Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Robotvis

Aan de universiteit van Sussex zijn al wat jaren geleden robotvissen ontwikkeld. In samenwerking met BMT group en met subsidie van de Europese Unie zijn nu robotvissen ontwikkeld die met sensoren bronnen van vervuiling kunnen opsporen. De vervuiling kan voortkomen uit het lekken van boten, of het dumpen van afval. Ook lekken in onderzeese pijpleidingen kunnen opgespoord worden. Volgend jaar worden vijf van deze vissen uitgezet in de golf van Biskaje in de haven van Gijon.

Deze robotvissen worden niet met afstandsbediening bestuurd, zoals hun voorgangers. Ze werken op batterijen die acht uur duren. Zijn de batterijen leeg dan zwemmen ze automatisch naar een oplaadpunt. Daar sturen ze door middel van een WiFi systeem (draadloos internet) hun informatie naar de kust. De positie van de vissen wordt in de gaten gehouden met een GPS-systeem.

De vijf robots kosten 21.000 Euro per stuk. Deze test duurt drie jaar en mocht het een succes blijken dan worden de vissen mogelijk over de hele wereld uitgezet.

De vissen hebben een lengte van zo’n anderhalve meter en bereiken een snelheid van 1 meter per seconde. Ze zien er uit als echte vissen en ook hun beweging bootst die van de vis na. In het filmpje is te zien hoe ze zwemmen. Waarschijnlijk zal de vis die uitgezet wordt iets anders zijn dan de vis uit het filmpje. Er wordt namelijk gesproken van een vis van anderhalve meter. Bovendien is het onderstaande filmpje van twee jaar geleden. Het nieuws is in dit geval dan ook dat deze (of een nieuwer model) vissen nu gebruikt zullen worden voor het opsporen van vervuiling.

Bron: nu.nl, Financial Times, en Reuters

19 Reacties op “Robotvis

 1. Gus Bolden maart 21, 2009 om 13:29

  Interessant, maar kunnen ze ook vissers uit de weg gaan.
  Lijkt me nogal prijzig als ze gevangen of door een haai (!) aangevallen zouden worden.

 2. pierra maart 21, 2009 om 13:37

  Dat dacht ik nu ook! Je zult zoiets maar op je bord krijgen. Volgens mij zien ze niets dus kunnen ze ook geen haaien uit de weg gaan. Hopelijk spuwt de haai zo’n vis meteen weer uit, anders wordt het wel een dure grap.

 3. coby maart 21, 2009 om 22:18

  Wel inventief en erg nodig ook trouwens. Maar er zijn inderdaad nog wel wat hindernissen en vraagtekens. Grappig om te zien ook wat er achter de fraaie buitenkant binnenin zit. Dan ga je de prijs ook beter snappen, wat een techniek!
  Hartelijke groet, Coby

 4. pierra maart 21, 2009 om 22:59

  @Coby, ja een mooie techniek en de vissen zwemmen zo levensecht. Wonderlijk. Helaas duurt het nog tot volgend jaar voordat ze uitgezet worden.
  (Ik kijk regelmatig op je blog om te zien of je al een nieuwe bijdrage hebt,..in afwachting dus.)
  Groet,

 5. Aad Verbaast maart 22, 2009 om 00:19

  Grappig idee.. Maar nu ik er zo over zit te denken. Waarom moeten ze er levensecht als vissen uitzien? Wel leuk, maar heeft dat een functie?

 6. pierra maart 22, 2009 om 00:39

  @Aad, goeie vraag. Ik zou het niet weten, maar in een van de artikelen staat dat de vis ‘niet opvalt’ en daardoor makkelijk geaccepteerd wordt door andere zeedieren. Maar misschien belangrijker: de visvorm i.p.v. een klein onderwaterschipje heeft een hoge efficientie in de voortbeweging (die gebaseerd is op duizenden jaren evolutie) wat laag energieverbruik mogelijk maakt. Het is uiteindelijk blijkbaar de beste manier om je onderwater voort te bewegen. Het is mooi om te zien dat ze soms ook even uitglijden, zonder actief te zwemmen. Net echt.
  Groet,

 7. 100_woorden maart 22, 2009 om 03:38

  Acht uur met maximaal één meter per seconde staat gelijk aan 8*3,6 is pakweg 30 kilometer. Omdat zo’n vis terug moet naar zijn oplaadpunt, is zijn bereik dus maximaal 15 kilometer in een rechte lijn. Als hij een gebied moet doorkruisen op zoek naar vervuiling kan dat hooguit een paar vierkante kilometer zijn. Als je bedenkt dat een relatief kleine zee als de Middellandse Zee al 2 miljoen vierkante kilometer is, heb je zeker een paar honderdduizend van die vissen nodig. Kortom, misschien een aardige optie voor een paar kleine specifieke gebieden, maar wereldwijde inzet lijkt me een utopische gedachte.

 8. Maria-Dolores maart 22, 2009 om 11:21

  interessant project. als je er goed over na gaat denken best raar dat zulke vissen nodig zijn.

 9. edu maart 22, 2009 om 12:36

  Een interessante ontwikkeling; ik ben benieuwd wat de volgende stap zal zijn.

 10. pierra maart 22, 2009 om 18:58

  @100 woorden. Het zou inderdaad moeilijk worden om hele zeeen te bevolken met deze vissen, maar het bereik van de vis is toch iets groter dan je zou denken. De vis kan inderdaad in rechte lijn max. 15 km afleggen, maar na opgeladen te zijn kan hij in een andere richting weer 15 km afleggen. Zo kan hij theoretisch binnen een cirkel met straal 15 km te werk gaan en dan kom je toch op zo’n 700 vierkante kilometer. Maar het is waarschijnlijk dat het minder is omdat hij doelloos rond lijkt te zwemmen.
  @Maria-Dolores, ja het is triest dat ze nodig zijn. Maar ik denk eerder dat ze een nuttige toepassing zoeken voor deze vis.
  @Edu, ik ben ook erg benieuwd of het gaat werken. Bedankt voor de eervolle vermelding op je voorpagina! 🙂
  Groet,

 11. Doranne maart 22, 2009 om 22:40

  over twee jaar hebben ze vast al betere accu’s ontworpen, of een zonnecelletje.
  Vind ze ook erg mooi voor in een aquarium, hoeft de partij voor de dieren ze ook geen zorgen meer te maken over het welzijn van de goudvis 🙂

 12. Gus Bolden maart 23, 2009 om 01:12

  Het is natuurlijk een stukje vernuft. Technisch hoogstandje.
  Groter maken? 2 meter lang (3?)zodat er meer accu’s in kunnen.

 13. pierra maart 23, 2009 om 12:11

  @Doranne, het zijn inderdaad mooie vissen, maar geef mij maar echte goudvissen. Als ze goed verzorgd worden is daar toch niets op tegen?
  @Gus, ja, dat kan ook een oplossing zijn. De vissen die ze gaan uitzetten schijnen al groter te zijn dan de vis op het filmpje.
  (Nogmaals complimenten voor je foto’s. Mooi werk.)

 14. Double.Dutch maart 23, 2009 om 12:52

  Geweldig ding! De efficiëntie is natuurlijk ook afhankelijk van de voortgaande ontwikkeling van de energiecel(len). Er wordt een stap gemaakt in de oplaadtijd van lithium-ionbatterijen. Zie http://www.technischweekblad.nl/razendsnel-opladen-van-lithium-ion-batterij.64507.lynkx .
  Af en toe aan de oppervlakte bijladen aan de vrij duurzame zonlichtbron lijkt me ook niet gek

 15. pierra maart 23, 2009 om 13:52

  @DD: Hele goeie ideeen, ook van die zonnecellen zoals Doranne al schreef. Even naar de oppervlakte voor wat zonlicht, dat zou het mooiste zijn.

 16. Summer maart 24, 2009 om 09:40

  @Pierra, nu zie ik het pas: jij was al eerder in de robotsferen dan ik. Toevallig. Het idee is vernuftig, al vraag ik me af waarom deze opsporingsapparaten er als een vis moeten uitzien. Om de vissen om de tuin te leiden? Lijkt me niet. Daar zwemmen ze te snel voor.
  Ik schreef ooit summier iets over de robotstofzuiger voor zowel in huis als in het zwembad. Zelfde principe, dus lage(re) ontwikkelingskosten. Ik zag hier iets over mogelijk op zonne- energie.Kan het zijn dat de robotvissen" tijdens het opladen meteen worden uitgelezen? Dan gaat niet als ze overal op willekeurige plaatsen bovenkomen om zonlicht te tanken.
  Ik vind dit bericht interessant en leuk om te lezen. Goed geïllustreerd met dit toepasselijke filmpje erbij. Complimenten.

 17. pierra maart 24, 2009 om 11:22

  @Summer, zag gisteren je bijdrage over de robotgitaar. Inderdaad toevallig. Je vraag: die stelde Aad ook al. De bronnen melden dat er voor een visvorm gekozen is om andere zeedieren niet te alarmeren, maar het is ook de meest zuinige manier om zich onderwater te verplaatsen (zie antwoord aan Aad).
  Dat uitlezen schijnt inderdaad te gebeuren als ze opladen, maar het lijkt me niet moeilijk om dat te veranderen. Nu maar afwachten tot ze ze in de haven uitzetten.
  Bedankt voor je complimenten. Het nieuws was hier op het journaal en dat filmpje was erg mooi. Daarna hoorde of las ik er in NL niets over. Vandaar deze bijdrage.
  Groet,

 18. Geroma maart 25, 2009 om 12:31

  Interessant blog, Pierra.
  (Ik steek hier nog iets op:-)
  De techniek staat voor niets.
  Enerzijds triest ja, dat zoiets nodig is.
  Anderzijds, de ontwikkelingen gaan zo snel!
  Hartelijke groet.

 19. pierra maart 25, 2009 om 14:59

  @Geroma, bedankt voor je reactie. Als de vis nuttig blijkt te zijn dan kan er veel ellende voorkomen worden. Nu maar wachten op resultaat.
  Groet,

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: