Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

De oorsprong van het leven: lezing

John Maynard Smith (1920-2004) was een Engelse evolutiebioloog en geneticus, en vertelt in de volgende lezing eigenlijk alles wat je over evolutie zou moeten weten. Dit Royal Institution Discourse uit 1995 duurt ongeveer een uur.

Ten eerste definieert hij wat leven is en legt de nadruk op het feit dat informatie erfelijk moet zijn. Daarna legt hij uit hoe het leven heeft kunnen ontstaan en spreekt over het eeuwige ‘kip en ei’-probleem: wat was er nu eerst; de proteïnen (eiwitten) of het RNA dat voor de proteïnen codeert. Hij belicht dan de grote rol die ribozymen mogelijk hebben gespeeld. Ribozymen zijn RNA-moleculen die ook kunnen functioneren als enzymen (zie ook voorgaande blog). Gewoonlijk zijn enzymen proteïnen (eiwitten), maar dit oer-RNA kon dus zowel informatie vasthouden als translatie bewerkstelligen. Hij merkt op dat aminozuren (de bouwstenen van proteïnen) makkelijk deel uit konden maken van de oersoep (zie experiment van Urey-Miller), maar legt niet uit waar de eerste nucleotiden vandaan kwamen (de bouwstenen van DNA en RNA). Daarna zet hij uiteen wat de grote evolutionaire stappen waren die uiteindelijk de kenmerken van onze soort bepaald hebben: de evolutie van het chromosoom, van sex, taal, schrift en de uiteindelijke ‘electronische’ evolutie.

De lezing voltrekt zich binnen een echte oude britse academische sfeer, maar de ideeen zijn springlevend.
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=4961537793081085343&hl=it&fs=true

16 Reacties op “De oorsprong van het leven: lezing

 1. martin maart 17, 2009 om 15:02

  Die zaal ken ik van een kinderprogramma over wetenschap dat in dezelfde periode tweede helft jaren negentig ieder jaar tussen kerst en nieuwjaar werd uitgezonden.

 2. pierra maart 17, 2009 om 15:11

  @Martin, leuk dat je dat herkent. Ik hoop niet dat je deze lezing ook als een kinderprogramma beschouwt. Het is wel heel ‘digested’ maar toch ook heel interessant, vooral vanwege de nadruk die hij legt op het ribozyme.

 3. Gus Bolden maart 17, 2009 om 17:29

  pierra even, op het blauw klikken? De naam?

 4. Summerspring maart 17, 2009 om 18:04

  @Pierra, voor een outsider als ik niet eenvoudige materie. Ik heb via je links gekeken en kwam weer diverse dingen tegen.
  Ik herinner me nog dat in een ei(een kiem van leven) alle tweeëntwintig aminozuren zitten. Ik zou eerst heel diep in m’n geheugen moeten graven:)
  Compliment voor het stuk met de links. Ik kreeg helaas de lezing zelf niet te pakken.

 5. pierra maart 17, 2009 om 18:40

  @Gus, Het is een filmpje van Google, en de play-knop zit ergens anders dan bij Youtube: op de ‘>’ knop drukken links onderaan. De lezing heet ‘The Origin of life’. Je kunt ook full screen kijken door op de een na rechtse knop te drukken. Wil je daarna terug naar normaal dan druk je op ‘Esc’. Ga er voor zitten, het is echt een mooie lezing.
  @Summer, ja dat klopt, alle eiwitten (proteinen) die in al onze cellen zitten bevatten 22 aminozuren. Net zoals in de planten en bacterien. Maar dat hoef je niet eens te weten om de lezing te kunnen volgen.
  Ik kijk uit naar je blog over Akkerman.
  Groet,

 6. martin maart 17, 2009 om 19:51

  Pierra ik moet er nog voor gaan zitten. Ik kan er niet iets naast doen. Maar het begin, de wijze van presentatie, was precies dezelfde (ik heb de eerste zeven minuten gekeken). Er is niets mis met een goed kinder programma, overigens. Als het goed is is dat even interessant als een programma voor volwassenen en niet altijd simpeler. (Dat ik het me ruim tie jaar later nog met plezier herinner is tekenend, toch?)Reactie is geredigeerd

 7. woordzoeker maart 17, 2009 om 21:34

  Het Kip-ei probleem bestaat niet echt. Zowel kip als ei zijn afgeronde gehelen, maar de gehelen zoals wij die nu kennen bestonden in oorspronkelijke situaties niet alszodanig. Het waren eenvoudigere vormen die op elkaar afgestemd waren.

 8. pierra maart 18, 2009 om 00:10

  @Martin, er is niets tegen op kinderprogramma’s en ik kijk er graag naar. Ze kunnen ook heel informatief zijn, maar ik denk dat deze lezing toch te hoog gegrepen is voor kinderen. Ik hoop dat je er de tijd voor vindt. Ik ben dan benieuwd naar je mening. Laat me het weten…
  @Woordzoeker, ja, daar heb je gelijk in. Ook in dit geval zou er sprake zijn van eenvoudiger vormen: het ribozyme, een klein stukje RNA kon zowel RNA dupliceren als proteinen vertalen vanaf RNA. Later gedurende de evolutie zijn deze twee functies afzonderlijk verdeeld over proteinen die RNA dupliceren en vertalen en RNA dat voor proteinen codeert. Daardoor lijkt er dus een kip en een ei probleem te zijn: wat was er eerst; een proteine dat RNA aanmaakte of een RNA dat voor de proteine codeerde. Dat wordt ook in de lezing behandeld.
  Bedankt voor jullie reacties,
  Groet,Reactie is geredigeerd

 9. martin maart 18, 2009 om 10:00

  Pierra totaal niet gehinderd door kennis op dit gebied heb ik geboeid gekeken. Ik merk dat het hele verhaal van RNA, bouwstenen, strengen informatie, een beetje langs mij heen gaat. Dat hij het hele proces vangt onder de noemer informatie overdracht dat boeit me dan weer wel. Vooral ook omdat hij zoiets iets dat zo racktisch en dichtbij is als schrijven en electronische data opslag in zijn betoog weet te verwerken.
  Leuk om ingespannen naar dit verhaal te luisteren. Ik vind die oude Royal Institute setting wel leuk. Het lijkt echt heel veel op wat ik eerder zag en niet alleen omdat de tafel/werkbank en de zaal dezelfde zijn.
  Bedankt voor het onder de aandacht brengen.

 10. martin maart 18, 2009 om 10:14

  Pierra, ik herinnerde me dat het programma waaraan ik refereerde de Christmas Lectures heette. Op Google Video is een groot aantal uitzendingen terug te vinden. http://www.youtube.com/watch?v=xGyh1Qsw-Ak&eurl=http://video.google.com/videosearch?q=Christmas+Lectures+Royal+Institute&hl=it&emb=0&feature=player_embedded bijvoorbeeld. Het programma bestaat nog steeds.Reactie is geredigeerd

 11. Summerspring maart 18, 2009 om 10:48

  @Pierra, dat klopt, dat hoef je niet te weten van de 22 aminozuren om deze lezing te kunnen volgen. Het zijn wat flarden die me ’t eerst te binnen schoten. Jan Akkerman komt binnenkort. Ik zocht naar een bepaalde vorm, maar ik heb inmiddels gemerkt dat hetgeen ik schrijf er uiteindelijk toch iets anders uitziet dan ik van plan was. Dat gaat automatisch, lijkt ‘t.
  Mutaties in het denken zal ik het maar even noemen..

 12. pierra maart 18, 2009 om 11:08

  @Martin, bedankt voor je reactie en leuk dat je de moeite hebt genomen om de film te bekijken. Ook als je niet teveel naar de details luistert is het boeiend. De lezing is wel heel bijzonder omdat vele wetenschappers zich niet wagen aan een verklaring voor de oorsprong van het leven. Ook de evolutietheorie kan dit niet verklaren. Hij durft deze theorie naar voren te brengen.
  Bedankt voor je link en extra info. Ik ga zeker kijken.
  @Summerspring, heb je gekeken?
  Flexibel zijn in het schrijven kan alleen maar goed zijn. Volgens J.Maynard Smith zitten we in de electronische evolutie, maar wij bloggers doen geen computerspelletjes want we communiceren echt met mensen, uniek! We zullen ons niet laten besturen door de computer.
  Groet,

 13. pierra maart 19, 2009 om 00:24

  @Martin, heb inmiddels je link bekeken, bedankt. Een mooie lezing van Richard Dawkins binnen een serie van vijf lezingen door hem inderdaad in het Royal Institution. Ik heb er een playlist van gemaakt die je kunt terugzien op: http://www.youtube.com/view_play_list?p=1E389D16E7A1989D
  Ik kende hem van zijn boeken en van horen zeggen maar had hem nog nooit gezien. Weer wat ontdekt. De serie heet http://nl.wikipedia.org/wiki/Growing_Up_in_the_Universe
  Groet,Reactie is geredigeerd

 14. Tsjok 45 maart 19, 2009 om 11:07

  Jouw blog behoort beslist tot mijn favorieten …het is een goudmijntje
  Vooral omdat :
  o.a.
  Veel van wat in het Engels( ook in de populaire vormen van de wetenschap ) beschikbaar is,zet je over in vlot leesbaar Nederlands ( Wat mij niet altijd zo goed afgaat ) …een niet geringe verdienste ___en al helemaal wanneer het gaat om moeilijke materie …
  p.s;
  Ik heb me geoorloofd twee van uw blogjes( met een selectie van commentaren ) over te nemen in mijn archief-site ( uiteraard met links naar dit blog )
  Het zou trouwens zonde zijn moesten er geen "backup" bestaan/ gemaakt worden van uw luciede werk …
  Je kan de kopietjes( samen met een persoonlijke keur van andere artikels over synthetische biologie ) hier vinden
  http://evodisku.multiply.com/journal/item/417/Synthetic_life
  Ik hoop dat je geen bezwaar hebt tegen het overnemen van enkele van jouw artikels , die ik bijzonder smaak …
  GroetReactie is geredigeerd

 15. pierra maart 19, 2009 om 17:32

  @Tsjok45, ik heb je blog bekeken. Heel veel interessants. Ik ben zeer vereerd dat je deze blogs + reacties hebt weergegeven. Ik wist eigenlijk niet dat de creatie van nieuw leven in het lab al zo’n grote wetenschapstak was. Misschien neem ik ook wel wat van je over, vooral van de experimenten van Craig Venter, en het filmpje over translatie. Heb je niet ook een blog bij de Volkskrant? Dan kan ik je makkelijker volgen.
  Groet,

 16. Tsjok 45 maart 19, 2009 om 20:04

  "Heb je niet ook een blog bij de Volkskrant? Dan kan ik je makkelijker volgen."
  Tsja
  Ik ben al minstens 10 jaar bezig met bloggen en verzamelen ( er zit trouwens ook een hele groep mensen , medewerkers en lezers achter die ik heb kunnen ophouwen in de loop der jaren )…Dat vroeg en vraagt heel veel werk ….Het is een nog steeds aangroeiend archief en ik kan het niet echt gemakkelijk verplaatsen( het is trouwens vrij recent nog moeten gebeuren ) of een ander blog beginnen , dat zou versnippering in de hand werken en te veel tijd gaan kosten …Bovendien is de kleur nogal "vlaams"
  Ik lees echter heel wat Nederlandse blogs en nieuws
  GroetReactie is geredigeerd

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: