Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Pellagra

 

Vanmorgen werd ik opgeschrikt door een enorme herrie. Het geluid was enigszins vertrouwd en inderdaad; het ging om de landbouwmachines die het mais naast onze tuin aan het oogsten waren. Dat gebeurt namelijk ieder jaar.

maisoogst

maisoogst maisoogst

maisoogst

 

Hier in Veneto is mais een symbool van traditie. Het gerecht ‘polenta’, een warme brij van maismeel, maakt vast onderdeel uit van de keuken. Een veneto wordt in Italië ook wel een ‘polenton’ genoemd, net zoals wij Nederlanders ‘kaaskoppen’ genoemd worden.

 

Reeds in de achttiende eeuw baseerde het dieet van veel boeren in Noord-Italië en bepaalde streken van Noord-Amerika zich voornamelijk op mais. Dit graan, als het niet voorbehandeld wordt, laat geen nicotinezuur (niacine) vrij, een essentiele voedingsstof

polenton
Van internet: Festa della Polenta

en vitamine voor de mens, die te vinden is in vlees-, melkproducten en eieren. De boeren konden zich deze producten vaak niet veroorloven. Gedurende de eerste grote uitbraken, rond 1700, van pellagra, dacht men aan een erfelijke of besmettelijke ziekte, lepra of aan een slechte maiskwaliteit.

 

Pellagra betekent ‘ruwe huid’ (dermatitis) en dat is ook een van de symptomen van de ziekte. Andere symptomen zijn dementie, en diarree (de drie D’s). Pas in 1937 werd niacine of PP-factor (Pellagra-Preventive factor) als succesvolle behandeling van de ziekte toegepast. Mais werd door Columbus uit Zuid-Amerika geïmporteerd. Daar werd zo’n negenduizend jaar geleden mais gedomesticeerd. Ook daar leefde de inheemse bevolking voornamelijk van maisproducten. Maar tijdens de bereiding onderging de mais een proces van nixtamilisatie waarbij niacine vrijkwam dat zodoende opgenomen kon worden door de darmen. Deze ‘oude’ bevolking had dus geen last van pellagra.

 

Tegenwoordig wordt het grootse deel van de maisopbrengst gebruikt als veevoer.

 

Alles is terug te vinden op de engelse en italiaanse Wikipedia.

58 Reacties op “Pellagra

 1. Pierra oktober 8, 2009 om 23:31

  @Martin, leuk, bedankt voor je link. Ben even gaan kijken, ook een mooi verhaal en foto’s. Ik wist niet dat de machine maishakselaars genoemd werden.
  Groet,

 2. ing. St Hawk oktober 8, 2009 om 23:37

  Mais heeft de wereld aardig veroverd. Ik vroeg me af of de boeren bij jou niet aan wisselteelt doen. Elk jaar maïs op het zelfde perceel moet volgens mij problemen geven.

 3. Pierra oktober 8, 2009 om 23:47

  @ing. St Hawk, rechts van de tuin is het elk jaar mais, maar het ligt dan wel de hele winter braak. Links hadden ze vorig jaar voor de verandering soja. Ik denk dat het braakliggen wel goed is voor de grond.
  Mais werd dus geimporteerd, maar ze hebben vergeten te vragen hoe je het moet bereiden.
  Groet,

 4. ing. St Hawk oktober 9, 2009 om 00:00

  Het is inderdaad een sneu verhaal van die arme maïs-eters. Volgens mij was er met aardappels in eerste instantie ook zoiets aan de hand.

 5. Pierra oktober 9, 2009 om 00:22

  ing. St Hawk, zou best eens kunnen. Aardappels bevatten lang niet alles wat een mens nodig heeft, (al ben ik er (nog steeds) dol op.) Ze kwamen ook met de eerste ontdekkingsreizigers mee uit Zuid-Amerika.
  Groet,

 6. flipwillemsen oktober 9, 2009 om 00:47

  Interessant verhaal, Pierra. Met plezier gelezen.

 7. flipwillemsen oktober 9, 2009 om 00:48

  nog even ingelogd

 8. ron rozen oktober 9, 2009 om 00:52

  Ik heb pellagra aan mijn handen en voeten, waardoor ik af en toe nauwelijks kan lopen, ik krijg speciale zalf met cortisonen maar wie weet brengt je artikel genezing. Ik ga morgen op zoek naar nicotinezuur. Volgens mijn vriend is baden in zee goed en inderdaad na een weekje of wat in Giardini Naxos zijn mijn voeten nog nooit zo mooi geweest. ik moet altijd denken aan een filmpje van een een baby met pellagra over zijn hele huid en en snap dan waarom heiligen onze lieve Heer dankbaar kunnen zijn voor het leed dat zij ondervinden.

 9. Pierra oktober 9, 2009 om 00:53

  @Hoi Flip, ik zie je soms even opduiken hier en daar. Hoe gaat het met je boek? Ik krijg trouwens een foutmelding als ik op je naam klik. Is er iets met je blog?
  Leuk dat je het verhaal kon waarderen.
  Groet,

 10. flipwillemsen oktober 9, 2009 om 00:57

  Hoi Pierra. Mijn blog heb ik weggehaald. Maar als ik mijn boek heb ingeleverd,(december) ga ik weer beginnen. Kan ik alles weer lezen en reageren. Ik kom gauw weer bij je langs.

 11. Pierra oktober 9, 2009 om 01:08

  @Ron, je bent weer terug. Heb aan je gedacht i.v.m. slecht weer in Sicilie, met grote modderstromen in Messina, nog vele vermisten. Trouwens, lijkt me geen Pellagra en een eitje per dag zou dan ook goed moeten helpen, als het dat al is. Misschien eerder een soort schimmel.
  Groet,

 12. ron rozen oktober 9, 2009 om 01:14

  Het is HIV gerelateerde pellagra volgens de internist. Ja arme mensen in Messina, het was op de Italiaanse TV. Messina is slechts 10 kilometer verwijderd van Taormina waar het voordat wij er aankwamen heel slecht weer is geweest. Bij het ontbijt iedere dag een ei gegeten, misschien was dat wel de reden dat mijn voeten er nu zo mooi uitzien.

 13. Smokey Robbinson oktober 9, 2009 om 01:15

  Kan ik me voorstellen dat je schrikt van die herrie in de ochtend. Hier zijn ze van de gemeente bezig met heel hoge bomen te "snoeien".vZe kunnen er alleen met hoogwerkers bij. Verkeer wordt omgeleid. Gelukkig maar twee dagen… maar wel in alle vroegte.
  Interessant lees"voer " Pierra, over polenta en pellagra, een deficiëntieziekte. Toevallig dat ik je zojuist antwoordde over een wetenschappelijk diervoeder… waardoor mijn oude kat weer een mooie vacht en natte neus kreeg. Heb jij weleens polenta gegeten? Als mensen nicotinezuurtabletten per ongeluk op lege maag innemen krijgen ze een vuurrood hoofd en bovenlijf… Deze stof bewerkstelligt een enorme doorbloeding van de capillairen in het bovenste deel van het lichaam.En dan bloost men wel minstens een uur lang. Het kan geen kwaad maar schijnt tintelend te voelen. Er is een ontzuurde vorm- nicotinamide- die heeft dezelfde werking maar die bijwerking gelukkig niet. Ben nu benieuwd of mais de grondstof zou kunnen zijn van nicotineacid.
  Bij dermatitis werkt deze (voedings)stof inderdaad heel goed. Wie weet zit `t ook in het science diet. Dan worden zowel de huid alsook de hersenen van de bejaarde kat beter doorbloed.
  `k Wou nog even melden dat je, zo te zien als Dio in Italia woont. Wat een vrijheid!
  Groetjes van
  smokey& smokey

 14. ron rozen oktober 9, 2009 om 01:29

  Een kleine indruk van Italie op mijn weblog 🙂

 15. Pierra oktober 9, 2009 om 01:38

  @Ron, wat vertel je me nou. Dat spijt me zeer. Als het pellagra is dan zouden dit soort supplementen je misschien toch kunnen helpen. Volgens mij kunnen ze ook geen kwaad dus je kunt het allicht proberen.
  Veel sterkte. (zie trouwens ook reactie van Smokey die er nog meer over weet.)
  @Smokey, had je inmiddels al verteld over Hill’s in jouw reactieruimte. Jouw info over nicotinezuur kan Ron ook nog van pas komen en niacine of nicotinamide kan ook vast wel als supplement gekozen worden.
  In mais schijnt het dus wel te zitten, maar het kan door de darmen niet opgenomen worden en het mais moet eerst gisten zoals de mexicanen doen met hun tortilla’s.
  We hebben inderdaad veel ruimte hier, ook heerlijk om te wand’len, al is het zomers heel veel werk om het bij te houden.
  ….noches
  Groeten,

 16. Gus oktober 9, 2009 om 02:04

  Polenton, grappige benaming.
  Maar logisch, als je eenzijdig voedsel eet, dan wordt je ziek.
  Dat dat tot 1937 geduurd heeft, onvoorstelbaar.

 17. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 08:09

  Maar welke voorbehandelingvan de mais? Die noem je niet.
  Braakliggen van grond; als de grond eenzijdig gebruikt wordt, zelfde product jaar na jaar, moet je goed weten hoe je het bemest.
  Verstandig is grondmonster en dan aanvullen wat er in de grond zit .
  Bij mais worden de stobben–en soms de gehakselde stammen onder geploegd.
  Voor dat begint te rotten, duurt even.
  Dan sowie so, als de grond geploegd is, heeft het een week of 4 nodig voor het bacteriele leven zich heeft aangepast.
  Maar mais moet "geil" staan; kan heel erg veel dierlijke mest hebben; moet er alleen nog stikstof bij gemest worden.
  Ik kan niet zien of het op stam gedroogd is.(dan zijn de stammen geel)
  Je kan tegenwoordig wintergraan zaaien; als het weer goed is gaat dat er eind mei af en dan kan je 3-maanden -mais zetten.
  ————
  Maar waar is je recept van iets lekkers van mais?

 18. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 08:23

  ahum—is hakselaar. op andere blog.
  Als deze op jouw blog de mais scheidt van de stam, is het een oogster
  normaal blijft de mais dan in de machine en de stam wordt in stukjes gehakt

 19. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 08:32

  door de bio-ethanol idioterie is de prijs van mais meer dan verdubbeld.
  Daarom wordt er ook eer mais verbouwd en minder groente
  Derhalve zijn door de onnozelheid van de millieu freaks, de prijzen gestegen; zodanig, dat we jaarlijks 100 millioen doden meer hebben van honger.Wel in iets schonere lucht
  Een oud gezegde: een boer die te lui is om te werken,verbouwd graan (of mais) is maar 3 dagen per jaar werk.

 20. Antoinette Duijsters oktober 9, 2009 om 08:33

  Leuke foto’s van de maisoost.

 21. paco painter oktober 9, 2009 om 08:41

  Ja, mais dote het helemaal hoewel ik het vies vind

 22. Pierra oktober 9, 2009 om 12:47

  @Gus, ja onvoorstelbaar, zeker als je bedenkt dat zo’n 30% van de bevolking (in Italie) ziek was.
  @PHM, het is een voorbehandeling die nixtamilisatie (vrij vertaald) heet. Het maisgraan wordt behandeld met ongebluste kalk. Dit verhoogt o.a. de voedingswaarde.
  Op engelse wiki staat het volgende:Nixtamalization typically refers to a process for the preparation of maize (corn) in which the grain is soaked and cooked in an alkaline solution, usually limewater, and hulled. The term can also refer to the removal via an alkali process of the pericarp from other grains such as sorghum. Maize subjected to the nixtamalization process has several benefits over unprocessed grain for food preparation: it is more easily ground; its nutritional value is increased; flavor and aroma are improved; and mycotoxins are reduced. These benefits make nixtamalization a crucial preliminary step for further processing of maize into food products, and the process is employed, using both traditional and industrial methods, in the production of tortillas, tamales, corn chips, hominy and many other items.
  Het land met stoppels wordt in het vroege voorjaar omgeploegd.
  Ik weet niet of de stam gescheiden wordt. De machine laat door èèn buis al de oogst in een grote wagen stromen.
  Met je derde reactie ben ik het wel eens. Als we het mais goed zouden bewerken, hoefden we er geen dieren mee te mesten om die vervolgens te eten en konden we zelf het mais eten.
  @Hoi Antoinette, daar begon het ook allemaal mee.
  @Paco, zoals PHM zegt is de prijs omhooggegaan en teelt nu iedereen mais.
  Groet,

 23. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 13:14

  en als ze in den Haag en in brussel een iq van 60 haddenm, zouden ze een enkele zin toevoegen: "bio ethanol mag niet van agraische producten gemaakt worden die normlaa gesproken voor menselijke consumtie bedoeld zijn"
  Dat zou een slordige 100 millioen mensen levens per jaar sparen
  bovendien kan je bioethanol beter maken van algen; productie per hectare per jaar: 50 ton mais: 8 ton
  maar allez; gevaarlijke idioten moeten ergens werkenn, dan maar in den haag en brussel.
  Maar een oogster:
  Gaat zo; hij snijd de hele stam af, gaat de machine in; daar wordet de maiskolf gescheiden; de mais korrels wordt van de kolf afgehaalden de maiskorrels blijven in de machine in een container.
  Af en toe wordt de container geleegd .
  De stammen van de mais worden klein gehakt en gaan samen met de de lege kolven via die pijp de machine uit.; kunnen worden opgevangen om gebruikt te worden voor:
  –diervoeder
  –drogen, hammermill, pelletpres,= pellets= verwarming
  –compostering=compost
  of ze worden op het land gegooid en later ondergeploegd als bemesting
  maar ik heb nog steeds niks lekkers gezien van maismeel…
  wordt trouwens veel industrieel gebruikt…

 24. Pierra oktober 9, 2009 om 13:56

  @PHM, recept komt eraan! Even geduld. Ik weet alleen niet of je in nederland polenta kunt krijgen.

 25. Pierra oktober 9, 2009 om 14:17

  @PHM, voor de polenta kun je voorgekookt poeder gebruiken. Dat breng je al roerend met water aan de kook en als het begint in te dikken zet je het vuur uit.
  Echt zelf polenta maken duurt veel te lang.
  Je kunt er eigenlijk alles bij doen dat een sausje of justje heeft. Zo is polenta met funghi erg lekker.
  Je neemt een zakje gedroogde porcini (Zie ook blog van Maria-dolores: http://www.vkblog.nl/bericht/281158/Giftige_dubbelgangers en laat ze in lauw water een uurtje weken. Dan maak je ze met je handen schoon en bewaart het gezeefde weekwater.
  Een uitje fruiten in wat boter, de fijngesneden porcini meefruiten en dan het weekwater erbij en laten indampen. Je kunt er een bouillonblokje bij doen. Uiteindelijk fijngesneden peterselie en witte peper erbij. Voilà.
  Buon appetito!!
  Hoe de Zuid-amerikenen hun mais bereidden weet ik trouwens niet. Ik denk niet dat ze ongebluste kalk hadden.

 26. ing. St Hawk oktober 9, 2009 om 14:47

  Zuid-Amerikaanse precolumbiaanse boeren verbouwden hun maïs op een zogenaamde milpa (maïsakker) , een akker waar echter ook avocado’s, pompoenen, meloenen, tomaten en bonen op gedijden. In het wild groeien wilde bonen en teosinte (maïs) ook naast elkaar.
  Bonen bevatten lysine en tryptofaan maar juist geen cysteïne en methionine die weer wel in maïs zitten. Voedingstechnisch vullen maïs en bonen elkaar zeer goed aan,
  Misschien bestond het probleem in Zuid-Amerika gewoonweg niet.

 27. Aad Verbaast oktober 9, 2009 om 15:16

  Interessant verhaal weer van je.
  Nu nog even de reacties doorlezen..

 28. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 15:59

  heb een simpele
  Neem een maiskolf met mais erop
  haal de bladeren eraf, doe die onderin een pan.
  dan maiskolven erin.
  vullen met water met zout
  Uurtje koken
  Beetje hesmolte boter erop.
  makkelijk en kan niet mis gaan….

 29. Pierra oktober 9, 2009 om 15:59

  @ing. St Hawk, waarschijnlijk zou deze combinatie inderdaad heel goed werken. De bevolking hier eet ook veel bonen. Waren de bonen toen misschien te duur of werden ze niet tegelijkertijd gedurende een en dezelfde maaltijd gegeten? Het enige dat ik kan vinden over de bereidingswijze van de inheemse zuid-amerikaanse bevolking is het volgende (engelse wiki):The traditional food preparation method of corn, nixtamalization, by native New World cultivators who had domesticated corn required treatment of the grain with lime, an alkali. It has now been shown that the lime treatment makes niacin nutritionally available and reduces the chance of developing pellagra. When corn cultivation was adopted worldwide, this preparation method was not accepted because the benefit was not understood. The original cultivators, often heavily dependent on corn, did not suffer from pellagra. Pellagra became common only when corn became a staple that was eaten without the traditional treatment.
  Mais stamt inderdaad af van teosinte, de wilde voorouder.
  @Aad, ben nog bij je langs geweest, maar heb geen ‘feeling’ met de term polderen en poldermodel.
  Bedankt voor je reactie.
  Groet,

 30. Pierra oktober 9, 2009 om 16:02

  @PHM, krijg je dan een brij of kluif je de mais van de kolf?

 31. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 16:52

  Gewoon: vasthouden met voorpootjes en kluiven met die handel!
  Je haalt ze uit het water, een minuutje even laten uitlekken en dan hamham
  kan gewone voedermais zijn.
  Er bestaat ook suikermais; is zoeter; dat wordt meestal voor menselijke consumtie gebruikt.
  P.s.: door die bladeren op de bodem van de pan te doen,voorkom je vastzitten.
  Maar pierra; wat doe jij in het verre italie? je bent kennelijk geen boerin, en kennelijk woon je er
  Vreemd; zo veel mensen trekken richting Italie.
  ik ging altijd richting griekenland en dus via joegoslavie.
  daarom had ik ook wat joegoslaafse vriendinnen.
  Eentje ken je van naam; milosevic; idd, zijn nichtm voor de misere daar begon.

 32. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 16:54

  het wordt bij markten als snack verkocht

 33. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 17:02

  Eigelijk is die mais een slecht product.
  De plant steekt een hoop energie in de stam en daarna in de mais,
  Als de stam maar een halve meter zou zijn zou die plant meer mais kunnen produceren.
  NIET zoals in roemenie genetisch gemaipuleerde mais.
  Die is gemanipuleerd, omdat er een rups bestaat; die rups houdt niet van sommige stoffen in de grond; dus hij klimt in de mais en vreet de stam haaks door.
  Er is maar een minpuntje: die rups komt NIET voor in europa; maar is wel gesignaleerd 3km van het vliegveld in joegoslavie waar een delegatie van de leverancier aankwam….
  Dan -dezelfde fabriek is de fabriek van round-up.
  Die maakt die mais ook meer resistent tegen round up.
  en het is niet nodig; als je gedurende de start van de groei een keer schoffeld met tractor, ben je de rotzooi kwijt en groeit de mais gewoon door.
  Ik loop met idee om mais in te potten.dat is leuk en rendabel.

 34. Pierra oktober 9, 2009 om 17:05

  @PHM, de meeste mensen die hier op ‘het land’ wonen zijn geen boeren (meer). Toch gebruiken ze vaak hun relatief kleine stukje land om gewassen te verbouwen. Schijnt rendabel te zijn. Wij hebben veel bomen geplant, dat vonden we mooier.
  Tjee, een nicht van Milosevic.
  Groet,

 35. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 17:21

  een hectare=100×100 meter
  witte kool: plantafstand 40cm
  250x250x4x0,25
  250×250=aantal
  4=gewicht in kilo’s
  0,25cent is kiloprijs eindgebruiker
  62.500 euro
  als het klimaat goed is en alles mee zit, kan de kool een paar kilo per stuk meer doen.
  walnoot moet.
  Houd muggen weg en is licht herbecide.
  de stof die van nature op blad zit en eraf komt met regen.
  Dus eronder nooit gevoelige planten
  Werkwijze:
  Maak de grond wat los.
  zet 4 noten op 7cm diep
  Merk het met een stukje plastivc pijp
  Eerst maakt de walnoot een pin wortel; als een luchthamer recht de grond in; daarna gaat ie een beetje groeien
  het eerste jaar staat weinig boven de grond.
  Laat de mooiste staan, gooi de rest eruit.
  Geen walnoten van de supermarkt; die zijn gesteriliseerd
  Het tweede jaar is hij andergallve meter, daarna bigint de echte groei, nogal explosief.
  Werd in de miideleeuwen gebruikt bij stallebn voor vee, om de muggen weg te houden.

 36. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 17:22

  maarre: wat doet gij aldaar?of is dat vertrouwelijk?

 37. Pierra oktober 9, 2009 om 17:35

  @PHM, Walnoot, laten we die nu dicht bij de moestuin hebben. Is dat goed???
  Geheel vertrouwelijk: ik zit hier te bloggen!!
  Groet,

 38. Smokey Robbinson oktober 9, 2009 om 18:05

  Pierra, Dank, daarna heb ik je reactie gezien. Hills etc. Hoop dat het naar omstandigheden goed gaat met je hond.
  Ga toch even kijken bij mijzelf of ik een reactie van je nog niet gelezen had.
  groet,
  p.s. 17.35 met humor gepareerd!

 39. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 9, 2009 om 18:08

  het chemische bestanddeel zit op de bladeren, en komt alleen op de grond bij regen.
  Wijzer dus geen groente onder de bladerkrans. of hele sterke.
  Als die boom er al een poosje staat, en de groente die je hebt doen het, zijn dat de sterke groente en kan je die weer planten.
  Maar een boom met een grote bladerkrans is wel aardig voor groente, als het klimaat heet is.
  De meeste snelgroeiende groente hebben blad met veel vocht; die houden niet van de bvolle zon.
  Zo’n stukje is ook prima voor augurken; zijn heel makkelijk, maar willen klimmen en schaduw.

 40. Pierra oktober 9, 2009 om 18:19

  @Smokey, over de hond vertel ik je nog wel eens, voorlopig gaat het. En verder 😉
  @PHM, walnoten worden hier ook veel gekweekt omdat ze zo snel groeien en dus veel hout aanmaken. Er staat hier vlakbij een enorm walnotenbos. Ook mooi om te zien.
  Zo dicht staat onze boom nou ook weer niet bij de groente, dus hij geeft ze geen schaduw. Maar hij groeit inderdaad heel snel.
  PHM, zou je niet ook een blog willen maken? Je hebt heel wat informatie over het kweken van planten. Daar zijn veel mensen in geinteresseerd. Ik als eerste. Als je dat moeilijk lijkt om wie weet wat voor technische redenen, dan wil ik je best wat tips geven.
  Het is een overweging waard toch?
  Groet,

 41. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 06:42

  hahaha da’s een goeie.
  Ik reageerde veel op opinie, en de mderator verwijderde soms na het weekend al mijn reaties, zodat de reacties van anderen op mij weer in de lucht kwamen te hangen.
  Dan protesteerden een heleboel mensen.
  Maar de opinie redactie ging door, en uiteindelijk hebben ze me daar gebanned; zonder infor te geven en zonder reden/aanleiding; misschien alleen dat een moderatoer-die er toen was–bogaerts een imbeciel was.
  Maar ik ben daar nog steeds gebanned.
  Wat betreft kennis nivo.
  Als ik mijn kennis nivo uit zet in een balk van een meter, staat planten e.d niet hoger dan een millimeter.
  Maar leuk van je dat je het meldde.
  Binnenkort–eigelijk nu–sla inzaaien in de volle grond.
  het komt dan door de winter en dan heb je in april mooie grote kroppen.
  Als je je tuintje laat braakliggenin de winter, is het beter te bemesten voor de winter en omspitten.
  Als er kiemkrachtig zaad in de mest zit (meestal) dan komt dat uit voor dat je groente zet; is makkelijker te verwijderen.
  Plant sjalotten ipv uien. Eentje in de grond, 5 terug.
  Walnoten
  Er zijn 4 soorten waarvan drie in europa
  de witte is bijna uitgestorven; is in US
  Voor productie hout: meubel industrie; vanwege de tekening erin., fineer e.d.
  maar er zijn andere soorten ,snelgroeiend, nieuwe rassen.
  Ik ontwerp (ook) apparaten voor in de metaalsector; kennelijk goed, want ze worden gekopieerd in China.
  Daarnaast doe ik wat in productverbetering, op de achtergrond in marketing.
  Incidenteel procesbeheersing; dus de hele productiemethode en controle t/m eindproduct, met als doel goede kwaliteit enn en goede productietijd.
  Mar, omdat we een criminele overheid hebben, die honger genereert door stompzinnigheid en onwil, en dan aan de andere kant weer sloten vol geld voor ontwikkelingshulp stuurt naar corrupte regimes, begint voedsel productie interessant te worden
  We zullen wel zien

 42. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 10:30

  maar het walnoten verhal is nog niet klaar.
  trek eerst huishoudhandschoenen aan
  de walnoot zit in een schil; als hij vanzelf van de boom afvalt zit die schil los en staat open.
  Neem een oude pan, snijdt die schil wat kleiner, zet ze net onder water aan de kook en laten pruttelen, uurtje.
  Dan zeven, de resten van de schil weggooien en het mengesl rustig in laten koken tot de helft.
  Afkoelen.
  En je hebt verf voor je haar; kleur middel/donkerblond.
  Als je GEEN handschoenen aanhad, zijn je vingers zwart.
  Met een week is het er wel vanzelf af.

 43. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 10:44

  je foto’s zijn onderbelicht.
  Koop een belichtingsmeter, voor OPVALLEND licht
  je loopt nar je onderwerp en meet het licht wat daar opvalt.
  Zo stel je je camera in, zoas de meter aangeeft
  Je kan ook met je camera doen.
  dicht erbij, zien wat die aangeeft en zo instellen.
  Was ooit ( in kwaliteit) een goed portret fotograaf
  er zijn nog 2 mensen in leven die kunnen retoucheren als ik.
  er zijn nog 3 mensen die kunnen damaceren (smeedtechniek) als ik
  er zijn nog3 mensen die kunnen bedraden als ik
  Ben een soort brontosaurus.
  Heb ook eens een jeep gemaakt; helemaal roestvast staal; dunste maat 2mm
  Totaal gewicht 1150kg
  Mijn eigen eis, dat, als je hem naast een gekochte zette, je niet mocht zien, dat tie handgemaakt was.
  het begin heb ik gemaakt op mijn balkon destijds van mijn flat in groningen.
  En op straat.
  Motor 1600cc lijnmotor van Lada; fiat copie
  Model: oorlogs jeep van USA, de willyjeep.
  Zo ongeveer wat ik kan zien, en het is van metaal of hout, kan ik maken.
  Maar dat heeft in nederland geen enkele status.
  Als fotograaf was ik goed; een paar van mijn foto’s werden gepikt en door anderen op tentoonstellingen gezet als zijnde van hun.
  Ik werkte bij een bedrijf; hoofdkantoor was aangrenzend; 9 verdiepingen.
  in de kantine had ik contenue zoiets als 40 vergrotingen hangen.
  Komt een japanse delegatie.
  Spraken 20 minuten met de directie.
  Stonden op de terugweg meer dan 2 uur (!) bij mijn foto’s.
  de jappen waarderen perfectie.
  vreemd genoeg’ betaalt de japanse staat mensen om een uitgestorven beroep uit te voeren, en heeft handwerk status daar, behalve leerbewerking; dat is onrein

 44. ing. St Hawk oktober 10, 2009 om 11:36

  Wat ik nooit begrepen heb is pop-corn. Hoe dat helemaal drie keer binnenstebuiten door je keuken heen knalt, ik snap er niks van. Rijst doet dat bijvoorbeeld weer niet ! Of doperwtjes.

 45. Pierra oktober 10, 2009 om 12:20

  @ing. St Hawk, heb je het ook met rijst en doperwtjes geprobeerd? Waarom popcorn wèl poft staat allemaal in wikipedia. Heeft te maken met de harde schil van de korrel (pericarp) en de vochtige binnenkant met zetmeel.
  Trouwens wel het deksel op de pan doen als je popcorn maakt of in een zakje in de magnetron. 🙂
  Groet,

 46. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 13:06

  mais kan je ook zo opblazen.Vroeger was er in de communistische landen "pufletti" van opgeblazen maismeel.
  Is wel lekker en nog mer opgeblazen dan popkorn

 47. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 14:02

  kaassouflees en ballonnen kan je ook opblazen

 48. ing. St Hawk oktober 10, 2009 om 15:38

  Problemen ook.
  Ik geef toe, dat was een inkoppertje.

 49. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 10, 2009 om 16:02

  popcorn doet het
  mais doet het
  kaassoeflees doen het
  ballonnen doen het
  iedereen doet het
  in arabische landen doen ze het
  let’s do it
  boem!!

 50. galadriel oktober 10, 2009 om 19:37

  informatief blog Pierra en mooi foto’s
  zo leer ik nog eens wat

 51. Pierra oktober 10, 2009 om 22:12

  @Gala, dank je.
  Ik begrijp (nu pas) dat je blog/foto ergens gepubliceerd is; spuit elf???
  De foto van je voorgaande blog??
  Leuk!!
  Groet,

 52. ron oktober 11, 2009 om 22:53

  Zat ooit in de kunstmest-sector (ook in Italië). Mais groeit als kool, en bij het opkomen werden de boeren letterlijk gek. De kunstmest moest het land op voordat de mais te hoog werd, want anders zouden de machines de jonge planten beschadigen. Wat een heksenketel iedere keer weer.
  Interessante bijdrage.

 53. Pierra oktober 11, 2009 om 23:02

  @ron, dus het wordt wel bemest?! Ik heb het vnl. over Veneto, maar in Trentino zal er ook wel veel mais gegeten zijn vroeger. Op de ‘sagra’s’ hier wordt alles geserveerd met polenta.
  Hier is het een hekseketel met de oogst. Overal hoor je de machine’s aan het werk en overal rijden tractors die het normale verkeer ophouden.
  Ik ga dat trucje met tiltshift van jouw blog eens proberen met een eigen foto. Ben benieuwd.
  Groet,

 54. P.H.M. van de Kletersteeg oktober 12, 2009 om 07:34

  Het NIET bemesten van grond was de reden van het einde van de beschaving waar politiek, en geloof met een enkele god, en het wiel werd uitgevonden: de stad Ur; tussen eufraat en tigris
  De stad was een succes en trok nieuwe mensen aan.
  Er was een uitstekend irrigatie systeem (net als in zuid amerika later) maar door ieder jaar hetzelfde op de grond te verbouwen, put de grond uit.
  Dus werden de landbouwgronden en irrigatie systeem een keer verplaatst; zelfde gebeurde
  Na 10 jaar bracht de grond nog maar 7% op van de oorspronkelijke oogst.
  Honger dus en einde beschaving.
  In de middeleeuwen werden in nedreland schapen gehouden; belangrijkste doel: mest.
  Alles wat groeit trekyt voedingsstoffen uit de grond; die moeten aangevuld worden afhankelijk van de noodzaak.
  @ron hadden die boeren effe voor het zaaien moete bellen; heeft toch 3 week nodig voor het effect heeft

 55. koen oktober 12, 2009 om 19:47

  mooi blog, goede info en mooie foto’s.
  grt
  koen

 56. jacopone oktober 16, 2009 om 15:42

  Helemaal met Koen eens.
  Groet, Jaco

 57. Pierra oktober 16, 2009 om 16:26

  @Koen, dank voor je reactie. Ik las bij je dat je CD uit is. Gefeliciteerd!! Ik ga nog eens bij je scrollen om te luisteren naar fragmenten. Groetjes.
  @Jacopone, dank en groeten ook aan jou.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: