Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @Rainmaker1973: Sunflowers are used to assist in clean up after a nuclear disaster. They are hyperaccumulators, capable of absorbing tox… 2 days ago
- RT @irislarisa: Poetins Rusland 2022 4 months ago
- RT @dsszzi: Update on Chornobyl Nuclear Power Plant: 750 kV ChNPP - Kyiv high-voltage line is currently disconnected due to the damage cau… 5 months ago
- RT @davelevitan: What if, instead of gas prices going up for everybody, oil companies simply made less money 5 months ago
- RT @goossen71: Al jaren een doorn in mijn oog. Het vele gebruik van stroom (dus ook gas) bij nacht. Al die verlichte kantoorgebouwen en s… 5 months ago
- RT @marcuschown: Most distant image of Earth, taken by NASA’s Voyager 1 spacecraft. Today, how about remembering that we're all on this dot… 5 months ago
- RT @mbk_center: A Jewish Ukrainian family had four brothers. Three were murdered together with their father by the Nazis, only one, Semyon… 5 months ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Leuk idee voor een zondagmiddag inderdaad, helemaal als het net geregend heeft.
Ik moet zeggen dat ik de eetbare slak trouwens erg lekker vind, vooral met veel knoflook. Maar dat is natuurlijk een heel ander soort dan die waarom gevraagd wordt bij het tellen en ‘the hunt’. Aardige meneer op het filmpje trouwens, een echte natuurliefhebber volgens mij.
Hartelijke groet, Coby
@Ha Coby!, wij hebben zo veel slakken hier dat ik er een receptje voor heb gezocht. Deze slakken kunnen wel gegeten worden heb ik net gelezen. De Nederlandse recepten gebruiken ingeblikte slakken en kon dus alleen recepten voor verse slakken in het Italiaans vinden. http://www.buonissimo.org/ricette/474_secondi_lumacheumido.asp staat er zo een. Als je wilt vertaal ik hem voor je.
Groet,Reactie is geredigeerd
Het water loopt me in de mond, maar ik ken te weinig Italiaans om alles goed te kunnen snappen en thuis te brengen. Ik vermoed dat dit heel erg een vertaling waard is, dus als het niet teveel moeite is, grààg!
@Coby, hier de vertaling. Het recept combineert dit ook met gekookte spinazie.
Lumache in umido
Voor 4 personen:
1 kg levende slakken
1 ui
1 teentje knoflook
1 fijngehakt bosje peterselie
3 gepelde tomaten (uit blik dus)
(mais) bloem
azijn
boter
vetspek
olijfolie
zout
1. Dompel de slakken onder in kokend water en kook ze voor 10 minuten. Giet ze af en haal ze uit hun huisje. Maak ze schoon door de ingewanden eruit te halen (zwart) en was ze meerdere keren met water en azijn (30%) en smeer ze stevig in met de bloem, het zout en de azijn. Was ze opnieuw met water en azijn en droog ze een voor een af met een droogdoek of laat ze uitlekken in een vergiet.
2. Snij de ui fijn en laat die sudderen in veel boter en olie en voeg ook de vetspek toe. Bak de slakken daarin en voeg de fijngeknepen knoflook, de peterselie en de gepelde tomaten toe.
3. Voeg een paar soeplepels warm water (bouillon?) toe en laat alles zon 1,5 uur koken en voeg nog wat zout toe voordat je het opdient.
(Wat je met de huisjes moet doen staat er niet bij maar die kun je als versiering door de saus strooien misschien).
Er hoort polenta bij maar een lekkere aardappelpurée kan waarschijnlijk ook.
Buon appetito!
Groet,
Hmmmmmmm, lekker!!!!!!!!
(wel roomboter hè)
Aardappelpurée? Perfect.
De startdatum van het onderzoek, van zo rond 1 april vind ik een beetje verdacht. Een beetje heel erg verdacht eigenlijk. Ik begin het steeds verdachter te vinden. Sjonge, wat ….
Enfin, ik heb geen tuin, maar een balkon.
Liefs GusReactie is geredigeerd
@Gus, in dit land van melk en honing moet je zoeken naar margarine, moeilijk te vinden, dus roomboter yes!
Ik heb het zelf nog nooit gemaakt. Het is een experiment.
Je kunt misschien ook slakken vinden in het park, maar ja het ging natuurlijk om de evolutie van slakken. De meneer in het filmpje zegt dan ook om ze terug te zetten nadat je ze geteld hebt. Maar dat doe ik niet, wij hebben er echt teveel.
Je brengt me aan het twijfelen, want het krantenartikel is inderdaad van 1 april, maar de site staat er de komende tijd nog wel (hoop ik.)
Ciao,
Dank je voor de vertaling, pierra! Ik snap nu ook wel waarom ze ze in Nederland ingeblikte slakken gebruiken in recepten :-))
Volgens mij is het erg lekker, ook met die puree en spinazie samen. Ik sla het recept op voor het juiste moment, dat smakelijk eten zal zeker lukken.
Hartelijke groet, Coby
Even over dat recept, een 2e keer afwassen is niet nodig, want je wast de bloem er af. En dat heb je nou juist weer nodig voor smakkelijker maken van het gerecht.
Die slakkehuisjes? gewoon weggooien, stel dat je harde schilfers door de saus krijgt, hm?
Hier in Catalunya eet ik kleine slakken. Ze worden maar half zo groot als de Hollandse of?…
groet
Boeiend initiatief.. Ik ga meteen even kijken in de tuin of ik ze kan vinden! En zo ja: meedoen natuurlijk.Reactie is geredigeerd
het is niet dat ik niet tel,
maar ze gaan zo verdomde snel..
@Gus, ik heb het idee dat de bloem dient om het vuil en slijm eraf te krijgen, na de tweede keer wassen kun je er misschien weer wat bloem op strooien? En die schelpen…
Als je googelt in het nederlands vindt je goeie recepten voor ingeblikte slakken met de woorden: recept slakken. Dat zijn vaak recepten met kruidenboter. Klinkt ook heel lekker.
@Pi i Pi, ik zou ook zeggen, hoe kleiner hoe beter want wie weet hoe taai ze zijn.
@Aad, ik ben vanmiddag de tuin ingegegaan met de wetenschap dat het vol zit met slakken. Ik wil zo graag meedoen. Maar helaas vond alleen Arianta Arbustorum (heesterslak) en die doet niet mee aan het onderzoek. Misschien als het weer eens geregend heeft, dan ga ik nog eens kijken. Ben benieuwd of je er een aantal vindt. Op de site staan drie down te loaden Pdf’s om precies te weten welke de juiste slakken zijn.
@Lebonton, haha, dat zal het zijn. Misschien zijn ze ook te klein?
Groet aan allen,Reactie is geredigeerd
Een boeiend blog, Pierra…
Maar slakken eten, neee…bedankt!
Lieve groet.
pierra, ik las vandaag iets in de VK(dinsdag,pag.8)
een Nederlander heeft een bepaalde stof gevonden/ontwikkelt wat bot aanmaakt/hersteld, het heeft iets met eiwitten te maken…?
i.p.v. transplantatie uit het bekken om ruggewervelbot aan te maken, wat soms helemaal fout schijnt te gaan (te groot doorgroeiend botweefsel) werkt dit "spul" als een soort van stopverf.
Past zich aan, aan het bot en wordt hard. Weet jij daar wat meer van?
Uit dood materiaal wordt levend materiaal gemaakt.
???Reactie is geredigeerd
@Geroma, Sorry voor de late reactie, (zie ook antwoord Gus.) Eerlijk gezegd klinkt de saus lekker maar de slakken zelf…?
Heb ook net de film Louise en Michel gezien waar arme sloebers uit noodzaak rauwe slakken eten. Verschrikkelijk.
Ciao,
Ha Gus, Dat klinkt interessant. Ik zal eens wat gaan neuzen. Ik loop wat achter met het blog want heb werk gekregen, dus weinig tijd meer voor rondsnuffelen op het www.
Vanavond misschien.
Ciao,
Ik ben aan het twijfelen gebracht door de 1 april verdenking van Gus. Maar stel, ik ga ze tellen, hoe voorkom ik dat ik ze dubbel tel. Ook wij hebben er heel wat in de tuin.
@Ron, je kunt ze natuurlijk in een doosje doen nadat je ze geclassificeerd en geteld hebt.
(Ik heb trouwens inmiddels ook de film ‘empties’ gezien. Erg leuk Ron, ik was extra benieuwd omdat ik je boeiende http://www.volkskrantblog.nl/bericht/246805 erover gelezen had.)
Groet,Reactie is geredigeerd
Ik lees net (9-04, 18.36 u) dat je werk hebt gekregen, en dus minder tijd hebt. Ik miste de regelmaat van je bijdragen al. Maar ook herkenbaar, zodra het drukker wordt of is, kom ik ook veel minder aan bijdragen maken toe. Ik hoop dat het werk naar je zin is en ik lees je wel weer….
Hartelijke groet, Coby
Evolutie van de slak….weet je er zijn heel wat honden variaties binnen de hondengroep gekweekt…bij mijn weten heeft dat niets met evolutie te maken. Dit slakken evolutie gedoe is gewoon een manier om de menigte met het evolutie woordgebruik te indoctrineren. Evolutie, het toverwoord van de moderne mens. Het woord evolutie vind zijn ingang de laatste 150 jaar in alle takken van de wetenschap. Maar evolutietheorie gelooft in een zichzelf overstijgende evolutie en kent evolutie het wetenschappelijk onmogelijke toe. Evolutiegeloof is een geloof tegen beter weten in.
Met vriendelijke groet Daniëlhttp://www.revolutietheorie.be/biogenesis.html
ik wil dus ook de huisjes slak gaan eten ……
maar het is moeilijk om er achter te komen hoe ik ze moet voorberijden. voor ik ze kan klaar maken .bv de darmen moeten leeg zijn .het ontgiften
en als ik het dus goed begrijp is de Cepaea nemoralis dus goed eetbaar ????
recept graag …hahaha