranten!
  Hier is de duurste vis stokvis (visserslatijn: ‘stoccafisso’ of ‘baccala’ wat weer een verbastering is van het mooie nederlandse woord kabeljauw): hier een traditioneel gerecht. Heerlijk.

 23. Annet april 23, 2010 om 09:59

  Op weg naar meer vis is bewustwording…..
  Als mensen zich bewust worden van wat
  ze doen zien ze in….dan hoop je dan teminste……
  Ze zien (nog) niet in dat ze hun eigen broodwinning
  om zeep helpen…….

 24. Annet april 23, 2010 om 10:05

  Ingelogd pleit ik even voor elke dag
  aandacht te schenken aan bewust leven…
  daarmee is de hele aarde gered…..
  het is het achteloze leven wat ons de
  das omdoet……maar ik blijf ondanks
  wanhoop altijd hopen…….
  (ben ik nog niet ingelogd)

 25. Pierra april 23, 2010 om 10:26

  @Annet, jij had het ook al over kleinschaligheid, wat nog niet hoeft te betekenen dat we ‘terug’ moeten.
  Het zijn deze initiatieven die hoop geven; een paradijs als Veta la Palma geeft het goede voorbeeld en het is nog rendabel ook.

 26. Vroems april 24, 2010 om 20:47

  Knap hè, zo`n presentatie.
  Ik ben ook voor duurzaam. Maar ik vraag me af in hoeverre extensieve landbouw, veeteelt en visserij de groeiende wereldbevolking van voedsel kunnen voorzien. Wel eens het verschil gezien tussen een akker met, en een akker zonder kunstmest? Dat is enorm. Maar die roofbouw zoals in de visserij is smerig. Tegenwoordig eet ik kabeljauw, je moet toch wat eten. Volgens mij is die na de schaarste nu redelijk gequoteerd. Denk ik, hoop ik.

 27. Pierra april 24, 2010 om 23:04

  @Vroems, ‘wij’ in het Westen hebben genoeg te eten. De wereldbevolking die te weinig eten heeft zijn de derde wereldlanden, waar wij niet naar structureel naar exporteren dacht ik. Dus de intensieve en eventueel extensieve landbouw heeft hoe dan ook weinig nut voor die landen, tenzij het gaat om incidentele voedselhulp.
  De presentatie is schitterend. Leuk dat je gekeken hebt. Wel even een andere mentaliteit. Hoe lang zou het duren voordat kwekerijen en dan niet alleen van vis allemaal zo te werk konden gaan.
  Ook een mooie van Dan Barber voor wie van lekker eten houdt:http://www.ted.com/talks/dan_barber_s_surprising_foie_gras_parable.html

 28. coby april 30, 2010 om 10:34

  Ik zat na het lezen en luisteren ook te denken aan het feit dat mensen die zich bezig houden met goede en gezonde voeding ook vaak adviseren zeker 3 keer per week vis te eten, d.w.z. vette vis, met het juiste/goede cholestorol. Meer vis eten en minder vlees. Maar ondertussen, wat je ook eet, het is allemaal op basis van economische motieven slecht en ongezond… Goed dat er andere iniatieven nu komen en zijn. Maar die producten liggen hier nog niet bij de visboer of in de Albert Heijn. Het zou geweldig zijn als dat moment komt..
  Hartelijke groet, Coby

 29. Pierra april 30, 2010 om 10:58

  @Coby, iedereen zou zo graag willen dat er duurzaamheid komt, ook in de landbouw en veehouderij. Tot nu toe werd alles zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Ik las ergens dat tegenwoordig de gemiddelde consument minder dan 10% van zijn inkomen aan voedsel besteedt, dat is nog nooit zo laag geweest. Daar moet dan waarschijnlijk ook verandering in komen.

 30. Pingback:Biodiversiteit in de oceaan « Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: