Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

(Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci

leonardo met hoedIn korte tijd zijn er twee portretten van Leonardo Da Vinci (1452-1519) tevoorschijn gekomen. De eerste vondst, van 18 februari 2009, betreft een olieverfschilderij dat bij een rijke familie uit Acerenza, in de provincie Potenza, Basilicata ontdekt werd. Op dit schilderij is de buste van Leonardo te zien met een gevederde hoed. Het schilderij zou ook door Cristofano dell’Altissimo geschilderd kunnen zijn, die ook het ‘Profiel van Leonardo’, dat in de Uffizi bewaard wordt, gemaakt heeft. Het werk moet nog bestudeerd worden voordat er meer duidelijk is. Nadat het werk schoongemaakt was, bleek echter dat op de achterkant, in spiegelschrift, volgens het handschrift van de Codex Atlanticus, ‘pinxit mea’ geschreven stond (‘door mij geschilderd’). Het zou dus een zelfportret moeten zijn.

28 februari maakte Piero Angela (de Italiaanse David Attenborough) in zijn uitzending ‘Ulisse’ bekend een portret van Leonardo gevonden te hebben. Deze tekening zit leonardo bewaard in turijnverborgen onder een tekst in de ‘codex over de vogelvlucht’ (uit 1505). In het onderstaande filmpje (in het Italiaans) laat hij zien hoe het gezicht (een zelfpotret?) tevoorschijn komt met behulp van computerbeelden. Eerst wordt de zwarte tekst weggehaald en daarna wordt de overgebleven kleur aangepast aan de achtergrondkleur. Het gezicht krijgt steeds duidelijker vorm wanneer de linkerwenkbrauw gespiegeld ook rechts geplaatst wordt en de lijnen van het gezicht aangescherpt worden. Het potret zou een jongere Leonardo kunnen zijn vergeleken met het zelfportret in Turijn, hier rechts afgebeeld.

Plaatje linksboven uit: http://www.adnkronos.com/IGN/Cultura/?id=3.0.3031077633
Plaatje rechtsonder uit: http://it.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

Update 11.11.2009:

http://video.ted.com/assets/player/swf/EmbedPlayer.swf

22 Reacties op “(Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci

 1. fred van der wal juni 5, 2009 om 15:07

  MERKWAARDIG DAT IK GEEN LID KAN WORDEN VAN DEZE GROEP. IK BLOG VANUIT DE BOURGOGNE; ZEKER NIET GENOEG BUITENLAND?

 2. pierra juni 5, 2009 om 15:23

  @Fred, ik was al lid voor de laatste crash. Misschien is er iets dat nu niet werkt. Je moet naar ‘alle groepen’ gaan, (ingelogd?) de groep aan klikken en dan links bovenaan op de gele knop ‘lid worden’ klikken. Zo ging het de vorige keer tenminste…
  Succes
  Groet,
  P.S. Ik krijg geen mails van de blogs waar ik gereageerd heb en waar wellicht anderen na mij reageren, ook zoiets geks.

 3. Martin Broek juni 5, 2009 om 21:08

  Mooi om te zien, ook de muzikaliteit van het Italiaans vind ik mooi.

 4. Smokey Robbinson juni 5, 2009 om 21:24

  Pierra, je hebt hier een degelijk stukje neergezet. Als ik het tevoorschijn gekomen portret vergelijk met a Vinci`s zelfportret dan ga ik voornamelijk af op de ogen, die-als hij het werkelijk is-
  nauwelijks veranderd zijn.
  Bijzonder, die techniek, zoals beschreven in de video.
  Wat betreft die mails: bij mij soms wel en soms niet of pas later.

 5. pierra juni 5, 2009 om 21:29

  @Martin, ja dat italiaans. Nou heeft deze Piero Angela een mooie uitspraak. Het is ook mooi om te zien hoe het gezicht langzaam tevoorschijn komt. Bedankt voor je reactie (je krijgt helaas geen bericht dat ik je geantwoord heb. Dus je moet zelf terugkomen om te controleren.)

 6. pierra juni 5, 2009 om 21:32

  @Smokey, Ja het moet ook wel een zelfpotret zijn want het boekje met de tekst is zeker van hem. De video is idd leuk.
  De mails: ik krijg alleen de reacties op mijn eigen blog, maar niet mijn reacties en van anderen daarna op de andere blogs. Kokopelli heeft me uitgelegd dat dit niet in de nieuwe versie geimplementeerd is. Jammer.

 7. kuifje simon juni 5, 2009 om 21:41

  Interessant Pierra: nieuws uit Italie via nederland naar Frankrijk. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor de meester zelve. 😉
  groet
  simon

 8. pierra juni 5, 2009 om 21:51

  @Kuifje, zit je al bij de groep ‘bloggers in het buitenland?’
  De meester heeft idd veel in Frankrijk gewerkt. (Zelf ging ik via Frankrijk naar Italie).
  Zit je in Bretagne (met krijtrotsen?).
  Bedankt voor je reactie.
  Groet,

 9. rokus2000 juni 5, 2009 om 21:54

  Als je ziet wat deze man allemaal gerealiseerd heeft in z’n leven… Ik vraag me wel eens af hoeveel (of hoe weinig) hij sliep. Voordeel is natuurlijk dat er in die tijd nog geen VK-blog was.
  Heb toevallig dat stuk van de uitzending van ‘Ulisse’ gezien. Van dat andere portret wist ik niet.

 10. Jim Hasenaar juni 5, 2009 om 22:51

  Bij bloggers in het buitenland wilde ik me aansluiten, maar ik blijk volgens het automatische antwoord er of al lid van te zijn (niet dus) of er geen recht op te hebben.
  Dan zal ik er geen recht op hebben. Israel is blijkbaar een zijstraat in Utrecht voor de volkskrant.

 11. pierra juni 5, 2009 om 22:55

  Jim, ik schreef aan Fred wat te doen. Je moet ingelogd naar de groep gaan (zie ‘alle groepen’ op de voorpagina) en linksbovenaan op het gele knopje ‘lid worden’ klikken. Als dit niet werkt dan weet ik het niet. Ik kan proberen jouw bericht in de groep te plaatsen. Dat ga ik doen.
  Groet,

 12. Jeroen de Baaij juni 6, 2009 om 00:00

  Prachtige portretten, Pierra! Vooral de tweede vind ik erg mooi, van de eerste ben ik op basis van de kleine afbeelding nog niet helemaal overtuigd.

 13. pierra juni 6, 2009 om 00:12

  @Jeroen, onze berichten kruisten elkaar. Ik zat net je prachtartikel over de Berlusconi uit de 17de eeuw te lezen.
  Het potret rechts onder is al langer bekend en beroemd en wordt in Turijn bewaard. Linksboven is nieuw en nog niet officieel als zelfpotert of zelfs potret van Leonardo benoemd. Ik zie een heel andere stijl dan de tekeningen maar ook heel anders dan de manier waarop hij schilderde.
  Groet,

 14. paco painter juni 6, 2009 om 08:57

  Mooi portret

 15. Robert Kruzdlo juni 6, 2009 om 18:15

  Pierra ik had het al gelezen maar nu even reageren. Mooi geschreven zo. Kort en helder. Ik was altijd nieuwsgierig naar de mond van de Monaliza. Ik ben er uit. Ik ken het geheim. Jij?
  Alleen ik kan het niet alleen met woorden vertellen. Het komt er op neer dat het twee monden zijn. Een linkse en een rechtse.
  Groet en aanbevolen

 16. Robert Kruzdlo juni 6, 2009 om 18:26

  Ik wil ook nog zeggen dat R. Dawkins door een aantal filosofen gezien wordt als een kletsmajoor. Wist je dat. Ga via een link bij mij naar Buekens of http://filip.filosofie.be/index.php?/archives/130-Twee-drogredenen-van-Richard-Dawkins.html
  groet

 17. pierra juni 6, 2009 om 18:54

  @Paco, bedankt!!
  @Robert, dat geheim van Monalisa kende ik niet. Interessant, zijn ze toen al met knippen en plakken bezig geweest?
  Richard Dawkins is de laatste jaren een zeurpiet geworden, over het atheisme, maar de lectures (uit 1991) in mijn bovenste widget zijn wel leuk gedaan. Je link is erg interessant. Persoonlijk zie ik niet in waarom je als voorstander van de evolutietheorie niet ook in God kan geloven, of andere religieuse gevoelens kunt hebben. Ik ben dus tegen dit felle atheisme, maar ook tegen de fanatieke creationisten, die denken wetenschap en religie te kunnen laten samensmelten door de evolutietheorie te ontkennen. De levensvragen kunnen toch niet gereduceerd worden tot een keuze tussen evolutietheorie òf creationisme.
  Hij krijgt ook kritiek uit de wetenschap waar er op het moment het verhaal de ronde gaat dat Dawkins aan kinderen verteld zou hebben dat de kerstman niet bestaat omdat hij onmogelijk al die huizen in één nacht zou kunnen bezoeken. Nou ja…
  Groet,

 18. coby juni 7, 2009 om 19:02

  Ben even aan het bijlezen. Mooi om te zien hoe ze dat met de techniek van tegenwoordig allemaal kunnen doen. Zelfportretten zijn altijd boeiend, ook om zelf te maken. Ik heb een week of 8 geleden nog een zelfportret getekend met de spiegel. Ik merk dat ik met dezelfde blik naar mezelf kijk en op dezelfde manier werk als bij de andere portretten die ik maak. Het gaat er bij mij steeds om: krijg ik de ziel, de kern van iemand te pakken. Bij mezelf is dat zelfs gemakkelijker, ik heb al een hele zoektocht naar mezelf gehad en gedaan. Wat dat betreft zie ik dat in de tekeningen van Da Vinci goed terug, meer nog dan in het geschilderde portret.
  Hartelijke groet, Coby

 19. pierra juni 8, 2009 om 01:11

  Ha Coby, daar ben je weer. De getekende portretten, zowel die uit Turijn als op het filmpje zijn inderdaad de stijl waaraan we gewend zijn. Het geschilderde portret ziet er heel anders uit.
  Krijgen we je zelfpotret ooit eens te zien? Misschien een hoekje?
  Groet,

 20. coby juni 11, 2009 om 16:25

  Ergens in oktober van dit jaar is het portret op bepaalde plekken zichtbaar, maar ik denk na over je vraag over of het ook op het blog een beetje zichtbaar kan worden…
  Hartelijke groet, Coby

 21. ing. St Hawk november 15, 2009 om 00:54

  Pierra,
  Een Leonardo-linkje want Woldhek zit niet stil.http://blog.woldhek.nl/articles/category/tekenen-art

 22. Pierra november 15, 2009 om 01:10

  @ing. St Hawk, leuk dat je dit gevonden hebt. Jij zit ook niet stil. Ik wist niet dat Woldhek een nederlander was. Prachtige afbeeldingen op deze site.
  Dank jewel,

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: