Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Mooi overzicht weer.
Je bent nog matig in je oordeel over de teruggang van de koraalriffen. Als ik de link van Tsjok45 (mooie link) dan lees ik dramatische berichten daar.
Over de snowstorm: fenomenaal verschijnsel!
Ik vond het volgende filmpje daarover op youtube:http://www.youtube.com/watch?v=06BPlLATtgc
Mooi om het in ‘levende lijve’ te zien.
@Aad, de tekst is min of meer letterlijk die van Arnout Jaspers die meeging met de expeditie van Naturalis (in 2005) om er verslag van te doen. Het zijn zijn woorden. Ik kan het eerlijk gezegd niet beoordelen ondanks alles wat ik erover gelezen heb. Hun conclusie is dat slechts tijdelijke en locale opwarming voor bleaching zorgt en dat het dus wel eens mee kan vallen. Als ook de verzuring van de oceanen hun invloed zouden hebben, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en kun je ook geen ‘parken’ aanleggen. Hoe hou je immers die verzuring tegen.
Prachtig filmpje. IK vond er ook nog een met de stem van Sylvia Earle. http://www.youtube.com/watch?v=UxPS2dzxehY&feature=channel
Ik zet ze straks allemaal onderaan het bericht. Dank!
Pierra,
"Je kunt niet alle koraalriffen op de wereld beschermen, je zult parken moeten aanwijzen."
Je mag hopen dat dat ook op een zo groot mogelijke schaal gebeurt, al dringt het beeld van de ‘rookvrije tafeltjes’ in de stationsrestauratie of de ‘urinevrije zone’ in het zwembad zich wel aan mij op.
@ing. St Hawk, nee ik vind het ook geen mooi idee. Al zullen alle kleine beetjes helpen. Slecht omgaan met wat er buiten de parken ligt lijkt mij ook geen goeie optie.
Expeditie 2005…en probeer me met open ogen en op mijn tenen op de hoogte te houden van steeds nieuwere en telkens weer gecorrigeerde feiten. Begrijpen jullie hoe het een oude theoloog te moede wordt, die niet meer zo heel veel tijd heeft om te denken en te spreken ..en slechts stamelend kan herhalen dat man-vrouw voor deze schepping moet zorgen? Hij zou nog zoveel meer willen zeggen…
@Joost, oud of jong, het feit dat wij vervuilen impliceert dat wij moeten zorgen voor het welzijn van de oceanen.
Het aanwijzen van parken lijkt mij een te kleine stap. Het streven zal toch moeten zijn álle riffen te beschermen. En misschien hier en daar een klein parkje aanwijzen waar mensen wel mogen komen.
@Ivy, ja dat is misschien ook wel wat Hoeksema bedoelt, al lees ik het anders. Jouw oplossing lijkt me daarom een hele goeie.
De filmpjes van youtube (en ook die van Jacques Perrin) over het ‘spawning’ of ‘kuit schieten’ laten gelukkig wel zien dat de koralen zich mischien kunnen verplaatsen naar gunstiger streken al duurt het even voordat zo’n enorm ecosysteem weer opgebouwd is.
Er wonen 130 miljoen mensen op Java. Die wonen vrijwel allemaal
dicht bij de kust. Java en Surabaya zijn de gootste kuststeden met bij elkaar
minimaal 12 miljoen officiele inwoners. In de tijd dat ik me met Indonesie bezig
hield was het reele aantal 70% hoger.
Als je het over de riffen hebt die hier voor de kust liggen en de vervuiling die
het gevolg is van de stad en de bewoners ervan en je wilt dit verminderen
dan heb je het over grote infrastructurele werken en het veranderen van cultuur en
het opzetten van een gemeentevuilnis dienst (nu spoelt inderdaad het plastic de
zee in, en huizen langs de oevers van de rivieren).
global warming heeft geen invloed op de
koraalgroei, wanneer ik je tekst goed gegrijp. Wellicht stimuleerd de opwarming zelfs?!
@Pierra, bleaching vaak gezien maar nooit begrepen. Is dank zij je blog wat duidelijker geworden.
@Martin, indrukwekkende getallen, 3/4 van heel Nederland bij elkaar. Ja ik denk dat ze wat infrastuctuur behoorlijk achterlopen en ook qua cultuur. Er bestaat nog geen milieubewustzijn, zoals in Europa.
@Jim, de tekst is van Arnout Jaspers (uit 2005), en vertelt dat koraalsterfte voortkomt uit tijdelijke (natuurlijke) warme zeestromingen. Maar velen denken dat het CO2, dat verantwoordelijk is voor globale opwarming, ook verzuring van de zee veroorzaakt dat op haar beurt ook bleaching kan veroorzaken. HOe het precies zit weet ik niet, maar heb gisteren wat recente artikelen gevonden dus misschien komt er nog een epiloog.
@Arnold, je hoort vaak over aantasting van de koraalriffen, dat is dus bleaching. In deel 2 (maar daar was je al geloof ik) staat er een duidelijk fimpje over. Leuk dat je er weer eens was.
Heel interessant. Ik heb nog wel eens gesnorkeld bij van die koraalriffen, maar dat is ook al bijdragen aan de ondergang er van ? In het geheel genomen ben ik niet zo milieubelastend, maar tel dat allemaal bij elkaar op en zelfs dan.
@Iris toch, jij ook al! Nou volgens de conclusie van dit artkel (Niet van mij overigens) draagt het helemaal niet bij aan de sterfte van het koraal, dus geen zorgen.
Het is misschien meer de hele industrie eromheen, hotels bouwen, eilanden afgraven en een slechte infrastructuur zoals Martin al zei.
Wij verantwoorde mensen zijn er wel erg op uit om het mooie in de natuur te behouden. Hoe begrijpelijk ik dat op zich ook vind, het wringt ook een beetje. De mug mag van ons uitsterven, koraal moeten we beschermen, ergens klopt dat niet.
@100W, het is het idee dat we ons vaak drukmaken om de schattige eenden en vogels in Nederland of de mooie dieren uit Afrika, je krijgt dan ‘survival of the cutest’, zoals Meneer Opinie het ooit uitdrukte, terwijl we dat lelijke padje uit die vieze sloot niet hoeven te zien. Dus daar zit wat in. Ook de koraalriffen geven leven aan allerlei dieren, waar we op het eerste gezicht niet veel om geven zoals zeeslakken, zeeegels (ook lastig als je daar op trapt), of de bedreigende koraaletende doornenkroon-zeester, die zou je ook liever kwijt zijn. Het clown-visje zien we dan wel.
Maar wie weet hoeveel dieren afhankelijk zijn van larvemuggen, dus laten we ze maar voor lief nemen. De malariamug mogen ze van mij onschadelijk maken.
Het koraal wordt niet alleen beschermd omdat het mooi is maar ook vanwege alle dieren die er wonen.
interessant, ook om te lezen dat je dus aan het binnenste van koraal kunt aflezen wanneer de oceaan warmer/kouder was dan…… veel weten we nog niet…daarom alleen al moeten we zuinig zijn op (bedreigde) natuur en natuurlijk ook op de mug ;)))
@Gala, met je eens, zolang er serieuze twijfels zijn over de opwarming en de verzuring, moeten we voorbereidingen treffen om de natuur te beschermen, zo’n steekje kunnen we toch wel tegen 😉
Ja, in dat programma op Canvas hadden ze het ook over de Great Barrier Reef, ik heb ademloos zitten kijken. Als je meer weet over de mug en hoe ze leven, dan wordt ook de mug mooi, volgens mij..
Hartelijke groet, Coby
@Coby, iedereen ziet zoveel moois op Canvas. Kun je dat ook via de computer bekijken? Ik kan het hier niet ontvangen helaas.
Ja, de mug, wij hebben er hier s’zomers behoorlijk last van, maar daar is wel wat tegen te doen, zoals een muggennet bijv. (hoe heet zoiets ook al weer).
Groet,
Pierra, je zou hier eens kunnen kijken of je ook programma’s (in herhaling) kan zien, hier is de link: http://www.vrt.be/vrt_master/vrt_homepage/index.shtml
@Coby, ik ga het meteen proberen. Heel veel dank.
Lieve groet,