Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Nikon (3; laatste deel)

Nog wat experimenten met de Nikon Coolpix S560. (Zie voor de eigenschappen vorig blog).

Onderstaande foto’s van bijen zijn genomen met 800 iso en automatische focus op het dichtstbijzijnde object.

vliegende bij
vliegende hommel
Het spinnetje (werkelijke grootte 0,5 cm) hieronder is gemaakt met auto-iso en automatische focus op dichtstbijzijnde object.

De volgende foto is gemaakt met iso 1600 en blijkbaar kan de vleugelslag dus niet stilgelegd worden. Alle foto’s in de zon zijn met zo’n hoge isowaarde helemaal overbelicht.

vliegende bij iso1600

Als laatste een gewone foto van de Rudbeckia’s in de tuin.

rudbeckia

Dit is het laatse bericht over de Nikon Coolpix. Het is een leuk (speel)cameraatje.

Fijn weekend allemaal met een zonnige groet,

P.S. Update 24-07-2009; 23.30

Dankzij de reacties van Maria-Dolores, Meneer Opinie en 100W heb ik nog een laatste poging gedaan met flits en 1600 iso (+ macro en autofocus op dichtstbijzijnd object). Op een van de twee volgende foto’s staan de vleugels inderdaad stil, terwijl de hommel écht aan het vliegen was.
vliegende hommel

vliegende hommel

25 Reacties op “Nikon (3; laatste deel)

  1. meneer_opinie juli 24, 2009 om 16:14

    Er zitten mooie foto’s tussen. Zelf gebruik ik altijd de laagste iso-waarde die ik krijgen kan (ISO 80 op de Canon powershot SX3-IS en powershot SX1-IS). Bij een ISO boven de 200 zie je altijd dat het beeld korrelig wordt. Verder speel ik dan met sluitertijd en lensopening. Ik fotografeer eigenlijk altijd in ‘Manual’ en nooit op de automaat.
    Om een vleugelslag stil te zetten moet je natuurlijk met een zo kort mogelijke sluitertijd werken, dus dan moet de ISO wel omhoog, wil je niet onderbelichten. Ik heb overigens van de experts begrepen dat je digitale foto’s een beetje moet overbelichten als je ze uigebreid wil bewerken met software. Donkerder maken kan wel, lichter maken is veel moeilijker.

  2. Maria-Dolores Schwarz juli 24, 2009 om 16:29

    waarschijnlijk worden jullie best nog goede vrienden…
    ik moet na drie jaar zo nu en dan de gebruiksaanwijzing van de mijne weer eens doorlezen en dan zie ik steeds weer dingen die ik in het begin niet goed snapte…
    die bij met dat stuifmeel vind ik erg mooi.
    benieuwd hoe snel hun vleugelslag is als ze boven zo’n bloem balanceren, ook al heb ik nooit geprobeerd om die te ‘vangen’.
    ciao,
    Maria-Dolores

  3. pierra juli 24, 2009 om 16:30

    @MO, dat zijn wel heel goede tips, bv. van het overbelichten, en de foto’s met hoge iso-waarden hebben idd veel ruis. Zoals je misschien al gezien hebt gaat het hier om een eenvoudig compact-cameraatje, dus sluitertijd en lensopening kan ik niet instellen, alleen maar indirect door de iso-waarde te veranderen of over- en onder- te belichten.
    Deze foto’s zijn de laatste van een serie waarmee ik wil laten zien wat er met dit eenvoudige cameraatje mogelijk is, maar het is natuurlijk mogelijk dat een betere fotograaf er nog meer uit kan halen.
    Voorlopig moet ik het hiermee doen, maar ik ben lang niet ontevreden over de camera; dat spinnetje bv. is echt piepklein en het staat er behoorlijk scherp op.
    Groet,

  4. Pierra juli 24, 2009 om 16:45

    @MD, je zou het boekje echt eens goed moeten lezen, want ook bij mij ging m’n hoofd tollen van alle informatie en die kun je ook niet allemaal onthouden, maar als je het nodig hebt weet je tenminste waar het staat.
    Binnenkort gaat Ate over scherptediepte schrijven. Dat is ook een heel interessant aspect (voor iemand met een goeie camera, want ik kan ook het diafragma niet eens instellen.)
    Die vleugelslag moet iets duizelingwekkends zijn, vond het volgende op wiki:Insecten Grote libellen Muggen Huisvlieg Honingbij Woestijn
    sprinkhaan
    vleugelsnelheid in
    aantal slagen per seconde 22 tot 28 275 tot 575 (1000) 190 tot 330 190 tot 250 18 tot 24
    vliegsnelheid in km per uur 25,2 3,2 6,4 22,4 16,0

    De honingbij van 190 tot 250 slagen per seconde!
    Ciao,

  5. Maria-Dolores Schwarz juli 24, 2009 om 17:51

    @pierra,
    ik kan dat soort informatie alleen in mijn geheugen opslaan als ik een concreet geval heb waarin ik die info dan ook toe kan passen.
    ondertussen weet ik wel ongeveer wàt er allemaal in staat, zodat ik weet waar ik moet gaan zoeken. ik lees ook wel eens boeken over fotografie, maar daarvan blijft dan ook lang niet alles gelijk hangen… dankzij die druppels kan ik me nu iets voorstellen bij sluitertijd en sluiteropening (heet geloof ik anders).
    die bijen moet ik eerst ook nog even verwerken. 250 slagen per seconde houdt NIET in dat zo’n vleugel 250 keer per seconde even stilstaat, toch ??
    ciao,
    M.-D.

  6. Pierra juli 24, 2009 om 18:02

    @MD, zo werkt het bij mij ook. Al doende leert men. Ik zag dat Sand een hele lijst met info over fotograferen geplaatst heeft. Dat wil ik ook nog doorspitten.
    Die vleugelslag, je zou zeggen dat die vleugel gewoon nooit stil staat, zolang de bij vliegt. Van de andere kant werkt het misschien net als bij mijn ventilator (die vandaag hard staat te suizen). Elke keer dat de kop weer terugdraait staat hij eigenlijk even stil (niet de ventilatorbladen, want die draaien alsmaar rond, maar de hele kop met bladen). Misschien hebben die bijen toch ook een soort rotatie in hun vleugels, ik weet het niet, wel eens van gehoord.
    Sluiteropening heet dacht ik diafragma, maar sluiteropnening is eigenlijk duidelijker.
    Ciao,

  7. 100_woorden juli 24, 2009 om 18:07

    @Pierra
    =Alle foto’s in de zon zijn met zo’n hoge isowaarde helemaal overbelicht=
    Dat komt door een te lange sluitertijd. Ik weet niet wat de kortste sluitertijd van je camera is, maar die bepaalt uiteindelijk wat je nog bewegingsloos kunt vastleggen en wat niet als je zonder flits werkt. Als de maximale sluitertijd is bereikt, leidt een hogere iso alleen maar tot overbelichting en niet tot een scherpere afbeelding. Werk je met flits, dan bepaalt de flitstijd of de beweging stil te leggen is of niet.
    Ik zal dit weekend (als de zon een beetje wil schijnen) eens kijken wat mogelijk is op mijn eigen camera qua vliegende insecten. Daar kan ik gaan tot een sluitertijd van 1/8000, wat voor de insecten met een relatief trage vleugelslag voldoende moet zijn.
    @Meneer opinie
    =Ik heb overigens van de experts begrepen dat je digitale foto’s een beetje moet overbelichten als je ze uigebreid wil bewerken met software.=
    Kernwoord is "beetje".
    Zodra het overbelichte deel wit is uitgebeten is het niet meer te redden in tegenstelling tot onderbelichte beelden die (ten koste van ruis) altijd opgehaald kunnen worden.
    Wat het minst schadelijke is (over of onderbelichting) is afhankelijk van de situatie, er is geen eenduidige regel voor. Echte experts doen overigens geen van beiden, die gebruiken gewoon de juiste belichting 😉
    Als het mogelijk is, loont het de moeite om een onderwerp in verschillende belichtingen vast te leggen. Veel camera’s hebben een zogenaamde bracket-functie waarmee je tot twee stops over en onder kunt belichten en je dus automatisch drie foto’s met verschillende belichtingen maakt.
    Bij de betere camera’s kun je verschillende belichtingsmetingen instellen. Als je een klein insect fotografeert is spotmeting vaak het beste. Je onderwerp is dan tenminste goed belicht.

  8. meneer_opinie juli 24, 2009 om 18:15

    Pierra, ik snap het. En je hebt je cameraatje aardig naar de limiet van zijn/haar kunnen geduwd denk ik. Die foto van de Rudbeckias laat wel zien dat je er hele mooie fotos mee kunt maken. En je hebt wel een hele goede macro als dat spinnetje in werkelijkheid maar een halve cm groot was. Maar goed, Nikon wordt dan ook veronderstelt een topmerk te zijn. Zowat alle professionele fotografen kopen digitale spiegelreflexcamera’s van Nikon.
    De vleugels van bijen en andere insecten bewegen in een soort 8-vorm als ik me goed herinner. En als de vleugelpunt van een bij bij elke slag twee centimeter aflegt (1 cm naar beneden en 1 cm naar boven), dan beweegt die dus met 250* 2 is 500 cm/sec, dat is 18 km/uur. Dat lijkt niet idioot snel, toch? Of zit ik er ergens een factor 10 of 100 naast?
    Ik vind de tweede foto overigens ook heel mooi, met al dat stuifmeel op het beestje.

  9. Pierra juli 24, 2009 om 18:42

    @100W, ik vond in de technische gegevens dat de sluitertijd (‘otturatore’, tempo di posa) 1/2000 tot 2 seconden, (4 seconden voor de ‘vuurwerk-functie’).
    Het diafragma heeft twee standen:
    f 3.5 en f5.6, die ik overigens niet kan instellen)
    1/2000 lijkt me behoorlijk kort, dus misschien moet ik het eens met de flitserfunctie proberen.
    Ik zou heel graag zien wat je met jouw apparatuur kunt bereiken, als vergelijking. Dat lijkt me erg leuk.
    Wat ik wel geleerd heb is dat een bij de bloem ingaat, nectar of stuifmeel verzamelt en als hij daarmee klaar is bijna meteen de bloem uitvliegt met een rotvaart. Daar moet je dus op bedacht zijn.
    @MO, zachtjes praten hoor. Er wordt heel veel discussie gevoerd dezer dagen over welke camera’s beter zijn en er zijn echte adepten: de meesten gaan voor Canon.
    Ja, die 8-vorm, dat dacht ik ook.
    Ik vind die vleugelsnelheid ook erg meevallen. Dat zou met een sluitertijd zoals het minimun van 1/2000 op mijn camera toch moeten lukken?!
    Toch nog wat te proberen dus.
    (De spin is met macro-functie gemaakt).
    Groeten,

  10. coby juli 24, 2009 om 19:30

    Dat spinnetje bewijst toch wel dat er veel kan met die kleine camera van jou. En al experimenterend kom je toch al veel te weten. Trial and error. En je hebt de mazzel dat de fotografiegroep er is. Had je die foto’s van de perziken ook met deze camera genomen eigenlijk?
    Hartelijke groet, Coby

  11. Bart juli 24, 2009 om 19:34

    Leuk, die tweede bij, helemaal onder het stuifmeel! 🙂
    Het valt nog helemaal niet mee hè, bewegende onderwerpen in de macro-stand.
    Ik heb maar het liefst dat ze eventjes helemaal stil zitten, op een plant zonder wind.
    Maar ja… 😉
    Groet Bart – leuk om zo in deze groep ervaringen uit te wisselen, we worden er allemaal weer wijzer van.

  12. Pierra juli 24, 2009 om 19:45

    @Coby, ja die groep was echt een goed idee. Ik dacht dat Maria-Dolores het idee lanceerde, ook al is het Sand die hem oprichtte.
    De perziken waren nog met de oude camera, maar die kon bijv. niet meer inzoomen, hij was eigenlijk kapot. Dus het werd wel tijd voor een nieuwe.
    @Bart, die stilgezette vleugelslag, daar ging het eigenlijk om, maar er zijn nog veel andere leuke trucjes op dit cameraatje.
    Leuk van die groep idd, ik hoop dat ik ook iemand eens raad kan geven, want tot nu toe heb ik eigenlijk alleen maar om raad gevraagd.
    Groetjes,

  13. Pierra juli 24, 2009 om 23:35

    @Allen, zie ook update aan het eind van het bericht. Mét flits en iso 1600 is het blijkbaar mogelijk de vleugelslag stil te leggen.

  14. trekmoment juli 25, 2009 om 08:54

    Hommelus hier?

  15. Annet juli 25, 2009 om 17:37

    wat mooi die bepoederde bijen
    voor de rest kan ik niet veel zien
    met mijn kompjoetertje….
    jammer….
    groet van Annet

  16. Annet juli 25, 2009 om 17:38

    ik las nog dat het een hommel was……

  17. Pierra juli 25, 2009 om 18:56

    @Trekmoment, zeg dat wel!
    @Annet, hoe bedoel je dat je voor de rest niet veel ziet? (Er is eigenlijk niet meer te zien dan een paar hommels/bijen). Het ging er voornamelijk om de vleugels stil te krijgen (terwijl de bij vliegt).
    Ik heb altijd geleerd dat die behaarde met gele en witte streepjes hommels zijn. De andere zijn bijen, dus de eerste foto en de vierde zouden bijen moeten zijn, maar daar ben ik niet geheel zeker van…
    Groeten,

  18. paco juli 26, 2009 om 10:18

    Ik vind het prachtig

  19. Gus juli 26, 2009 om 13:15

    Nou moet ik heel erg oppassen dat ik niet ontzettend verliefd op je ga worden.
    Wat een mooie foto’s.
    Vooral de 1ste.
    Maar eigenlijk allemaal.

  20. Geroma juli 26, 2009 om 23:11

    Lieve Pierra,
    Die ‘gewone’ foto van de Rudbeckia’s is mijns inziens, technisch bekeken, de mooiste en best gelukte foto. Die spin vind ik ook super trouwens. 100Woorden heeft al wat uitleg en zo gegeven.
    Ik heb ook nog lang niet alle technische wijsheid in pacht trouwens.
    Het is zo leuk om te delen hier en te leren van elkaar.
    Blijf gewoon lekker doorgaan met fotograferen en uit proberen!
    Lieve groet van mij.

  21. Pierra juli 27, 2009 om 11:17

    @Paco, leuk om te horen.
    @Gus, ja de eerste vind ik ook best mooi met laagstaande zon. Verder zijn het eigenlijk allemaal technische probeersels.
    Virtuele verliefdheid? Het schijnt te kunnen.
    @Geroma, ja idd de Rudbeckia’s, maar dat is een ‘gewoon’ plaatje, zoiets lukt eigenlijk altijd. Ik wilde graag weten wat de camara allemaal wel en niet kan.
    Nu moet ik maar eens gaan bijlezen, want ik was het hele weekend weg.
    Lieve groeten,

  22. ron juli 27, 2009 om 22:34

    Als ik dit lees en bekijk krijg ik zin om ook weer eens van alles uit te proberen met m’n camera. Totdat ik op stap ga en m’n kleine toestelletje maar weer meeneem. Dat is handiger… Jammer, eigenlijk.
    Ik vind de vierde foto echt schitterend. Hij is niet perfect, als ik het goed begrijp, maar dat heeft soms net iets meer.

  23. Pierra juli 28, 2009 om 14:36

    @Ron, ook de vierde heeft wel wat met die landende bij. Maar het is verre van perfect, met dit kleine compactje kan (ik) het blijkbaar niet veel beter.
    Volgende keer plaats ik een perfecte foto, die niet van mij is trouwens, om het verschil te laten zien.
    Ciao,

  24. Smokey Robbinson juli 28, 2009 om 20:08

    Inderdaad leuk speelcameraadje( leuke woordspeling trouwens). Je bent al gevorderd met alles wat je er mee kunt doen. Verder dan ik, sowieso.
    Mooie foto`s, stuk voor stuk!

  25. Geroma juli 29, 2009 om 00:59

    Ik loop ook eindeloos achter met bijlezen, kijken en reageren….Het is haast geen doen……

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: