Op zoek naar de klepel

bij dezen en genen

Bijensterfte, de oorzaak?

Half november j.l. luidde het europarlement de noodklok over de bijensterfte. Dit probleem bestaat al meerdere jaren en begint na Amerika nu ook in Europa belangrijk te worden. Zonder bijen raken bloemen niet bevrucht met als resultaat minder planten, groenten en fruit. (Zie ook artikel nrc)

Albert Einstein zei: „Mocht de bij uitsterven, dan heeft de mens nog slechts vier jaar te leven. Zonder bijen geen bestuiving. Geen bestuiving, geen dieren. Geen dieren, geen mensen.”

 Bij op de meidoorn (mei 2008)


Velen waarschuwen dat de bijensterfte weleens een groter probleem zou kunnen zijn dan de klimaatveranderingen en CO2-stijging. De oorzaken zouden kunnen liggen bij ziekten veroorzaakt door parasieten, virussen en/of schimmels of bij het grof gebruik van pesticiden. De schuld wordt ook gezocht bij genetisch gemodificeerde en behandelde zaden (gmo). Ook wordt de bijensterfte toegeschreven aan het gebruik van GSM-zenders die de bijen zouden laten verdwalen.

De bijensterfte wordt gekenmerkt door het feit dat meer dan de helft van de bijen niet terugkomt naar de korf; daar worden slechts enkele dode en zieke bijen aangetroffen.
Vanaf vandaag tot en met 26 januari wordt er een congres van bijentelers gehouden in Sorrento, Italië. (Voor de bloggers uit Italie: zie ook artikel Corriere della Sera). Het blijkt nu dat plantenzaden (vooral van maïs) die met pesticiden als neonicotinoids behandeld zijn, planten voortbrengen die zeer schadelijk zijn voor de bijen. Dit niet alleen vanwege het feit dat het nectar en stuifmeel van deze planten gebruikt wordt (zoals tot nu toe gedacht werd), maar omdat de bijen de guttatie en dauw van deze planten drinken. Ze krijgen daardoor veel hogere doses neonicotinoids binnen dan gedacht werd en sterven binnen 2-10 minuten als ze deze vloeistof drinken, of na 20-40 minuten als ze de vloeistof alleen maar ‘proeven’. Deze druppels bevatten concentraties die uitgedrukt worden in ppm (parts per million) terwijl de letale dosis duizend keer lager ligt (ppb of parts per billion).

Dit bewijst maar weer dat de effecten van pesticiden veel te oppervlakkig onderzocht worden. Maar mochten deze pesticiden de schuld zijn van de wereldwijde bijensterfte dan is het tenminste duidelijk wat ertegen gedaan kan worden, al zal de landbouw een effetief pesticide niet zomaar willen opgeven.
Misschien komt er in de loop van de week nog meer nieuws over dit onderwerp uit Sorrento.

Bijgewerkt 28-01-2009: Nu is er ook een bericht in de volkskrant. Hetzelfde probleem doet zich voor in Nederland. En meer op 1 Mei 2009.

30 Reacties op “Bijensterfte, de oorzaak?

  1. Annet januari 22, 2009 om 16:38

    Dank voor de info
    over most important
    insect on earth
    the bee………..
    Hoe de mens omgaat
    met alles, we weten
    het al….en dan nu
    de gevolgen….

  2. Aad Verbaast januari 22, 2009 om 17:19

    Einstein zou alweer zo maar gelijk kunnen hebben!

  3. PHM van de kletersteeg januari 22, 2009 om 20:50

    Leve europa!
    Wat al 40 jaar verboden was (chemicalien) mogen weer.
    Dat zit zo: we zitten in een zone van Polen naar England.
    En Brussel-met haar mateloze stompzinnigheid- heeft besloten, dat chemicalien die in een land in die zone mogen, automatisch ook in de andere landen van die zone mogen.
    Tja;er mag ook dierlijk vet in chocolade, er mogen ook vitamines en zo worden toegevoegd aan limonades en voedsel.
    Proost!
    Dit is de waanzin van Brussel

  4. meeuwenoord januari 22, 2009 om 21:44

    is,het met de vlinders,ook zo slecht gesteld.

  5. pierra januari 22, 2009 om 22:25

    @Annet, Misschien komt er de komende dagen meer info uit Sorrento. Bedankt voor je reactie
    @Aad, Einstein wordt altijd in dit verband geciteerd maar ik weet niet waarom hij het eigenlijk beweerde, ook al heeft hij waarschijnlijk gelijk.
    @PHM, Nu kan de EU dit pesticide verbieden ook al zijn de zaden voor komend seizoen waarschijnlijk al behandeld.
    @meeuwenoord, er wordt beweerd dat er minder vlinders zijn maar dat is waarschijnlijk lastiger vast te stellen.

  6. Ron januari 23, 2009 om 13:18

    Kreeg voor m’n verjaardag een potje honing van vrienden. Eigen honing van de eigen bijen. Het was een van de laatste potjes. Uit 2007, de laatste zomer met voldoende bijen om wat honing aan over te houden. Vorig jaar zijn hun laatste bijen overleden.
    Geen idee of de ogen van degenen die de touwtjes in handen hebben ooit nog eens open zullen gaan.

  7. pierra januari 23, 2009 om 14:34

    @Ron, Dit is nu echt een schrijnend voorbeeld uit het alledaagse. Heel erg voor je vrienden. Hopelijk komt er gauw meer nieuws uit Sorrento. Ik volghttp://www.mieliditalia.it/media.htm

  8. fravapa januari 23, 2009 om 14:58

    Ook in de VS stierven al miljarden bijen.
    Het AVB (Amerikaans Vuilbroed) wordt veroorzaakt door een sporenvormende bacterie deze wordt nu ook in Nederland (Europa) gesignaleerd.
    Een vervoersverbod heeft niet geholpen.+
    pierra ik ben zeer benieuwd naar nieuws uit Sorrento!

  9. pierra januari 23, 2009 om 17:57

    @fravapa, bedankt voor je informatie. Het AVB heeft te maken met een ziekte van de larven. Hoewel zeer ernstig, tast het de volwassen bijen niet aan en heeft waarschijnlijk weinig te maken met de bijensterfte waarbij de volwassen bijen uitvliegen en niet meer terugkeren. Vond dit op http://www.rendementdoorbijen.nl/Amerikaans-Vuilbroed.html

  10. gala januari 23, 2009 om 18:52

    dramatisch vind ik het en dit drama krijgt veel te weinig aandacht, dank voor de info

  11. PHM van de kletersteeg januari 23, 2009 om 21:44

    Ook bijenhoning dient gesteriliseerd te worden; te veel besmettingen in.
    Een van de zegeningen van onze moderne tijd
    De meeste honing in de winkel komt van verweggestein…

  12. pierra januari 24, 2009 om 00:02

    @gala, het schijnt na Amerika nu ook heel Europa te treffen, ook al zijn de wetten ten aanzien van pesticiden verschillend in de verschillende Europese landen.
    @PHM, Ik las zo hier en daar dat bijenhoning niet verhit mag worden, tenminste, niet boven de 40°C. De enzymen zouden gedood worden en dan is het geen honing meer maar een suikerstroop. De honing wordt wel gepasteuriseerd in Amerika om sporen van botulisme te doden.
    Hier kunnen we sinds kort honing in de winkel vinden (met handgeschreven etiketten) die hier in de buurt gemaakt wordt. Die is inderdaad veel lekkerder dan de industriele.

  13. Summer januari 27, 2009 om 13:55

    Het zijn de kleine dingen die grote gevolgen kunnen hebben. Goed dat je dit stuk schreef. Het klinkt allemaal heel logisch maar de finesses hiervan wist ik nog niet! Graag meer van deze informatie. Het is van wereldbelang!
    Dank!
    Ad. Vroeger werd men van o.a. honing niet ziek. Er hoefde niets verhit te worden. De foute (inhalige) wetenschap en industrie zullen zichzelf nog eens uit de markt prijzen met alle ziekmakende rommel die ze op de markt brengen… hopenlijk snel.
    En, o ja, UMTS e.d. zouden door de sorende electromagnestische golven de oriëntatie van bijen verstoren en kapotmaken.Reactie is geredigeerd

  14. pierra januari 27, 2009 om 14:37

    @Summer, @PHM, Laten we niet uit het oog verliezen dat het om de bijensterfte gaat en niet om de eventuele rommel die in de honing zou zitten (de dodelijke concentraties neonicotinoids gelden alleen voor insecten en sporen van botulisme komen in alle produkten uit de natuur voor, vooral op aardbeien).
    Jammer als er geen honing meer gegeten kan worden maar veel erger als er geen bestuiving meer plaatsvindt.
    @Summer, Dat van die zenders heb ik inderdaad ook al vaker gehoord. Wie weet speelt dat ook een (veel lastiger aan te tonen) rol.

  15. Summer januari 31, 2009 om 08:55

    Het gaat mij om het totale resultaat Pierra. En dat is de bijensterfte. Dat we geen honong meer kunnen eten: alla. Doorgaans zijn we toch al verwend genoeg en er is genoeg te eten. Mensen "roven" honing van de bijen en geven er "lege calorieën"- suikerstroop voor terug als dank. Nee, geen honing meer kunnen eten vind ik eveneens niet het ergste… Dat de natuur er aan gaat wel.
    En inderdaad UMTS zou weleens erger kunnen zijn. Maar dat moet de wetenschap nog verder uitzoeken.Van mij hoeven ze niet, want er zullen hoogstwaarschijnlijk weer vele dieren onder moeten lijden.
    Maar dat ik even uitweidde over de "nog veel meer rommel" daarvoor excuses. Dat lag in de wijdere periferie van "on topic".
    Terug on topic: verhitting denatureert voeding en maakt deze "levenloos".

  16. pierra januari 31, 2009 om 13:26

    @Summer, On topic of off topic maakt mij niet veel uit. Alle informatie is welkom. Er is trouwens geen nieuws meer gekomen uit Sorrento en we moeten het hier voorlopig maar mee doen.

  17. René januari 31, 2009 om 23:25

    Ongelooflijk zeg, was mij helemaal niet bekend.
    Ik moet wel zeggen dat ik bijna geen bijen heb gezien afgelopen zomer. Hoog tijd voor verstandige regels en sancties!

  18. Geroma maart 18, 2009 om 12:02

    Verontrustende berichten, Pierra.
    Bedankt voor deze info, ik wist er ook tot nog toe, nog niets van.

  19. pas_ivy juni 8, 2009 om 14:44

    Ha Pierra, ik zie nu dat jij je ook voor bijen interesseert?
    Het wordt inderdaad een wereldwijd probleem, vooral omdat er al sinds 2006 berichten komen over de halvering van het bijenbestand. 3x gehalveerd, dan blijft er niet zo heel veel meer over….
    zie ook mijn verhaaltje De laatste imme: http://www.vkblog.nl/bericht/260038/De_laatste_imme
    Ivy (Heyta)

  20. pierra juni 8, 2009 om 17:00

    Ik probeer de berichten bij te houden door links toe te voegen, naarmate er nieuws is.
    Ik heb je bericht gelezen en kan het iedereen aanraden, een prachtig verhaal. Dankjewel voor deze link.
    Groet,

  21. Dichter Bij juni 15, 2009 om 17:07

    Albert Einstein zei: „Mocht de bij uitsterven, dan heeft de mens nog slechts vier jaar te leven. Zonder bijen geen bestuiving. Geen bestuiving, geen dieren. Geen dieren, geen mensen.”
    zie http://www.vkblog.nl/bericht/242514/Bijensterft
    en vergeet niet petitie te ondertekenen op http://stopbijensterfte.petities.nl
    dankuwel en groetjes uit Dordrecht

  22. bijensterfte juli 30, 2009 om 04:59

    Hier het Interview op 25 juli 2009 met J. Molenaar , initiatiefnemer van de actie Stop de Bijensterfte , over de zorgbarende ontwikkelingen in de steeds erger wordende bijensterfte.http://soundcloud.com/stop-de-bijensterfte

  23. Arie Koster december 4, 2009 om 12:54

    We weten nu zo langzamerhand wate er met de bijen aan de hand is. Er moet veel gebeuren. Laten om te beginnen de bij een prominate plek geven in het Biodiversiteitsjaar 2010
    HONINGBIJ ALS GIDSSOORT VAN HET BIODIVERSITEITSJAAR 2010
    Bloemrijke vegetaties zijn niet alleen goed voor bijen, maar ook voor dagvlinders en andere insecten. Veel van deze insecten leven van kleine dieren die schadelijk kunnen zijn voor de land- en tuinbouw en de planten in onze tuin. Schadelijke dieren worden ook wel plaagdieren genoemd. Dit zijn onder meer bladluizen, slakken, rupsen en larven van insecten.
    De rovende insecten worden predatoren genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld zweefvliegen, gaasvliegen, roofwantsen, lieveheerbeestjes, graafwespen en sluipwespen. Deze insecten hebben vaak stuifmeel nodig voor hun ontwikkeling. Voor een zeker biologisch evenwicht zijn zulke insecten noodzakelijk. In de landbouw wordt dat steeds meer onderkend en ook toegepast. Maar ook daarbuiten zijn rovende insecten en niet te vergeten spinnen van grote betekenis.
    Heel veel andere insecten en spinnen die in bloemrijke vegetaties voorkomen zijn voedsel voor vogels.
    Bloemrijke vegetaties die niet te vroeg worden gemaaid leveren zaden die door vogels worden gegeten. De putter en de huismus zijn daar voorbeelden van.
    Ook veel bomen en struiken die voor de bloemen of de bessen worden aangeplant trekken vogels aan.
    Plekken waar bijvoorbeeld bramen groeien, zijn niet alleen goed voor de bloembezoekende insecten, maar bieden ook nestgelegenheid voor vogels en schuilplaatsen voor zoogdieren.
    Het verbeteren van de bijenstand draagt bij aan biodiversiteit en bloemrijke vegetaties worden gewoonlijk hoog gewaardeerd.
    Kortom, bijenbeheer is ecologisch groenbeheer en draagt bij aan zowel de ecologische als esthetische kwaliteit van het landschap.
    De soort honingbij telt niet voor de biodiversiteit, maar om honingbijen probleemloos in stand te houden zijn zeer grote oppervlakten bloemrijke vegetaties noodzakelijk. Van deze vegetaties profiteert een groot gedeelte van de wilde fauna. Als het goed gaat met de honingbij gaat het meer heel veel andere dieren ook goed. Een goed argument om de Honingbij te promoveren als Gidssoort van het Biodiversiteitsjaar 2010 Arie Koster (www.bijenhelpdesk.nl)

  24. bitsandbees februari 13, 2010 om 16:16

    Het Duitse DBIB, ofwel de Duitse Berufs und Erwerbers Imkerbund veel onderzoek gedaan naar Neonicotines en guttatie bij diverse planten.
    Hiervan is een overzicht gemaakt van de metingen, foto,s en resultaten en uitgebracht in een mooi leesbare presentatie december j.l.
    Het artikel heb ik geplaatst onder:http://www.bitsandbees.nl/Expo-Paths-Paris.pdf
    En met praten alleen komen we er niet, aanstaand voorjaar (duurt wel lang dit jaar) ga ik op diverse lokaties wat mais zaadgoed opzoeken en dat zelf eens uittesten.Bijen zijn de monitor van ons milieu.
    Zij zijn de enige dieren die door de imker worden geobserveerd, deze kan dus constateren wanneer er dingen gebeuren in zijn omgeving die niet kloppen.
    Voorbeeld is dus spuitschade, hommels, vlinders zullen dan wel sterven maar worden niet opgemerkt.

  25. Pierra februari 13, 2010 om 16:34

    @Bitsandbees, dank voor u bijdrage. Een degelijke link met alle uitleg over het effect van pesticiden en funghiciden in guttatie. Bent u zelf een imker?
    Het is ook van belang om de imkers in stand te houden, onze enige alarmbellen. Misschien wil je mijn ‘Metablog van levensbelang lezen: http://www.vkblog.nl/bericht/265078/Metablog_van_levensbelang
    Nogmaals dank voor de aanvulling en update. Succes met de zaden.

  26. bitsandbees februari 14, 2010 om 10:23

    Pierra,
    Ben al wat jaartjes imker en met veel "ervaring" met spuitschade en inmiddels ook het verdwijnen van bijenvolken.
    In 2006 allemaal weg, en nu al weer 75% verlies.
    Zoekend naar oorzaken zijn milieu, monoculturen en een steeds agressief wordende lanbouwvergiften een belangrijke oorzaak.
    Samen met het zwakker worden en ook behandelen van bijenvolken tegen ziekten en Varroamijten zal de weerstand steeds lager worden waardoor virussen eenvoudiger kunnen toeslaan.
    Zwakte maakt namelijk ziek!
    Maar of ik hiermee op het goede spoor ben? Er is echt meer aan de hand!
    Mijn webpagina http://www.bitsandbees.nl geeft ook wat nadere informatie mbt allerlei bijeninformatie, zowel lesmateriaal als ziekte en spuitschade informatie.
    Een oplossing? Zet een bijenvolk in je tuin, plant voldoende drachtplanten en bloemen in je omgeving, zo zorgen we voor voldoende diversiteit. Misschien helpt het.

  27. bitsandbees februari 14, 2010 om 14:11

    Nog even een aanvulling op het voorgaande;
    Indien het werkelijk waar is dat het guttatievocht van behandelde zaden van maïs, granen, bieten, aardappelen en nog een aantal voor de consumptiegoederen voor mens en dier dodelijk zijn voor bijen, dan komen deze stoffen dus direct en indirect in de voedselketen terecht.
    Het is dan toch wonderbaarlijk dat er geen enkele instantie is die dit zo maar onbespreekbaar laat.
    Het zijn dan al die farmaceutische bedrijven -zoals een Bayer voorop, als een van de grootste producenten van neonicotines -die ons langzaamaan aan het uitmoorden zijn.
    Aan de enen kant van deze concerns produceren zij deze gifstoffen en de andere tak van die bedrijven produceert men daar weer geneesmiddelen voor(of is het tegen?).(toch de Codex?)
    En dat allemaal met toestemming van de regering/overheid die dit ongemoeid laat.
    De regering, ofwel onze overheid is door het volk gekozen om haar onderdanen, de bevolking te beschermen.
    Maar dat doet ze dus niet, ze heeft door het toestaan van deze middelen er voor gekozen haar bevolking op termijn dus ziek te maken, met alle gevolgen van dien.
    Kan dat zo maar?
    Zolang ministeries worden geadviseerd door instanties zoals het Cogem die de minister van cultuur)1 en de minister van landbouw)2 vertelt dat bijen niet op maïs vliegen, wordt de bevolking dom gehouden en heerst er eerder een cultuur van censuur dan van openheid.
    Wanneer stopt dit bedrog?.
    Wanneer is er een (politieke) partij die dit bespreekbaar gaat (durft) maken en niet achter hypes uit het verleden aanloopt (Irak en “ bankproblemen ” ) maar kijkt naar de toekomst.
    Regeren is toch vooruit zien?
    Dat is de reden dat ik een aantal testjes zelf eens ga uitvoeren/controleren dit voorjaar van al die maïsaanplant in directe omgeving!
    )1 Gaat over toestemming voor GEN gewassen (Cogem kenmerk CGM/080131-04).
    )2 Vertelt min. Verburg bij een hoorzitting (juni 2009) mbt bijensterfte
    Zal eind mei de resultaten hier melden!

  28. Pierra februari 14, 2010 om 17:44

    @bitsandbees, over de hoeveelheid neonicotines in ons voedsle maak ik me persoonlijk niet al te druk. We krijgen uiteindelijk erg veel ‘rommel’ binnen. Dat de bij er zo gevoelig voor is lijkt mij van veel groter belang.
    Ik ben benieuwd naar je resultaten en hoop dat je die ook op je eigen website vermeld.
    Hierbij vraag ik je ook permissie je website rechts als link in een widget (infoblok) op mijn blog te plaatsen. Ik doe het meteen, mocht je er iets op tegen hebben laat het dan weten.
    Groet,

  29. Pingback:COLONY COLLAPS DISORDER | Tsjok's blog

  30. Pingback:Italiaanse bijen | Op zoek naar de klepel

Praat mee en laat hier uw reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Footnotes to Plato

because all (Western) philosophy consists of a series of footnotes to Plato

Zwervende gedachten

Een filosoof over argumentatie, biologie, handelingstheorie en wat hem verder invalt

mjusicamanti.wordpress.com/

per amanti della vera musica

SangueVivo

Ancora solo un battito in più - blog personale di Paolo Minucci

Scientia Salon

An archived blog about science & philosophy, by Massimo Pigliucci

Infinite forme bellissime e meravigliose

si sono evolute e continuano a evolversi

Meneer Opinie

Altijd een mening, maar niet altijd gehinderd door kennis van zaken

The Cambrian Mammal

An evo-devo geek's scientific meanderings

Why Evolution Is True

Why Evolution is True is a blog written by Jerry Coyne, centered on evolution and biology but also dealing with diverse topics like politics, culture, and cats.

Evolution blog

bij dezen en genen

The Finch and Pea

A Public House for Science

voelsprieten

* wonder van het alledaagse *

kuifjesimon

Just another WordPress.com site

The Amazing Comics Men

Comics by Dutch cartoonists Jan the Stripman & Wim the Mysterious Helpman

Barbara Jansma

Prenten, spotprenten en schilderijen

Glaswerk

Ongepoetst en uit de hand

%d bloggers liken dit: