Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Biodiversiteit in de oceaan (deel 3)

Een driedelig blogbericht als bescheiden bijdrage aan de oproep van Sylvie Earle om onze oceanen te redden (zie deel 1 voor haar oproep en een paar prachtige filmpjes en deel 2 over de koraalverbleking).

De gordel van koraal  
Een samenvatting van een artikel van Arnout Jaspers (journalist voor Wetenschap & Techniek) over een expeditie rond de koraalriffen van de ‘Duizend eilanden’ bij Jakarta door Naturalis.
Vervolg op deel 2

Bert Hoeksema, expeditieleider en hoofd ‘ongewervelden’ van Naturalis: “In Indonesie liggen de meest biodiverse koraalriffen ter wereld. Koraalriffen zijn sowieso de gebieden in zee met de grootste biodiversiteit. Ook uit het oogpunt van milieubescherming is het van belang om dat nauwkeurig vast te stellen. Je kunt niet alle koraalriffen op de wereld beschermen, je zult ‘parken’ moeten aanwijzen”.

gezond koraal gebleekt koraal
Van wikipedia: gezond koraal Van wikipedia: verbleekt koraal

Koraal groeit in ondiep water tot een meter of dertig diep, waar nog voldoende licht doordringt voor de symbiotische algen. Hoeksema en de zijnen stellen vast hoeveel

boorkern koraal
Van internet: boorkern koraal

soorten koraal er nog aanwezig zijn. Er worden ook monsters verzameld van koraal- en schelpensoorten.
Onderzoek van de soorten wijst uit dat de kwalijke invloed van Jakarta onmiskenbaar is, ook al blijken sommige soorten koraal beter bestand tegen vervuiling dan andere. Toch blijkt de vervuiling op het totaal aantal soorten geen invloed te hebben. Ook of het beschermd of bewoond gebied is maakt weinig uit. Massa-toerisme en sportduikers schijnen tot nu toe geen negatieve invloed te hebben.
Er worden ook boringen verricht in het kalkskelet van koralen die, net als bij bomen, het mogelijk maken jaarringen te onderscheiden. Met zuurtofisotopen 16O en 18O en de verhouding tussen strontium en calcium (Sr/Ca) is het mogelijk aan de jaarringen te zien hoe warm het water geweest is. Hoe meer strontium en 18O er aanwezig is hoe warmer het geweest is.

Jakarta ligt veertig kilometer verderop. Deze veelvraat van een stad, waar miljoenen op jacht zijn naar de welvaart die voor ons gewoon is, heeft voorlopig geen boodschap aan het welzijn van een koraalrif. Vuilnis en slib stromen onbekommerd de baai in, eilan­den worden afgegraven voor zandwin­ning en, zoals een expeditielid opmerkte: “Als het rond Jakarta flink geregend heeft, zien we hier een paar dagen later ladingen plastic aanspoelen.” Ook Hoek­sema’s indruk is: “Dichtbij Jakarta is de bedekkingsgraad nu nog minder dan tien jaar geleden.”
Toch is het beeld niet onverdeeld negatief. Tien jaar geleden hoorden de duikers als ze onderwater gingen nog de explosies van de illegale dynamiet-visse­rij; nu niet meer. Op de verder weg ge­legen riffen lijkt het koraal herstellende van de bleaching in 1983 en 1997. Ook is er geen bewijs dat bleaching het gevolg is van een globale klimaatsverandering. Het koraal lijkt vooral last te hebben van tijdelijke opwarming van het zeewater door El Niño en een bevolkingsexplosie onder de koraaletende doornenkroon-zeester, die al weer voorbij lijkt te zijn.
Er zal in 2015 nog steeds vol­doende te onderzoeken zijn rondom Pari.

Informatie
sheba.geo.vu.nl/~palmorph
Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis organiseerde de 1000-eilandenexpeditie samen met het Research Centre for Oceano-graphy, Indonesian Institute of Sciences (PPO-LIPI), met steun van NWO, gebiedsbestuur Aard- en Levenswetenschappen, in het kader van het researchthema ‘Biodiversity in Relation to Global Change’ .
De reportage kwam tot stand zonder financiële steun of authorisatie van NWO.

Met dank aan Bert Hoeksema, Sancia van der Meij en Charles Fransen van Naturalis en Arnout Jaspers van Wetenschap & Techniek

Mijn speciale dank gaat uit naar Rob van der Vlugt, die, in het kader van het jaar van de biodiversiteit, met grote inzet ervoor gezorgd heeft dat deze boeiende artikelen van Naturalis gebruikt mochten worden voor dit driedelige blogbericht.



Toegift Tsjok45

Met zijn 344.400 km2 is het Great Barrier Reef de enige natuurlijke levensvorm die vanuit de ruimte te herkennen is. Om die reden wordt het ook wel het achtste wereldwonder en het "grootste aquarium van de wereld" genoemd.
Elk jaar in november is er een speciaal natuurspektakel in het noordelijke Great Barrier Reef: de sneeuwstorm. Enkele dagen na de eerste volle maan in de lente stoten alle koralen alsof ze op een geheim teken reageren tegelijk hun eieren en spermacellen af. Uit de hele wereld komen duikers om de kleurrijke sneeuwvlagen onder water te beleven.
Het is zo spectaculair en immens dat je het zou kunnen zien mocht je er vanop de maan naar staan kijken.


koraleneitjes koraleneitjes
Van internet: koraaleitjes Van internet: koraaleitjes



Filmpjes over dit fenomeen dat ‘spawning’ heet zijn te vinden op youtube 1, 2 (National Geographic).

Lees over het laatste nieuws ook de epiloog van dit drieluik

22 Reacties op “Biodiversiteit in de oceaan (deel 3)

  1. Aad Verbaast februari 25, 2010 om 09:32

    Mooi overzicht weer.
    Je bent nog matig in je oordeel over de teruggang van de koraalriffen. Als ik de link van Tsjok45 (mooie link) dan lees ik dramatische berichten daar.
    Over de snowstorm: fenomenaal verschijnsel!
    Ik vond het volgende filmpje daarover op youtube:http://www.youtube.com/watch?v=06BPlLATtgc
    Mooi om het in ‘levende lijve’ te zien.

  2. Pierra februari 25, 2010 om 09:46

    @Aad, de tekst is min of meer letterlijk die van Arnout Jaspers die meeging met de expeditie van Naturalis (in 2005) om er verslag van te doen. Het zijn zijn woorden. Ik kan het eerlijk gezegd niet beoordelen ondanks alles wat ik erover gelezen heb. Hun conclusie is dat slechts tijdelijke en locale opwarming voor bleaching zorgt en dat het dus wel eens mee kan vallen. Als ook de verzuring van de oceanen hun invloed zouden hebben, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en kun je ook geen ‘parken’ aanleggen. Hoe hou je immers die verzuring tegen.
    Prachtig filmpje. IK vond er ook nog een met de stem van Sylvia Earle. http://www.youtube.com/watch?v=UxPS2dzxehY&feature=channel
    Ik zet ze straks allemaal onderaan het bericht. Dank!

  3. ing. St Hawk februari 25, 2010 om 10:01

    Pierra,
    "Je kunt niet alle koraalriffen op de wereld beschermen, je zult ‘parken’ moeten aanwijzen."
    Je mag hopen dat dat ook op een zo groot mogelijke schaal gebeurt, al dringt het beeld van de ‘rookvrije tafeltjes’ in de stationsrestauratie of de ‘urinevrije zone’ in het zwembad zich wel aan mij op.

  4. Pierra februari 25, 2010 om 10:22

    @ing. St Hawk, nee ik vind het ook geen mooi idee. Al zullen alle kleine beetjes helpen. Slecht omgaan met wat er buiten de parken ligt lijkt mij ook geen goeie optie.

  5. joost tibosch sr februari 25, 2010 om 12:53

    Expeditie 2005…en probeer me met open ogen en op mijn tenen op de hoogte te houden van steeds nieuwere en telkens weer gecorrigeerde feiten. Begrijpen jullie hoe het een oude theoloog te moede wordt, die niet meer zo heel veel tijd heeft om te denken en te spreken ..en slechts stamelend kan herhalen dat man-vrouw voor deze schepping moet zorgen? Hij zou nog zoveel meer willen zeggen…

  6. Pierra februari 25, 2010 om 12:57

    @Joost, oud of jong, het feit dat wij vervuilen impliceert dat wij moeten zorgen voor het welzijn van de oceanen.

  7. Ivy (Heyta) februari 25, 2010 om 16:01

    Het aanwijzen van parken lijkt mij een te kleine stap. Het streven zal toch moeten zijn álle riffen te beschermen. En misschien hier en daar een klein parkje aanwijzen waar mensen wel mogen komen.

  8. Pierra februari 25, 2010 om 16:28

    @Ivy, ja dat is misschien ook wel wat Hoeksema bedoelt, al lees ik het anders. Jouw oplossing lijkt me daarom een hele goeie.
    De filmpjes van youtube (en ook die van Jacques Perrin) over het ‘spawning’ of ‘kuit schieten’ laten gelukkig wel zien dat de koralen zich mischien kunnen verplaatsen naar gunstiger streken al duurt het even voordat zo’n enorm ecosysteem weer opgebouwd is.

  9. martin februari 25, 2010 om 18:35

    Er wonen 130 miljoen mensen op Java. Die wonen vrijwel allemaal
    dicht bij de kust. Java en Surabaya zijn de gootste kuststeden met bij elkaar
    minimaal 12 miljoen officiele inwoners. In de tijd dat ik me met Indonesie bezig
    hield was het reele aantal 70% hoger.
    Als je het over de riffen hebt die hier voor de kust liggen en de vervuiling die
    het gevolg is van de stad en de bewoners ervan en je wilt dit verminderen
    dan heb je het over grote infrastructurele werken en het veranderen van cultuur en
    het opzetten van een gemeentevuilnis dienst (nu spoelt inderdaad het plastic de
    zee in, en huizen langs de oevers van de rivieren).

  10. Jim Hasenaar februari 25, 2010 om 20:07

    global warming heeft geen invloed op de
    koraalgroei, wanneer ik je tekst goed gegrijp. Wellicht stimuleerd de opwarming zelfs?!

  11. Arnold Kemp februari 25, 2010 om 20:41

    @Pierra, bleaching vaak gezien maar nooit begrepen. Is dank zij je blog wat duidelijker geworden.

  12. Pierra februari 25, 2010 om 22:15

    @Martin, indrukwekkende getallen, 3/4 van heel Nederland bij elkaar. Ja ik denk dat ze wat infrastuctuur behoorlijk achterlopen en ook qua cultuur. Er bestaat nog geen milieubewustzijn, zoals in Europa.
    @Jim, de tekst is van Arnout Jaspers (uit 2005), en vertelt dat koraalsterfte voortkomt uit tijdelijke (natuurlijke) warme zeestromingen. Maar velen denken dat het CO2, dat verantwoordelijk is voor globale opwarming, ook verzuring van de zee veroorzaakt dat op haar beurt ook bleaching kan veroorzaken. HOe het precies zit weet ik niet, maar heb gisteren wat recente artikelen gevonden dus misschien komt er nog een epiloog.
    @Arnold, je hoort vaak over aantasting van de koraalriffen, dat is dus bleaching. In deel 2 (maar daar was je al geloof ik) staat er een duidelijk fimpje over. Leuk dat je er weer eens was.

  13. iris kijkt februari 25, 2010 om 22:48

    Heel interessant. Ik heb nog wel eens gesnorkeld bij van die koraalriffen, maar dat is ook al bijdragen aan de ondergang er van ? In het geheel genomen ben ik niet zo milieubelastend, maar tel dat allemaal bij elkaar op en zelfs dan.

  14. Pierra februari 25, 2010 om 22:56

    @Iris toch, jij ook al! Nou volgens de conclusie van dit artkel (Niet van mij overigens) draagt het helemaal niet bij aan de sterfte van het koraal, dus geen zorgen.
    Het is misschien meer de hele industrie eromheen, hotels bouwen, eilanden afgraven en een slechte infrastructuur zoals Martin al zei.

  15. 100_woorden februari 26, 2010 om 03:28

    Wij verantwoorde mensen zijn er wel erg op uit om het mooie in de natuur te behouden. Hoe begrijpelijk ik dat op zich ook vind, het wringt ook een beetje. De mug mag van ons uitsterven, koraal moeten we beschermen, ergens klopt dat niet.

  16. Pierra februari 26, 2010 om 08:12

    @100W, het is het idee dat we ons vaak drukmaken om de schattige eenden en vogels in Nederland of de mooie dieren uit Afrika, je krijgt dan ‘survival of the cutest’, zoals Meneer Opinie het ooit uitdrukte, terwijl we dat lelijke padje uit die vieze sloot niet hoeven te zien. Dus daar zit wat in. Ook de koraalriffen geven leven aan allerlei dieren, waar we op het eerste gezicht niet veel om geven zoals zeeslakken, zeeegels (ook lastig als je daar op trapt), of de bedreigende koraaletende doornenkroon-zeester, die zou je ook liever kwijt zijn. Het clown-visje zien we dan wel.
    Maar wie weet hoeveel dieren afhankelijk zijn van larvemuggen, dus laten we ze maar voor lief nemen. De malariamug mogen ze van mij onschadelijk maken.
    Het koraal wordt niet alleen beschermd omdat het mooi is maar ook vanwege alle dieren die er wonen.

  17. galadriel februari 28, 2010 om 14:34

    interessant, ook om te lezen dat je dus aan het binnenste van koraal kunt aflezen wanneer de oceaan warmer/kouder was dan…… veel weten we nog niet…daarom alleen al moeten we zuinig zijn op (bedreigde) natuur en natuurlijk ook op de mug ;)))

  18. Pierra februari 28, 2010 om 14:42

    @Gala, met je eens, zolang er serieuze twijfels zijn over de opwarming en de verzuring, moeten we voorbereidingen treffen om de natuur te beschermen, zo’n steekje kunnen we toch wel tegen 😉

  19. coby maart 5, 2010 om 17:20

    Ja, in dat programma op Canvas hadden ze het ook over de Great Barrier Reef, ik heb ademloos zitten kijken. Als je meer weet over de mug en hoe ze leven, dan wordt ook de mug mooi, volgens mij..
    Hartelijke groet, Coby

  20. Pierra maart 5, 2010 om 18:41

    @Coby, iedereen ziet zoveel moois op Canvas. Kun je dat ook via de computer bekijken? Ik kan het hier niet ontvangen helaas.
    Ja, de mug, wij hebben er hier s’zomers behoorlijk last van, maar daar is wel wat tegen te doen, zoals een muggennet bijv. (hoe heet zoiets ook al weer).
    Groet,

  21. coby maart 6, 2010 om 21:22

    Pierra, je zou hier eens kunnen kijken of je ook programma’s (in herhaling) kan zien, hier is de link: http://www.vrt.be/vrt_master/vrt_homepage/index.shtml

  22. Pierra maart 6, 2010 om 21:29

    @Coby, ik ga het meteen proberen. Heel veel dank.
    Lieve groet,

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: