Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Een ‘tweede genesis’: nieuwe vormen van leven

Steeds meer laboratoria in de wereld proberen in een reageerbuis leven te creëren dat andere biochemische kenmerken heeft dan het leven zoals we dat op aarde kennen. Er wordt ook in de natuur gezocht naar dit nieuwe leven, dat ook wel een schaduwbiosfeer genoemd wordt omdat het onzichtbaar is. We weten zeker dat leven ooit op onze Aarde ontstond; zou het daarom niet een tweede keer hebben kunnen ontstaan? Veel wetenschappers houden dit voor mogelijk en denken dan ook dat de afstammelingen van dit leven zich nog steeds onder ons kunnen bevinden.

 alieninsect
 alien?


Zo een ‘alien’ organisme zou dus gevonden kunnen worden in een laboratorium of in de natuur. Deze alternatieve levensvormen zouden nieuwe moleculen kunnen produceren zoals farmaceutische middelen of ze zouden nieuwe functies kunnen bezitten die chemische afvalproducten kunnen afbreken.

Nieuw leven in het lab.

Er zijn experimenten die proberen het genoom van een bestaande bacterie te vervangen door syntetisch DNA, wat natuurlijk nog ver af staat van de creatie van leven.
Er is een experiment dat iets heel anders heeft geprobeerd. De macromoleculen van de cel, waaronder het DNA, zijn normaal ingesloten in een lipidelaag (vetlaag). In dit experiment werd het DNA, dat hier de aanmaak van vetzuren regelde, op het oppervlak van een vetdruppel geplaatst, zoals kruidnagels op een sinaasappel. Dit DNA voorzag in de productie van vetzuren die de vetdruppel lieten groeien. Ze proberen nu aan te tonen dat dit DNA kan repliceren en dat deze vetdruppels kunnen groeien en zich synchroon met het DNA kunnen delen.
Andere experimenten maakten twee RNA-moleculen die elkaar konden kopieren door twee halve aan elkaar te plakken. Deze halve RNA-moleculen werden door de onderzoekers toegevoegd. Dit systeem werkte heel goed en het is waarschijnlijk dat de eerste levensvormen ook te werk gingen met kleine stukken RNA. Dus dit komt al aardig in de buurt van de oorsprong van leven.
Weer anderen gebruiken de hele moleculaire kit van levende cellen, voegen daar inorganisch materiaal aan toe in de hoop zelfreplicerende cellen te krijgen. Van deze kit bleken er 151 moleculen essentieel te zijn: de proteinen en RNA’s om DNA te kopieren, RNA te transcriberen en in proteinen te vertalen. Ze voegden daar ook ATP aan toe (de energie-molecuul) en het systeem werkte uitstekend in een reageerbuis. Ook in de commercie zijn dit soort kits verkrijgbaar, maar die zijn al na enkele dagen uitgewerkt. Deze wetenschappers proberen nu een DNA te maken waarmee een dergelijke kit zichzelf in stand houdt en misschien zelfs evolueert.
Er is ook een koppel wetenschappers dat een ribosoom (zie ook voorgaand blog) gemaakt heeft met een synthetisch RNA.
Het meest elegante ontwikkelde systeem bestaat uit een klein RNA-genoom dat alle instructies bevat voor de synthese van een eiwit (proteine) dat op zijn beurt weer hetzelfde RNA-genoom maakt. Er is tien jaar aan gewerkt om dit zelfreplicerende systeem te ontwikkelen.

Nieuw leven op Aarde.

Er wordt binnen en buiten ons zonnestelsel gezocht naar leven. Daarbij wordt er gekeken naar planeten die vergelijkbaar zijn met de Aarde. Veel astrobiologen denken dat het daarom ook best mogelijk is dat het leven meerdere malen ontstaan is op Aarde, maar omdat onze levensvorm zo dominant is zien we het niet. Het is ook moeilijk om dit schaduwleven aan te tonen, want de gebruikelijke technieken (DNA-kleuring, DNA-sequencing, bacteriekweken) gaan uit van vormen van het ons bekende leven. Een mogelijke vorm van schaduwleven zouden organismen zijn die rechtsdraaiende aminozuren gebruiken bijvoorbeeld. Tot nu toe zijn die nog nooit gevonden.

De informatie komt grotendeels uit de NewScientist.

😉

18 Reacties op “Een ‘tweede genesis’: nieuwe vormen van leven

 1. Gus Bolden maart 13, 2009 om 02:14

  Nou, wat krijgen we nu dan, had ik een hele reactie gegeven, wordt ik er uit gegooid.
  Overnieuw.

 2. Gus Bolden maart 13, 2009 om 02:46

  Maar ja deze wordt nu anders dan wat ik te berde bracht. Even helemaal van mijn apropos.
  Dat er 10 jaar gewerkt is om een zelfreplicerend systeem te ontwikkelen. Poeh.
  Ik denk dat het heel best mogenlijk is dat er eerdere vormen van leven zijn geweesd, misschien op diverse plekken op aarde tot de ideale omstandigheid zich voor deed.
  Als er iets van leven op een andere planeet gevonden wordt, dan moet het haast wel zo zijn.
  Hè, ik kom helemaal niet meer aan wat ik daar net te zeggen had. Shit.
  Het filmpje van plants with eyes, bijzonder interessant.
  Ik schrok eigenlijk toen ik het knipperen van de ogen zag van sommige planten.
  Nou, dit wordt een reactie van niks.
  "goh wat mooi" daar lijkt het op, ook zo nietszeggends. Ben eigenlijk heel boos nu.
  Vind het fijn dat je weer een goed artikel plaatste.
  Rechtsdraaiende aminozuren, zijn niet te zien omdat onze levensvorm zo dominant is.
  Ik begrijp dat gewoon niet.
  Vanwaar is er eventueel wel een levensvatbaarheid als het links gaat.
  Kan het gemanipuleerd worden? Van L naar R?
  Of krijg je dan eerst stilstand en sterft het af.
  Maar misschien kan het wel helemaal niet.
  Ik dacht even aan een soort van centrifuge.
  Natuurlijk niet als zodanig, maar met andere samenstelling van een lipidelaag, maar wat voeg je dan toe of haal je juist weg.
  Nou ehm deze reactie was niks, excuus.
  Maar ik werd er uitgegooid op het moment dat ik verstuur drukte.
  Ik geloof dat je heeeeel snel moet typen als je een reactie verstuurd en niet te lang nadenken over wat je gaat/wil zeggen.
  Groetjes,
  Gus

 3. Gus Bolden maart 13, 2009 om 02:59

  Las net je mailtje op mijn blog, ja zij was verwijderd van weblog, terwijl het satirisch bedoeld was.
  satuka? weet ik niet wie dat is.
  Zag wel een mailtje dat Ziggo met dingen bezig is, dus misschien dat daarom m’n 1ste reactie gewoon weg was.

 4. pierra maart 13, 2009 om 11:26

  @Gus, Het zijn de eventuele andere levensvormen, met andere biochemische processen dan de onze die niet te zien zijn. Als ze al bestaan zijn het waarschijnlijk microorganismen die op plaatsen leven in extreme levensomstandigheden waar ze niet hoeven te concurreren met de dominante (onze) levensvorm. kunnen net als onze handen niet over elkaar geplaatst worden. Ze komen in de natuur evenveel voor maar in praktisch alle organismen komen in de eiwitten alleen linksdraaiende aminozuren voor. Ze bewegen dus niet, maar als je ze van onder bekijkt draait elk de nadere kant op, zoals een wenteltrap, daar kun je ook twee versies van maken.
  Nou ken ik Ziggo weer niet…
  Groet,Reactie is geredigeerd

 5. coby maart 13, 2009 om 13:12

  Interessant, levensvormen die we niet kennen en daarom niet zien. Ik vind de naam ook mooi: schaduwleven. Daar krijg ik meteen allerlei associaties bij. Klopt mijn gedachte dat dit schaduwleven zonder onze dominantie ook niet zou (kunnen) bestaan?
  Hartelijke groet, Coby

 6. pierra maart 13, 2009 om 14:29

  @Coby, dit schaduwleven kan heel makkelijk niet bestaan en heel waarschijnlijk bestaat het ook niet. Wat deze wetenschappers aan het zoeken zet is dat onze definitie van leven gebaseerd is op ‘het’ molecuul dat genetische informatie bevat: DNA en RNA. Dus als ze naar leven zoeken kijken ze naar sporen van deze moleculen. Maar als er andere moleculen mochten bestaan die erfelijke informatie vasthouden of nieuwe biochemische reacties catalyseren dan zouden we die niet als zodanig herkennen. Dat wordt bedoeld met ‘onzichtbaar’ en daarom moet je op een andere manier zoeken. Op veel planeten wordt gekeken naar de aanwezigheid van water en ‘afvalmoleculen’ als O2 en CO2 en methaan bijv.
  Ook de experimenten waarin gezocht wordt naar ‘nieuw’ leven baseren zich toch weer altijd op dezelfde DNA- en RNA-moleculen.
  Groet,Reactie is geredigeerd

 7. Meneer Opinie maart 13, 2009 om 14:59

  Als ik het goed begrepen heb, dan zou het heel moeilijk zijn voor leven om te ontstaan nadat de eerste planten zuurstof in de atmosfeer brachten. Zuurstof is namelijk een heel agressief stofje. Nieuw leven zou danook gezocht moeten worden in zuurstofarme omgevingen zoals diep in de aardkost. Maar daar is het lastig zoeken.
  Maar het is een goed punt dat we vooral zoeken naar iets dat we al kennen (DNA en op koolstof gebaseerd leven) terwijl het misschien wel mogelijk is om een zelfreplicerend en evoluerend systeem (=leven) te bouwen op basis van silicium.

 8. pierra maart 13, 2009 om 15:33

  @Meneer Opinie, bedankt voor de reactie. Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat deze zogenaamde ‘tweede genesis’ zich misschien wel voordeed gelijktijdig met de ‘eerste genesis’. In dat geval zou er weinig tot geen zuurstof zijn.
  Heel interessant de verwijzing naar silicium dat, zie ik, ook tot de koolstofgroep behoort. Heb je misschien een referentie (link) naar een dergelijke hypothese?, want eerlijk gezegd is dit onderwerp vrij nieuw voor me.
  Groet,

 9. Gus Bolden maart 13, 2009 om 15:45

  ( Ziggo is m’n provider.)
  Maar we staan dus eigenlijk nog maar aan het begin.
  Las net dat in 161 iemand er achter kwam dat we bloed in de aderen hadden i.p.v. lucht.
  Tja.
  Meneer O, misschien heb je daar een punt.
  Voor het zelfde in de Himalaya’s?
  terwijl de Himalaya relatief jong is natuurlijk.
  Maar de onderzoekers zijn dus eigenlijk ietwat conservatief bezig? Pierra.

 10. pierra maart 13, 2009 om 17:25

  Ik zie dat, in tegenstelling tot koolstof, silicium geen deel uitmaakt van organische stoffen, tenzij die in de aardkorst verborgen zitten.
  Nou ja, conservatief. Hier en daar maken ze gebruik van gesynthetiseerd, door henzelf samengesteld RNA of DNA. Dat zijn dan nieuwe sequenties van nucleotiden die tot dan toe nog nooit in levende organismen voorkwamen en misschien voor geheel nieuwe functies coderen.
  Groet,

 11. Summer maart 14, 2009 om 22:33

  Pierra, heel interessante materie.
  Ik geloof dat alle kennis tot de mens komt waneer de tijd er voor rijp is. Alles gebeurt op z´n tijd en niet eerder. Geheel in de lijn der ontwikkeling ligt.
  Als je terugkijkt in de geschiedenis zijn er tal van voorbeelden. Nu men met dit onderwerp, waarover je artikel gaat, intensiever bezig is zal de ontdekking waar men naar zoekt niet lang meer op zich laten wachten. Tijd is een relatief begrip. Jules Verne schreef al ver voor de tijd dat de mensen naar de maan gingen of twintigduizend mijl onder de zeespiegel konden komen.
  Het is toch waar dat in silicium informatie kan worden opgeslagen?Reactie is geredigeerd

 12. pierra maart 14, 2009 om 23:10

  @Summer, het is inderdaad een onderzoek dat nog vrij jong is, dus er kan nog van alles uitkomen. Of er in silicium informatie kan worden opgeslagen weet ik niet, maar vond wel het volgende over silicium, dat blijkbaar toch in organische verbindingen met koolstof voorkomt en waarmee het kettingen kan vormen:Silicium heeft praktisch dezelfde eigenschappen (zie eerder) als koolstof.
  Ze bezit ook de essentiële eigenschap zich met zichzelf of met koolstof te verbinden om kettingen te vormen. De hele organische chemie is gebaseerd op koolstofverbindingen. Op dezelfde manier bestaan er siliciumkettingen.
  Silicium leent zich tot katalyse omwille van zijn elektronische omgeving: dit wil zeggen dat het biochemische reacties mogelijk maakt. Deze reacties zouden niet mogelijk zijn zonder katalysator.

  Het schijnt na zuurstof het meest voorkomende element in de aardkorst te zijn. Het is ook betrokken bij de fosforilering van proteinen (activering van enzymen?)
  Wie weet wat dit onderzoek nog brengt.
  Groet,Reactie is geredigeerd

 13. Aad Verbaast maart 15, 2009 om 01:33

  Heel interessant blog over een onderwerp wat me al jaren bezighoudt. Je geeft weer genoeg stof tot nadenken en om verder te googelen.
  Ook altijd een onderwerp geweest waar allerlei doemschenario’s op bedacht werden/worden overigens..
  Het filpje doet me overigens erg denken aan een geweldige natuurserie van de BBC van tien (?) jaar geleden (met natuurlijk Attenborough) geheten: life of plants. (helaas heb ik de DVD uitgaven nog niet kunnen vinden).
  Daar werd het plantenrijk ook veelvuldig gefilmd met versnelde opnamen, waardoor je er toch echt van overtuigd werd dat het (spring)levende wezens waren.Reactie is geredigeerd

 14. Gus Bolden maart 15, 2009 om 16:48

  Pierra, excuus als ik op ‘hier’ klik, gebeurt er niks.
  Meest voorkomende element, oh shit. Soms ligt de oplossing van iets voor het grijpen, maar wordt het niet gezien.
  I’m hangin’on your lips.

 15. pierra maart 15, 2009 om 18:19

  @@Aad, leuk dat het je ook interesseert. Heb je tips dan hou ik me aanbevolen.
  Ik moet wel verklappen dat die planten met ogen natuurlijk niet bestaan. Hoe ze het voor elkaar kregen weet ik niet maar het effect is leuk.

 16. pierra maart 15, 2009 om 18:24

  @Gus, Hè, die links. Nogmaals http://www.fabster.be/silicium/fundamentelerol.html klikken. Het was M. Opinie die de aandacht richtte op Silicium. Dat ga ik nog eens beter bekijken.

 17. Gus Bolden maart 16, 2009 om 09:12

  Ehm, schaamrood op de kaken, ik had dat al gelezen, was gelijk na Mr.O verhaal aan het zoeken geslagen.
  "my name is Speedy, but they call me Mr. O"
  William Burroughs? Song van Herman Brood.
  Dit even terzijde.
  Maar het is dus wel gezond om het te slikken.
  Who knows.

 18. pierra maart 17, 2009 om 15:17

  @Gus, het schijnt inderdaad gezond te zijn. Maar je krijgt het vanzelf binnen met graan en fruit.
  Zie het volgende blog voor meer over de definitie van leven: een lezing door John Maynard Smith.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: