Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Telkens als ik het kleurrijke onderzeespiegelleven ziet kan ik me levendig voorstellen dat mensen gefascineerd raken door snorkelen en duiken. Beide sporten zijn voor mij (i.v.m. oorproblemen ) helaas niet weggelegd. Daarom geniet ik dubbelop van dit soort films en foto`s. Jammer dat door een bepaald metabolisme de kleuren van met name de koralen verbleken. Net of door de invloed van zonlicht en warmte de pigmenten eruit worden getrokken. Het zgn. verschieten van de kleuren. Dat ontstaan van dit proces zou dus duiden op smog ofwel vervuiling van de zee?
Het ziet er naar uit dat de zee, tenminste als deze niet continu overspoeld wordt met verzurende factoren, altijd weer in staat is zichzelf ( of de ph-waarde) te herstellen. Anderzijds heb ik die witte koraalgroepen altijd erg mooi gevonden.
Het filmpje met die levende koralen spreekt mij aan.
Mooi blog weer van je.
Koralen zijn kwetsbare leefgemeenschappen.
Honderden jaren om op te bouwen. Zo maar kapot.
Belangrijke milieu graadmeter.
@Smokey, ja ik zou ze ook graag eens ‘ontmoeten’. Hier in de Middelandse zee is er slechts een soort, het bloedkoraal http://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedkoraal, Het verbleken betekent dat de algen, waarmee de koralen samenleven en van afhankelijk zijn voor hun overleving, de koralen verlaten. Dit kan gebeuren door veel factoren zoals je kunt lezen in het bericht. Het zijn de algen die de pigmenten geven aan het koraal. Zonder de algen sterft het koraal af, dus het witte koraal betekent op z’n minst afstervend koraal, dat in het beste geval opnieuw bevolkt kan worden door de symbiotische algen en weer herleeft of in het slechtste geval afsterft.
Het filmpje laat ook zien hoe de algen het koraal verlaten, waardoor het verbleekt en uiteindelijk afsterft.
@Aad, een graadmeter, nou en of, maar het wordt ook wel vergeleken met een tropisch regenwoud. Wordt dat gekapt dan sterven alle dieren die er leven ook. Hetzelfde gebeurt met het koraal, het is een enorm ecosysteem met grote hoeveelheden diersoorten die ervan afhankelijk zijn. Dus ook een groot verlies als ze afsterven. Ik zou het leuk vinden als je ook deel 1 bekijkt, een inleiding naar het leven in de oceaan in het algemeen.
@Pierra:
Deel 1 had ik al bekeken. Prachtig en indrukwekkend blog van je weer.
Weinig tijd gehad de laatste dagen, en geen reactie achtergelaten. Excuus daarvoor, want het was zeker de moeite waard!
Al weer lang geleden deed ik aan sportduiken. Op veel plekken de schoonheid van de koraaalriffen gezien. Maar ook de door de mens ontstane kerkhoven daarvan.
Waar ik erg van schrok waren de gebieden waar met dynamiet werd gevist.
Vissen en koralen weggevaagd in één klap!
@Aad, ik las in de artikelen van Arnout (komt in deel 3) dat het gebruik van dynamiet erg verminderd of zelfs verdwenen is. Goed nieuws dus. Dat je aan sportduiken deed, geweldig!
Ik neem aan dat je door de politiek ‘bezet’ was, heb net je blog gelezen en kom later terug.
Natuur-hisrorisch gezien is er een en al uitsterven geweest toch ? Door klimaatveranderingen. Nu komt het door de mens, en we denken dan dat we er iets aan kunnen doen. Ja, is ook wel iets voor te zeggen.
@Iris, het is een en al uitsterven geweest maar ook vorming van nieuwe soorten.
Het gaat erom dat je zoiets moois, waardevols en van belang voor de balans van de oceanen en haar dieren niet wilt verliezen. Als dat allemaal het gevolg zou zijn van het in 100 jaar opstoken van de miljoenen jaren oude fossiele brandstoffen, dan is het wel onze schuld lijkt me. In Kopenhagen hadden ze er iets aan kunnen doen. Het zou kunnen dat de milieu-activisten nu nog actiever worden, juist omdat het een flop was, ze moeten het blijkbaar zelf opknappen.
Dag Pierra, weer mooi gedaan. Ik heb een duikdiploma dus heb ik kunnen zwemmen temidden van het koraal en de vissen. Kleur noch sfeer krijg je op zo’n film. Één van mijn meest indrukwekkende ervaringen ooit. Op ieder moment voelt het aan alsof ik het gisteren heb beleefd, zo indrukwekkend. Zoiets als Armstrong gevoeld moet hebben bij de eerste maanlanding. Als je de kans krijgt, twijfel niet.
Pierra ik schrijf net bij Islomania dat ik wil wonen op een eiland waar je moet
kunnen zwemmen, snorkelen en duiken, maar dan moeten ere wel koralen
zijn om tussen door te laveren. Dus laat die milieuactivisten nu eindelijk eens
aan het werk gaan anders zijn ze straks te laat.
prachtig,Pierra. Interessant. Met plezier gelezen.
@Arnold, ook jij een duiker. Het moet fantastisch zijn. Er zijn tegenwoordige wel prachtige films over, maar er zelf tussenzwemmen is natuurlijk het mooiste wat er is. Ik heb ooit niet meer dan gesnorkeld tussen de vissen, maar niet bij koralen. Laten we hopen dat ze ook voor het plezier van de duikers nog lang mogen leven.
@Martin, zo’n eiland zie ik ook wel zitten. Arme activisten, hun werk is bijna ‘klandestien’ nu de regeringen het in Kopenhagen hebben af laten weten.
@Elisa, dank je ook namens Arnout Jaspers die dit stukje schreef. Mocht je het niet al gedaan hebben kijk dan ook even naar deel 1, er staat een prachtig filmpje, bedoeld voor Kopenhagen, al mocht het niet baten.
Prachtig blog. Sorry niet ingelogd.
Groet Robert kruzdlo
@Robert, dank je wel! , morgen het laatste deel met een iets meer opwekkende boodschap.
Hartelijke Groet,
Informatief!
Zorgelijk kijk ik naar al die hordes die all inclusief naar Hurghada en Cancun vertrekken en zich tussen de maaltijden door even goed ingesmeerd met zonnebrand tussen de koralen laten zakken …… Laat ze toch potdorie thuis blijven! Wij deden het vroeger toch ook gewoon met de films van Cousteau? ;-)))
@Ivy, of de sportduikers nu zo’n schade veroorzaken weet ik niet. Iedereen wil toch gewoon fotograferen en geen koraal plukken hoop ik. Maar al die toeristen moeten natuurlijk wel vlakbij gehuisvest worden met het bouwen van hotels als gevolg.
Nou noem je Cousteau, fantastisch. Er is nu een nieuwe film uit van Jacques Perrin, Océans, die waarschijnlijk de moeite waard is, ook de site is erg mooi: http://www.oceans-lefilm.com/ Kun je gewoon in de bioscoop zien, bijna thuis dus 😉
@Ivy (Heyta) 24-02-2010 14:06
"Zorgelijk kijk ik naar al die hordes die all inclusief naar Hurghada en Cancun vertrekken en zich tussen de maaltijden door even goed ingesmeerd met zonnebrand tussen de koralen laten zakken …… "
Eens! Ooit was toerisme en de wereld verkennen leuk. Toen het kleinschalig was en daardoor niet gevaarlijk en destructief. Hetzelfde geldt ook op andere terreinen. Niet alles leent zich voor massaconsumptie. Zo worden de dodengraven in Egypte op termijn gesloten omdat door de menselijke uitwassemingen er schade aan de tekeningen wordt aangebracht. In Frankrijk is dat trouwens al gebeurd met de prehistorische grotten. Dan mag je een replica op het terrein gaan bezoeken. Geeft toch een andere beleving dan een video. maar die replica had je dan ook in Disney word kunnen bouwen of als virtueel realiteit op internet. Gelukkig heb ik het origineel kunnen bezoeken, toen het nog kleinschalig was.
De schaalgrootte kent zijn eigen gevaren. Inmiddels duik ik daarom niet meer en mijdt alle drukke plekken. Als het moet blijf ik in mijn achtertuin om van de rust te genieten. Ik kan nog altijd in mijn vijver duiken of koraal kweken als ik wil.
Pierra: echte duikers wordt geleerd geen schade te veroorzaken, maar in die vakantieresorts organiseren ze ultrakorte duikcursussen en snorkeltochten. En ja, die leveren erg veel schade op.
Ooit snorkelde ik bij Isla Mujeres tegenover Cancun. ’s Morgens was het water nog helder, in de loop van de dag warrelde steeds meer zand en algen op omdat iedereen met zijn poten (excusez le mot) overal aan zat. Op het water dreef een film zonnebrandolie, ondanks dat er overal bordjes stonden dat dat schadelijk was…….
Arnold: ook dat is een groot probleem, dat oeroude dingen in rap tempo kapot gaan. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of het door mensenhanden is gemaakt of uit de natuur ontstaan. Maar hordes mensen hebben nou eenmaal de neiging om -gewild of ongewild- enorme schade aan hun omgeving aan te brengen.
@Ivy, had ik nooit gedacht van die zonnebrandolie. Maar als er voor gewaarschuwd wordt….dan doe je zoiets natuurlijk niet. Je idee in deel 3 over ‘de parken’ , kleine stukjes rif die toegankelijk zijn voor toeristen, is heel goed.
Geen best nieuws, ik zag gisteravond op Canvas (Belgeische televisie) een documentaire over koraal.
Fascinerend, hoe ze ontstaan en groeien op scheepswrakken. Zoveel verschillende soorten. En ze lieten zien wat er gebeurt als het donker wordt. Die koralen eten elkaar ook op om plek te houden en verder te groeien. Maar dat is de natuur. Waar jij over schrijft is niet de natuurlijke gang van zaken.
Hartelijke groet, Coby
@Coby, dat de koralen elkaar opeten wist ik niet. Er is wel een zogenaamde koraaletende doornenkroon-zeester die koralen eet. De poliepjes van de koralen voeden zich namelijk via de symbiotische algen, dus dit begrijp ik niet.
Het bleaching is zeker een onnatuurlijk fenomeen.
(Inmiddels heb ik ook al deel 3 en een epiloog op het blog staan. Dus nog heel wat leesvoer 😉 voor wie al dat geduld kan opbrengen.) Ik had die documentaire graag gezien, maar kan canvas niet ontvangen.
Groetjes,
Pierra
Pierra, het is zo dat als het donker wordt de koralen een soort draden afscheiden en daarmee de andere koraal ahw. verstikken en opeten, ze gaan dus verder groeien op de plek waar ze het andere koraal gedood hebben. Het recht van de sterkste, anders worden zij zelf weer opgegeten. Zo werd het uitgelegd en gezegd gisteravond. Ik moet weg nu, alvast fijn weekend gewenst.
@Coby, ja ik snap wat je bedoelt, maar ik had er nog nooit van gehoord.
Fijn weekend!!
mooi blog Pierra
@Gala, dank je. (Er zijn ook nog een deel 3 en een epiloog, als je je er nog wat meer in wilt verdiepen.)
Pingback:Biodiversiteit in de oceaan « Tsjok's blog