Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Dus ook uitvinder van de Dia.
Het schijnt dat er vroeger een bibliotheek verwoest is door barbaren (waar weet ik niet meer) Alexandrië? en Sagan zei daar over, "als dat niet was gebeurd, waren we ongeveer 1000 jaar verder met onze kennis van nu".
M.a.w. hadden we al lang auto gereden, minstens 1000 jaar eerder, TV en noem maar op.
Ik denk dat dat gegeven weer aanleiding is geweesd voor de film, ‘De naam van de roos’.
Denk je niet?
Vraag me af wanneer ze de Slinger van Foucault gaan verfilmen, dat zal nog wel een stief kwartiertje duren, vermoedelijk.
Interessant! Al blijven de ‘bewijzen’ voor de theorie wel een beetje dun natuurlijk.
Ooit een schitterende biografie over Caravaggio gelezen, maar niets over zijn fotografische kwaliteiten..
Hij zou een paparazzi geweest kunnen zijn.
@Gus, die verbrande bibliotheek in de ‘Naam van de Roos’, wat erg was dat zeg. Maar wat de aanleiding voor de film was (of het gelijknamige boek van Umberto Eco) weet ik niet. Ik heb altijd gedacht dat het verhaal op echt gebeurde feiten (uit de middeleeuwen dus) gebaseerd was.
Moeilijk voor te stellen, 1000 jaar verder.
Zou leuk zijn als ze de slinger van Foucault verfilmden want daar kwam ik niet door. Wie weet?
@Jeroen, het is idd een wat lichte theorie. Als ik trouwens wat schilderijen bekeek, zag ik eigenlijk nooit linkshandige personen. Of het is niet duidelijk of ze zijn gewoon rechtshandig (Zie David met het hoofd).
@Theodorus, Haha een paparazzi, dan moest hij wel verschrikkelijk snel zijn. Trouwens deze theorie is pas zo’n week geleden gepubliceerd, dus alles wat je ooit over Caravaggio las spreekt daar niet over.
Groet,
Caravaggio was inderdaad genie genoeg om zoiets uit te zoeken, te bedenken en toe te passen. Ook al kan het niet exact meer bewezen worden.
Het licht en donker in zijn werk boeit me nog altijd.
Hartelijke groet, Coby
Wat een gruwelen. Het kon niet missen het afgehakte hoofd van Johannes de Doper heeft hij ook verbeeld. Daar zijn de armen af.
Maar Pierra, kan jij daar achter komen?
Die bieb bedoel ik?
Je mocht een boek (papyrusrol)lezen op aanvraag, maar dan wel in de bieb zelf, dus niet mee naar huis nemen.
Oh en shit, ik kan geen namen onthouden, Korsakoff heeft niet toegeslagen maar zo lang geleden dat ik Sagan op TV zag; Een Grieks geleerde plantte een stok in het zand en naar hoe de zon zich bewoog rekende hij de omtrek van de aarde naar de hoeveelheid schaduw tot op de meter nauwkeurig uit.
PFFFFFFFT.
Ergens wel begrijpelijk natuurlijk.
Zonsopgang< >zonsondergang, alleen je moet wel bij de evenaar zitten.
En welke maatstaf hou je aan, de centimeter of de inch? Of nee, dat maakt natuurlijk niet uit.
Ja en de ‘Slinger’ van Eco, moet het nog weer een keer lezen.
Mi piaci
Ciao
Als fotograaf vind ik dit, een zeer interessant en onderhoudend blog, Pierra.
Kwikvergiftiging kwam toen dus ook al voor.
Al was het destijds wellicht totaal onbekend, medisch gezien.
Tegenwoordig moeten we onder andere, daarvoor ons gebit laten reviseren.
Hartelijke groet!
loodwit werd in die tijd en later door heel veel schilders gebruikt, je kunt dat lezen in de geschiedenisboeken over schildertechnieken..
De schilders in NL gebruikten het ook, ik meen Rembrandt en Frans Hals eveneens…
Ook andere chemische stoffen werden gebruik om de doeken te "gronden" en het is maar goed dat die schilders dat toen zo "grondig"deden, want anders zouden wij ze niet meer hebben kunnen zien…. de schilderijen van beroemde schilders van nu zullen niet zo lang goed blijven dan die van Caravaggio en anderen.
Caravaggio is een groot voorbeeld voor mij…
het chiaro-scuro heb ik o.a. door zijn werk geleerd en gebruik het voor mijn portretten
(die je elders op m’n blog kunt vinden)…
jeggroet
Leuk om zoveel schilders en fotografen hier bij elkaar te vinden.
@Coby, het zal waarschijnlijk altijd een theorie blijven waar sommigen wel en anderen niet in geloven.
Ik kom straks nog bij je langs om je vervolgblog te lezen.
@Martin, hij heeft idd behoorlijk wat bloederige scenes geschilderd. Een eigenaardige voorliefde. Zie ook de website onderaan de bijdrage. Daar kun je zowat al z’n schilderijen terugvinden, waar ik heb zitten zoeken naar linkshandige onderwerpen. Daarvan heb ik er trouwens geen één gevonden.
@Gus, Over die verbrande bibliotheek? Misschien even Googelen, maar ja wat voor sleutelwoorden? Alexandrie?
Er liepen lang geleden heel wat knappe koppen rond die van alles bedachten en opschreven.
Ik zie dat je italiaanse les hebt gehad. Knap!
@Geroma, ja dat las ik laatst bij Summer, van het gebit. Daar schijn je behoorlijk gestoord van te kunnen raken. Toch maar eens aan m’n tandarts vragen.
@jeg, bedankt voor de aanvullingen. Hoe meer hoe beter. Ik kom gauw eens bij je langs om je portretten te zien.
Hartelijke groet allemaal,
hallo Piera,
interessante bijdrage. zelf hou ik me niet met kunstgeschiedenis o.i.d. bezig, behalve als het om iets gaat dat in een vertaling voorkomt, dan ga ik snel het hiaat in mijn kennis aan proberen te vullen. wilde alleen zeggen dat het me niet zou verbazen als de theorie over Caravaggio klopt, omdat bekend is dat veel ‘moderne’ technieken vaak al in een iets andere vorm in vroegere culturen werden toegepast.
ciao
Pierra Goliath’s hoofd wordt toch met links vastgehouden? Ik als rechtshandige zou dat met mijn rechterhand doen. Het optakelen van het kruis wordt dan weer met rechts gedaan
Deze theorie sprreekt letterlijk en figuurlijk tot de verbeelding. Erg interssant om te lezen!
Interessant ! Maar helemaal nieuw is het niet, hoor. Een paar jaar terug zag ik een documentaire waarin aannemelijk werd gemaakt dat meerdere schilders gebruik maakten van projecties, lenzen en donkere kamers. Het linkshandige effect kan natuurlijk eenvoudig verholpen worden door de modellen met de spulletjes in hun linkerhand te laten poseren…;o)
En de kunst zit hem natuurlijk in het eindresultaat, hè, niet in hoe je daar gekomen bent. Met andere woorden: Caravaggio blijft er net zo’n goeie schilder door…;o)Reactie is geredigeerd
@ Pierra. Voor mij een intrigerende nieuwigheid over Caravaggio. Dank voor je bijdrage. Als de ontdekkingen van Lapucci (inderdaad) kloppen dan is dat wel in lijn met de hiervóór al in andere woorden vermelde idee, nl. dat de ene ontwikkeling op de andere voortbouwt, totdat er een meer significante stap wordt gezet die dan later eeuwenlang als ‘de ontdekking’ wordt gememoreerd. Wie ‘ontdekte’ ook weer de fotografie?Reactie is geredigeerd
@Maria-Dolores, ikzelf houd me er ook niet zoveel mee bezig. Caravaggio zag ik in Rome en maakte wel enige indruk, maar sneeuwde misschien onder door de overweldigende veelheid aan belangrijke kunstwerken. Wat me hier opviel was de theorie over de donkere kamer; de techniek dus.
(Ik had toch goed begrepen dat je ook vertaalt! Dat doe ik dus ook. Niet altijd even interessante teksten hoor)
Ciao,
@Martin, jawel, maar hij houdt het zwaard waarmee hij zojuist het hoofd afgehakt heeft in zijn rechterhand. Voor mij is hij rechtshandig.
@Aad, ja leuk zo’n theorie. Ik weet natuurlijk niet hoe serieus deze genomen wordt binnen de accademische kringen.
@Stripman, waarschijnlijk zat Caravaggio er niet mee dat ze nu wel of niet linkshandig waren, dus hij heeft niet eens geprobeerd om dat te verdoezelen. Maar het is idd niet moeilijk om dat te veranderen. Het zou heel goed kunnen dat grote bewonderaars deze theorie als een verschrikkelijke belediging voor Caravaggio beschouwen.
De vraag is wanneer eventuele andere schilders deze technieken gebruikten. Wie begon er mee?
@Double Dutch, Google zegt dat http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Nic%C3%A9phore_Ni%C3%A9pce , een fransman, in 1793 de fotografie met camera oscura uitvond. En dat was uitsluitend een chemisch proces. Dat is natuurlijk het verschil met de schilder die toch uiteindelijk alles moest schilderen.
Bedankt voor jullie reacties,
Ciao,
@Gus, vond het volgende over de bieb in alexandrie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Bibliotheek_van_Alexandri%C3%AB#De_langzame_teloorgang .
Groet,Reactie is geredigeerd
Belangwekkende ontdekking!
Pierra, dank je. dat je daar achter ben gekomen.
Vermoedelijk dus in de 7de eeuw.
pierra ik geloof dat je me even van mijn stuk hebt gebracht met dit. Hier heb ik nooit maar dan ook nooit iets van gehoord. Fotografie is mijn vak en ik ga kijken of ik er meer over kan vinden want deze info is geweldig om te lezen.
Thanks !!!! mvrgr van koek
@fravapa, als het waar is…Er is wel erg weinig aandacht aan besteed in de kranten.
@Gus, ja je had je het goed herinnerd.
@Richard, ik vond alleen nieuws hierover door Lapucci en Caravaggio in te tikken op Google. Misschien kun jij meer vinden? Bedankt voor je reactie.
Groet allemaal,
Prachtige bijdrage, en heel interessant. Bedankt dat je me erop attent hebt gemaakt.
Mooie link ook trouwens naar zijn werk.