Citaat
Elk levend organisme is tegelijkertijd een fossiel. Het draagt tot in de microscopische structuur van zijn proteïnen, de sporen, zoniet de stigma’s van zijn voorouders.
Jacques Monod: Toeval en onvermijdelijkheid
The poetry of Science
Twee uitblinkende wetenschappers van vandaag, Richard Dawkins (evolutiebioloog) en Neil deGrasse Tyson (astrofysicus), praten over de schoonheid van de wetenschap. Dit gesprek werd opgenomen aan de Howard University van Washington DC, 28 september 2010. Deze conversatie is zo ontspannen dat ze zo plaats gehad zou kunnen hebben voor een haardvuur, ook zonder publiek. Over waarom de wetenschap niet alleen een optie is, maar de enige werkelijkheid is die we bezitten. Het filmpje duurt ongeveer een uur, daarna zijn er vragen van het publiek.
Klik hier om het op Youtube te zien
My Tweets
- RT @gunsnrosesgirl3: Hair rising up as a precursor to lightning Negative ions from a cloud reach down before a lightning strike, in resp… 2 weeks ago
- RT @BartAafjes68: It’s A Dutch thing, don’t ask ;) https://t.co/uJaWjrvYXY 2 weeks ago
- Wopke Hoekstra for President! Over stikstof & spanning tussen de provincie en landelijk bestuur | Wopk...… twitter.com/i/web/status/1… 2 weeks ago
- Fijn om te weten. Kunnen we wat rustiger slapen twitter.com/HoeyberghsJeff… 2 weeks ago
- Wil je vlees en zuivel duurder maken, betaal de veehouder dan meer zodat hij de dieren een beter leven kan geven twitter.com/janrotmans/sta… 2 weeks ago
- RT @aeonmag: The French American pianist and recent Sophia Club New York artist @tepferdan finds an intersection between music and computer… 2 weeks ago
- Van @j_vollenbroek 's drijfveren en de gevolgen voor de boeren. Een geschiedenis door @KarlMathiesen twitter.com/POLITICOEurope… 2 weeks ago
Meest recente berichten
Archief
Laatste reacties
Populaire berichten & pagina’s
- (Zelf)portretten van Leonardo Da Vinci
- Reuzen uit het Carboon
- Stilstaande evolutie, de nulhypothese
- Mutatiesnelheid, substitutie snelheid en evolutie van virussen
- Darwin en de weerwolf
- Vijgen en Wespen
- Wolven, honden en vossen
- Over de evolutie van de genetische code
- Mutatie, Variatie en Natuurlijke Selectie
- Een rol voor junk DNA
Categorieën
Tags
aarde antivries atp bacterie bacterien bijen bijensterfte biodiversiteit biofysica biologie black smokers bloemen carl zimmer co2 cognitie convergentie cyanobacteriën darwin DNA ecosysteem eiwit eiwitten embryo ENCODE epigenetica erfelijkheid eukaryoten evolutie evolutietheorie foto fotografie genduplicatie genoom geslachtscellen hemoglobine hydrothermale bronnen italie jumping genes junk-dna klimaat klimaatverandering koraal koraalriffen koralen kunst kwantumbiologie LUCA methylatie mutatie muziek natuurlijke selectie nick lane nucleotiden oorsprong van leven padua planten plastic pluripotente stamcellen prokaryoten protoeukaryoten RNA rna-wereld selectie symbiose transcriptie translatie transposons vakantie venetie virus vkblog wetenschap zandraket zon zuurstofBlogs I follow
Sites die ik volg
- Klimaatverandering
- Footnotes to Plato
- Zwervende gedachten
- mjusicamanti.wordpress.com/
- aandacht voor de musicus
- SangueVivo
- Microplastics
- Teaching Biology
- Scientia Salon
- Infinite forme bellissime e meravigliose
- Meneer Opinie
- The Cambrian Mammal
- Why Evolution Is True
- Evolution blog
- The Finch and Pea
- voelsprieten
- kuifjesimon
- The Amazing Comics Men
- Barbara Jansma
- Glaswerk
Blogroll
- 100_woorden
- Aad Verbaast
- Antoinette Duijsters
- Barbara Jansma
- blutch
- Discuss
- Gerdien de Jong
- Gert Korthof
- Get Inspired
- Get Polling
- Get Support
- Glaswerk
- kuifjesimon
- Learn WordPress.com
- Leonardo's blog: not a single footnote to plato
- Marnix Medema
- Meneer Opinie
- Ramirezi
- Rokus2000 (rondetijd)
- Sterrenstof
- Terrence
- Tsjok evodisku
- Tsjok45
- WordPress Planet
- WordPress.com News
Nou, wat krijgen we nu dan, had ik een hele reactie gegeven, wordt ik er uit gegooid.
Overnieuw.
Maar ja deze wordt nu anders dan wat ik te berde bracht. Even helemaal van mijn apropos.
Dat er 10 jaar gewerkt is om een zelfreplicerend systeem te ontwikkelen. Poeh.
Ik denk dat het heel best mogenlijk is dat er eerdere vormen van leven zijn geweesd, misschien op diverse plekken op aarde tot de ideale omstandigheid zich voor deed.
Als er iets van leven op een andere planeet gevonden wordt, dan moet het haast wel zo zijn.
Hè, ik kom helemaal niet meer aan wat ik daar net te zeggen had. Shit.
Het filmpje van plants with eyes, bijzonder interessant.
Ik schrok eigenlijk toen ik het knipperen van de ogen zag van sommige planten.
Nou, dit wordt een reactie van niks.
"goh wat mooi" daar lijkt het op, ook zo nietszeggends. Ben eigenlijk heel boos nu.
Vind het fijn dat je weer een goed artikel plaatste.
Rechtsdraaiende aminozuren, zijn niet te zien omdat onze levensvorm zo dominant is.
Ik begrijp dat gewoon niet.
Vanwaar is er eventueel wel een levensvatbaarheid als het links gaat.
Kan het gemanipuleerd worden? Van L naar R?
Of krijg je dan eerst stilstand en sterft het af.
Maar misschien kan het wel helemaal niet.
Ik dacht even aan een soort van centrifuge.
Natuurlijk niet als zodanig, maar met andere samenstelling van een lipidelaag, maar wat voeg je dan toe of haal je juist weg.
Nou ehm deze reactie was niks, excuus.
Maar ik werd er uitgegooid op het moment dat ik verstuur drukte.
Ik geloof dat je heeeeel snel moet typen als je een reactie verstuurd en niet te lang nadenken over wat je gaat/wil zeggen.
Groetjes,
Gus
Las net je mailtje op mijn blog, ja zij was verwijderd van weblog, terwijl het satirisch bedoeld was.
satuka? weet ik niet wie dat is.
Zag wel een mailtje dat Ziggo met dingen bezig is, dus misschien dat daarom m’n 1ste reactie gewoon weg was.
@Gus, Het zijn de eventuele andere levensvormen, met andere biochemische processen dan de onze die niet te zien zijn. Als ze al bestaan zijn het waarschijnlijk microorganismen die op plaatsen leven in extreme levensomstandigheden waar ze niet hoeven te concurreren met de dominante (onze) levensvorm. kunnen net als onze handen niet over elkaar geplaatst worden. Ze komen in de natuur evenveel voor maar in praktisch alle organismen komen in de eiwitten alleen linksdraaiende aminozuren voor. Ze bewegen dus niet, maar als je ze van onder bekijkt draait elk de nadere kant op, zoals een wenteltrap, daar kun je ook twee versies van maken.
Nou ken ik Ziggo weer niet…
Groet,Reactie is geredigeerd
Interessant, levensvormen die we niet kennen en daarom niet zien. Ik vind de naam ook mooi: schaduwleven. Daar krijg ik meteen allerlei associaties bij. Klopt mijn gedachte dat dit schaduwleven zonder onze dominantie ook niet zou (kunnen) bestaan?
Hartelijke groet, Coby
@Coby, dit schaduwleven kan heel makkelijk niet bestaan en heel waarschijnlijk bestaat het ook niet. Wat deze wetenschappers aan het zoeken zet is dat onze definitie van leven gebaseerd is op ‘het’ molecuul dat genetische informatie bevat: DNA en RNA. Dus als ze naar leven zoeken kijken ze naar sporen van deze moleculen. Maar als er andere moleculen mochten bestaan die erfelijke informatie vasthouden of nieuwe biochemische reacties catalyseren dan zouden we die niet als zodanig herkennen. Dat wordt bedoeld met ‘onzichtbaar’ en daarom moet je op een andere manier zoeken. Op veel planeten wordt gekeken naar de aanwezigheid van water en ‘afvalmoleculen’ als O2 en CO2 en methaan bijv.
Ook de experimenten waarin gezocht wordt naar ‘nieuw’ leven baseren zich toch weer altijd op dezelfde DNA- en RNA-moleculen.
Groet,Reactie is geredigeerd
Als ik het goed begrepen heb, dan zou het heel moeilijk zijn voor leven om te ontstaan nadat de eerste planten zuurstof in de atmosfeer brachten. Zuurstof is namelijk een heel agressief stofje. Nieuw leven zou danook gezocht moeten worden in zuurstofarme omgevingen zoals diep in de aardkost. Maar daar is het lastig zoeken.
Maar het is een goed punt dat we vooral zoeken naar iets dat we al kennen (DNA en op koolstof gebaseerd leven) terwijl het misschien wel mogelijk is om een zelfreplicerend en evoluerend systeem (=leven) te bouwen op basis van silicium.
@Meneer Opinie, bedankt voor de reactie. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat deze zogenaamde ‘tweede genesis’ zich misschien wel voordeed gelijktijdig met de ‘eerste genesis’. In dat geval zou er weinig tot geen zuurstof zijn.
Heel interessant de verwijzing naar silicium dat, zie ik, ook tot de koolstofgroep behoort. Heb je misschien een referentie (link) naar een dergelijke hypothese?, want eerlijk gezegd is dit onderwerp vrij nieuw voor me.
Groet,
( Ziggo is m’n provider.)
Maar we staan dus eigenlijk nog maar aan het begin.
Las net dat in 161 iemand er achter kwam dat we bloed in de aderen hadden i.p.v. lucht.
Tja.
Meneer O, misschien heb je daar een punt.
Voor het zelfde in de Himalaya’s?
terwijl de Himalaya relatief jong is natuurlijk.
Maar de onderzoekers zijn dus eigenlijk ietwat conservatief bezig? Pierra.
Ik zie dat, in tegenstelling tot koolstof, silicium geen deel uitmaakt van organische stoffen, tenzij die in de aardkorst verborgen zitten.
Nou ja, conservatief. Hier en daar maken ze gebruik van gesynthetiseerd, door henzelf samengesteld RNA of DNA. Dat zijn dan nieuwe sequenties van nucleotiden die tot dan toe nog nooit in levende organismen voorkwamen en misschien voor geheel nieuwe functies coderen.
Groet,
Pierra, heel interessante materie.
Ik geloof dat alle kennis tot de mens komt waneer de tijd er voor rijp is. Alles gebeurt op z´n tijd en niet eerder. Geheel in de lijn der ontwikkeling ligt.
Als je terugkijkt in de geschiedenis zijn er tal van voorbeelden. Nu men met dit onderwerp, waarover je artikel gaat, intensiever bezig is zal de ontdekking waar men naar zoekt niet lang meer op zich laten wachten. Tijd is een relatief begrip. Jules Verne schreef al ver voor de tijd dat de mensen naar de maan gingen of twintigduizend mijl onder de zeespiegel konden komen.
Het is toch waar dat in silicium informatie kan worden opgeslagen?Reactie is geredigeerd
@Summer, het is inderdaad een onderzoek dat nog vrij jong is, dus er kan nog van alles uitkomen. Of er in silicium informatie kan worden opgeslagen weet ik niet, maar vond wel het volgende over silicium, dat blijkbaar toch in organische verbindingen met koolstof voorkomt en waarmee het kettingen kan vormen:Silicium heeft praktisch dezelfde eigenschappen (zie eerder) als koolstof.
Ze bezit ook de essentiële eigenschap zich met zichzelf of met koolstof te verbinden om kettingen te vormen. De hele organische chemie is gebaseerd op koolstofverbindingen. Op dezelfde manier bestaan er siliciumkettingen.
Silicium leent zich tot katalyse omwille van zijn elektronische omgeving: dit wil zeggen dat het biochemische reacties mogelijk maakt. Deze reacties zouden niet mogelijk zijn zonder katalysator.
Het schijnt na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst te zijn. Het is ook betrokken bij de fosforilering van proteinen (activering van enzymen?)
Wie weet wat dit onderzoek nog brengt.
Groet,Reactie is geredigeerd
Heel interessant blog over een onderwerp wat me al jaren bezighoudt. Je geeft weer genoeg stof tot nadenken en om verder te googelen.
Ook altijd een onderwerp geweest waar allerlei doemschenario’s op bedacht werden/worden overigens..
Het filpje doet me overigens erg denken aan een geweldige natuurserie van de BBC van tien (?) jaar geleden (met natuurlijk Attenborough) geheten: life of plants. (helaas heb ik de DVD uitgaven nog niet kunnen vinden).
Daar werd het plantenrijk ook veelvuldig gefilmd met versnelde opnamen, waardoor je er toch echt van overtuigd werd dat het (spring)levende wezens waren.Reactie is geredigeerd
Pierra, excuus als ik op ‘hier’ klik, gebeurt er niks.
Meest voorkomende element, oh shit. Soms ligt de oplossing van iets voor het grijpen, maar wordt het niet gezien.
I’m hangin’on your lips.
@@Aad, leuk dat het je ook interesseert. Heb je tips dan hou ik me aanbevolen.
Ik moet wel verklappen dat die planten met ogen natuurlijk niet bestaan. Hoe ze het voor elkaar kregen weet ik niet maar het effect is leuk.
@Gus, Hè, die links. Nogmaals http://www.fabster.be/silicium/fundamentelerol.html klikken. Het was M. Opinie die de aandacht richtte op Silicium. Dat ga ik nog eens beter bekijken.
Ehm, schaamrood op de kaken, ik had dat al gelezen, was gelijk na Mr.O verhaal aan het zoeken geslagen.
"my name is Speedy, but they call me Mr. O"
William Burroughs? Song van Herman Brood.
Dit even terzijde.
Maar het is dus wel gezond om het te slikken.
Who knows.
@Gus, het schijnt inderdaad gezond te zijn. Maar je krijgt het vanzelf binnen met graan en fruit.
Zie het volgende blog voor meer over de definitie van leven: een lezing door John Maynard Smith.