Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Misvattingen over de evolutietheorie en de atheistische campagne

In zijn weblog schrijft Bas Haring over de misverstanden betreffende de evolutietheorie. De eerste zin veronderstelt dat deze theorie nagenoeg door iedereen aangehangen wordt. Het is een interessant artikel (van de vlokskrantredactie) dat misschien niet velen gelezen hebben zo vlak na de feestdagen. (Zie Volkskrant weblog)

Googel je eens naar ‘evolutie’ dan vind je meteen al vele sites die tegen de evolutietheorie zijn. Misschien hebben deze tegenstanders meer behoefte om hun mening te verkondigen en lijkt het er daardoor op of ze in veel grotere getale aanwezig zijn.

Nu is er in Nederland een folder in omloop die 12 februari (de 200ste verjaardag van Darwin) in de brievenbus valt en die de vraag stelt: Evolutie of Schepping. Wat geloof jij? Martijn van Calmthout schreef er in November al over. Naar aanleiding daarvan zaten Midas Dekkers en Johan Huibers (Google naar ark van noach) tegenover elkaar bij P&W. Daar bleek dat de dinosaurussen op de Ark van Noach de zondvloed hadden overleefd. Ik las een VKblog over deze folder (zie bovenste infoblok rechts). Daar kan de folder gelezen worden. De folder beweert steeds maar ‘kijk eens om u heen’ als argument tegen o.a. de fossielenvondsten. Het bleek dat de folder gemaakt is door dezelfde Dorenbos van de plastic foetussen. Hoe durft-ie zomaar bij iedereen de brievenbus vol te gooien en wat kun je ertegen doen?

Er is ook een VKblog dat de evolutietheorie verloochent. Dit blog stelt dat atheisten, ‘Darwinisten’ en ‘evologen’ allemaal hetzelfde zijn. Maar ‘Darwinisten’ zijn niet per se atheisten en andersom. In Engeland werd een campagne gevoerd met bussen die als opschrift hadden dat God niet bestaat en dat je dus onbezorgd door het leven kunt gaan. Deze campagne is medegefinanceerd door Richard Dawkins, een overtuigd atheist en voorstander van de evolutietheorie. De campagne staat misschien los van het gedebatteer over het Darwinjaar maar ik denk toch dat het daarmee begonnen is. Er rijden nu ook in Spanje en Italie bussen met deze slogan (in Rome is dat niet gelukt). Van mij hoeft het niet zo nodig. Iedereen gelooft wat hij wil. Vandaag claimde een Spaans atheist, dat hij, net zoals de katholieken, ruimte wil hebben voor zijn ideeën.

Het blijkt dus dat de wetenschap (die bijna uitsluitend door atheisten beoefend zou worden) en de evolutietheorie, waarvan we denken dat eigenlijk iedereen die aanhangt, toch niet zo vanzelfsprekend zijn. Ik doe daarom graag mee aan het initiatief van ‘Meneer Opinie’ om op 12 februari een VKwetenschapsdag te houden en ben zo vrij geweest het betreffende infoblok op mijn blog te plaatsen. Ik hoop dat er veel meedoen.

P.S. Hier is een mooie site over Darwin van de BBC

11 Reacties op “Misvattingen over de evolutietheorie en de atheistische campagne

 1. pacopainter januari 31, 2009 om 15:39

  Het bleek dat de folder gemaakt is door dezelfde Dorenbos van de plastic foetussen. Hoe durft-ie zomaar bij iedereen de brievenbus vol te gooien en wat kun je ertegen doen?
  Tegenwoordig kun je zo iemand aanklagen als jij het als beledigent ervaart.

 2. pierra februari 1, 2009 om 13:28

  Ik zie nu dat Dorenbos in http://nl.wikipedia.org/wiki/Bert_Dorenbos staat. De verspreiding van de plastic foetussen kwam zelfs in de Tweede Kamer tersprake en werd bestempeld als ‘geestelijke huisvredebreuk’.(Zie ook artikel http://www.nd.nl/artikelen/2008/december/18/dorenbos-niemand-zegt-nog-dat-abortus-niets-voorst). Ik wist niet dat de man al zo bekend was. Niemand vindt het blijkbaar de moeite om hem aan te klagen.

 3. Annelies februari 12, 2009 om 00:48

  pierra, ben je nieuw hier, ik ontdek je net!
  Arme Darwin, zijn naam is al zo vaak misbruikt de laatste eeuwen…Hij was ook theoloog, maar keerde zich van de kerk af toen zijn dochter overleed, atheist is hij nooit geworden..
  Dank voor de mooie links.

 4. pierra februari 12, 2009 om 12:16

  @Annelies, ja ik ben net begonnen. Over Darwin, ik las ergens in een blog dat hij uiteindelijk agnost was en zelfs had bijgedragen aan het ontstaan van dit nieuwe begrip.

 5. Gus Bolden maart 3, 2009 om 05:29

  Ik hou altijd een beetje het achterdeurtje open of zoals een vriendin het uit drukte voor-het-geval-je-weet-maar-nooit.
  Agnosticus.

 6. pierra maart 3, 2009 om 14:03

  Heel verstandig. (Doe ik eigenlijk ook). De grote Blaise Pascal zelf was een ‘twijfelaar’, maar ook een opportunist.

 7. Gus Bolden maart 4, 2009 om 04:57

  Ja, thou art right.

 8. Professioneel Bioloog juli 14, 2009 om 16:58

  "Er is ook een VKblog dat de evolutietheorie verloochent."
  Het blog waarover u spreekt toont op wetenschappelijke wijze het ongelijk van Darwin. De atheisten hebben van Darwin hun grootste profeet gemaakt. Vandaar dat de commotie attijd uit hun hoek komt.
  De wetenschap is al lang voorbij het station Darwin, de atheisten willen er echter niets van weten.

 9. Eelco juli 14, 2009 om 17:10

  @Pierra
  Peter Borger (‘Professioneel Bioloog’) heeft zijn eigen blog op slot gedraaid, nét voordat hij bovenstaande reactie op jouw blog plaatste.
  Je zóu daar eens een reactie plaatsen …

 10. pierra juli 14, 2009 om 18:54

  @PB, heb al eerder van uw denkwijze kennis genomen en omdat iedereen weet dat er niet met gelovigen te twisten valt, meng ik me niet in deze discussie. Ik weet dat u een Ph.D. hebt, en daarmee uw publiek probeert te intimideren. Dat is natuurlijk geen goede zaak en u verliest daarmee overtuigingskracht. Jammer, u zou nl. kunnen proberen uw theorieen voor iedereen toegankelijk te maken. Misschien zou ik dan ook eens langskomen om uw artikelen te lezen. Neem een voorbeeld aan Rudolp Hendriques (of zoiets) die sinds kort ook bezig is zijn theorieen aan iedereen duidelijk te maken.
  @Eelco, 307 reacties, geen denken aan. Leuk dat jullie (ook St Hawk en René Bastiaans pas na een half jaar Darwinjaar) nu ook een eigen blog hebben gemaakt. Tot nu toe kwam ik alleen Tomaso, Man met baard, Qabouter en Meneer Opinie tegen, die trouwens ook de moeite van het volgen waard zijn.
  (Waar zijn trouwens de blogs van Martijn van Calmthout gebleven? Is hij met vakantie?)
  Groetjes,

 11. Eelco juli 14, 2009 om 19:27

  @Pierra:
  "307 reacties, geen denken aan."
  Beschouw het als zomervakantie lectuur. Het is wel vermakelijk, op een bepaalde manier.

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: