Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Biodiversiteit in de oceaan (deel 1)

Een serie van drie blogs over de biodiversiteit in de oceanen. Deel 2 en 3 vertellen over een expeditie van Naturalis naar de koraalriffen bij Jakarta. De oceanen bedekken voor 70% de oppervlakte van de Aarde. Het is ook voor het leven op land van belang dat de oceanen gezond blijven. Dit eerste deel geeft een overzicht van de problemen ten aanzien van de onderzeese biodiversiteit met prachtige films.

Sylvia Earle, TED prize winner in 2009
In haar lezing vertelt ze over de toestand waarin onze oceanen vekeren. Jacques Perrin, Jacques Cousteau en Rachel Carson konden zich 50 jaar geleden niet voorstellen dat de zee van Eden ons zo snel naar het verloren Paradijs zou brengen. Van de grote vissen is 90% opgegeten, 50% van de koraalriffen is verloren gegaan, en er is een mysterieuze vermindering van zuurstof  in sommige delen van de Stille Oceaan.

Onze kinderen zullen zich afvragen waarom we niets deden toen er nog tijd voor was. Het moet toch mogelijk zijn intelligentie bij de mens te vinden. De meeste zuurstof wordt door de oceaan geproduceerd en het grotste deel van kooldioxide wordt er door micro-organismen geabsorbeerd. Van al het leven op Aarde leeft 97% in de zee. Nu we weten dat we een probleem hebben kunnen we er iets aan doen, maar er is niet veel tijd meer. We hebben te maken met globale opwarming en de verzuring van het zeewater als gevolg van de toename van kooldioxide. Dat is slecht nieuws voor de koraalriffen.

Gelukkig verkeert de helft van de koraalriffen nog in goede staat, 10% van de vissen leeft nog, maar toch kan in 50 jaar dit alles verloren zijn. Inmiddels zijn er meer dan 4000 regio’s van de oceanen beschermd gebied verklaard, maar het is slechts 0,8% van het totale zeeoppervlak. De komende 10 jaar kunnen weleens de belangrijkste voor de komende 1000 jaar zijn. Sylvia roept iedereen op, om ook via het web, hun stem uit te dragen en de mensen gevoelig te maken voor het probleem. Wij bloggers kunnen haar helpen. Hier volgt haar lezing.

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

Naar TED

Coral Reefs and climate change, a message for Copenhagen
In dit filmpje dat getoond is in Kopenhagen vertelt een meisje uit de toekomst over de verloren koraalriffen. Vreemd dat aangezien wat er op het spel staat de Kopenhagentop zo een mislukking was.

Er bestaat ook een langere versie op Vimeo

 
Met dank aan Charles Fransen van Naturalis.

Lees ook mijn blog over overbevissing

Links uit de reacties:  
David Gallo ‘onderwaterverbazing’ op TED
Océans, film van Jacques Perrin die net is uitgekomen, een prachtige site om op rond te kijken.
Evodisku (Tsjok45): Koraal, koolzuur, biodiversiteit


37 Reacties op “Biodiversiteit in de oceaan (deel 1)

 1. antoinette duijsters februari 22, 2010 om 10:17

  Koraalriffen zijn er altijd geweest ook ten tijde van een zogenaamde broeikasaarde [Jura, Krijt].
  Dus verhoging van het CO2 gehalte is niet de oorzaak, wel het vernielen doordat de mens ze met springstoffen te lijf gaat. Overbevissing en dan de enorme vervuiling en niet het minst het toerisme, dat hele kuststroken vernield.

 2. Pierra februari 22, 2010 om 10:22

  @Antoinette, is dat zo? In deel 2 en 3 komt meer informatie over de oorzaken die behalve de verzuring van het zeewater ook te maken hebben met de opwarming ervan. Ik hoop dat je die dan ook leest. Het zijn verslagen van expedities naar de koraalriffen anno 2005.

 3. antoinette duijsters februari 22, 2010 om 10:38

  Pierra, hoe denk je dat die vele kalkformaties zijn opgebouwd, groten deels door koraalriffen. Er zijn plaatsen waar completen riffen nog fossiel in de lagen te zien zijn. Bovendien gedijen de meester koralen het best in ondiep en warm water.
  Bij de Rode zee worden de hotels op de fossielen koraalriffen gebouwd, die daardoor helemaal de vernieling in gaan. De hedendaagse worden verstikt door het vuil dat al de hotels en andere toeristisch atracties lozen,snel in de vernieling geholpen.
  Heb je ook al gelezen over de grote eilanden van kunststof die in de oceanen drijven?

 4. Pierra februari 22, 2010 om 11:14

  @Antoinette, het zijn hele primitive dieren en hebben al heel lang op Aarde geleefd en tot op heden overleefd. Toch is het blijkbaar een feit dat ze nu naar de knoppen gaan (Sylvia Earle, is niet zomaar iemand). Dus als je niet wilt aannemen dat de dood van de koraalriffen veroorzaakt wordt door verzuring van het zeewater als gevolg van een CO2 toename, dan is dat je goed recht. Niet iedereen beweert dat inderdaad. Vaak wordt het toegeschreven aan te warm water, dan krijg je het fenomeen ‘bleaching’, waarbij de symbiotische algen de koralen verlaten. Het begin van het einde voor het koraal. De kalkformaties blijven dan inderdaad als fossiele herinnering over.

 5. martin februari 22, 2010 om 11:46

  Laat ik me neit wagen aan verklaringen. Ik lees wel eens wat en dat kan
  iedereen doen.
  Mijn jongste zoon is ervan overtuigd dat bij een graad opwarming een deel
  van de riffen zal verdwijnen. Hij ziet ons hier thuis ploeteren om belangrijke
  zaken aan de kaak te stellen en het weinige dat we bereiken. Hij weet over
  de biodiversiteit en hoe die steeds meer onder druk staat. Hij ziet het en denkt,
  wat moet ik met jullie. Ik ben benieuwd wat daar uit komt.
  De Beagle van gisterenavond ging over biodiversiteit en evolutie aan de
  hand van dieren in de Stille Oceaan. Prachtige dieren werden via hun dna
  gecodeerd. De foto’s van de krabben bij een eiland (waarvan de naam me
  is ontschoten) ga ik nog even bekijken.

 6. Pierra februari 22, 2010 om 11:56

  @Martin, bedankt voor je reactie. Jullie en je zoon doen er goed aan zich zorgen te maken. Maar tussen verdwijnen en uitsterven is gelukkig nog wel een verschil. Als ze verdwijnen, verdwijnen al de daarin levende vissen en weekdieren met ze mee. Dat is verlies aan biodiversiteit en funest voor een gezond ecosysteem.
  Ik ga bij uitzinding gemist de Beagle maar weer eens volgen, dank voor je tip!

 7. antoinette duijsters februari 22, 2010 om 12:29

  Pierra, ik ga vooral in tegen de eenzijdige boodschap van de klimaathype die alles op de opwarming gooit.
  Daar kan ik me behoorlijk kwaad over maken. Eenzijdig, onvolledig, met een valse belofte, stop de opwarming, als dat al kan hoe hoogmoedig kan men zijn, en we kunnen gewoon verder leven. Dat is niet waar!!!!!
  En dan de manier waarop mensen reageren, zuinig in huis, maar wel op vliegvakantie.

 8. Pierra februari 22, 2010 om 12:37

  @Antoinette, jaja dat snap ik wel Antoinette en of er meer opwarming is en of de trend doorzet is ook maar de vraag. Maar voorlopig hebben we wel degelijk meer CO2 in de atmosfeer èn in de zee (verzuring), met alle gevogen van dien. Dat 50% van de koraalriffen verdwenen zijn in tenminste 50 jaar is toch wel erg lijkt me, waar dat dan ook door komt.

 9. galadriel februari 22, 2010 om 15:03

  goed blog Pierra ook al is het onheilspellend nieuws…we komen per slot van rekening allemaal uit die zee en wie zijn nest bevuilt ( en opwarmen is daar een onderdeel van), heeft geen toekomst…hélaas
  ik ga vanmiddag weer naar haartoe, de moeder van al het leven… ik kan niet zonder haar

 10. Pierra februari 22, 2010 om 15:09

  @Gala, je bent een geluksvogel! Lekker uitwaaien daar en doe haar de groetjes.

 11. tsjok45 februari 22, 2010 om 20:45

  "Dat 50% van de koraalriffen verdwenen zijn in tenminste 50 jaar is toch wel erg lijkt me, waar dat dan ook door komt. "
  Ik vind het ook heel erg
  Hier wat documentatie over het bedreigde koraalhttp://evodisku.multiply.com/journal/item/849/Koraal_Zee_
  En over verzuring van de oceanen en koolzuurhttp://evodisku.multiply.com/journal/item/664/KOOLZUUR
  Biodiversiteit ( met aanklikbare links naar hoofdstukken )http://evodisku.multiply.com/journal/item/931/BIODIVERSITEIT_INHOUD_

 12. Pierra februari 22, 2010 om 21:32

  Beste Tsjok45, met permissie (hoop ik) citeer ik uit een van je artikelen om een minder somber licht te laten schijnen over het hele verhaal:Met zijn 344.400 km2 is het Great Barrier Reef de enige natuurlijke levensvorm die vanuit de ruimte te herkennen is. Om die reden wordt het ook wel het achtste wereldwonder en het "grootste aquarium van de wereld" genoemd.
  Elk jaar in november is er een speciaal natuurspektakel in het noordelijke Great Barrier Reef: de sneeuwstorm. Enkele dagen na de eerste volle maan in de lente stoten alle koralen alsof ze op een geheim teken reageren tegelijk hun eieren en spermacellen af. Uit de hele wereld komen duikers om de kleurrijke sneeuwvlagen onder water te beleven.
  Het is zo spectaculair en immens dat je het zou kunnen zien mocht je er vanop de maan naar staan kijken. (mvl)
  09/07/08

  Je verdere informatie geeft aan dat ook dit rif ernstig aangetast is.
  Je links zijn bijzonder welkom en geven een duidelijk beeld van de slechte situatie. Ze zijn stuk voor stuk heel informatief. Heel veel dank daarvoor. Ik hoop dat je ook deel 2 en 3 komt lezen, al zal het misschien niet al te veel nieuws voor je brengen.
  Groet,

 13. iris kijkt februari 22, 2010 om 22:13

  Er is natuurlijk een constante dynamiek van economische belangen die ook inwerkt op de zee. Die mens die nadenkt , ziet ook wel hoe niemand daar echt greep op heeft . Ik weet het ook niet precies. Het is niet alleen maar de bevissing, er schijnt ook een gigantische berg plastic materiaal in de oceanen rond te drijven, dus afkomstig van de kleinste individuele handelingen.

 14. Pierra februari 22, 2010 om 22:29

  @Iris, bij economische belangen moet je denken aan het opblazen en verkopen van koraal, het afgraven van eilanden voor zandwinning en zoals Antoinette al zei, bouw op koraalriffen zelf en de vervuiling vanuit dichtbij gelegen steden. Dat komt trouwens in de volgende delen nog aan bod. De situatie (tenminste bij Jakarta) schijnt minder erg te zijn dan het leek. Er wordt tegenwoordig veel gedaan aan het herplanten van koralen ook al groeien ze erg langzaam (zie links van Tsjok).
  Tja, dat plastic, daar stikken veel dieren in. Er zijn zoveel mensen in de wereld die niet weten wat plastic is/betekent, behalve een handig boodschapentasje of drankflesje.
  Gelukkig bestaat er al de techniek om afbreekbaar plastic te maken.

 15. P.H.M. van de Kletersteeg februari 22, 2010 om 22:36

  De millieu maffia is volkomen ongeloofwaardig geworden en niet te verkopen aan de kiezers.
  Zoals het nog steeds is: er is een hype- zoals nu de opwarming- er worden maatregelen genomen die geen effect kunnen sorteren-zoals bio-ethanol- en het wordt wel acceptabel geacgt dat er jaarlijks 100 millioen mensen voor creperen.
  Daarnaast; vooral de lagste inkomens moeten betalen voor de miliieu onzin.
  Zo hier en daar wordt er gefraudeerd met data, om de subsidie niet te verliezen.
  Daarnaast ben ik er heilig van overtuigdm dat als een deel van de natuur sterft, de rest zich aanpast en overleeft.
  Zo gaat het al een paar millioen jaar en zal het ook in de toekomst gaan.

 16. Aletta februari 23, 2010 om 10:02

  Goed blog Pierra! Deze filmpjes zou iedereen moeten zien, alleen al om weer even met de neus op het feit gedrukt te worden dat er voor de generaties na ons wel heel weinig overblijft.
  groet Aletta

 17. Pierra februari 23, 2010 om 10:05

  @Aletta, dank je en goed gezegd. Het filmpje is een ontroerende boodschap, het is immers 2010!

 18. ing. St Hawk februari 23, 2010 om 11:58

  Pierra,
  Wat een mooi en belangrijk verhaal is dit !
  Laten we toch in hemelsnaam zorgen dat we het belang van ál het leven op onze planeet serieus gaan nemen.
  Een verhaal, kortom, dat echt tot nadenken stemt.
  Dat verklaart misschien de (voorlopig) geringe opkomst van reageerders. Ze denken nog !

 19. Pierra februari 23, 2010 om 12:13

  @ing. St Hawk, dank je ook namens Sylvia Earle! Gelukkig zijn er veel (jonge) onderzoekers die momenteel genetische barcodes aan het vastleggen zijn voor alle soorten, ook met foto’s natuurlijk, voordat ze verdwenen zijn. (Zie laatste aflevering ‘in het kielzog van Darwin, widget rechtermarge). Het geeft op zijn minst aan dat men zich bewust wordt van de rijkdom die we hebben.
  Er is niet al teveel tijd meer om te denken….

 20. Zaaikort februari 23, 2010 om 12:47

  Helaas is zo’n barcode nog in de verste verte geen kompleet genoom (het is als ik het goed begrijp niet meer dan een enkel karakteristiek gen) en zelfs een volledig genoom is nog geen kompleet bouwplan voor een organisme. Ook zullen nooit alle soorten aan de beurt komen, daarvoor zijn het er te veel.
  We hebben dus geen ark van Noach, weg is weg!

 21. ing. St Hawk februari 23, 2010 om 12:57

  @Zaaikort,
  En als je het nu eens zo bekijkt:
  We zijn Noach en de Aarde is onze Ark.
  Alle hens aan dek !!

 22. Pierra februari 23, 2010 om 13:04

  @Zaaikort, een wanhopige poging dus. Het klopt dat ze een enkel karakteristiek gen coderen, maar ze wachten op methoden die portable en misschien ook completer kunnen karakteriseren.
  Het schijnt (volgens David Gallo ‘in less than 6 minutes’: http://www.ted.com/talks/david_gallo_shows_underwater_astonishments.html)
  dat zo’n 97% van de soorten die in de diepe oceaan leven ons nog onbekend zijn. Het zou op zijn minst jammer zijn als je die niet kunt ontdekken omdat de zee vervuild, verzuurd of hoe dan ook onleefbaar is geraakt.
  Onze planeet is een ark van Noach die vandaag anders is dan gisteren. Soms komt er ook wat bij!

 23. Pierra februari 23, 2010 om 13:18

  @Ing. St Hawk, je was me weer voor. 😉 Dat de wind meezit…

 24. ron februari 23, 2010 om 13:33

  Goed blog. Inhakend op Martin’s reaktie denk ik dat het belangrijk is onze kinderen te blijven informeren over wat er gaande is, wat er aan het verdwijnen is, en waarom. Ook ik heb soms het idee tegen een muur te praten, maar mijn zoon gaat me nooit kunnen zeggen dat hij het niet wist.
  Ik heb er soms mijn twijfels over of de redenen die we aandragen (opwarming van de aarde, enz.) nog wel zoden aan de dijk zetten. Ik gooi het dikwijls over een andere boeg: als ik wil dat men respect voor mijn bezittingen heb, dan moet ik ook respect hebben voor iemand anders zijn eigendom. De aarde, leefbare lucht, een zee waar je in kunt zwemmen zonder er met jeuk op je vel terug uit te komen, het zijn dingen van jou en van mij. Ga daar dus met een beetje meer respect mee om. Geen idee of dat wel aankomt, ik kan het alleen maar hopen.

 25. Pierra februari 23, 2010 om 14:05

  @Ron, moeilijk de generatie van je zoon. De jongeren van nu weten bijna niet anders dan dat er vervuiling, CO2 uitstoot en uitputting van fossiele brandsoffen is. Voor hen is dat heel gewoon. Eigenlijk een vreemd idee. Er worden gelukkig veel films en documentaires gemaakt met als onderwerp bewondering en respect voor de natuur. Zie ook de laatste film van Jacques Perrin: http://www.oceans-lefilm.com/. (Een prachtige site om te bekijken). Misschien iets voor hem?

 26. Eelco februari 23, 2010 om 14:40

  Pierra, Zaaikort, ing St. Hawk,
  zijn ze niet ergens in het hoge noorden een enorme koelkast aan het bouwen die ze volstouwen met zaadjes e.d. van allerlei soorten planten ? Als een soort van ‘backup’ in het geval we niet goed opletten ?
  Ah, gevonden, deze is het: http://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_International_Seed_Vault
  Zie ook: http://probaway.wordpress.com/2008/11/05/antarctic-gene-barrels-the-final-refuge-of-civilization/
  Nu nog iets voor de diersoorten …

 27. ing. St Hawk februari 23, 2010 om 14:51

  Eelco,
  Daar heb ik ook weleens van gehoord ja.
  Het deed me denken aan dat landje in het iets minder hoge Noorden waar ze een muur omheen bouwen om te zorgen dat Urk niet weer aan zee komt te liggen.

 28. Pierra februari 23, 2010 om 15:06

  @Eelco, ing. St Hawk, het is duidelijk waar jullie gebruikelijk vertoeven. Gevaarlijk die zee. Maar van die zaden heb ik ook gehoord. Het is voor zover ik weet een continu kweken voor ‘betere’ gewassen, grotere appels, sappiger peren, dikkere granen, vollere kolen; de oorspronkelijke en mischien zelfs smakelijker soorten worden ‘vergeten’ en sterven zelfs uit. Geen natuurlijke maar artifiiele selectie dus.
  Kennen jullie de Cox oranje nog? Mijn favoriete appel. Waar is die gebleven?
  Voor de diersoorten??? Geen idee…

 29. Eelco februari 23, 2010 om 15:17

  @Pierra: helaas woon ik juist bijzonder ver van de zee … maar wel op een veilige hoogte.
  De Cox oranje ken ik nog ! Of ik mezelf hiermee oud verklaar weet ik niet, maar hij was wel lekker.

 30. ing. St Hawk februari 23, 2010 om 15:20

  "Gevaarlijk die zee."
  Die Vesuvius, in welk land lag die ook weer ?

 31. Pierra februari 23, 2010 om 15:30

  @Eelco, elke keer dat ik terugkeer naar nederland zoek ik hem, zonder resultaat, of hij ook opgeslagen is in de eeuwige vrieskist, ik betwijfel het. Zo Nederlands!!
  @ing. St Hawk, woont Eelco op de Vesuvius? (Over land best ver van zee).
  Ik woon op een schiereiland. Ook behoorlijk ‘afgesloten’, maar gelukkig niet zoals Urk.

 32. Eelco februari 23, 2010 om 15:34

  Ik denk dat ing St. Hawk wilde zeggen dat niet alleen de zee gevaarlijk is !
  Ik kom wel regelmatig bij de Vesuvius (ik werk samen met mensen in Napoli), maar woon er niet …

 33. t ik doe is ze bewaren en archiveren februari 23, 2010 om 17:46

  "…met permissie (hoop ik) citeer ik uit een van je artikelen…"
  Feel free
  De meeste artikeltjes zijn NIET van mijzelf ; Het zijn meestal dingetjes overgenomen van andere auteurs
  Het enige wat ik doe is ze verzamelen , selecteren ,archiveren ,(nogal stuntelig ) vertalen en/of soms van commentaar /context /achtergrond voorzien ….
  Het internet is vrij … houden zo
  Met vriendelijke groeten
  Tsjok45
  P.S.
  Natuurlijk lees ik ook regelmatig je andere goed geconstrueerde stukjes ( ik neem deze " biodiversiteit in de oceanen " stukjes beslist over ) Het zijn bijna steeds erg interessante artikeltjes die me aansporen om het verder te gaan uitzoeken en opzoeken ….

 34. Pierra februari 23, 2010 om 18:14

  @Tsjok45, er stonden veel interessante artikelen in je links en ik zet je ze onderaan het bericht zodat iedereen ze kan raadplegen. Het gedeelte wat ik ‘citeerde’ zou ik graag herhalen an het eind van deze serie. Het geeft een positief beeld van de levende koralen. Nogmaals dank,
  Groeten,

 35. coby februari 24, 2010 om 20:07

  Aandachtig en bezorgd naar Sylvia geluisterd. We zijn verbonden met het water, zegt ze, en dat voel ik eigenlijk ook zo. Ik woon vlakbij het water, en altijd voel ik dat het iets met me doet tijdens al die wandelingen die ik er langs maakte. Het volgende deel bekijk ik binnenkort.
  Hartelijke groet, Coby

 36. Pierra februari 24, 2010 om 21:08

  @Coby, niets mooier dan een strandwandeling, al was het alleen maar om die immense zeevlakte te zien, de golfslag te horen, en het eb en het vloed te beleven. Nu wordt ook de diepzee meer en meer bestudeerd met de ene na de andere verbazing van de wetenschappers n.b.
  Neem je tijd want het blijft denk ik allemaal nog wel even staan.
  Groet ook aan jou,
  Pierra

 37. Pingback:Biodiversiteit in de oceaan « Tsjok's blog

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: