Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 1 week ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 1 week ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 1 week ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 1 week ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 1 week ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 1 week ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 1 week ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Die zaal ken ik van een kinderprogramma over wetenschap dat in dezelfde periode tweede helft jaren negentig ieder jaar tussen kerst en nieuwjaar werd uitgezonden.
@Martin, leuk dat je dat herkent. Ik hoop niet dat je deze lezing ook als een kinderprogramma beschouwt. Het is wel heel ‘digested’ maar toch ook heel interessant, vooral vanwege de nadruk die hij legt op het ribozyme.
pierra even, op het blauw klikken? De naam?
@Pierra, voor een outsider als ik niet eenvoudige materie. Ik heb via je links gekeken en kwam weer diverse dingen tegen.
Ik herinner me nog dat in een ei(een kiem van leven) alle tweeëntwintig aminozuren zitten. Ik zou eerst heel diep in m’n geheugen moeten graven:)
Compliment voor het stuk met de links. Ik kreeg helaas de lezing zelf niet te pakken.
@Gus, Het is een filmpje van Google, en de play-knop zit ergens anders dan bij Youtube: op de ‘>’ knop drukken links onderaan. De lezing heet ‘The Origin of life’. Je kunt ook full screen kijken door op de een na rechtse knop te drukken. Wil je daarna terug naar normaal dan druk je op ‘Esc’. Ga er voor zitten, het is echt een mooie lezing.
@Summer, ja dat klopt, alle eiwitten (proteinen) die in al onze cellen zitten bevatten 22 aminozuren. Net zoals in de planten en bacterien. Maar dat hoef je niet eens te weten om de lezing te kunnen volgen.
Ik kijk uit naar je blog over Akkerman.
Groet,
Pierra ik moet er nog voor gaan zitten. Ik kan er niet iets naast doen. Maar het begin, de wijze van presentatie, was precies dezelfde (ik heb de eerste zeven minuten gekeken). Er is niets mis met een goed kinder programma, overigens. Als het goed is is dat even interessant als een programma voor volwassenen en niet altijd simpeler. (Dat ik het me ruim tie jaar later nog met plezier herinner is tekenend, toch?)Reactie is geredigeerd
Het Kip-ei probleem bestaat niet echt. Zowel kip als ei zijn afgeronde gehelen, maar de gehelen zoals wij die nu kennen bestonden in oorspronkelijke situaties niet alszodanig. Het waren eenvoudigere vormen die op elkaar afgestemd waren.
@Martin, er is niets tegen op kinderprogramma’s en ik kijk er graag naar. Ze kunnen ook heel informatief zijn, maar ik denk dat deze lezing toch te hoog gegrepen is voor kinderen. Ik hoop dat je er de tijd voor vindt. Ik ben dan benieuwd naar je mening. Laat me het weten…
@Woordzoeker, ja, daar heb je gelijk in. Ook in dit geval zou er sprake zijn van eenvoudiger vormen: het ribozyme, een klein stukje RNA kon zowel RNA dupliceren als proteinen vertalen vanaf RNA. Later gedurende de evolutie zijn deze twee functies afzonderlijk verdeeld over proteinen die RNA dupliceren en vertalen en RNA dat voor proteinen codeert. Daardoor lijkt er dus een kip en een ei probleem te zijn: wat was er eerst; een proteine dat RNA aanmaakte of een RNA dat voor de proteine codeerde. Dat wordt ook in de lezing behandeld.
Bedankt voor jullie reacties,
Groet,Reactie is geredigeerd
Pierra totaal niet gehinderd door kennis op dit gebied heb ik geboeid gekeken. Ik merk dat het hele verhaal van RNA, bouwstenen, strengen informatie, een beetje langs mij heen gaat. Dat hij het hele proces vangt onder de noemer informatie overdracht dat boeit me dan weer wel. Vooral ook omdat hij zoiets iets dat zo racktisch en dichtbij is als schrijven en electronische data opslag in zijn betoog weet te verwerken.
Leuk om ingespannen naar dit verhaal te luisteren. Ik vind die oude Royal Institute setting wel leuk. Het lijkt echt heel veel op wat ik eerder zag en niet alleen omdat de tafel/werkbank en de zaal dezelfde zijn.
Bedankt voor het onder de aandacht brengen.
Pierra, ik herinnerde me dat het programma waaraan ik refereerde de Christmas Lectures heette. Op Google Video is een groot aantal uitzendingen terug te vinden. http://www.youtube.com/watch?v=xGyh1Qsw-Ak&eurl=http://video.google.com/videosearch?q=Christmas+Lectures+Royal+Institute&hl=it&emb=0&feature=player_embedded bijvoorbeeld. Het programma bestaat nog steeds.Reactie is geredigeerd
@Pierra, dat klopt, dat hoef je niet te weten van de 22 aminozuren om deze lezing te kunnen volgen. Het zijn wat flarden die me ’t eerst te binnen schoten. Jan Akkerman komt binnenkort. Ik zocht naar een bepaalde vorm, maar ik heb inmiddels gemerkt dat hetgeen ik schrijf er uiteindelijk toch iets anders uitziet dan ik van plan was. Dat gaat automatisch, lijkt ‘t.
Mutaties in het denken zal ik het maar even noemen..
@Martin, bedankt voor je reactie en leuk dat je de moeite hebt genomen om de film te bekijken. Ook als je niet teveel naar de details luistert is het boeiend. De lezing is wel heel bijzonder omdat vele wetenschappers zich niet wagen aan een verklaring voor de oorsprong van het leven. Ook de evolutietheorie kan dit niet verklaren. Hij durft deze theorie naar voren te brengen.
Bedankt voor je link en extra info. Ik ga zeker kijken.
@Summerspring, heb je gekeken?
Flexibel zijn in het schrijven kan alleen maar goed zijn. Volgens J.Maynard Smith zitten we in de electronische evolutie, maar wij bloggers doen geen computerspelletjes want we communiceren echt met mensen, uniek! We zullen ons niet laten besturen door de computer.
Groet,
@Martin, heb inmiddels je link bekeken, bedankt. Een mooie lezing van Richard Dawkins binnen een serie van vijf lezingen door hem inderdaad in het Royal Institution. Ik heb er een playlist van gemaakt die je kunt terugzien op: http://www.youtube.com/view_play_list?p=1E389D16E7A1989D
Ik kende hem van zijn boeken en van horen zeggen maar had hem nog nooit gezien. Weer wat ontdekt. De serie heet http://nl.wikipedia.org/wiki/Growing_Up_in_the_Universe
Groet,Reactie is geredigeerd
Jouw blog behoort beslist tot mijn favorieten …het is een goudmijntje
Vooral omdat :
o.a.
Veel van wat in het Engels( ook in de populaire vormen van de wetenschap ) beschikbaar is,zet je over in vlot leesbaar Nederlands ( Wat mij niet altijd zo goed afgaat ) …een niet geringe verdienste ___en al helemaal wanneer het gaat om moeilijke materie …
p.s;
Ik heb me geoorloofd twee van uw blogjes( met een selectie van commentaren ) over te nemen in mijn archief-site ( uiteraard met links naar dit blog )
Het zou trouwens zonde zijn moesten er geen "backup" bestaan/ gemaakt worden van uw luciede werk …
Je kan de kopietjes( samen met een persoonlijke keur van andere artikels over synthetische biologie ) hier vinden
http://evodisku.multiply.com/journal/item/417/Synthetic_life
Ik hoop dat je geen bezwaar hebt tegen het overnemen van enkele van jouw artikels , die ik bijzonder smaak …
GroetReactie is geredigeerd
@Tsjok45, ik heb je blog bekeken. Heel veel interessants. Ik ben zeer vereerd dat je deze blogs + reacties hebt weergegeven. Ik wist eigenlijk niet dat de creatie van nieuw leven in het lab al zo’n grote wetenschapstak was. Misschien neem ik ook wel wat van je over, vooral van de experimenten van Craig Venter, en het filmpje over translatie. Heb je niet ook een blog bij de Volkskrant? Dan kan ik je makkelijker volgen.
Groet,
"Heb je niet ook een blog bij de Volkskrant? Dan kan ik je makkelijker volgen."
Tsja
Ik ben al minstens 10 jaar bezig met bloggen en verzamelen ( er zit trouwens ook een hele groep mensen , medewerkers en lezers achter die ik heb kunnen ophouwen in de loop der jaren )…Dat vroeg en vraagt heel veel werk ….Het is een nog steeds aangroeiend archief en ik kan het niet echt gemakkelijk verplaatsen( het is trouwens vrij recent nog moeten gebeuren ) of een ander blog beginnen , dat zou versnippering in de hand werken en te veel tijd gaan kosten …Bovendien is de kleur nogal "vlaams"
Ik lees echter heel wat Nederlandse blogs en nieuws
GroetReactie is geredigeerd